22. Armistitiu ? - Capcana inrobirii Romaniei (4) - Jefuirea Romaniei

/din stenograma sedintelor Consiliului de Ministri din 15 si 16 septembrie 1944, ora 9 dim

" Dl. General Damaceanu :(Citeste art. 7)
Dintre chestiunile pe care le-am judecat cele mai nedrepte ale armistitiului este aceasta . Si atunci am solicitat si la discutiile din 11 septembrie si la in discutiile din ziua de 12 ca toate materialele de razboi capturate de catre fortele romane dupa data de 24 august, ora 4, sa fie lasate Romaniei . Ba inca mai mult am cerut ca si in viitor , in calitate de colaboratori ai armatelor sovietice , aceste materiale capturate de la germani si unguri sa ne revina noua . Asupra acestei chestiuni dl. Molotov a fost contra , spunind ca tot ce a apartinut armatei germane trebuie sa revina armatelor sovietice. (...) Am cautat sa gasesc o formula mai atenuata pentru ca sa cistig aceasta cauza si am propus urmatoarea modificare : Inaltul Comandament sovietic va stabili in ce masura o parte din aceste materiale vor putea sa fie cedate Romaniei pentru uzul sustinerii efortului sau de razboi. Nu a fost acceptat nici acest punct de vedere.

Dl general Buzesti : Dar cele ce se vor captura de acum inainte ?

Dl general Damaceanu: Am propus asa cum am raportat guvernului , formula prima si anume , acelasi regim , adica sa revina armatei romane , va trebui sa se aplice in viitor in afara teritoriului Romaniei. Nici chiar la aceasta formula "in afara teritoriului Romaniei" nu s-a raspuns, neadmitindu-se inserarea acestei modificari in conditiunile de armistitiu. (...)

Dl ministru Marinescu : Germanii au avut un depozit foarte mare la Jilava si armata romana a luat o parte din acest depozit. Acum am fost informat ca rusii vor sa ridice acest depozit si ca obliga armata romana sa readuca ceea ce a luat, chiar ceea ce a luat pentru intretinerea ei. (...)

Dl ministru Christu (Citeste art.8) : Nu este un articol cu caracter economic ci priveste obligatiunea pentru Romania ca anumite gajuri sa nu se piarda , deci trebuie sa se ia dispozitiuni ca averile ungurilor si germanilor sa nu fie camuflate, sa dispara. (...)

Dl general Potopeanu : (...) Noi am blocat bunurile economice si comerciale ale supusilor germani si unguri, nu numai ca persoane individuale, dar ca participatiuni la diferite intreprinderi si societati. Printr-o alta lege le- am interzis dreptul de a umbla la seifuri, decit in anumite conditiuni. Acum se poate deduce din redactarea acestui articol ca inaltul comandament sovietic are dreptul sa schimbe acasta legislatie ? (...)
...dar procedura intrebuintata de noi a avut in vedere ca aceste bunuri sa poata functiona, sa nu nu inchidem compartimentul industriei si comertului, adica sa nu blocam si viata noastra economica nationala. Dar dumneavoastra credeti ca in locul administratorului sechestru pus de mine , poate sa vina comandamentul sovietic sa puna pe un altul al lui , aceasta este cu totul altceva.(...)

Dl ministru Rica Georgescu : La intreprinderile Siemens s-a dus o delegatie de rusi, spunind ca vor sa ia toata averea societatii, toate aparatele de radio etc. (...)

Dl. ministru Potopeanu: Sint trei vase rusesti, cu care am cheltuit mult si astazi se gasesc in situatii mult mai bune.

Dl. ministru Sanatescu: Am primit doua note prin care mi se aduce la cunostinta ca ei au luat 2 vase de ale noastre, ne iau dragele de la Sulina.

Dl. ministru Cristu: (Citeste art.10 si anexa si art.11 cu anexa) (...)
In alin.2 se prevede sa platim reparatiuni pentru proprietatile engleze si americane. Am incercat sa obtin preciziuni ce insemneaza aceasta, dat fiind ca nu pot fi obligat sa repar decit lipsa de folosinta cu care englezii si americanii au avut de suferit. Mi s-a raspuns ca este vorba de a reconstitui rafinariile distruse prin bombardamentele americane si engleze. (...)
Art.10 est grav, depinde numai de felul cum va fi aplicat, ca aceasta gravitate sa nu se transforme intr-o sarcina foarte apasatoare. Este grav fiindca sint obligat sa tin intraga armata sovietica care opereaza pe diferite fronturi, avind Comandament si etapele in Tara Romaneasca si ei sint singurii judecatori ai sumelor ce li se cuvin pentru acoperirea tuturor necesitatilor. Si este grav pentru ca pot sa pun bani la dispozitie si pentru intretinerea armatei din Dobrogea si, doamne fereste si pentru armata din Bulgaria. (...)
Art.12 est suparator - si care trebuie adaugat la sarcinile financiare care cad asupra Romaniei-, fiindca este vorba de restituit toate bunurile care au fost preluate din Basarabia sau din Transnistria. Cum articolul este redactat foarte larg, se inteleg nu numai bunurile proprietate de stat sau comuna, ci chiar bunurile care fac obiectul proprietatii personale. Daca ni se prezinta o nota de plata foarte exagerata articolul poate fi suparator. Suparatoare mai este si anexa de la art.10, care ne obliga sa dam Rusiei toate rublele si leii de ocupatie. Imi este teama ca volumul rublelor puse in circulatie poate sa fie mare. (...)
Evident ca noi am facut la Moscova toate incercarile necesare pentru ca diferitele sume pe care le punem la dispozitia armatelor sovietice, avind in vedere ca Romania nu poate fi considerata ca o tara ocupata, trebuiesc evaluate in bani si imputate asupra clauzelor de reparatiuni. Cum am pus chestiunea, cum a fost respinsa cu maximum de claritate si cu maximum de energie. Asa ca va dati seama cam care era atunci atmosfera. Vreau sa spun ca desi in aparenta domnul Molotov si ceilalti pastrau cea mai mare urbanitate si erau cu surisul pe buze, nu erau accesibili la nici un fel de reglementare, si eforturile noastre erau respinse. La prima propunere a noastra dl. Molotov raspundea ca nu este de parere. La a doua argumentare ni se raspundea ca vrea sa stie de ce am fost la Stalingrad. La al treilea argument, dl. Molotov propunea ca sa treaca la discutarea art.urmator. (...)
Celelalte artcole, 5,9,12, etc. sint articole extrem de suparatoare, tocmai pentru ca nu cuprind nimic precis, tocmai pentru ca daca daca ele nu vor fi clarificate mai tirziu, intr-o forma brutala, pot sa ridice indemnitatea de reparatie cu de doua, cu de trei ori, nu pot sa-mi dau seama. Si in privinta celorlalte articole nu ne ramine decit speranta ca prin colaborare cu comisiunea interaliata prevazuta de art.18, sa ajungem la o interpretare cit mai plina de bunavointa. Un singur lucru am incercat, introducerea in acest text a unei clauze finale, fie a unei clauze referitoare numai la textele cu caracter economic prin care sa reproducem angajamentul pe care si l-au luat cei trei aliati la Stockholm si la Cairo, ca interpretarea se va face cu bunavointa. Ni s-a refuzat inserarea acestui text, insa ni s-a explicat ca acest text merge de la sine.

Dl general Damaceanu: Aceasta intrebare a fost pusa de dl. Molotov, respectiv ambasadorului englez si celui american si ambii au fost de acord cu interpretarea d-lui Molotov, de a nu se preciza in scris nici o interpretare binevoitoare. (...)

Dl. general Potopeanu: Aceasta chestiune trebuie transata, cit se poate de curind daca dl. general Malinovscki ne poate primi chiar astazi dupa amiaza. Unde este nu stiu. Eu vreau sa inchid aceasta poarta, fiindca daca cineva vrea sa ne faca rau se duce la un taran, cumpara o gaina si ii da 5000 de ruble si eu trebuie sa-i dau 500 000 lei, raminind ca pe urma sa-mi dovedeasca taranul ca nu a putut sa vinda marfa de 500 000 lei, astfel ca, s-ar putea ca art.10 sa reprezinte pentru tezaur si contribuabilul roman o sarcina incomparabil mai mare decit art.11. S-ar putea ca miine sa vina cu un avion un miliard de ruble si sa fie aruncte pe piata, chiar fara contra prestatii, incit rugamintea mea este ca dl. maresal Malinovski sa ia in aceasta privinta o hotarire cit mai urgenta.

Dl. ministru Aldea: Daca interpretarea s-ar da cum cred eu, noua ni s-ar lua de pe teritoriu o multime de lucruri si din averea personala. Restituirea lucrurilor care au apartinut particularilor trebuie sa o facem integral. Nu stiu daca inventariind tot ce s-a luat de Armata Sovietica nu ar putea sa se treaca si la noi intr-un bilant.

Dl. general Potopeanu: Veti primi o adresa in acest sens, dar aceasta nu este in legatura cu acest articol care este foarte urgent.

Dl. ministru Aldea: Am avut o conferinta cu colonel Sidorof in privinta lucrurilor preluate neregulat. Mi-a spus ca este o necesitate de razboi de a lua, insa nu sint cu caracter definitiv, se vor emite bonuri de rechizitie. (...)"


<<< Închidere >>>