17. In care se vede ca noua linie ("nationala") primita de la Moscova , a provocat deruta si confruntari "fratricide" in sinul PCR

/din Hotarirea Comitetului Central al PCR privind dizolvarea Internationalei Comuniste si sarcinile PCR - iunie 1943

"Hotarirea prezidiumului Comitetului Executiv al Internationalei Comuniste de a dizolva Internationala comunista a fost o lovitura grea data hitleristilor si slugilor lor tradatoare de la cirma tarii. (...)
Dizolvarea Internationalei Comuniste a spulberat definitiv minciuna hitleristilor si slugilor lor , cu campania lor josnica despre "razboiul sfint impotriva comunismului" si demasca pentru totdeauna caracterul adevarat al razboiului de jaf si cotropire al banditilor hitleristi ascuns sub masca pactului "anticomintern". Dizolvarea Internationalei Comuniste demasca definitiv si minciuna despre "amestecul guvernului sovietic in treburile interne ale tarii"
Ea pune capat calomniilor dusmanilor partidului nostru, ca noi am activa dupa ordinile primite din afara si nu in interesul poporului roman. Dizolvarea Internationalei Comuniste usureaza munca partidului in momentul decisiv, cind calaul Antonescu vrea sa sacrifice ultimele forte ale tarii pentru razboiul pierdut al lui Hitler arucind tara la catastrofa nationala si cind ridicarea la lupta a poporului pentru salvarea sa nu mai poate intirzia.
(...)In legatura cu dizolvarea Internationalei Comuniste, Comitetul Central subliniaza ca partidul nostru crescut si educat in spiritul internationalismului proletar , este singurul partid din tara, care in atitudinea si activitatea sa , s-a condus si se conduce NUMAI DUPA INTERESELE GENERALE ALE POPORULUI ROAMN.
La inceputul razboiului criminal al lui Hitler si Antonescu, Comitetul Central a declarat in Circulara sa din 8 iunie 1941: "CC a pus ca sarcina principala lupta pentru realizarea Frontului Unic National al poporului roman impotriva fascismului german si a clicei sale de tradatori de tara." In platforma sa din 6 septembrie 1941 CC a declarat categoric :
"In interesul Frontului Unic National pentru zdrobirea fascismului cotropitor si libertatilor democratice, a independentei poporului roman,COMUNISTII RENUNTA LA ORICE LOZINCA CARE AR PUTEA SA-I DESPARTA DE CELELATE PARTIDE SI GRUPARI PATRIOTICE PENTRU ZDROBIREA NATIONALA A POPORULUI ROMAN.(…... )
In cursul razboiului blestemat al lui Hitler si Antonescu, CC al partidului nostru s-a adresat in repetate rinduri organelor conducatoare ale partidelor democratice cu propuneri de colaborare, insa fruntasii partidelor politice au refuzaat pina azi propunerile partidului nostru. , de a uni toate fortele nationale ale tarii in Frontul Unic National al poporului roman impotriva cotropitorilor nemti si ai slugilor lor tradatoare de la cirma tarii.
Daca ei nu-si vor schimba atitudinea pasiva nici acum, in ultimul moment, ei vor raspunde la fel cu tradatorii de la cirma tarii pentru catastrofa nationala a Romaniei, care se apropie o data cu zdrobirea completa si inevitabila a hoardelor lui Hitler si cu prabusirea Germaniei hitleriste.
In aceasta lupta mareata de eliberare nationala au fost arestati sute de membri ai partidului nostru, cei mai buni fii ai poporului, care zac in inchisori si lagare de concentrare. In aceasta lupta pe viata si pe moarte au cazut comunistii : Filimon Sirbu, Justin Georgescu, Stefu, Mihaescu,Paneth,Kornhauser,Zsabo si altii, amintirea caror va trai in inima poporului.(…. )
In legatura cu dizolvarea Internationalei Comuniste , Comitetul Central constata ca munca organizatorica a sa si a intregului partid a ramas mult in urma in ce priveste realizarea sarcinilor just stabilite fata de conditiunile obiective favorabile si fata de spiritul adinc revoltat al poporului impotriva cotropitorilor fascisti si ai slugilor lor tradatoare de la cirma tarii. Cauzele acestei ramineri in urma sint urmatoarele :
1. Comitetul Central si organizatiile de partid inca nu si-au recladit munca lor de partid pe baze noi de razboiu, in spiritul celor 10 datorii ale fiecarui comunist, fixate in Rezolutia CC din Ianuarie 1942.Munca centrala a partidului pentru subminarea masinii de razboiu a lui Hitler si Antonescu este sectorul de munca ramas si azi cel mai mult in urma-munca patriotica intre soldati si ofiteri, sabotajul si lupta de partizani.
2. Lipsa controlului executarii hotaririlor.Comitetul central si organizatiile de partid nu si-au insusit nici pina astazi acest principiu leninist de baza, al muncii organizatorice. Din cauza marilor greutati, din cauza lipsei de ura neimpacata impotriva dusmanului fascist, a lipsei disciplinei de fier, nu se executa la timp hotaririle luate sau ele sint rasturnate de elementele oportuniste, lase si capitulante, in ce priveste organizarea grupelor de patrioti, munca patriotica in armata, formarea grupurilor de sabotaj si de partizani, repectarea tuturor regulilor conspirative de munca etc
3. Repartizarea nejusta a cadrelor. Cu toata autocritica sa din rezolutia din ianuarie 1942, CC in frunte cu tov. M a continuat sa puna elemente oportuniste si dusmanoase partidului in posturi de mare raspundere (Martin,Maria,Voicu,Dinu II, Lazar,Horia si altii.) Comitetul Central, in frunte cu tov M. n-a luat masuri radicale la timp pentru scoaterea activistilor de la tineret si aparare de sub influenta dusmanoasa partidului a tov.-ilor Ghita si Stanca , care s-au unit intr-o fractiune oportunista si au inlesnit constituirea bandei criminale a lui Met , intr-un "partid" al Gestapoului si Sigurantei. 4. Lipsa de apropiere a organelor conducatoare de munca de jos operativa, concreta a organizatiilor de baza. (...)
5. Lipsa autocriticei bolsevice in timpul muncii pentru descoperirea slabiciunilor si greselilor si indreptarea lor imediata in munca.(...)

Descoperind greselile si lipsurile sale proprii si ale organizatiilor de partid, Comitetul Central isi indeplineste datoria si sarcina sa , fixata in rezolutia din ianuarie 1942 :
" Conducerea partidului vrea sa inarmeze activistii si membrii partidului nostru cu spiritul de critica si autocritica (...)"
In fata noastra sta problema ridicarii conducerii organizatorice la nivelul conducerii politice, cum ne-a invatat marele si iubitul nostru dascal, tov. Stalin In lupta noastra pe viata si pe moarte impotriva cotropitorilor hitleristi si ai slugilor lor tradatoare de la cirma tarii, elementele oportuniste, lase si tradatoare, agentii fascismului din rindurile partidului ne-au atacat pe la spate , RIDICINDU-SE CONTRA LINIEI NOI DE FRONT NATIONAL si contra Comitetului Central al partidului nostru. La inceputul razboiului anti-sovietic, Biroul judetean al organizatiei de partid din Ilfov, in frunte cu Iancu si Met, au lansat o circulara oportunista , in care au indemnat pe muncitori la creerea "Frontului Unic Popular de jos" pentru doborîrea "imperialismului" român, a regimului burghezo-mosieresc , IN CONTRAZICERE CU NOUA LINIE A COMITETULUI CENTRAL: LINIA DE FRONT UNIC NATIONAL AL INTREGULUI POPOR IMPOTRIVA RAZBOIULUI CRIMINAL AL LUI HITLER SI ANTONESCU, pentru alungarea cotropitorilor hitleristi din tara si rasturnarea regimului tradatorului Antonescu. Ei au sustinut ca razboiul Uniunii Sovietice nu este un razboi de aparare a patriei impotriva navalitorilor fascisti, CI ESTE UN RAZBOI AL SOCIALISMULUI IMPOTRIVA CAPITALISMULUI, punindu-se astfel pe pozitia lui Hitler si Antonescu a "cruciadei impotriva bolsevismului" si luind in acelasi timp o atitudine ostila fata de guvernele tarilor democratice aliate cu Uniunea Sovietica, in frunte cu Anglia. (...)
Acesti agenti hitleristi au sabotat mobilizarea membrilor de partid in indeplinirea sarcinilor stabilite de Comitetul Central, de organizarea luptei poporului roman impotriva razboiului criminal al lui Hitler si Antonescu.(...) Dupa izgonirea din partid a tradatorilor Met si Pavel , partidul a primit o noua lovitura din partea fractiunei oportuniste Ghita si Stanca, constituita in sinul Comitetului Central pe baza platformei lui Iancu, Met si Pavel. Prin atitudinea sa aceasta fractiune a incurajat pe odiosii provocatori hitleristi Met, Pavel, Racean si Ronea Peisacovici la spargerea si distrugerea partidului nostru si la crearea unui partid fascist al Gestapoului si Sigurantei. Intre partid si Raceanu, sotul ei, tradatoarea Stanca a ales pe nemernicul Raceanu , tradind acestor banditi secretele Comitetului Central si ale partidului . (...)

(Notă: Lupta "fractionista" din PCR s-a intetit spre sfirsitul anului 1943 intre Stefan Foris - secretar general al PCR pus de Komintern si comunistii din "interior".La 4 Aprilie 1944, profitindu-se de bombardamentul anglo-american la Bucuresti, un grup de comunisti : Emil Bodnaras, C.Parvulescu, C.Agiu, I.Ranghet, cu acordul Moscovei, l-au inlaturat .. Conducator de facto devine Gh.Gheorghiu Dej. Aflat in lagarul de la Tirgu Jiu, conducerea "operativa" va fi preluata de Bodnaras, Parvulescu, Ranghet.s Foris va fi ucis , cu acordul lui Dej si Teohari Georgescu, in 1946 de Gh.Pintilie Bodnarenco ("Pentiusa") , seful securitatii din Romania in perioada stalinista. Crima va fi dezvaluita in 1968, dar asasinul direct nu va fi pedepsit, murind de batrinete.
Nu a fost prima victima a "tovarasilor" de lupta.
In 1937, invitati la Moscova , un grup masiv (13-17?) de conducatori comunisti din Romania , printre care Elena Filipescu, Elek Koblos, Dimitrie Grofu, Marcel Pauker, Alexandru Dobrogeanu Gherea, Alexandru Stefanski-Gorn s.a. au fost asasinati din ordinul lui Stalin.
Lucretiu Patrascanu ( care facuse parte din respectiva delegatie) s-a intors atunci nevatamat , avind un rol important in evenimentele politice urmatoare ( 1944-1948 ). A fost la rindu-i arestat, judecat, condamnat la moarte si executat ( 1948-1952). In anul 1968 se va enunta "reabilitarea" lor post-mortem. Dosarele acestor crime "tovarasesti" au fost elucidate partial si lacunar.)

Dizolvarea Internationalei Comuniste coincide cu ajunul ofensivei generale a armatelor victorioase ale Angliei, Americii si Uniunii Sovietice. Ea coincide cu criza adinca din lagarul hitlerist in urma infringerilor grave suferite pe frrontul de rasarit si in Africa de Nord. Sintem in preajma declansarii frontului al doilea in Europa. (...) Cirdasia cu Germania hitlerista si participarea tarii in razboiul ei criminal de jaf si cotropire a avut ca rezultat pierderea Ardealului de Nord, pierderea independentei tarii si ocuparea ei de catre hoardele hitleriste, acapararea industriei romanesti de catre plutocratii hitleristi , intreaga vlaga a tarii stoarsa pentru nevoile razboiului lui Hitler , prefacerea poporului roman in sclavi si iobagi ai plutocratilor germani si, in sfirsit, 800000 de romani morti, mutilati si prizonieri. Inca inaintea inceperii operatiunilor militare in Balcani, puternica aviatie a natiunilor unite va preface regiune petroliera , centrele industriale, orasele, intreaga tara in ruine si cenusa. Tradatorul Maresal Antonescu a anuntat in repetate rinduri ca va continua sa trimita "pina la capat" toata populatia barbateasca a tarii , la moarte sigura , in razboiul pierdut al lui Hitler. (...)
A sosit cesul al unsprazecilea , poporul roman trebuie sa-si i soarta in miinile sale proprii si sa se ridice la lupta hotarita pentru salvarea sa de la catastrofa nationala iminenta.
Prin dizolvarea Internationalei Comuniste a disparut si ultima piedica din calea unirii tuturor fortelor nationale cu Partidul Comunist din Romania in lupta cotropitorilor hitleristi.
PARTIDUL NOSTRU A FOST ELIBERAT DE OBLIGATIILE SALE , DECURGIND DIN REGULAMENTELE SI DECIZIILE INTERNATIONALEI COMUNISTE. Constient de gravitatea istorica a momentului Comitetul central al Partdului Comunist propune tuturor partidelor si organizatiilor patriotice formarea unui comitet national de lupta pentru apararea tarii . Comitetul National are ca sarcina sa mobilizeze si sa uneasca toate fortele fortele nationale ale tarii , fara deosebire de partid si religie, in Frontul Unic Patriotic Antihitlerist al poporului pe baza urmatoarei platforme :
1.Salvarea armatei prin oprirea trimiterii de noi trupe si reintoarcerea trupelor de pe frontul de rasarit. Cistigarea ofiterilor si soldatilor de partea frontului patriotic al poporului.
2. Oprirea imediata a livrarii de petrol , cereale , alimente si material de razboi pentru Germania si Razboiul lui Hitler. Subminarea masinii de razboiu nemtesti prin sabotarea si distrugerea productiei si a transporturilor de razboiu.
3. Esirea imediata din razboiul lui Hitler , Ruperea aliantei cu blocul fascist si incheierea pacii separate cu Uniunea Sovietica, Anglia , America si cu toate tarile democratice.
4. Rasturnarea guvernului si regimului hitlerist al tradatorului Antonescu. Constituirea unui guvern cu adevarat national din reprexentantii tuturor partidelor si organizaatiilor patriotice.
5. Redobindirea libertatii onoarei si independentei tarii. Aderarea Romaniei libere si independente la blocul antifscist al natiunilor unite.
6. Eliberarea imediata a tuturor victimelor teroarei hitleriste din inchisori si lagare de concentrare. Arestarea si pedepsirea vinovatilor tradatori de tara in frunte cu Antonescu, a asasinilor si jefuitorilor evreilor, moldovenilor, ucrainienilor si rusilor.
7. Restabilirea libertatii de asociere , presa si de organizare, a tuturor libertatilor si drepturilor cetatenesti si democratice. Dizolvarea imediata a organizatiilor hitleriste, arestarea si pedepsirea sefilor lor.
8. Oprirea imediata a asupririi evreilor si a celorlalte nationalitati. Drepturi egale pentru minoritati nationale cu ale poporului roman.
9. Apararea Ardealului de Sud si a Banatului. Rasturnarea dictatului de la Viena si eliberarea poporului din Ardealul de Nord de sub jugul hitlerist al lui Horty.
10 Asigurarea existentei poporului muncitor de la orase si sate cu munca si hrana . Ajutorarea suficenta a invalizilor, orfanilor si vaduvelor de razboiu, de catre stat si comuna.

Comitetul Central al Partidului Comunist apeleaza la toti membrii si prietenii partidului nostru , la toti patriotii sinceri sa aduca la cunostinta poporului NOUA PLATFORMA DE LUPTA si propunerea partidului nostru facuta tuturor partidelor si organizatiilor patriotice de a forma Comitetul National de lupta pentru eliberarea tarii , care sa intruneasca toate fortele necesare, fara deosebire de clasa , partid si religie, in Frontul Patriotic Antihitlerist al poporului. (...)
CC al PCR primeste fara nici o rezerva propunerea Prezidiului Comitetului Executiv al Internationalei Comuniste de "a dizolva Intenationala Comunista , ca centru de conducere al miscarii muncitoresti internationale, liberind sectiile Internationalei Comuniste de obligatiile decurgind din regulamentele si deciziile Congresului Internationalei Comuniste."
In acelasi timp el aproba complect aderarea tovarasei Ana Pauker , reprezentanta partidului nostru , la hotarirea de mai sus a prezidiului Internationalei Comuniste.
CC al PCR FAGADUIESTE IN MOD SOLEMN CA VA URMA CU DEVOTAMENT SI FARA SOVAIRE APELUL PREZIDIUMULUI INTERNATIONALEI COMUNISTE de a-si concentra fortele pentru sprijinirea prin toate mijloacele si pentru participarea activa la razboiul eliberator al popoarelor si al statelor coalitiei antihitleriste , pentru cea mai grabnica infringere a dusmanului de moarte al muncitorilor-a fascismului german si a aliatilor si vasalilor sai. . Acesta este si interesul suprem al clasei muncitoare si al intregului popor roman. (...)
Pe baza centralismului democratic , dupa dizolvarea Internationalei Comuniste , Comitetul Central al partidului nostru devine forul suprem al partidului pina la tinerea conferintei sau Congresului partidului nostru (...)
Cu ocazia dizolvarii Internationalei Comuniste , Comitetul Central face apel la muncitorii cei mai inaintati, sa intre in rindurile partidului comunist, avangarda clasei muncitoare si a intregului popor , pentru intarirea partidului lor , in lupta de eliberare de sub jugul hitlerist.Comitetul Central cheama pe toti membrii partidului sa se uneasca si sa faca zid in jurul Comitetului Central , impotriva elementelor oportuniste , lase si tradatoare , impotriva bandei criminale a lui Met si a complicilor lui , care ataca partidul nostru in mod perfid, pe la spate, in momentul actual, cind partidul nostru trebuie sa paseasca in primele rinduri ale poporului roman , la asaltul comun al popoarelor iubitoare de libertate , in frunte cu marile si eroicile popoare sovietice, pentru doborirea definitiva a fiarei hitleriste si eliberarea popoarelor de sub jugul fascist. CC al PC din Romania" -iunie 1943"


<<< Închidere >>>