Optica PCR pe problema Romaniei Mari (aspecte privind profanarea pe care o reprezinta confiscarea de catre criptocomunisti a sentimentului national si a sarbatoririi Marii Uniri )

Congresul IV PCR (Harcov,1928, scretar general ucrainianul Vitali Holostenco)

" Romania capitalista, prin rezultatele razboiului imperialist mondial, prin "unirea tuturor romanilor"", si-a supus insemnate parti din natiuni dezvoltate politiceste , economiceste si culturaliceste, si prin aceasta , din stat national a devenit stat de nationalitati. (...) partidul comunist din Romania are urmatoarele sarcini : 1. Sa infiereze prin propaganda si agitatia sa de zi cu zi, caracterul antinational al burgheziei dominatoare romanesti si sa combata toate tratatele imperialiste de pace.(…) 3. (...) Eliberarea nationalitatilor este cu neputinta, fara creerea si intarirea unui front comun revolutionar impotriva burgheziei asupritoare romanesti si a puterii ei de stat si pentru cucerirea guvernului muncitoresc taranesc si a FEDERATIEI REPUBLICILOR MUNCITORESTI TARANESTI DIN BALCANI., liber create, independente si egal indreptatite, partidul comunist trebuie SA LUPTE CU HOTARIRE IMPOTRIVA ANEXARII VIOLENTE A BASARABIEI , BUCOVINEI, TRANSILVANIEI SI DOBROGEI SI SA SPRIJINE IN CHIP PRACTIC LUPTA PENTRU ELIBERAREA SI INDEPENDENTA LOR NATIONALA."

Congresul IV PCR (Harcov,1928, secretar general ucrainianul Vitali Holostenco)

" 1. In Romania de azi , multumita razboiului imperialist din anii 1914-1919, a crescut , ca rezultat al tratatelor din Versailles , Trianon si Neuilly, de la 7 milioane la 17 milioane numarul de locuitori prin anexarea provinciilor Transilvania, Basarabia, Bucovina , Dobrogea Noua si Banatul, cu majoritatea populatiei neromane (unguri, moldoveni,ucrainieni, nemti,bulgari,turci s.a.m.d) Ca rezultat al acestor tratate a fost creata "Romania Mare" , ale carei granite nu coincid nici cu tendintele centralizatoare etnografice, nici cu tendintele centralizatoare economice ale diferitelor provincii. 2 (...) P.C. din Romania enunta urmatoarea lozinca fundamentala in chestiunea nationala " Autodeterminarea tuturor nationalitatilor pina la despartire " 3 (...)Burghezia romana, in scopul justificarii anexarii banditesti a Basarabiei, se sileste sa dovedeasca ca moldovenii care formeaza majoritatea relativa a Basarabiei sint romani, in timp ce populatia moldoveneasca ea singura se socoteste, si este chiar in realitate, o natiune deosebita, avind propria ei cultura si care lupta impreuna cu celelalte nationalitati ale Basarabiei impotriva asupritorului national si de clasa, impotriva burgheziei romane. Aceasta lupta a maselor muncitoare din Basarabia este concretizata PRIN STRADUINTA LOR DE A SE UNI CU REPUBLICA AUTONOMA SOVIETICA SOCIALISTA A MOLDOVEI. " 4 (..). PCR trebuie neaparat sa sprijine in tot felul, in agitatia si munca sa zilnica in rindurile maselor muncitoare din Bucovina, tendintele lor de unire cu Ucraina Sovietica. 5 (...) Organizatia national-revolutionara din Dobrogea ridica in aceasta lupta lozinca "Dobrogea independenta". 6 (...) Burghezia romana duce o politica de deznationalizare si saracire a maselor muncitoresti si taranesti din Transilvania si Banat. (...) AUTODETERMINAREA PINA LA DESPARTIRE SI DEPLINA NEATIRNARE DE STATUL ROMAN ESTE LOZINCA PE CARE PARTIDUL COMUNIST O RIDICA PENTRU ACESTE TINUTURI. 8 (...) Numai lupta comuna a tuturor claselor muncitoare din Balcani si organizarea FEDERATIA BALCANICE a REPUBLICILOR MUNCITORESTI TARANESTIva aduce deplina dezrobire nationala, economica, sociala.

Congresul V PCR ( 1931 linga Moscova, secretar general , polonezul Stefanski Gorn)

"1. Romania contemporana nu reprezinta prin sine o "unire a tuturor romanilor" ci un stat tipic cu multe natiuni, creat pe baza sistemului pradalnic de la Vesailles, pe baza ocuparii unor teritorii straine si pe baza inrobirii unor popoare straine (...)


<<< Închidere >>>