Jurnal 2: 17 - 19 februarie 1990]

¤ 17 febr.'90. Sîmbătă.

Nota LD: informaţii, telefoane, furii

 / Ion are temperatură . Este Răcit. Merg la farmacie şi-l trec pe tratament intensiv.

 Eu scriu cîtevceva despre ziua de ieri. Pe moment, "demobilizare" politică.

 / Vorbesc la PNŢ şi PND spunîndu-mi părerea despre "dizidenţa stalinistă " care a reînviat acum, deşi, poate, este singurul lucru bun pe care l-a făcut, cîndva Ceauşescu.

Dl Gabrielescu mă invită la ei; spune că este f interesant ce-i spun; că să scriu un articol şi el îl publică imediat la "Dreptatea". Eu nu-i spun cine sunt, nu din frică ci din orgoliu

 / Apelurile disperate ale diverşilor, mă determină să ies şi eu mîine, în stradă la manifestaţia contra Securităţii. Indignată? Prea puţin spus: indignată pe TVR, indignată pe FSN, indignată pe MAI, indignată pe naţia asta nenorocită!

 

 TVLR

# Iliescu la instalarea ministr. Armatei

 

 17 febr.'90.

 - Ion Iliescu la instalarea noului ministru la M Ap.N: maniera de "manifestare" nu a fost cea corectă, dar propunerile au fost raţionale. Sunt probleme materiale; sunt probleme moral - politice privind represiunea; sunt probleme privind starea de spirit, protecţionism şi înaintare pe merit; trebuie un climat de încredere; spiritul "cazon" din armată - observaţii juste; rolul armatei în apărarea democraţiei şi a revoluţiei; necesitatea unui cadru "civilizat "; spiritul constructiv din CUN; situaţia politică din ţară.

Victor Stănculescu: mulţumiri pentru încredere.

 - Greva foamei la cinematografie a reuşit. Danieluc: autonomie! Vaieni: am reuşit, deşi avem şi noi "cozi de topor" ca şi studenţii, minerii şi militarii, Deie Domnul ca mediocritatea de ieri să nu reînvie şi astăzi. - Preşedinţii partidelor Ecologist şi Independent Maghiar ( cărora nu li se dă numele! ) spun că au primit scrisori de ameninţare că vor fi lichidaţi, omorîţi, răzbunaţi de "îngerii negri"; că sunt defăimaţi; că poporul trebuie să-i apere …

Europa Liberă

¤ Iliescu, Roman, ş.a - Armata

 17 febr.'90

 - Şerban Orăscu: noul titular de la MapN, Victor Stănculescu, a fost adjunctul lui Milea, pînă la căderea dictaturii; ca ministru la Economie, a demonstrat tergiversarea reformelor. Nimeni nu mai crede în necesitatea Securităţii.

 De ce Iliescu are nevoie de Securitate? De ce Iliescu are nevoie de nomenclatură?

 - Vladimir Socor: despre manifestaţia de la TVR ( 15 febr. ): muncitori ( 23 august, Vulcan, Republica ), studenţi, intelectuali, militari. Oamenii sunt îngrijoraţi de nomenclatură.

Dej- Ceuşescu - FSN- PCR: simţiţi în umorile populare. Reactivarea unor securişti: reapare Pleşiţă; reapare col. Petrescu! Opreştile la TVR din ce în ce mai mari!

 - Orăscu: dl Roman a numit demonstraţia militară drept o "parte a democraţiei"; dl. Brucan spune că au dreptate dar… "nu-i de ţinuta lor "; dl Iliescu" manifestarea nu a fost corectă ". Totul dovedeşte că FSN nu învaţă nimic! De ce se cenzurează filmele cu Revoluţia?!

 - Ioana Măgură: un bulgar a participat la revoluţie, luptînd cu teroriştii; ajuns în Bulgaria a fost anchetat!

¤ 18 febr.'90. duminică: manifestaţie - contramanifestaţie

Nota 1 LD:Demonstraţia Ant-Securitate ( Ministerul de Interne )

/ Ora 10,30. Dimineaţa mă duc spre Ministerul de Interne,

să mă alătur manifestaţiei contra Securităţii.

 Pe drum, la Casa poporului, discut cu un grup de cetăţeni din Focşani, veniţi să "viziteze" casa poporului.

 Îmi spun: " La noi e linişte, nu s-a tras nici un foc! La noi lumea îşi vede de treabă! La noi lumea-I cuminte! Nu ca bucureştenii care … cer, cer, cer, nu mai ştim ce vor, nu se mai potolesc! " Le spun cîte ceva, că de ce nu se liniştesc bucureştenii, şi-mi răspund: " la noi nu vin ziare. Decît Adevărul şi Libertatea Noi nu avem de unde să ştim ce se întîmplă! Dela TVR nu înţelegem bine! "

 / Ajung în punctul MAI şi nu este grup! Este doar d-na Palade şi cîţiva de la GDS; nimeni de la "Alternativă ", Sindicate etc … Vine Constantin Rădoacă care ne spune că studenţii de la GID vor urca pe B-dul 6 Martie, dar merg în Pţa Victoriei, nu aici. Ne hotărîm să mergem cu ei … dar … eu am senzaţia unei nereuşite. Mă înfurie, mai ales, cei de la GDS!

 Ajungem GID-ul în Pţa Universităţii,, ne alăturăm lor şi traversăm bulevardele. Universitate - Inter - Magheru - Ana Ipătescu. Facem haltă de reculegere în Pţa Romană. Lozinci pe placardă şi scandate: " Jos Securitatea, suntem cu armata! " " Nu mai vrem comunişti, securişti şi activişti! " " Securiştii-n mină, să avem lumină !" "Securiştii pe tarla, să crească producţia! " "Păcat, păcat, de sîngele vărsat !"

 În Pţa Victoriei, sunt şi alte grupuri de manifestanţi care stau lejer şi din cînd în cînd strigă lozinci: " FSN, ce mai e? - PCR! " "Zoe şi cu Nicu, şi-au găsit tăticu " "Ceauşescu nu fi trist, Iliescu-i comunist! Fac roată pe la alte grupuri, şi, în latura din dreapta clădirii, sunt nişe oameni furioşi care spun că l-au văzut pe Gelu Voican intrînd în sediu cu arma pe piept şi cu pistol şi că au venit şi 3 maşini cu miliţieni înarmaţi ( de la Otopeni ) care au intrat în clădire. Mulţimea este furioasă vorbeşte de securişti prinşi şi legitimaţi, de provocatori.

 / Coloana noastră, GID + GDS, hotărîm să plecăm spre MAI. Eu mă alătur lui Stelian Tănase şi sunt hotărîtă să merg, dacă este şi el. Traversăm Calea Victorie - Academiei - Hotel Bucureşti ( aplauze la ferestere ), Pţa Revoluţiei ( moment de reculegere ) - Palatul Telefoanelor ( huiduiţi de femei absolut isterizate, pe la ferestre ), Casa Centrală a Armatei - Magazinul Victoria - sediul MAI. Faţă de plecare, coloana este dublată de cea iniţială .

 Pe drum, aceleaşi lozinci; Cetăţenii de pe trotuar, ne aplaudă şi fac cu mîna.

 / Ora 13, 30. La sediul MAI, scandăm lozincile: " Jos Securitatea, suntem cu armata! " " Vrem să ştim !" "Dosarele! " "Filajele! " Ies cîţiva poliţişti … nu le ştim gradele … şi printre ei unul Diamandescu ( adj ministrului ) care solicită Delegaţie pentru convorbiri.

Se face ad-hoc o delegaţie, din care face parte şi Stelian Tănase, ceea ce mă linişteşte, că acolo se va spune ceea ce trebuie. …

Printre cei ieşiţi, cineva arată "un FSN-ist" [Virgil Măgureanu! ]: îl cunosc! îl chema Aztaloş şi lucra la Acad. Ştefan Gheorghiu. Din grup i se strigă " Huoooo! "

 / Delegaţia noastră este înăuntru. Afară, pe timpul "tratativelor ", nu se strigă nimic. Discutăm. Oamenii stau pe jos, pe bordură, pe ziare. Conversez cu diverşi: studenţi, "alternativişti" ( suntem 4-5: Iulian, Stela, băiat -bun ); vorbesc cu dl Şora despre Sandală, despre Ministerul Înv., despre legea înv. Îmi oferă spaţiu la revista lor pentru doctrină politică privind învăţămîntul.

 Din cînd în cînd, strigăm: "Delegaţia! Delegaţia! " Strelian Tănase iese şi ne linişteşte: mai durează. Cîţiva ofiţeri de poliţie dau explicaţii manifestanţilor: că Securitatea nu mai este! Sun dezaprobaţi, luaţi în băşcălie. De-abia stăpînim studenţii să nu-i injurieze.

Altfel, … f f liniştit!

 / ora 15,30. Iese Stelian Tănase cu Diamandescu şi cu grupurile de contact. Stelian Tănase vorbeşte la porta-voce: " tratativele au decurs bine; am discutat; ne-au arătat; am întrebat " etc. etc Am prezentat un Memoriu cu aceste puncte:

1. Demiterea g-ralului Chiţac; ministru civil la MAI ( Bravo! aplauze! )

2. Desfiinţarea de facto a Securităţii ( " " " )

3. Informarea poporului cu statistici, liste despre Securitate ( " " " )

4. Desfiinţarea locurilor de ascultare, filare ( " " " )

5. Arhiva MAI - la Arhivele de stat ( " " " )

 Stelian Tănase mai spune: Dnii Diamandescu şi … au promis să dea răspuns la întrebări, pînă miercuri; Pînă atunci, nu se mai vine la sediul MAI. Aşteptăm

 Dacă nu se va răspunde, venim iar! ( aplauze, bravo! )

 Dl Diamandescu, zîmbitor, face gestul "Victorie! ". Totul se termină cordial, cu aplauze.

 / Grupul, disciplinat, se încolonează iar şi pleacă spre Pţa Victoriei … pe traseul pe care a venit. Eu consider că mi-am îndeplinit intenţiile ce m-au dus acolo. Mă întorc acasă.

 / ora 16- 18. Sunt acasă. Povestesc lui Ion şi Mircea ce şi cum a fost … Nu termin şi….începe infernul din Pţa Victoriei, cu aşa - zisa atacare a guvernului ( vezi mai jos )

 / ora 19,30. Dau telefon la Răzvan Teodorescu acasă. Nu este. Vorbesc cu soţia lui. Îi spun că TVR nu-şi onorează misia; că acolo, în Pţa Victoriei, nu se întîmplă numai ce se arată; că manifestanţii de acolo stau liniştiţi şi civilizaţi de la ora 10 dimineaţa şi nimeni nu i-a televizat; că ce se arată este o diversiune ordinară

[ LD: Îmi cade ceaţa de pe ochi în privinţa lui Răzvan Teodorescu! Este de-al lor! ]

 / Noaptea, tîrziu, telefonează Iliescu nostru (?!? ) surescitat, bucuros, fericit, entuziasmat: că acolo, în Piaţă, se întîmplă lucruri fantastice; că nişte tineri s-au urcat pe balustradă, la steag, şi au fost traşi înăuntru de 2 civili îmbrăcaţi în haine de piele care i-au bătut în faţa mulţimii şi, apoi i-au băgat înăuntru; că mulţimea i-a cerut şi a vrut să-i elibereze pe cei 2 tineri … şi au presat; au spart gemurile şi au intrat;

că a intrat, apoi, şi el înăuntru şi ne povesteşte ce s-a întîmplat; ff încîlcit şi excitat. Ceva cu militari, cu Gelu Voican (?!? ) cu starea de spirit; cu TVR care nu a transmis decît ce I-a convenit; cu ce se găsea prin birouri; cu negăsirea unui microfon pentru a vorbi demonstranţilor, pentru calmare; cu un text pentru TVR, cu care au fost eliberaţi de acolo să mergă să-l citească

 / Şi eu şi Ion realizăm că acest tip este dubios sau nesăbuit. Încercăm să-i explicăm de ce, pentru a ne distanţa de el şi de ce face. Se face că nu-l înţelegem! Eu îi pun mereu întrebarea: de ce nu a fost cu noi aşa cum se stabilise?

 De ce nu a fost cu Grupul '22, cu GID sau cu Alternativa? Cu cine a fost el acolo?

Bîiguie ceva, vorbeşte de manifestanţii extraordinari!

/ Ne uităm cam degeaba la TV; ascultăm Europa liberă; nimeni nu ne poate lămuri exact ce s-a petrecut acolo. Ne gîndim la manipulări, la diversiune. Oricum, indiferent de ce, cum şi cine a făcut-o, s-a dat o mare lovitură mişcării democratice din România!

 TVRL

# Demonstraţia din Pţa Victoriei

 18 febr. ora 16,30

 - În Pţa Victoriei se întîmplă lucruri grave: Grupuri de huligani au spart, au presat, au molestat, au pătruns în sediu … ( se reia emisiunea distractivă )

 - Grup de 3 mineri ( dintre care unu este din Bucureşti, dar este cu " ortacii lui " se recomandă nu-ştiu -cum ) sunt revoltaţi de ceea ce se întîmplă în Pţa Victoriei .

 Apel către mineri să vie să apere revoluţia! [ LD: vezi în "România liberă" ce scrie Gabriela Negreanu despre " minerul - poet - securist "] ( se reia emisiunea distractivă )

 Ora 17,30

 - 3 tineri ( se recomandă, spun că au fost în sediu FSN ) şi citesc un Apel; termină cu

 " Jos guvernul! Jos Ilescu! Jos FSN! "( se reia emisiunea distractivă )

 Ora 18,00

 - Iar se citeşte Comunicatul cu vandalismul şi atacarea de la sediul Guvernului..

Se dau scurte secvenţe…Se văd tot soiul de feţe borîte, unii se caţără pe geamuri, alţii escaladează balustrade … nu se înţelege ce se petrece; un reporter de la "Metaloglobus " (?!? ), ia declaraţii de la cîţiva tineri ( ţigani, lumpeni ): unul zice că a venit de la Vaslui la Iliescu să-i ceară serviciu şi nu ştie ce se întîmplă acolo, ce vor cei ce manifestează; altul zice că a venit, aşa, ca să vadă, recunoaşte că a băut un pahar - două.

 ( se reia emisiunea distractivă )

/ Nu mai notez orele şi ceremonia, liniştirii demonstraţiei. Cert este că, pînă la urmă, TVRL reuşeşte să arate şi să ilustreze doar că în Pţa Victoriei: sunt huligani şi anarhie; că au pătruns o dată, de două ori în sediu; că au intrat în birouri şi au distrus mobilier dosare, cărţi; că sunt soldaţi răniţi, molestaţi şi batjocoriţi; că Gelu Voican a fost ameninţat, bătut şi împins spre balcon să spună nu ştiu ce; că au pătruns 100 … 300… peste 2000!;că a venit armata şi a încercuit clădirea, a împrăştiat demonstranţii ;

 că au oprit spre cercetare cca 100- 120; că au eliberat vreo 10 copii ca lumea de afară

 să se liniştească; că sunt oameni băuţi, capete înfierbîntate, debili mintali, ţigani;

 li s-au dat bani ca să atace şa şa. Că cei de afară au demonstrat paşnic pînă la ora … dar apoi … Că ce se ascunde în faţa acestei înscenări ( agresiuni ) ?

: că unii făceau liste de guvern; că unii au dus tratative; că Voican a păţit, a spus, a făcut Fel de fel de reportaje halucinante: Nişte alienaţi mental, anormali, figuri de coşmar, iresposabili chiar din p.d.v. fiziologic şi psihic; nişte şomeri -vagabonzi din mahala sau provincie, care spun că li s-au dat bani să meargă acolo să …; nişte beţivi turbaţi ( speriaţi acum ) gata să plîngă, cu "instrumentele" lor de spargere - drugi de fier, foarfece, şpăgi - care neagă sau nu ştiu să spună de ce au făcut-o; nişte ţigani - unii copii - puşi pe jaf; o femeie cu o carte cu Ceauşescu pe care o flutură isteric; un elev, un student ce încearcă să răspundă unei reporteriţe agresive; Gelu Voican care povesteşte cum a fost bruscat, împins, tras de barbă … dar nu spune dacă a avut sau nu armă asupra sa. ( Vezi reatările din presă )

¤ 19 febr. '90. luni MINERIADA

Notă LD: 18 febr.: reconstituiri, consfătuiri, manipulări

 ( scris retro ' )

 / Ion vorbeşte cu unul cu altul la telefon. Temperatura persistă.

/ Consternată, merg pe la GDS unde discutăm despre ziua de ieri. La Grup, cîţiva alternatişti, cîţiva studenţi, cîţiva ghedesişti, discută pe toate părţile ce s-a petrecut ieri.

/ Îi văd pe Stelian Tănase, Alin Teodorescu, Radu Filipescu Gabriel Andreescu

dar ei nu au timp să discute cu " autohtonii ", pentru că primesc "misiuni " după "misiuni": elveţieni, italieni, francezi.

/ După amiază, Mihai Chiţac vine la GDS să asiste (?!? ) la o "masă rotundă". Gîndim: va da explicaţii? Va răspunde?

/ Seara privesc cu gura căscată la demonstraţia de forţă a minerilor - şi nu ştiu de ce mi-a fost paralizată mîna şi nu am mai scris. De aceea regret, regret, cumplit.

Acum, la două zile, notez "ceva" dar sunt conştientă că nu va oglindi nici tonul, nici personajele! O doamne, ce rău am făcut că nu am mai scris! Acum ce să mai scriu? Doar sentimentul de furie neputiincioasă şi revoltă care m-a cuprins. Deci notez:

/ Mineri din Valea Jiului au venit să salveze Guvernul, pe dl Iliescu, FSN, democraţia.

/ Ei au ocupat Piaţa Victoriei - pe care dl Novăceanu de la "Adevărul " o numeşte Piaţa Ghilotinei. Au lămpaşe pe frunte şi stau monolit, încolonaţi şi ascultă la megafoane - instalate de data asta! - ce spun ortacii lor, guvernului; ce spune Iliescu, ortacilor; şi muzică - cînd vorbeşte opoziţia!

/ Delegaţia minierilor în CUN - masivă. 30? 60? - stă pe scaune, unită, şi purtătorii ei de cuvînt - ingineri, maiştri, muncitori - interpelează: guvernul, miniştrii, partidele, bucureştenii, armata, etc. etc. Întreabă, somează, protestează, ameninţă, că ei vor face ordine, aici şi în ţară.

/ Agramat, imbecil, proletcultist, proletar, dictatorial evocă: viaţa lor grea în mină; oboseala de la TVRL care-I surmenează încît merg obosiţi în şut; soţiile şi copii care plîng neliniştiţi; greva din 1929 cînd au fost reprimaţi cumplit . Dăruirea şi abnegaţia lui Iliescu în revoluţie.

/ Sunt nemulţumiţi de: politicianismul străzii, anarhia militarilor, de slaba reacţie şi apărarea guvernului la presiuni; dar, mai ales, de nocoivitatea partidelor "istorice", legionari, ţărănişti, liberali, social- democraţi .

/ Punct culminant, somarea celor 2 miniştri militari - Stănculescu, Chţac - să spună dacă pot apăra guvernul, pentru că, altfel: vin ei la Bucureşti cu tîrnăcoapele şi lopeţile; aduc ei guvernul la Petroşani, în Valea jiului; cuminţesc ei pe bucureştenii bezmetici, vandalii huliganii; arată ei ..

/ Încearcă dl Cunescu, dl Lup, să răspundă la cîte ceva dar sunt întrerupţi brutal, agresiv, injurios … Radu Cîmpeanu pare înlemnit; alţi "opozanţi " la fel.

/ Iliescu, Voican ş.a., jubilează machiavelic: îi lasă să spună tot, să îmbăloşeze tot, apoi Iliescu, cu zîmbetul lui împuţit, "părinteşte ", le cere "toleranţă ", "înţelegere "

 / Iar minerii … nu şi nu!

/ Sunt hotărîtă să scriu un Protest pe care îl voi şi face.

# 22 de întrebări pentru minerii din Valea Jiului

 El poartă semnătura Livia Dandara şi Ion Roşca. Nu am avut unde s-o publicăm:

 " 22 de întrebări către minerii din Valea Jiului, Maramureş, ş.a "

1. Unde eraţi şi ce făceaţi, concret, între 16-31 decembrie 1989?

 a) Aţi sărit în ajutorul martirilor din Timişoara?

 b ) Aţi sărit în ajutorul martirilor din Braşov, Arad, Sibiu?

 c) Aţi venit cu lămpaşele şi tîrnăcoapele voastre în ajutorul

 Revoluţiei din Bucureşti? Unde? Cînd? Cum?

2. Aţi fost de acord cu cerinţele, lozincile şi lupta tineretului - muncitoresc, studenţesc,

 intelectual - pe baricadele Revoluţiei, care cereau:

 a ) Jos Ceauşescu! Jos Dictatura! Jos comunismul!

 b ) Libertate! Demnitate! Democraţiue

 c ) Armata e cu noi! Poporul suntem noi!

3. Aţi fost bucuroşi cînd la televizor se anunţa şi se arăta că armata ţării a fraternizat

 cu Revoluţia? Aţi fost mîndri cînd s-a putut crede că Revoluţia a ieşit victorioasă?

4. Aţi răsuflat uşuraţi cînd Nicolae Ceauşescu şi Elena Ceauşescu

 au fost prinşi, judecaţi şi executaţi?

5. Doreaţi ca cei vinovaţi de crimă colectivă împotriva poporului român, să fie prinşi,

 judecaţi şi condamnaţi?

6.Ce simţeaţi faţă de organele represive ale Securităţii, faţă de batalioanele teroriste

 şi de crimele pe care le înfăptuiau după ce Revoluţia învinsese.

7. Aţi fost de acord cu Apelul către ţară lansat de FSN, la 22 decembrie 1989, citit la televiziune de dl Iliescu, care anunţa dorinţa românilor de a edifica în ţară un regim democratic, parlamentar, pluripartidist, cu separarea puterilor în stat?

8. V-aţi spus părerile, aprobînd sau respingînd, decretul -lege semnat de Ion Iliescu, privind organizarea partidelor politice în România?

9.V-aţi exprimat părerile, aprobînd sau respingînd, decretele-lege ale FNS privind pedeapsa cu moartea contra teroriştilor şi complicităţile la crimele săvîrşite de organele represive ale Securităţii şi ale nomenclaturii PCR, în timpul dictaturii Ceuşescu?

10. V-aţi pronunţat - şi cum? - asupra răspunderilor şi complicităţilor PCR, Comitetului Executiv, structurilor sale ierarhice, la toate nivelele în anii dictaturii comuniste?

V-aţi exprimat părerea, aprobînd sau dezaprobînd, propunerile privind ilegalizarea PCR

sau altor variante ale dizolvării sale?

11 V-aţi exprimat părerea privind vreun program sau platformă a partidelor politice

 nou înfiinţate?

12. Aţi cerut, între 22 decembrie 1989 - 23 ianuarie 1990, ca FSN să-şi retragă decretele, apelurile, şi declaraţiile pe care le-a transmis ţării?

13. Ce ştiţi despre prinderea, judecarea şi pedepsirea teroriştilor şi complicilor lor?

 La Timişoara? La Braşov? La Sibiu? La Bucureşti? La Jilava? la Cluj? etc. etc.

14. Cunoaşteţi,concret, lozincile şi dezideratele manifestanţilor din zilele de

 12 şi 28 ianuarie? Dar lozincile manifestanţilor paşnici din 18 februrie?

 15. Sunteţi împotrivă ca:

 a ) Securitatea să fie desfiinţată de facto?

 b) Nomenclatura comunistă din ministere, întreprinderi, judeţe, oraşe să fie înlocuită?

 ( varianta I ) Şi atunci, vor minerii din Valea Jiului, Maramureş …:

16 Să întrerupem lupta pentru democratizarea ţării, pentru eliminarea aparatului conducător comunist şi represiv, pentru ca liniştea dumnealor să nu fie întreruptă la intrarea în şut?

17. Credeţi că acolo, în Valea Jiului, aveţi un punct de observare mai bun asupra evenimentelor, decît cetăţenii Timişoarei, ai Bucureştiului şi ai celorlalte oraşe implicate în Revoluţie? Dacă totuşi vă înşelaţi, vă daţi seama de poziţia în care apare oferta dumnevoastră de a înăbuşi manifestaţiile, în locul armatei, care refuză să o facă?

18.Doriţi clarificarea evenimentelor din 1929? Nu vă interesează viaţa şi lupta dumneavoastră din anii dictaturii comuniste?

19. Ştiţi că: pe 12 ianuarie, între 24-28 ianuarie, apoi între 12-18 februarie, manifestaţiile au fost făcute de studenţi, muncitori, intelectuali, contra actualului guvern care apără vechiul sistem? Că, în afară de excesele unor descreieraţi sau diversionişti, ele au reprezentat punctul de vedere al unor oameni foarte bine motivaţi, neînregimentaţi în partide? Credeţi că cercetătorii din institute, studenţii din universităţi, inginerii, maiştrii şi muncitorii de înaltă calificare şi atîţi oamenii ai "muncii" - cum vă consideraţi şi dvs - pe care îi etichetaţi "huligani" sau " vînduţi", sunt dispuşi să vă accepte ofensele fără replică?

20. Aţi cerut utilizarea forţei împotriva manifestanţilor, fără nici o nuanţă; aţi precizat că dacă Armata nu mai vrea să lupte cu poporul, trebuie forţată Poliţia, aceeaşi care a asigurat "ordinea" şi înainte de decembrie 1989; că dacă nici ea nu este în stare, veniţi dumnevoastră cu ordinea şi tîrnăcoapele.

21. De cînd şi cu ce drept vă adjudecaţi acest drept de arbitraj şi funcţie represivă?

 Credeţi că a fost moral să cereţi celor doi miniştri - al Apărării Naţionale şi al Internelor - să vă depună dvs un soi de jurămînt, ameninţîndu-I, altfel, cu lupta dvs cu tîrnăcopul?

Cu ce v-aţi deosebit - ca formă de comunicare şi manifestare - cu cei care, în diverse momente de tensiune, au prezentat ultimatumuri guvernului sau miniştrilor?

22. Aţi avut revendicări şi le-aţi apărat cu fermitate, şantajînd ţara, guvernul, cu cărbunele atît de necesar. Pactul încheiat atunci cu guvernul a cuprins şi oferta dvs de a înăbuşi tendinţele revendicative ale altor categorii sociale? Vă asumaţi, efectiv, acest rol represiv- poliţist? Livia Dandara, Roşca Ion

.

 ( Varianta II ) Şi atunci:

13. Cu ce drept vă arogaţi rolul de arbitri şi paznici ai guvernului?

14. Cu ce drept ameninţaţi armata română dîndu-i ultimatumuri?

15. Cu ce drept daţi lecţii politice bucureştenilor

 şi-i ameninţaţi cu răngile şi puterea voastră?

 Pe cînd veţi ameninţa Timişoara, Braşovul, Sibiul şi alte oraşe?

16. Cu ce drept ameninţaţi partidele politice şi liderii politici despre al căror trecut şi credinţe nu ştiţi mare lucru?

17. Cu ce drept consideraţi numai munca voastră utilă societăţii?

18. Mineri ai României! Ce anume v-au promis domnii Iliescu şi Roman, în convorbirile ce le-aţi avut, încît suteţi hotărîţi să-i apăraţi pe ei, şi numai pe ei?:

 - Ameninţînd opinia publică a ţării şi a Capitalei;

 - Ameninţînd armata ţării;

 - Ameninţînd partidele politice care nu sprijină FSN

19. Mineri ai României! Să credem că sunteţi ferm hotărîţi să nu faceţi "politică ",

dar tot atît de ferm hotărîţi să apăraţi Guvernul, pe dl Iliescu şi Roman,

aducîndu-i chiar în Valea Jiului? Mutaţi Capitala ţării în Valea Jiului?

20. V-au spus domniile lor că sunt în acest pericol? V-au solicitat domniile lor acest ajutor? Apăraţi Revoluţia sau pe dl Iliescu?

21. Aveţi ceva împotriva dezideratelor şi lozincilor:

 a) Jos Securitatea!

 b ) Jos comunismul!

 cu care au manifestat bucureştenii în zilele de 17 -18 februarie?

22. Credeţi că teza dictaturii proletare, pe care o susţinea Nicolae Ceauşescu şi PCR, trebuie îndeplinită, acum, cu ajutorul dvs?

 Livia Dandara, Ion Roşca

************************************

Vezi mai departe despre 17 -19 febr. în Jurnal 3.