11. Pentru a-si atinge scopurile, PCR lupta cu tot ce-i sta in cale (5-Partidele minoritatilor nationale )

/din rezolutiile la Congresul III al PCR (Viena 1924)

"Burghezia mare din Romania , care a predat cu totul si fara scrupule "tara unita si nationaliceste dezrobita "capitalului Antantei , jefuieste in acelasi timp masele nationalitatilor de drepturile lor cele mai elementare si de orice putinta de a se dezvolta mai departe, economiceste, politiceste si culturaliceste. Dintre nationalitatile Romaniei numai Germanii si Ungurii ai partide politice proprii , care insa, datorita faptului ca conducerea acestora se afla in miiinile magnatilor si capitalistilor - NU SINT IN STARE SA LUPTE PENTRU ADEVARATELE INTERESE ALE ACESTOR NATIONALITATI." (...) Data fiind aceste miscari separatiste ale nationalitatilor din tara , Partidul Comunist din Romania are urmatoarele sarcini: 1. Sa infiereze prin propaganda si agitatia sa de zi cu zi caractrul antinational al burgheziei domnitoare romanesti si sa combata toate tratatele imperialiste de pace . SA DEMASTE ROLUL TRADATOR AL MAGNATILOR UNGURI , AL FABRICANTILOR GERMANI, AL MOSIERILOR RUSI SI BULGARI si cirdasia lor cu oligarhia romana, precum prefacatoria si incapacitatea social-democratiei de a rezolva problema nationalitatilor; sa agite muncitorimea tuturor nationalitatilor IMPOTRIVA SOVINISMULUI PROPRIEI LOR BURGHEZII ; sa duca o lupta necrutatoare impotriva antisemitismului care nu este altceva decit o incercare de a abate atentiunea maselor muncitoare de la dezlegarea problemei sociale , subliniind insa limpede todeauna ca partidul comunist COMBATE CAPITATALUL EVREESC SI ISI PUNE CA SARCINA SA ADUNE MASELE MUNCITOARE EVREESTI IN RINDURILE PROLETARIATULUI INTERNATIONAL. (...) Potrivit cu aceasta partidul trebuie SA CREEZE FRACTIUNI IN TOATE ORGANIZATIILE EXISTENTE POLITICE, ECONOMICE,SI CULTURALE ALE NATIONALITATILOR. FRACTIUNILE TREBUIE NU NUMAI SA SUSTINA REVENDICARILE REVOLUTIONARE ALE ORGANIZATIILOR AMINTITE SI ALE OPOZITIILOR DIN PARTIDELE NATIONALE CI SA CATE A LUA IN MIINILE LOR CONDUCEREA ACESTORA."

/din cuvintul tov I.Nicolaevici la congresul IV al PCR (Harkov -1928)

" (...) Trec la problema nationala din Romania. Vorbind despre problema nationala trebuie sa spun ca cunoastem prea putin problemele celorlalte minoritati nationale pentru ca am fost mereu rupti de centru . Cunostem mai bine numai situatia din Basarabia . Dv. stiti ca Basarabia a fost intr-o situatie exceptionala . Basarabia a trait revolutia Rusa , ea a fost smulsa cu forta din Rusia Sovietica . In constiinta fiecarui muncitor s-a pastrat amintirea ca oligarhia romana a smuls cu forta Basarabia din trupul Rusiei Sovietice, rapindu-i libertatea cucerita in timpul revolutiei din 1917. (...) Sintem de parere ca in problema nationala nu este suficent sa avem aceasta formula goala : "autodeterminare pina la despartire" . Muncitorii si taranii nostri nu o inteleg. Muncitorii si taranii nostri s-au obisnuit sa priveasca cu neincredere tot ceea ce provine din Romania . De aceea trebuie sa fim extrem de prudenti ca sa nu fim suspectati ca ne gasim sub influenta sovinismului romanesc. DE ACEEA PENTRU NOI AR FI INTODEAUNA MAI REALA FORMULA ALIPIRII LA RUSIA" . In ultima analiza aceasta formula din punct de vedere teoretic, nu este chiar asa de nejusta . IN ULTIMA ANALIZA EA ARE ACELASI SENS CA SI FORMULA AUTODETERMINARII PINA LA DESPARTIRE. (...)In rindurile noastre au aparut tovarasi care la o sedinta a unei celule au declarat ca daca noi sintem o parte a Partidului Comunist din Romania , aceasta inseamna ca Basarabia trebuie sa apartina Romaniei pina la revolutia mondiala. Asa au inteles ei problema. Ei nu mai intelegeau lozinca "Jos oligarhia" , "Traiasca alipirea la Uniunea Sovietica"

/din rezolutiile Congresului IV PCR

"(...)Partidul trebuie sa aiba o linie clara cu privire la toate miscarile si organizatiile taranesti revolutionare din Romania. In Basarabia partidul trebuie sa dea pe de-a intregul sprijinul si conducerea sa , prin fractiunile sale, Uniunii taranilor revolutionari, organizatie care lupta pentru darimarea jugului national, pentru stabilirea puterii sovietice si pentru UNIREA CU REPUBLICA AUTONOMA SOCIALISTA A MOLDOVEI (...) Tot astfel partidul trebuie sa-si intocmeasca forme concrete de legatura si conducere si fata de alte miscari national-taranesti revolutionare . Acolo unde asemenea organizatii nu exista , trebuie impins la organizarea de uniuni de masa taranesti fara partid."(...) Muncitorimea din Basarabia a facut inpreuna cu proletariatul rus Marea Revolutie din Octombrie ca rezultat al careia fabricile si atelierele si mosiile boieresti au trecut in miinile muncitorilor si taranilor . Totodata a fost cucerita prin Revolutia din Octombrie si dezrobirea nationala a Basarabiei , care insa acum 10 ani a cazut in robia mosierului si capitalistului roman. Din primele zile ale ocupatiei si pina azi, masele muncitoare basarabene , fara deosebire de nationalitate , duc o lupta eroica pentru eliberarea lor . Aceasta lupta s-a dat la iveala prin rascoale mari (Hotin, Bender, Tatar-Bunar etc), care au fost duse sub lozinca puterii sovietice. Burghezia romana, in scopul justificarii anexarii banditesti a Basarabiei, se sileste sa dovedeasca ca moldovenii care formeaza majoritatea relativa a Basarabiei sint romani, in timp ce populatia moldoveneasca ea singura se socoteste, si este chiar in realitate, o natiune deosebita, avind propria ei cultura si care lupta impreuna cu celelalte nationalitati ale Basarabiei impotriva asupritorului national si de clasa, impotriva burgheziei romane. Aceasta lupta a maselor muncitoare din Basarabia este concretizata PRIN STRADUINTA LOR DE A SE UNI CU REPUBLICA AUTONOMA SOVIETICA SOCIALISTA A MOLDOVEI. (...) Totodata o sarcina deosebita a comunistilor din Dobrogea consta in a lamuri masele muncitoare bulgare ca agitatia burgheziei bulgare din Dobrogea , in unire cu burghezia singeroasa din Bulgaria , pentru alipire Dobrogei la Bulgaria , se bazeaza pe dorinta capatarii dreptului exclusiv la subjugarea maselor muncitoare ale acestei provincii.(...) Burghezia ungara din Transilvania , acoperindu-se cu steagul luptei nationale impotriva oligarhiei romane , se sileste in realitate sa cistige, prin tocmeala cu guvernul roman, dreptul ca ea singura sa exploateze pe muncitorii si taranii unguri din Transilvania.

/din documentele Congresului V al PCR (Moscova 1931)
din cuvintul tov Arthur ( Nota: Mihai Topa)

"(...) Cum in Dobrogea partidul ducind lupta nationala a bulagarilor aupriti s-a marginit numai la natiunea bulgara , luptind impotriva imperialismului roman, nu demasca in acelasi timp destul dictatura fascista din Bulgaria si in felul acesta ajuta LA CRESTEREA NATIONALISMULUI BULGAR SI DADEA PUTINTA SA SE INTAREASCA IN POPULATIA BULGARA ILUZIA DE UNIRE CU BULGARIA ,FARA SA SPUNA BULGARIA FASCISTA SAU SOVIETICA. (...) Caracteristicile in acesta lupta pentru eliberarea nationala este lipsa burgheziei natiunilor asuprite. Totusi partidele burgheze nationale cauta sa mentina influenta lor asupra maselor trudite ale natiunilor asuprite si contopindu-se cu burghezia si mosieri romani , unindu-se infront comun pentru pregatirea razboiului anti-sovietic cauta prin influenta lor sa indrepte lupta maselor trudite in albia burgheziei ducind o campanie de ponegrire si atitare contra URSS. Aceasta influenta partidele burgheze nationale o mentin din cauza lipsei partidului comunist si organizatiilor national-revolutionare."

/din cuvintul tov Schlosser (Nota: Bella Kuhn)

(...)Eu cred ca in felul acesta noi efectiv n-am luptat impotriva lui Horty , ci dimpotriva, l-am ajutat si am ajutat in felul acesta in Transilvania partidul national-ungar , care este de fapt o agentura a lui Horty in Transilvania. O dovada in acest sens poate servi vizita pe care a facut-o Bethlen, conducatorul partidului ungur din Transilvania . Nepunind problema nationala in Transilvania , noi de fapt n-am facut nimic PENTRU A IZOLA DE MASE PARTIDUL UNGUR. "

/din rezolutia congresului V privind "Chestia nationala din Romania si sarcinile PCR"

(...)9. Astazi nu exista in Romania nici un partid al burgheziei popoarelor asuprite , care sa ceara eliberarea nationala sau care sa lupte impotriva ocupatiei de catre imperialismul roman. Spaima in fata cresterii miscarii revolutionare din Romania , interesarea comuna in pregatirea razboiului contra URSS, avantagiile (desi mici) care i le da imperialismul roman , duc tot mai mult la frontul unic al burgheziei tuturor popoarelor din Roamania. 10 Partidul maghiar din Transilvania , care se gaseste sub influenta puternica a bisericii catolice si protestante, partid care exprima interesele capitalului ungar financiar industrial si comercial si al mosierilor si care se sprijina in special pe chiaburimea si pe burghezia mica oraseneasca , mai are inca o influenta mare asupra tuturor paturilor populatiei unguresti. Partidul maghiar nu merge nici macar cu vorba mai departe de revendicarea autonomiei culturale si a unei legi pentru minoritatile nationale. Partidul german-saxon din Transilvania si Banat , reprezinta interesele burgheziei industriale germane, a chiaburilor si mosierilor si se gaseste in fond in uniune complecta cu imperialismul roman, desi se sileste printr-o opozitie aparenta sa-si pastreze influenta sa asupra maselor muncitoare germane din Transilvania si Banat. Partidul national ucrainian din Bucovina (...) n-a dus niciodata o lupta de masa , ci s-a straduit sa capete concesiuni neinsemnate pe calea politicii de intelegere si de servire a imperialismului roman (...) Partidul minoritar bulgar din Dobrogea de Sud, nu numai ca nu duce lupta pentru eliberarea nationala a Dobrogei, dar a sprijinit guvernul national-taranesc , care a introdus politica colonizarii fortate a Dobrogei. (...) Slugarnicia sa fata de imperialismul roman, pertidul minoritar o combina cu serviciul fata de fascismul bulgar, primind sprijinul acestuia. Societatea culturala turceasca din Dobrogea este o organizatie care permite burgheziei mari turcesti , sa tie sub influenta ei masele inapoiate turcesti si sa capete unele avantaje neinsemnate de la burghezia romana. Sarcina fundamentala a organizatiilor sioniste din Bucovina, Basarabia si din alte parti ale Transilvaniei, organizatiile care exprima interesele burgheziei evreiesti din aceste provincii, dar care-si raspindesc influenta lor asupra unor paturi insemnate ale maselor muncitoare evreiesti consta in incercarea de a insela aceste mase si de a le rupe de la miscarea revolutionara, folosindu-se de sentimentul lor national si de inapoierea lor. (...) Trebuie demascat in mod energic si sistematic in fata maselor largi ale popoarelor asuprite , politica burgheziei lor proprii , intelegerea ei cu imperialismul roman.(...) Trebuie demascat prin exemple concrete pregatirea comuna a razboiului imperialist contra URSS de catre burghezia de toate nationalitatile . Trebuie explicat continuu maselor , ca in realitate , cu tot opozitionismul aparent al partidelor burgheze, burghezia tuturor popoarelor asuprite cauta unirea cu imperilaismul roman , impotriva maselor populare din Basarabia, Transilvania, Dobrogea si Banat. "

/din Manifestul comitetului regional din tinutul Somes al PCR -august 1940

"Popoare trudite din Ardeal ! Boierii din Bucuresti trateaza din nou cu grofii din Budapesta . Se tirguiesc asupra noastra , asupra unui popor de 5 milioane, ca asupra boilor din tirg, fara a avea de gind sa ne intrebe si pe noi ce dorim si care ne sint durerile.(...) Pina la unirea Transilvaniei cu regatul , poporul din Ardeal a fost asuprit si jefuit de regimul grofilor, iar dupa unire , boierimea romaneasca ne-a pus jugul mizeriei dupa git.... (...) Popoare asuprite din Ardeal ! Scuturati-va de jugul oligarhiei romane , dar nu primiti nici jugul grofilor maghiari. Luptati pentru dreptul de autodeterminare a popoarelor din Ardeal pina la despartire.! Luptai pentru pace ! Pentru un Ardeal liber! " Pentru guvern popular ! Lupta pentru prietenie cu Uniunea Sovietica care a dezrobit tarile baltice si popoarele subjugate din Basarabia."


<<< Închidere >>>