Mult Stimate Domnule Presedinte Al Romaniei

Traian Basescu

 

          M-am gandit mult pana am pus mana pe toc sa scriu. De ce ? Sunt un om prea mic ca sa ma adresez asa de sus. Si, totusi m-am decis. Problema e prea importanta si cu fiece an se tot complica si poate deveni nerezolvabila, fatala.

          Noi, basarabenii ”suntem romani si punctum”. Statul roman nu ne-a retras cetatenia, noi nu ne-am dezis de ea. Deci suntem cetateni romani cu intreruperi in timp de ocupatie straina.Cazul nostru e analogic cu cel al Mitropoliei Basarabiei.

          Ce s-a facut in acest domeniu ca sa ni se restabileasca cetatenia ?

Statul roman a adoptat doua legi: una in anii 90, foarte liberala, de care s-au folosit bisnitarii si romanofobii din Basarabia, cu mici exceptii, ca sa profite de niste privilegii materiale. Poftim un argument: la una din alegerile din anii 90 din cei cca 7000 de basarabeni cu cetatenie romana au participat cca 700, adica 10%. Iata cum s-au Folosit de acea lege.

          Recent, s-a adaptat o alta,  tot asa de nedreapta,contra noastra pe care o pot folosi in primul rand cei persistenti. Si ea, ca si prima, este o extrema. Iti blestemi viata pana aduni o multime de documente necesare, pana faci  cateva calatorii la Bucuresti, pana astepti cativa ani.

          Si exact, ca mai inainte, noi, cei cuminti, modesti, care luptam pentru romanism, pentru fiinta noastra in Basarabia, ca o alta n-o avem, din nou nu putem face nimic, nu putem sari peste aceste obstacole si ramanem cu buzele umflate. Care sunt urmarile ?Cetatenie capata romanofobii, in primul rand. Noi, majoritatea, nu avem. Dar se intampla ceva curios si periculos.

          Statul rus acorda permanent si foarte usor cetatenie altor etnii, inclusiv romanilor moldoveni. In Transnistria o au foarte multi. Si continua s-o obtina. Si in Basarabia o obtin.Vacum nu exista.Presupunem ca referendumul dinTransnistria va confirma pozitia noastra. Asta e o mina cu explozie intarziata. Peste cca 10 ani multi basarabeni, neputandu-si restabili cetatenia romana , vor obtine pe cea rusa si imperiul de la rasarit va atrage majoritatea populatiei de partea lui. Atunci el poate recurge, in caz de forta majora, la solutionarea problemelor litigioase, la referendumuri, plebiscituri si poate castiga Basarabia, asa cum s-a intamplat cu Bucovina si cu Transnistria, unde majoritatea populatiei se duce spre rasarit. Atunci nici o  Europa nu ne va salva..Ne paste un mare pericol. Trebuie sa actionam cat nu e tarziu..

        E nevoie de o decizie radicala a statului roman de reconfirmare a cetateniei basarabenilor nascuti aici si  a urmasilor lor cu o cerere la ambasada sau consulat,fara nici un fel de birocratism si formalism-iar pentru minoritati legi ca in toata lumea.Daca nu vom face lucrul acesta vom pierde totul pentruca  vecinul de la rasarit e foarte agresiv si hraparet si va  inghiti totul ca in Transnistria si Transcaucazia. Va rugam ganditi-va la problema noastra care ne framanta aici, peste Prut si care mai poate fi solutionata.

          Procedura se va gasi. Sa zicem proiectul de lege al Forului democrat al romanilor din R.Moldova, publicat in “Literatura si Arta” din 30 august 2006,Chisinau. Credem  in perspicacitatea si istetimea Dumneavoastra.

 

 

Boris Movila

Vadim Pirogan  Chisinau