<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%> Pitestenii sustin că Revolutia le-a adus saracie si somaj

Piteştenii susţin că Revoluţia le-a adus sărăcie şi şomaj - Carmen RĂDULESCU, Informatia, 21 Dec 2003

La Piteşti, revoluţia a început în urmă cu 14 ani, cînd aproximativ 50 de tineri au fost arestaţi în Gara Sud. Între timp, amintirile au început să se estompeze, rămînînd pentru toţi doar realităţile de zi cu zi. Astăzi, am stat de vorbă cu cîţiva dintre oamenii simpli, de pe stradă, care afişau chipuri triste, nu neapărat nostalgice.

I-am întrebat în ce fel s-a schimbat viaţa lor şi dacă revoluţia a fost un cîştig pentru poporul român. În marea lor majoritate, piteştenii regretă moartea lui Ceuşescu din cauza stării de sărăcie accentuată în care se zbat. Gheorghe Ivaşcu, 43 de ani, cadru didactic: 'Singurul lucru bun pe care l-am câştigat a fost libertatea. În rest, o duc mai prost ca acum 14 ani. Salariul nu-mi ajunge, copiii se uită în vitrinele pline cu de toate, dar banii abia îmi ajung să plătesc facturile'.

Mihai Iordan, 20 de ani, student: 'Eram mic pe vremea lui Ceauşescu, dar părinţiii îmi povestesc despre lipsurile de atunci, despre faptul că deşi erau bani, nu aveai ce cumpăra. Acum, se găseşte orice în magazin, dar banii sunt puţini, iar lucrurile scumpe. Oricum o dai, tot nu e bine'.

Ioana Caraiman, 60 de ani, pensionară: 'Păcat căl-au împuşcat pe Ceauşescu. Era mai bine pe vremea lui. Dacă nu aveai serviciu, te trimitea la muncă. Dacă nu vroiai să mergi, te băga la puşcărie. Atunci nu exista şomaj. Şi case îţi dădeau, tot ca să te ajute. Acum am opensie de 1,3 milioane delei şi, din banii ăştia, trăim eu şi fiul meu, care este şomer. Vai de sufletele noastre, rău am mai ajuns'.

Cosmin Neacşu, 32 de ani, avocat: 'Eram tînăr pe atunci, dar îmi amintesc de cozile infernale lalapte şi la portocale. Ai mei aveau pe cineva la alimentară şi nu duceam lipsă de nimic, dar alţii sufereau. Acum sînt un om realizat, am tot ce-mi trebuie, dar mă uit la cei mai mulţi din jurul meu care nu au ce pune pe masă. Nu ştiu dacă revoluţia a adus numai lucruri bune. După părerea mea, a fost lovitură de stat, şi nu revoluţie'.

Daria Popa, 29 de ani, şomeră: 'Păcat că l-au împuşcat pe Ceauşescu. Nu am ce pune pe masă de Crăciun fiului meu. Sînt şomeră, deşi am terminat o facultate de drept. Pe vremea împuşcatului, aş fi fost o doamnă, acum am ajuns o cerşetoare',.