Prima pagină
  Semnale
    Biblioteca Memoria

Site Web

Contact
contributii@procesulcomunismului.com
propuneri pentru îmbogăţirea spaţiului, neafişate
mesaje@procesulcomunismului.com
saluturi ce pot fi afişate în cartea de oaspeţi
  

Biblioteca Memoria (www.memoria.ro)

Memoria.ro, creata de Fundatia Aspera, este o biblioteca digitala de interviuri, memorialistica, studii de istorie orala, carti si imagini din istoria recenta a Romaniei, prezentind evenimente politice, sociale si culturale ale secolului XX asa cum acestea se reflecta in constiinta celor care le-au trait.

O astfel de colectie nu poate fi niciodata exhaustiva. In schimb, fiind publicata pe Internet, un mediu relational, flexibil, divers si democratic, ea poate aspira sa cuprinda cu timpul o mare cantitate de marturii. Acest sit se vrea deci o carte deschisa, in continua elaborare, o colectie integratoare si interconectata a memoriei celor ce au trait in Romania - sau au cunoscut-o indeaproape - din 1900 pina in prezent.

Semnalam cititorilor ca Memoria.ro este un proiect independent de Memoria - Revista Gandirii Arestate, initiata de domnul Banu Radulescu la inceputul deceniului zece, si continuata cu abnegatie de un colectiv condus de doamna Micaela Ghitescu. Scopul ambelor proiecte fiind inrudit si continutul lor complementindu-se reciproc, ne simtim onorati ca biblioteca noastra digitala va gazdui, incepind din vara 2003, versiunea Internet a Memoriei - Revista Gandirii Arestate.

Categorii de public

Pentru publicul larg de orice virsta, Memoria.ro poate deveni o sursa de cunoastere a unor experiente personale directe si diverse, un mod de confruntare cu puncte de vedere diferite, sau de confirmare a unor istorii transmise de parinti. Pentru cei foarte tineri, situl poate deveni o punte spre intelegerea a ceea ce a fost, a ceea ce ar trebui continuat, si a ceea ce trebuie evitat. Pentru studentii istoriei recente, baza de date continuta aici poate completa o bibliografie traditionala. Pentru cercetatori si specialisti, situl poate deveni un mod de a-si face cunoscute lucrarile unui public de specialisti din orice parte a lumii. Prin amploarea pe care o iau comunicatiile prin Internet, speram ca acest sit sa devina un valoros instrument didactic.


Initiatori si specialisti

Memoria.ro a fost initiata de un grup de oameni cu profesiuni diverse - de la lingvisti la ingineri, medici si muzicieni pina la oameni de afaceri. Nici unul dintre initiatori nu este istoric de specialitate. Ceea ce ne-a motivat este dorinta de a consemna si impartasi experiente umane, cu siguranta efemere, dar din care se poate recompune lumea romaneasca a secolului trecut in toata diversitatea ei; de a contracara efectele deformatoare ale propagandei ideologice; de a cunoaste felul in care bunicii si parintii nostri si-au trait viata, in detaliile ei cotidiene, dar si ca destin, prin propria lor relatare si cu propria voce; de a deschide celor tineri o fereastra spre lumea care prinde astfel contur; de a oferi celor doritori de a-si impartasi experientele si de a-si publica cercetarea un mediu deschis pentru circulatia ideilor, cu un public mai larg decit al oricarei biblioteci traditionale.

Situl nu poate insa reusi in a deveni un punct de referinta fara implicarea istoricilor de profesie, pe care ii invitam sa ne impartaseasca din rezultatele cercetarilor lor, sa completeze continutul sitului prin studii si opinii, sa defineasca contextul istoric in care se incadreaza marturiile colectate, sa interactioneze cu cititorii raspunzind intrebarilor acestora.

Componente

In versiunea 2003, Memoria.ro are urmatoarele componente:

(1) O baza de date cu 45 interviuri luate populatiei varstnice din Brasov prin respectarea unei metodologii academice, in luna iulie a anului 2001, de catre un colectiv de studenti de la Facultatea de sociologie, sub indrumarea Prof. Dr. Stefan Ungurean de la Universitatea Transilvania din Brasov si a Profesoarei Dr. Maria Bucur, de la Universitatea Indiana, Bloomington, precum si a Prof. Dr. Smaranda Vultur, de la Universitatea de Vest din Timisoara si a coordonatoarelor de proiect Jill Massino (Universitatea Indiana), Carmen Huluta Mihalache (Muzeul Taranului Roman)si Florentina Scarneci (Universitatea Transilvania). Rezumate in limba engleza ale acestor interviuri apar pe sit in vara 2003. (Amanunte despre acest proiect universitar se pot citi aici). O selectie a interviurilor din 2001, impreuna cu trei studii introductive, a fost publicata in forma de carte sub titlul "Vieti Paralele - Istorie orala in Tara Barsei", Editura Phoenix, Brasov, 2002 (amanunte la sectiunea "Carti").
Baza de date cu interviuri luate la Brasov va fi completata in decursul anului 2003 cu ca 40 interviuri efectuate de acelasi colectiv in vara anului 2002 pe tema obiceiurilor de lectura in perioada comunista si in cea de tranzitie spre democratie. Si acest proiect va rezulta intr-o carte.
(2) O selectie din Arhiva Grupului de Istorie Orala si Antropologie Culturala al Fundatiei "A Treia Europa" din Timisoara, cu interviuri luate populatiei din Banat sub indrumarea Prof. Dr. Smaranda Vultur. Textul integral al unor carti publicate de colectivul de cercetatori de la Timisoara este de asemenea publicat pe sit ("Memoria salvata - Evreii din Banat, ieri si azi", Editura Polirom, Iasi, 2002, amanunte la sectiunea "Carti").
(3) Varianta electronica a revistelor "MARTOR" (a Muzeului Taranunului Roman) si "Memoria - Revista gandirii arestate" (a Fundatiei "Memoria"), precum si un indice de titluri din alte jurnale si reviste.
(4) O baza de date continind interviuri si articole de memorialistica publicate in carti si reviste de circulatie nationala, precum si interviuri inedite, luate la initiativa Fundatiei Aspera sau a partenerilor ei. Sursa si apartenenta articolelor este mentionata in fiecare caz, impreuna cu adresa sitului in care cartile sau articolele au fost publicate initial. O masina de cautare faciliteaza gasirea oricarui termen in documentele publicate pe Memoria.ro. Cititorii pot comenta si schimba opinii pe baza textelor prezentate pe sit. In luna mai 2003 baza de date contine ca. 600 de articole.
(5) Un biblioraft, un index al cartilor de interviuri si memorialistica a secolului XX cunoscute pina in prezent editorilor sitului. Unele dintre aceste carti sunt publicate pe sit integral: Zoltan Rostas, "Chipurile orasului - Istorii de viata din Bucuresti", Editura Polirom, Iasi, 2001 sau partial: Anton Golopentia, "Ultima carte", Editura Enciclopedica, Bucuresti, 2000.
(6) Un index al siturilor de istorie orala romane si internationale recomandate de editori si specialisti in istorie orala si istorie recenta.
(7) Posibilitatea acordata oricarui autor si cititor-autor de a publica articole si fotografii in spatiul virtual Memoria.ro, cu respectarea regulilor si aprobarea editorilor sitului.
(8) Un for de discutii care poate deveni si o banca de idei pentru proiecte viitoare de inregistrare a memoriei, deschis oricarui cititor inregistrat ca membru al Memoriei.ro.
(10) Capabilitatea de a instiinta cititorii despre noile articole publicate printr-o scrisoare electronica care va fi transmisa periodic abonatilor.

Ne bazam pe sugestiile cititorilor pentru a completa atat banca de documente cit si biblioraftul si indicele de articole din presa, care, in editia 2003, desi mult mai cuprinzatoare decit in prima editie a anului 2002, sunt inca in stadiu de inceput. Asteptam propuneri prin email la editor@memoria.ro.


Vom publica documente in orice limba, cu conditia ca ele sa poata fi recenzate de cel putin doi vorbitori ai acelei limbi. In editia 2003, Memoria.ro contine documente in romana, engleza, franceza si germana.

 

 



< Pagina precedentă