Misiunea PC din Romania ca sectiune a Internationalei Comuniste

Congresul III PCR (Viena 1924) - din motiuni

"Congresul (…) din Romania ia cu satisfactie cunostinta : (...) 3) de organizarea si progresele tehnice si de spiritul de clasa , internationalist si revolutionar, al Armatei, Flotei si Aviatiei Rosii, scutul de otel al Revolutiei Ruse care este ea insasi VATRA NESTINSA A REVOLUTIEI MONDIALE. (...) Congresul declara ca vede in dictatura proletariatului rus , asa cum e exercitata prin PC Rus , garantia sigura pentru pastrarea cuceririlor Revolutiei din Octombrie, pentru mentinerea Revolutiei Ruse ca punct de sprijin pentru pirghia revolutiei mondiale si pentru infaptuirea societatii comuniste. Congresul se declara de acord cu linia leninista pe care a avut-o CC al PA Rus in discutia de partid si trimite salutul sau plin de admiratie si incredere vechii garde bolsevice, conducatoare glorioase a proletariatului rus si nucleul fecund al internationalei comuniste. (...) Congresul al III-lea al Partidului Comunist din Romania , aproba atitudinea delegatiei partidului la al 5-lea congres al I.C. se declara complet de acord cu hotaririle , rezolutiile si tezele votate de congresul Cominternului ; si isi ia angajamentul de a depune toata energia pentru aplicarea lor, pentru bolsevizarea partidului si pentru realizarea liniei politice, tactice si organizatorice fixata de congres."

"Lupta de clasa" nr1 -1926 , fragmente din " Executiva internationalei comuniste si partidului comunist din Romania"

(...) Pe baza lucrarilor acestei comisiuni apoi Comitetul Executiv al Internationalei Comuniste a adoptat urmatoarea rezolutie : (...) Populatia si teritoriul Romaniei s-au marit mult dupa razboi; dar Romania noua, creata cu ajutorul puterilor imperialiste, slujeste in miinile acestora ca unealta impotriva Uniunii Republicelor Socialiste Sovietice si ca jandarm fata de miscarea revolutionara din Balcani. In acelasi timp ea este sfisiata de antagonisme interne nationale. Populatia neromaneasca este supusa celei mai grozave asupriri nationale si deznationalizari silite.Toate acestea silesc Romania sa intretina o colosala armata si jandarmerie , care constituesc pentru ea o grea povara financiara si o pun intr-o situatie de si mai mare vasalitate fata de puterile imperialiste. (...) aceasta revolutie sa se transforme in revolutie socialista prin instituirea republicii sovietice muncitoresti-taranesti, deoarece revolutia romana, intr-unul sau celalalt stadiu al ei ,va fi fara indoiala legata cu revolutia generala balcanica. Republica Sovietica Romana va intra in cuprinsul Federatiei Balcanice Muncitoresti Taranesti. (...) O alta sarcina importanta a Partidului Comunist Roman trebuie s-o constitue munca printre masele taranesti ..."

Extrase din Procesul verbal al Congresului al IV-lea PCR 9 (Harkov 1928)

Din raportul tovarasului S.Schein : " (...) In ianuarie s-a intors din Moscova un delegat de la C.E al Internationalei Comuniste , care ne-a comunicat ca Cominternul a hotarit sa infiinteze in strainatate un Birou Politic care va fi alcatuit din tovarasii aflati in strainatate.Tovarasul ne-a povestit despre dicutia care a avut loc la plenara largita a Cominternului si ca are sarcina din partea tov. Baltazar ( Nota : Elek Koblos ) sa-l tina la curent cu toate ce se petrec in tara noastra.... (...) atunci a fost trimis in strainatate Sigismund (Nota : Francisc Bucova.) (...) Cind a sosit tov. Sigismund , el ne-a comunicat ca a primit din partea CC sarcina sa rezolve urmatoarele probleme : restabilire legaturii cu Federatia Balcanica, restabilirea legaturii cu Internationala Comunista, organizarea legaturii cu celelalte tari si o serie de alte probleme. Cind tov Sigismund a venit cu mandatul, el ne-a raportat ca este numit in functia de secretar al CC. Aceasta s-a hotarit de catre Biroul politic infiintat la Viena. (...) Noi am fost numai informati, iar ulterior biroul politic se schimba fara stirea noastra..." Din raportul tovarasului Sandor (Nota : Stefan Foris ): " In legatura cu aceasta , la ultima sedinta a Comitetului Central s-a hotarit sa se trimita o delegatie la Comintern, din care sa faca parte un reprezentant al activului din tara, pentru a prezenta Cominternului un raport asupra situatiei si (...) sa ceara concursul Internationalei Comuniste pentru reorganizarea partidului si pentru hotaririle care se traduc aici in viata. Din cuvintul tov Baltazar (Nota: Elek Koblos) " (...) Trebuie sa spun, lucru pe care trebuie sa-l recunoasca si ceilalti tovarasi, ca atunci cind partidul a intrat in ilegalitate, nu s-a manifestat nici o impotrivire a maselor fata de guvern (...) Cind am aflat ca s-a ridicat problema Basarabiei, am lansat lozinca autodeterminarii pina la despartire. Noi stiam ca acesta problema va duce partidul la ilegalizare (...) (...) In ultimul timp comitetul central al partidului a ajuns la concluzia ca trebuie creat un Comitet Central ilegal. A fost numit un grup din 5 tovarasi.(...)Asadar din acest grup de 5 au facut parte tovarasii Cristescu, Pauker, Sterberg, Bela si eu. (...) (...) Atunci am primit sarcina sa organizez aparatul ilegal al partidului. IN ACEASTA PERIOADA NU CUNOSTEAM INCA LIMBA ROMANA , asa cum o cunosc acum, nu cunosteam pe nici un tovaras care ar putea sa-mi puna la dispozitie casa sau sa ma ajute ..."

Din rezolutiile conferintei a II-a a PCR din 2-4 Octombrie 1929

" Conferinta a II-a a PC din Romania constata ca scrisoarea Internationalei Comuniste catre toti membrii partidului nostru, a dat o analiza clara a situatiei din Romania si a aratat sarcinile de capetenie a Partidului nostru. Scrisoarea aceasta ramine si pe mai departe BAZA ACTIVITATII P.C. DIN ROMANIA. (...)

Extrase din stenograma Congresului al V-lea al PCR (Moscova 1931)

/din cuvintarea tov Vifor ( Nota : Eugen Iacobovici.):

"(...) Din aceasta cauza a izbucnit lupta fractionista, fara de principii in fata evenimentelor mari-pregatirea atacului contra URSS- au paralizat partidul. Aceste lupte criminale s-au lichidat cu ajutorul Cominternului... "

/din cuvintarea tov Manuilski

" In numele Comitetului Executiv al Internationalei Comuniste aduc un fierbinte salut fratesc (...) Noi cei din Internationala Comunista am luat parte la importante congrese ale partidului francez, englez, german, care joaca un rol hotaritor in lupta de clasa . De patru ani insa nu am avut prilejul sa luam parte la un congres al partidului roman , caruia , ca si partidului polonez ISTORIA II REZERVA SARCINI DE O RASPUNDERE EXTREM DE MARE.

/ din Raportul Politic prezentat de tov . Smaranda (Nota : Elena Filipovici/ Filipescu...)

"...Pentru toti este clar ca posibilitatile interne ale Romaniei pentru inarmare contra Uniunii Sovietice, sint foarte reduse, cel care finanteaza si conduce toate aceste pregatiri este imperialismul francez..."

/ din Raportul tov Cornel ( Nota : neidentificat...)

"Tovarasi, In numele UTC-ului salut congresul. Romania care se afla la granita Uniunii Sovietice are un rol foarte mare, din punct de vedere al razboiului si al apararii Uniunii Sovietice..."

/ din cuvintarea tov. Pavel ( Nota : Dori Goldstein )

" Tovarasi, tov Manuilski si Schlosser ( Nota : Bella Kuhn.) au aratat imprejurarile in care se tine acest congres, lupta intre doua siteme :sistemul capitalist si cel socialist, criza din tarile capitaliste si incercarile imperialismului de a iesi din acesta criza pe spinarea maselor muncitoare prin pregatirea razboiului contra Uniunii Sovietice. La fel am vazut rolul Romaniei in acesta situatie.(…) "

/ din cuvintarea tov . Georgescu ( Nota : Dumitru Chelerman.)

" Tov Manuilski A SCHITAT SARCINILE CARE SE PUN IN FATA PARTIDULUI DIN ROMANIA SI IN BAZA CARORA CONGRESUL AL V-LEA TREBUIE SA DEA LINIA SI TACTICA RESPECTIVA..."

/ din cuvintarea de inchidere a tov . Samaranda (Nota :Elena Filipovici)

" (...) Si daca in fata partidului nostru se pune aceasta chestie principala despre care a spus tov Schlosser( Nota : Bella Kuhn ) , noi trebuie sa aratam maselor muncitoare si taranesti din Romania ce inseamna constructia socialismului din URSS, sa stim sa mobilizam masele impotriva pregatirilor de razboi contra URSS, sa stim ca apararea cuceririlor revolutionare ALE ACESTEI PATRII A NOASTRE SOCIALISTE, inseamna taria noastra a tuturor. (...) Si aici este chestia legaturilor cu internationala comunista . Si chestia INTERNATIONALISMULUI PARTIDULUI NOSTRU...."


<<< Închidere >>>