10. Pentru a-si atinge scopurile, PCR lupta cu tot ce-i sta in cale (4-Partidele nationaliste )

/din raportul CC al PCR catre Comitetul Executiv al Internationalei Comuniste (1924)

"(...) Uciderea prefectului de politie din Iasi de catre un student fascist a reprezentat semnalul de atac al fascismului. Miscarea fascista descrescuta in primul semestru a putut aduna noi forte si ameninta ca prin apropierea ei de taranime sa devina o larga miscare politica a micii burgezii , cu scopul ferm al cuceririi puterii. "

/din manifestul CC al PCR catre studenti (1924)

" Studenti si studente! Tovarasi si tovarase ! Asasinatele de la Iasi, savirsite in numele vostru , al studentimii romane, au facut sa se cutremure in aparenta si oligarhia. Ipocrite sint insa lacrimile ei , ipocrita si indignarea-i impotriva terorismului , a violentei si a cruzimii. Caci stapinirea oligarhiei asupra poporului roman se intemeeaza pe veacuri de silnicie, pe violenta si pe teroarea cea mai singeroasa. 1907 taranesc este doara cunoscut si de voi ! (...) Caci miscarea antisemito-fascista nu-i, in realitate , cu sau fara vointa celor ce o compun , decit un instrument al oligarhiei. Ea serveste astazi oligarhiei ca un excelent derivativ pentru nemultumirile indreptatite ale studentilor, functionariolor si intelectualilor, ca un mijloc pentru intimidare si terorizarea opozitiei asa zis "democratice" si a presei asa zis "independente" ..."

/din rezolutiile conferintei a II-a PCR (octombrie 1928)

"(...) Pe de alta parte insa, partidul national-taranist si celelalte partide burgheze fac totul ca sa insele masele largi , aruncindu-si unul altuia invinuirea de fascism. Guvernul national-taranesc provoaca un "complot" facsist , face un proces fascistilor si prin aceasta incearca sa arate ca el este aparatorul legii , al parlamentarismului si al democratiei contra fascistilor. Formarea unor grupe fatis "fasciste" (P.Conservator-Filipescu,Cuzistii etc) reprezinta o impartire a muncii in tabara burgheziei fasciste . Pe cind national-taranistii mascheaza in fata maselor inscaunarea dictaturii fasciste , construind-o totodata, grupele acestea pregatesc pe fata masele mici burgheze atit ideologiceste cit si organizatoriceste , prin demagogia antiparlamentara fascista. "

/din rezolutiile Congresului V al PCR (Moscova 1931)

"(...) Un pericol mare pentru miscarea national revolutionara il prezinta si partidul fascist si antisemit al cuzistilor , care desfasoara o activitate mare in Basarabia , Bucovina si Transilvania , pe baza unor revendicari demagogice ca : anularea datoriilor taranesti, acordarea de credite ieftine, impartirea averilor evreiesti etc. "

/din articolul lui M.Cioban (...Nota Elena Filiovici) despre asasinarea lui I.G.Duca - ("Lupta de clasa" - februarie 1934)

"(...) Intre national-liberali, care reprezinta cercuri hotaritoare ale burgheziei si bandele pogromiste -antisemite fatis fasciste ale Garzii de Fier , de asemenea si Cuza, Goga, exista deosebire de vederi aupra metodelor si formelor luptei pentru masele care sint in adinca fierbere si ameninta sa rastoarne puterea capitalistilor si boierilor. (….) Garda de Fier si grupele inrudite cu ea stau pe punctul de vedere al introducerii imediate a dictaturii deschis fasciste, sau a dictaturii militare fasciste si adoptarea in intregime a tuturor metodelor politice si organizatorice pe care le-a aplicat si le aplica Hitler. (…. ) National taranistii, iar acum national liberalii nu sint de loc aparatori ai "democratiei" si nu sint de loc dusmani ai dictaturii. Ba dimpotriva in etapa actuala ei reprezinta fortele fundamentale care imping inainte opera de fascizare a Romaniei. (...) Oare la Cluj, Oradea Mare , n-au arestat legionarii Garzii de Fier pe membrii Tineretului Comunist.? La Constanta un legionar al Garzii de Fier a predat sigurantei mai multi membri ai Tineretului Comunist , care au fost apoi condamnati intre 3 si 8 ani de inchisoare. In procesul C.F.R. nu membrii Garzii de Fier au jucat alaturi de Radaceanu , secretarul general al partidului social-democrat, rolul de denuntatori si ajutori ai comisarului regal in contra ceferistilor arestati ? (….) Ziarul "Cuvintul' - al carui sef redactor Nichifor Crainic este arestat ca copartas la atentatul contra lui Duca - de la aparitia sa sustinuta de catre guvernele de la cirma tarii cu bani storsi din truda poporului muncitor , a dus neintrerupt o campanie de atitare progromista contra miscarii proletare revolutionare. " (...) I.G. Duca a dizolvat Garda de Fier , lasind insa mai departe sa existe liber LANC si mai cu seama partidul lui Goga si partidul camasilor galbene ale lui Averescu etc. Presa guvernamentala "Universul" si presa camarilei palatului "Cuvintul" au sarit imediat in apararea Garzii de Fier , protestind impotriva dizolvarii si subliniind necesitatea existentei ei , care prin spiritul sau prezinta contragreutate impotriva "internationalismului revolutionar" . Sub alta forma acesta este insasi protestul lagarului guvernamental."

/din Hotarirea PCR din Transilvania (6 decembrie 1938)

"(...)Deocamdata dictatura regala a reusit sa impiedice ascensiunea prin puciuri a Garzii de Fier. Intreaga politica hitlerista fata de Romania a suferit o lovitura simtitoare cu ocazia executarii capitanului si ai celor mai periculosi teroristi ai sai. Insa pericolul Garzii de Fier nu a trecut . Garda de Fier ramine si pe mai departe principalul dusman al pacii, independentei, libertatii poporului roman , al nationalitatilor conlocuitoare din tara. pericolul este cu atit mai mare u cit dictatura regala este incapabila sa LICHIDEZE REPEDE SI DESAVIRSIT exponentul din Romania al fascismului hitlerist. CU UCIDEREA UNEI PARTI A CONDUCATORILOR LEGIONARI INCA NU S-A LICHIDAT MISCAREA, si mai putin ideologia terorista a Garzii de Fier. "

/din Brosura antimonarhica editata de PCR - 8 iunie 1940

"(...) Garda de Fier devine in miinile clicii regale o arma puternica impotriva organizatiilor muncitoresti , impotriva nationalitatilor asuprite si presei democratice . Ajutata de politie si siguranta , aceaswta miscare terorista organizeaza pogromuri , devastari,incendieri, maltratari si asasinate; ajuta regelui sa invenineze tineretul cu spiritul razboinic , cu ura si intoleranta, sa-l obisnuiasca cu actiuni criminale si singeroase. Sub domnia regelui Carol, tineretul studios invata sa traga in muncitori cu revolverul, sa atace cu cutitul pe la spate. Din sinul acestui tineret hartuit si dezorientat guvernele regale cauta sa recruteze pe spargatorii de greva , pe informatori ai sigurantei. Fluturind lozinci nationaliste si folosind demagogia sociala, Garda de Fier a netezit drumul clicii regale spre guvernarea dictatoriala deschisa"


<<< Închidere >>>