14. Pentru a-si atinge scopurile, PCR lupta cu tot ce-i sta in cale (Monarhia-3)

/din brosura "Romania sub Carol II" editata de CC-PCR -iunie 1940 (inainte de ultimatumul sovietic pentru Basarabia)

"Romania sub domnia lui Carol al II-lea Hohenzollern

10 ani de imbogatire si parvenire insolenta, de lux si desfriu pentru clica imperialista a regelui-calau
10 ani de exploatare si opresiune singeroasa , de chinuri si lipsuri pentru populatia muncitoare.
In ziua de 8 iunie se implinesc 10 ani de la venirea in tara a lui Carol al II-lea Hohenzollern si de la inscaunarea lui pe tronul Romaniei. Oamenii dictaturii regale cauta sa dea acestei aniversari un caracter de mare sarbatoare nationala, s-o foloseasca pentru popularizarea cit mai larga a ideii monarhice , pentru proslavirea si preamarirea regelui Carol, care in urma domniei sale brutale si singeroase , a devenit omul cel mai impopular , cel mai nesuferit din tara lui. Afara de o clica restrinsa de profitori ai regimului dictaturii regale , toata populatia muncitoare din Romania priveste cu adinca ura si revolta prezenta de 10 ani a lui Carol Hohenzollern la conducerea tarii. (...)
AGENT AL FINANTEI INTERNATIONALE
Trimis si sustinut de cercurile financiare anglo-franceze, regele Caarol intimpina la inceputul domniei sale o pozitie hotarita din partea partidului liberal. (...)
SLUGA CREDINCIOASA A IMPERIALISWMULUI AGRESIV
Sustinut de cercurile cele mai reactionare ale finantei anglo-franceze, regele Carol cauta in primul moment sa traduca in practica planurile ei imperialiste si razboinice in aceasta parte a Europei, la granitele noului stat socialist al muncitorilor si taranilor liberi. (...)
Chiar din primii ani de guvernare, regele Carol se arata ca cel mai mare dusman al muncitorimii si taranimii sarace, cel mai hotarit sustinator al unei coalitii antisovietice alaturi de conducatorii reactionari ai Poloniei, Finlandei si altor tari vecine cu URSS. Cu ocazia iscalirii pactului militar cu Polonia, indreptat exclusiv impotriva Uniunii Sovietice, regele declara ca principalul dusman al celor doua tari este comunismul. Traducatorul politice imperialiste si razboinice, regele Carol se ataaseaza tot mai mult de imperialismul german, cel mai activ pe vremea aceea si in care finanta internationala vede pe agresorul viitor impotriva US, reprimatorul miscarilor revolutionare din tarile capitaliste. (...)
PROMOTOR AL TEROAREI POLITICE
In politica interna , regele Caarol introduce metodele de guvernare teroriste ale fascismului itelian si hitlerismului german. (...)
Prin guvernarea de 4 ani a lui Tatarescu (1933-1937) bazata pe abuzuri si legi exceptionale , regele desavirseste in mod sistematic politica de fascizare a tarii pregatind lovitura decisiva pentru instaurarea dictaturii fasciste deschise. (...)
FASCIZATOR AL TINERETULUI
Lipsit de popularitate, urit de popor, regele-calau isi atinteste privirea asupra tinerii generatii in care el vede elementul cel mai usor de influentat, fara experienta vietii.(...) Sufletul nevinovat al tineretului studios este impanat cu sentimente si porniri cele mai josnice : intoleranta fata de nationalitatile asuprite, ura impotriva muncitorimii constiente , supunerea oarba si admiratia pentru ordinea sociala bazaata pe exploatarea celor ce muncesc. O mare parte a tineretului, fii ai muncitorilor si taranilor saraci, este tinuta cu totul departe de cultura.Din frageda copilarie ei sint fortati de regemul regelui Carol sa munceasca din greu in fabrici si pe ogoare... (...)
ORGANIZATOR AL SOTNIILOR NEGRE
Nemultumirea tineretului de situatia de sub regimul regal , elanul lui tineresc si dorul lui de progres, sint folosite de regele-calu pentru promovarea unui curent politic reactionar in sinul tinerei generatii. (...)
JEFUITOR NERUSINAT AL POPULATIEI MUNCITOARE SI NEVOIASE
Cointeresat in majoritatea intreprinderilor bancare si industriale, cu capitalul romanesc si strain, regele Carol organizeaza , sub scutul teroarei singeroase, un jaf nemaipomenit al celor ce muncesc. (...)
EXPLOATATOR SALBATEC AL MUNCITORIMII
Clasa muncitoare, pe a carei exploatare, industriasul si bancherul Hohenzollern isi bazeaza bogatia si puterea economica, este supusa de el unui regim de munca din cele mai insuportabile. (...)
CEL MAI MARE MOSIER-EXPROPRIATORUL TARANIMII
Chiar din primul an al venirii saale pe tronul Romaniei, mosierul Hohenzollern , proslavit de camaarila sa ca "rege al taranilor", lucreaza in intelegere cu ceilalti mosieri mari ca Garofild, Ionescu-Sisesti etc, la expropierea taranilor saaraci in favoarea proprietarilor mari si mijlocii. (...)
ASUPRITOR BARBAR AL ALTOR NATIONALITATI
Pentru a preveni unirea muncitorilor si taranilor de toate nationalitatile care traiesc pe teritoriul actual al Romaniei si pe care marii capitalisti si mosieri ii exploateaza in modul cel mai salbatec, camrila regala cauta sa-i invrajbeasca pe unii contra altora, folosind in primul rind demagogia nationala. (...)
Regele organizeaza bande de progromisti ai populatiei evreesti nevoiase, iar la palat petrece cu bancherii si industriasii evrei si de alte nationalitati. (...)
Regele calau ordona fara mila impuscarea taranilor bulgari, rusi, ucrainieni si unguri, maltrateaza muncitori de alte nationalitati. EL introduce teroarea si persecutia nationala in scoli si universitati, fabrici si birouri, sindicate si asociatii libere si culturale. (...)
DUSMANUL CULTURII SI SANATATII POPORULUI
In tendinta lui de acaparare a puterii politice si economice , Carol Hohenzolern cauta sa puna monopol si pe viata culturala a tarii. El supune controlului sau toate manifestatiile culturale si suprima din radaacini orice creatie literara sau stiintifica care n-ar fi cit de putin in spiritul tendintei lui de dominatie dictatoriala. Sub scutul cenzurii, el uniformizeaza presa , opreste manifestarea libera a scriitorilor si publicistilor talentati. Carol Hohenzolern se pune in fruntea Academiei Romane si obliga pe membrii acesteia sa falsifice istoria in favoarea sa ca exponent al inperialismului roman. El infiinteaza editura Fundatiilor Regale in care tipareste carti de glorificare a sa , lucrai care sfideaza cele mai elementare notiuni de filosofie si sociologie. (...)
OM STRICAT,PORNIT PE LUX SI DESFRIU
Daca in cocioabele muncitorilor si taranilor stapineste mizeria, incultura si bolile sociale , in schimb curtea regala risipesste fara rusine banii poporului muncitor si traieste intr-un lux si desfriu revoltator. Venit in tara cu amanta sa , Carol Hohenzolern o marita cu colonelul Ernest Urdareanu, numeste pe acesta maresal al Curtii Regale , pentru a creea astfel amantei sale dreptul de a locui la palatul regal. (...)
DICTATOR SINGEROS SI HARPARET
Prin lovitura de stat din februarie 1938, Carol Hohenzolern introduce dicttura terorista feroce, desfiinteaza partidele si pune baza Frontului "Renasterii Nationale" -partidul razboiului si teroarei- singura organizaatie politica admisa. (...)
Treptat Carol Hohenzollern pune stapinire pe Banca Nationala si cu ajutorul acestei institutii comanda intreaga viata economica a tarii. (...)
CEL MAI MARE CAPITALIST, INDUSTRIAS DE RAZBOI
Industrializaarea fortata a tarii comandata de capitalistul Hohenzollern pe baza infometarii maselor muncitoare , pe scaderea continua a consumului produselor fabricate, se face in directia ramurilor industriale care nu simt nevoia desfacerii produselor lor pe piata larga, adica in directia industriei grele si a industriei de razboi. (...)
Prin calatoria sa in strainatate dupa instaurarea dictaturii deschise, regele Carol isi asigura sprijinul finantei anglo-franceze pentru dezvoltarea industriei de razboi. Industriasul de razboi Hohenzollern cointereseaza capitalul englez in concernele Resita si Malaxa, in fabricile de armament Copsa Mica si Cugir, asigura capitaluilui francez si belgian un bun plasament in uzinele de armament ca Franco-Romana din Braila , Concordia din Ploiessti si altele. (...) Inginerul Malaxa devine principalul colaborator al industriasului de razboi Hohenzollern, la conducerea concernului Resita, regele numeste anul trecut pe sotul amantei sale Ernest Urdareanu.
PROVOCATOR DE RAZBOI ANTISOVIETIC
Impletind tot mai mult interesele camarilei regale cu cele ale imperialismului agresiv franco-englez, mai ales prin dezvoltarea industriei de razboi, regele cauta sa transforme Romania intr-o baza militara bine inarmata in razboiul pe care-l pregateste impotrriva patriei muncitorilor si taranilor liberi. La politica de pace a Uniunii Sovietice expusa de tov. Molotov , regele razboinic nu gaseste alt raspuns decit trimiterea a 30 de divizii la granita sovietica.
Cel mai bogat om din tara, cel mai hraparet capitalist si mosier, cel mai mare latifundiar, ajuns dictator brutal si lacom al politicii si economiei romanesti, cointeresat direct in exploatarea salbatica a maselor muncitoare mai ales in calitatea sa de mare industrias de razboi, agentul credincios al marii finante internationale, Carol Hohenzollern devine animatorul si realizaatorul planurilor agresive ale imperialismului romanesc, vizind cucerirea de noi teritorii , de subjugarea si exploatarea noilor popoare, atit pentru el cit si pentru stapinii sai imperialistii anglo-francezi. (...)
Basarabenii ca si celelalte nationalitati asuprite si insasi poporul roman privesc cu groaza si revolta intentiile regelui Carol de a extinde macelul imperialist in acesta parte a Europei, condamna politica lui de continui provocari impotriva patriei socialiste. (...)
Prin politica sa externa imperialista , regele dictator adinceste si mai mult exploatarea si mizeria maselor muncitoare din Romania. (...)
Intrarea Romaniei in razboi, pregatita de regele-calau sub imboldul stapinilor sai imperialisti anglo-francezi, va insemna pentru populatia muncitoare un adevarat dezastru, dar Carol Hohenzollern , direct interesat in propasirea industriei de razboi, nu va renunta la planurile sale agresive indreptate in primul rind impotriva Uniunii Sovietice. (...)
Teroarea singeroasa , impuscarea femeilor celor concentrati si a rezervistilor chemati sub drapel, nu poate opri actiunea femeilor ramase fara ajutor, lasate de guvernul regelui calau prada foametei si mizeriei impreuna cu copiii lor. (...)
Singura forta capabila de a se opune cu suces regimului dictatorial si de a salva poporul muncitor de grozaviile care-l asteapta in cazul dainuirii acestei domnii tiranice este forta clasei muncitoare din Romania. Proletariatul din Romania, sub conducerea Partidului Comunist, are sarcina istorica de a organiza alianta clasei muncitoare cu taranimea si nationalitatile asuprite, de a le conduce la lupta unita revolutionara impotriva acestui regim imperialist singeros , de a demasca si de a elimina fara mila din sinul sau pe conducatorii tradatori social-democrati, de a stringe rindurile in jurul URSS-ului patria socialista- unicul stat care lupta intr-adevar pentru pacea intre popoare , apara interesele vitale ale celor ce muncesc din toata lumea. (...)
Jos regimul dictatorial al regelui-calau Carol Hohenzollern ! (...)
Sub steagul internationalismului proletar, sub stagul lui Marx, Engels, Lenin, Stalin muncitori, tarani, nationalitatile asuprite la lupta comuna impotriva imperialismului roman !
ZID IN JURUL UNIUNII SOVIETICE -PUTERNICUL STRAJER AL PACII INTRE POPOARE, PATRIA CELOR CE MUNCESC DIN LUMEA INTREAGA !"

/din Manifestul CC- PCR -8 August 1940

" MUNCITORI, TARANI, INTELECTUALI !

Indiferent de nationalitate. Avem cu totii un dusman comun -dictatura regala imperialista, regimul burghezo-mosieresc. Sa pornim deci la lupta comuna- in FRONT UNIC al tuturor exploatatilor si asupritilor impotriva dusmanului comun, imperialismul din Romania , CARE A SLABIT DUPA ELIBERAREA BASARABIEI SI BUCOVINEI DE NORD DAR CARE ESTE MONSTRUOS DE BESTIAL. (...)
DAR NU COTROPITORII SINT CHEMATI SA DECIDA ASUPRA SOARTEI POPOARELOR ARDEALULUI SI DOBROGEI ! Nu guvernul Carol-Gigurtu al celor mai feroce banditi imperialisti, cotropitori guvernul pogromurilor antisemite , a macelului de la Galati si Dorohoi. Nu guvernul bandei pogromiste , rezboinice , jefuitoare numit partidul "Natiunii" , care continua cu provocarile antisovietice si impiedica intrarea in normal a relatiilor intre URSS si Romania si in special realizaarea amicitiei intre popoarele din Roamania si URSS. (...)
POPOR MUNCITOR !
Voi toti cei exploatati si asupriti fara deosebire de nationalitate !
(...) Frontul exploatatilor si asupritilor contra exploatarii si asupririi ! Contra inarmarilor pe spinarea celor ce muncesc ! Nici un ban pentru razboiul bogatilor ! Pentru desconcentrare ! Preveniti pogromurile antievreesti ! Jos guvernul dictaturii regale feroce a banditilor imperialisti ! La lupte revolutionara pentru un guvern popular ! Afirmati-va cu glas tare pentru amicitie cu URSS ! Trebuie cucerita libertatea pentru toti detinutii revolutionari, fii si fice devotate poporului muncitor care zac intemnite si lagare de concentrare ! Formati grupuri de autoaparare de masa la orase si sate contra terorii , reactiunii imperialiste.
Noi, Partidul Comunistilor , va chemam la lupta revolutionara sub drapelul rosu al internationalismului proletar - steagul lui Marx-Engels- Lenin -Stalin - sub faldurile caruia 193 de milioane de oameni au cucerit victoria Socialismului in URSS sub conducerea geniala a tov. Stalin , conducatorul iubit al tuturor celor ce muncesc din lumea intreaga.
Sub acest steag, in colaborare cu eoica Armata Rosie au fost eliberate popoarele Basarabiei, Bucovinei de Nord si popoarele Statelor Baltice.
Sub acest steag glorios VOM INVINGE SI NOI ! "


<<< Închidere >>>