18. 23 august 1944: "Consensul" de scurta durata...

/din declaratia C.C. al P.C.R. - "Romania libera", 24 august 1944

"Consecvent cu punctul sau de vedere ca aruncarea Romaniei in razboiul antisovietic a insemnat o adevarata catastrofa nationala si primejduieste grav interesele vitale ale poporului roman, Partidul Comunist din Romania a participat activ, din prima zi, la pregatirea si rasturnarea dictaturii Antonescu, instrumentul salbatic al hitlerismului. Incheierea imediata a armistitiului, scoaterea Romaniei din Axa si curatirea teritoriului romanesc de ocupatia hitlerista, instaurarea unui regim de drepturi si libertati publice, acestea sint unele din obiectivele pe care C.C. al P.C.R. din Romania le-a fixat inca din septembrie 1941.(...) Partidul Comunist din Romania, impreuna cu Partidele National-Taranesc, National-Liberal si Social-Democrat, au constituit un Bloc Democratic, bazat pe Frontul Unic Muncitoresc, incheiat intre Partidul Comunist si Partidul Social-Democrat.(...) Incetarea ostilitatilor cu Uniunea Sovietica deschide drum larg pentru o strinsa alianta cu marea republica muncitoreasca taraneasca de la Rasarit. Partidul Comunist intelege sa lupte pentru aceasta alianta pe care o dicteaza interesul cel mai vital si permanent al poporului roman."

/din declaratia guvernului -"Universul" -25 August 1944

"Guvernul care se infatiseaza azi tarii, format din reprezentantii a patru partide politice: partidul national-liberal, national-taranesc, partidul comunist si social-democrat, unite in Blocul National-Democratic, a fost insarcinat de catre Maiestatea Sa Regele Mihai I sa preia conducerea Statului, in cele mai grele si hotaritoare imprejurari pentru soarta poporului roman.(...) In domeniul politicii externe, prima masura luata de guvern a fost acceptarea armistitiului cu natiunile unite. Prin reprezentantii autorizati, Guvernul Uniunii Sivietice si guvernele din Marea Britanie si Statele Unite au garantat independenta Romaniei si in cadrul suveranitatii nationale respectate, neamestecul lor in viata noastra de stat.(...) Guvernul, adresindu-se voua, tuturor cetatenilor tarii, va cere sa faceti zid in jurul Maiestatii Sale Regelelui Mihai I si in spiritul unei desavirsite uniri si disciplini nationale sa-i dati tot sprijinul pentru infaptuirea comandamentelor supreme ale ceasului de fata: asigurarea pacii si instaurarea unui regim democratic, de largi drepturi si libertati publice pentru toti cetatenii tarii. Presedinte al consiliului de ministri, general de corp de armata adj. Constantin Sanatescu "

/din Manifestul blocului national-democratic

" Romani, Tara noastra nu trebuie sa plateasca crima acestui razboi in care a fost tirita fara voie. (...)Continuarea razboiului fata de Axa ar fi dus Romania la jertfe inutile si la catastrofa de neinlaturat. Fata de aceasta,declaratia lui Molotov, intarita de declaratiile domnului presedinte Roosevelt si domnului prim-ministru Churchill, garantindu-ne independenta si suveranitatea Statului, au oferit tarii noastre putinta de a nu figura la Conferinta pacii printre statele invinse, cu perspectiva statului total.(...) Cetatini si ostasi, Blocul National Democratic sprijina Guvernul constituit de M.S., cu scopul de a realiza armistitiul, de a scoate pe germani din tara si pentru a desfiinta regimul dictatorial.(….) p. Partidul National-Taranesc IULIU MANIU p. Partidul National-Liberal CONST. I.C. BRATIANU p. Partidul Comunist LUCRETIU PATRASCANU p. Partidul Social-Democrat CONST.TITEL PETRESCU"

/din articolul "Revenirea la constitutia democratica din 1923"- "Romania Libera" -5 Septembrie 1944

"M.S. Regele a semnat urmatorul decret : MIHAI I (...) Vazind jurnalul Cosiliului de Ministri nr.570 din 30 aug.1944, am decretat si decretam: art.I. - Drepturile romanilor sint cele recunoscute de Constitutia din 1866 cu modificarile ce ulterior i-au fost aduse si de Constitutia din 29 martie 1923. art.III. - Un decret dat in urma hotaririi Consiliului de Ministri va organiza Reprezentanta Nationala. Pina la organizarea Reprezentantei Nationale, puterea legislativa se exercita de catre Rege la propunerea Consiliului de ministri. (...)"


<<< Închidere >>>