Dr. Prof. Mircea Sabau

 

 

                                                 Viata pe scurt a Prof. Dr. Mircea N. Sabau.

 

Luni, 15-VI-2009, la ora 9:25,  s’a’naltat spre ceruri Prof. Dr. Mircea Sabau, nascut la 24 August, 1934, la Turda, din parinti Ardeleni, nascuti in Tara Motilor.

Scoala primara si Liceul le-a urmat la Turda, de unde a plecat apoi la Bucuresti, pentru a urma cursurile Facultatii de Fizica a Universitatii C.I. Parhon, intre 1952 – 1957.

Inca de mic, s’a dovedit un copil curajos, integru si demn, cu o vointa de Fier, care iubea si cauta Adevarul peste tot. In timpul Liceului si Facultatii a suferit nedreptatile si cruzimile regimului Comunist, care-l pedepsea pe el, ca pe atatea milioane de Romani, pentruca a avut in familie oameni dintr’o bucata, care nu se indoiau ca “trestia’n vant”: doi unchi, unul - Preot Catholic, care a refuzat sa treaca la Ortodoxism, raspunzand la provocari prin “eu vreau sa mor in religia in care m’am nascut!”.  Pentru asta, acest unchiu a fost inchis 17 ani, dupa care restul vietii si l-a petrecut cu “domiciliu fortat”, in creierul Muntilor Apuseni, unde se nascuse. Al doilea unchi, a fost “vinovat” pentruca era “jurnalist”,  care propovaduia Adevarul si Dreptatea. Si el a fost inchis multi ani. Iar nepotul, a suferit pentruca avea unchi in inchisorile comuniste…. Lantul slabiciunilor….

Pasiunea cea mai mare a “Omului” Mircea Sabau era cititul, studiul, cultura, fapt pentru care si-a ales cu multa grije profesiunea, considerand ca Stiinta-l va ajuta sa descopere Adevarul si Dreptatea. Dar si pentru aceasta pasiune a lui a avut de suferit, pentruca citea tot ce a creat mai bun mintea omeneasca si cauta sa inteleaga Istoria, Filozofia, sursele si cauzele nedreptatii in lume, iar cand a adunat un bagaj mare de cunostiinte, devenind o adevarata Enciclopedie,  si a’nteles ce inseamna Adevarul, Dreptatea, Libertatea si Democratia, a devenit un Anticomunist infocat.

Dupa ce si-a luat Licenta in Fizica Nucleara (1957), a lucrat optsprezece ani la Institutul de Fizica Atomica din Bucuresti, la Inceput in Sectia de Reactori Nucleari. Dupa ce s’a pus la punct Fizica Reactorului, a’nceput sa invete Fizica Energiilor Inalte, transferandu-se la Sectia respectiva si luandu-si Doctoratul in acest nou domeniu (1970), in care a mai lucrat apoi cinci ani la Institutul Unificat de Fizica Nucleara dela Dubna, URSS.

In cele din urma, dragostea lui pentru Libertate si Democratie a’nvins! Dictatura si teroarea Comunista nu l-au indoit, ci i-au dat putere sa lupte din ce in ce mai indarjit sa scape de ele, de controalele din ce in ce mai umilitoare si greu de suportat, pana si a “gandurilor” si si-a dat seama ca 30 de ani de Comunism sunt mai mult decat suficienti si ca numai plecand spre Libertate, va putea sa-si ajute Tara pe care o iubea atat de mult – ca vechii Moti!

A defectat impreuna cu scumpa lui familie, in 1975, in Apus, unde a’nceput imediat sa lupte cu armele lui – creionul si hartia – aratand Lumii ce inseamna tirania si dictatura.  In drum spre USA, a lucrat impreuna cu sotia sa un an in Germania, la Institutul de Cercetari Nucleare din Karlsruhe.

In Vest, a lucrat la Laboratorul National dela Argonne un timp, pana cand Sectia de Fizica a Energiilor Inalte a devenit un domeniu “prea costisitor” si laboratoarele respective se inchideau pe rand, sau se reprofilau pe alte domenii. Atunci, a’nceput din nou sa’nvete o alta meserie, dand examene si Board Examination in Fizica Medicala, domeniu pe care si l-a insusit temeinic, cu seriozitate si cu pasiunea-i caracteristica. Dupa ce-a terminat studiile in acest nou domeniu, a lucrat la University of Chicago optsprezece ani, ca Profesor de Fizica Medicala, avand si responsabilitatea echipamentelor complexe si noi ale Spitalului Universitatii. Apoi au urmat alti patru ani la Baylor Medical Center and University din Dallas, – ca Profesor de Fizica Medicala, avand si sarcina Organizarii Laboratorului de Echipamente pentru Diagnoza si Tratament. In toti acesti ani a publicat peste 150 de lucrari Stiintifice in Jurnalele de specialitate si a prezentat aproximativ cincizeci de Lucrari la Conferinte si Congrese Internationale.

In fine, in 1998 a iesit la pensie impreuna cu sotia lui, din domeniul Stiintelor, pentru a se dedica in intregime, cu pasiune si dragoste, Culturii romanesti, pe care, tot cu “armele dumnealor : creionul si hartia”, incepusera deja de douazeci de ani s’o promoveze in lumea Apuseana. In acest scop, s’au inscris ca membrii in diferite Asociatii, ca de exemplu in ARA (Academia Romano-Americana de Arte si Stiinte - 1978), RMMLA (Rocky Mountain Modern Language Association - 2003) - o Societate care promoveaza Culturile Etnice si au creiat in cadrul ei, impreuna cu alte membre, o sectie romaneasca, in care de sapte ani prezinta toti trei (sotul, fiica si sotia) lucrari de cultura Romana. N’au scapat nici ocaziile de a prezenta Conferinte despre Romania sau Cultura romaneasca, la diferite Seri culturale sau sarbatorile unor grupuri Etnice. De-asemenea timp de vreo zece ani, au reprezentat un DPI-NGO din Romania la ONU, la Lucrarile Comisiei pentru drepturile Omului. Profesor Doctor Mircea Sabau,  a fost membru al Biroului Director si Raportor la ONU al Consiliului Mondial Roman. Impreuna cu sotia sa, au contribuit la compunerea si iscalirea a zeci de documente, scrisori si petitii, menite sa apere Drepturile Omului.

Toata viata lui, Profesorul Dr. Mircea Sabau a fost un exemplu de cinste, integritate si respect pentru demnitatea Omului.

Curajul si vointa cu care a luptat cu necrutatoarea boala, calmul si linistea cu care a indurat durerile atroce si suferintele cumplite, ne-au inspirat si umplut de admiratie pentru sufletul lui nobil si plin de consideratie pentru cei din jurul lui. Platon si Socrates au fost filozofii lui cei mai iubiti, dupa care s’a condus cu constiinciozitate, principiile lui de baza fiind: cautarea si promovarea Binelui si al Adevarului, Integritatea, Demnitatea, Respectul si Consideratia pentru Om.

El a fost “Faclia” noastra, care ne-a ajutat sa rezistam si sa progresam…. dar acuma s’a stins….  Oare vom fi in stare s’o ducem noi doua mai departe?....

Plecarea lui dintre noi este o mare tragedie, foarte dureroasa  pentru toti.

 

 

 

 

 

Fiica, Assistant Prof. Dr. Isabella Sabau si sotia, Dr. Carmen Sabau.                    Joi,   25-VI-2009.