<%@LANGUAGE="JAVASCRIPT" CODEPAGE="65001"%> Remember Revolutia din 1989 la Alba Iulia

Remember Revoluţia din 1989 la Alba Iulia - Alina FECHETE, Informatia, 21 Dec 2003

Revoluţionarii şi reprezentanţii instituţiilor au comemorat astăzi victimele revoluţiei din 1989 la troiţele din Alba Iulia. Manifestările au cuprins depuneri de coroane şi o masă festivă.

Într-o atmosferă mohorâtă, la Alba Iulia, revoluţionarii s-au oprit pentru câteva minute în locurile unde în urmă cu 14 ani s-a vărstat sânge pentru libertate românilor. În jurul orei 11.00, o coloană de autoturisme, purtând steaguri au pornit din faţa Primăriei muncipiului Alba Iulia şi au refăcut o parte din traseele străbătute de coloanele de manifestanţi în 21 decembrie 1989. Prima oprire a fost la placa comemorativă amplasată pe fostul magazin Materna, acolo unde în urmă cu 14 ani s-a declanşat revoluţia în Alba Iulia. Liderii celor două asociaţii de revoluţionari din Alba au rostit scurte discursuri, reamintind importanţa momentului şi jertfa de sânge a albaiulienilor pentru libertate şi democratie.

Coloana a pornit apoi spre troiţa amplasată în faţa Catedralei Reîntregirii Neamului, unde s-au depus coroane de flori din partea instituţiilor şi a partidelor.

Ultima oprire a fost troiţa din faţa Prefecturii Alba, unde în timpul revoluţiei s-au dus lupte grele şi mulţi revoluţionari au fost răniţi sau omorâţi. Prefectul de Alba, Mugurel Sârbu şi primarul Mircea Hava au transmis mesajele instituţiilor.

După depunerile de coroane, revoluţionarii au fost invitaţi să participe, la fel ca în fiecare an, la o masă festivă organizată la un restaurant din Alba Iulia, aceştia având ocazia de a se întâlni şi discuta.

În urmă cu 14 ani, în judeţul Alba, oraşul Cugir devenea primul oraş liber de sub regimul comunist. În acele zile, 23 de oameni şi-au pierdut viaţa şi alţi 111 au fost răniţi.