25. Armistitiu ? - Capcana inrobirii Romaniei (7) - Comisia aliata = Comandamnetul rus

/din stenograma sedintelor Consiliului de Ministri din 15 si 16 septembrie 1944, ora 9 dim

" dl C. Visoianu:
8. Va fi infinntata o Comisie de Control Aliata care va lua asupra sa , pina la incheierea pacii , reglementarea si controlul executarii prezentelor conditiuni, sub directivele generale si ordinele Inaltului Comandament Aliat(Sovietic) actionind in numele puterilor aliate. (vezi anexa la art.18) (...)

Dl. general Sanatescu, presedintele Consiliului : Cum ati inteles dumneavoastra aceasta chestiune ? Din text reiese ca aceasta Comisie aliata de Control este sub ordinele Comandamentului rus.

Dl I.Christu, ministru plenipotentiar : Aceasta comisie este sub ordinele Comandamentului rus. In toate cazurile, va fi un functionar care va decide. Ceilalti doi vor fi un englez si un american.

Dl. Visoianu: In Italia situatia este inversa : Comandamntul lucreaza dupa directivele Comisiunii Aliate

Dl Sanatescu, presedintele consiliului : Eu credeam ca este vorba aici de o comisie a celor trei guverne aliate.

Dl Niculescu-Buzesti, ministrul afacerilor straine : In comisie sint reprezentanti ai Comandamentelor , nu ai guvernelor. Or, se considera ca in Romania, Comandamentul Sovietic este comandament aliat. (...)

Dl I.C.Bratianu, ministru de stat : Comisia este mai mult o acoperire a maresaluilui Malinovski si a Comandamentului.

Dl general C. Sanatescu , pesedintele consiliului: Si cind era sa ia fiinta ?

Dl general adj. D.Damaceanu : In timpul cel mai scurt

Dl Niculescu-Buzesti: Pentru diferitele acorduri speciale pentru aplicarea armistitiului , care vor fi incheiate pe baza lui. Comisiunea acestui Comandament Sovietic aplica aceste acorduri.

Dl general adj. D.Damaceanu : Le controleaza.

Dl Niculescu-Buzesti: Cu cine negociem noi aceste acorduri ?

Dl general Damaceanu : Cu Malinovski. (...)

Dl Visoianu : Teza principala trebuie sa fie din partea noastra urmatoarea : o ruptura completa intre trecut si situatia actuala . In trecut , s-a spus ca Romania , pina la semnarea armistitiului era considerata in razboi cu Uniunea Sovietica si ca toate cererile noastre de aceea erau respinse , pentru ca nu era semnat armistitiul. Una din conditiunile armistitiului este unificarea legislatiei , iar domnul Manlinovski devine reprezentantul puterilor aliate , cosemnatare ale armistitiului, pentru intreaga Romanie, caci acum este reprezentantul aliatilor in intreaga Romanie.

Dl general Sanatescu : Noi trebuie sa cerem schimbarea regimului de pina acum si intrarea in acordul legal international, oricit ar fi el de aspru, dar masurile lui sa se aplice.

Dl Niculescu-Buzesti: Ar fi inportant daca s-ar rezolva si chestiunea relatiilor diplomatice , pentru ca daca tratam numai prin domnul Malinovski, aceasta reprezinta o cale de tratare ; dar ar trebui sa putem avea si o cale catre guvernul sovietic, care ar fi o cale de apel.

Dl. Lucretiu Patrascanu: Am pus aceasta chestiune domnului Visinski.; am discutat cu domnul Molotov aceasta chetiune. Raspunsul a fost ca si pentru Italia, in privinta schimbului de ambasadori...

dl Niculescu-Buzesti: Domnul Molotov a pus un punct special in cursul lunii aprilie. A declarat ca in afara de organele de armistitiu, daca Romania doreste sa schimbe reprezentanti diplomatici cu Uniunea Sovietica, aceasta este gata oricind sa procedeze la acest schimb. (...) Trebuie sa repetam cererea noastra.

Dl. Visoianu : In masura in care ne putem transforma dezideratele actuale - cu oarecare autoritate morala pentru ca ne-au fost propuse de ei anterior- si in cadrul propunerilor lor, sa cautam sa amelioram clauzele armistitiului. caci altfel nu facem decit sa exprimam si dv. si noi - aceeasi tristete ca nici una din cererile noastre n-a fost aplicata.

Dl C.I.Bratianu : Cind inceteaza clauzele acestui armistitiu? Cind se retrage armata rusa ? (...)

Dl general Sanatescu : "Punctul 20. Prezentele conditiuni intra in vigoare in momentul semanarii lor. " O chestiune despre care vrem sa va intrebam si pe dumneavoastra : Ce i-a determinat pe aliati ca acest armistitiu sa nu fie semnat de reprezentantii celor trei mari puteri , ci sa dea delegatie maresalului Malinovski , care este un comandant militar.

Dl I.Patrascanu : Impresia mea este ca au vrut sa sublinieze cine are cuvintul hotaritor in chestiunile romanesti. (...)

Dl C.Visoianu : (...) Domnule presedinte , mai este inca o chestiune : in afara de cererile pe care le-am facut si n-am reusit , am propus sa se adauge la Conventia de armistitiu citeva paragrafe , care insa au fost repinse. Vreau sa le aduc la cunostinta consiliului pentru ca ele constitue o informatie utila. Primul articol pe care l-am propus este urmatorul: " Trupele aliate vor parasi teritoriul Romaniei , in momentul inceperii ostilitatilor contra Germaniei si Ungariei. In acelasi timp vor lua sfirsit toate dispozitiunile din art. 3,7,10,14,17,18 si 19 care sint relative la prezenta trupelor aliate in Romania si la conducerea operatiunilor militare. "
Cu alte cuvinte am cerut o garantie scrisa ca la sfirsitul ostilitatilor trupele aliate vor parasi teritoriul romanesc si am argumentat - cum va puteti usor imagina- astfel : Cauza prezentei acestor trupe in Romania fiind conducerea ostilitatilor in comun, in momentul cind nu mai sint ostilitati, cauza inceteaza si ele nu mai pot ramine aici. Nu mi s-a admis aceasta cerere. Am avut discutii foarte staruitoare si n-am reusit sa se introduca acest text. Mi s-a raspuns : este de prisos sa adaugam o asemenea dipozitiune; ar fi un pleonasm , fiindca aceasta rezulta evident din sensul armistitiului. Am insistat : tocmai pentru ca reprezinta intentiile aliatilor , textul trebiue tracut in armistitiu. Mi s-a raspuns din nou : Nu este nevoie-deci acelasi raspuns- pentru ca n-am adauga nimic nou , intrucit sensul armistitiului este acesta : trupele trebuie sa paraseasca Tara romaneasca la sfirsitul ostilitatilor.
S-a cerut avizul ambasadorilor Angliei si Americii . Ambasadorul Americii a spus ca interpretarea data de domnul Molotov este corecta iar ambasadorul englez a adugat urmatorul exemplu : Si trupele engleze si americane se gasesc in Franta si francezii n-au cerut un asemenea text. Din conversatiile pe care le-am avut cu ei in particular, mi-au dat un exemplu care sa ne serveasca nu numai noua , ci si in raporturile cu ceilalti aliati.
Cum staruintele noastre n-au fost fructuoase , am cerut sa luam la cunostinta in mod solemn ca aceasta este interpretarea guvernului sovietic si guvernelor aliate : ca trupele aliate vor parasi Tara Romanesca la sfirsitul ostilitatilor.

Dl Niculescu-Buzesti : S-a precizat ?

dl Visoianu : Am cerut sa se inregistreze in mod solemn aceasta interpretare. A doua propunere fara suces pe care am facut-o este urmatoarea ; am cerut sa se adauge textul : " In urma colaborarii cu Puterile Aliate, Romania dobindeste calitatea de putere aliata sau cel putin de putere cobeligeranta"
Aceasta propunere am facut-o mai intii din cauza conditiunilor de la Cairo, unde ni s-a propus cobeligeranta, in toate conversatiile, pe care le-am avut cu ei. Acum au rectificat pretentia noastra de a ne numi putere aliata, pe care n-au admis-o, si au retinut cererea noastra de a fi socotiti cobeligeranti - pentru ca acesta fusese procedeul si fata de Italia.
Rezultatul a fost ca domnul Molotov a declarat ca din toate propunerile pe care le-am facut, numai pe aceasta o retine, dar nu se inregistreaza in armistitiu. Cu timpul, pe masura ce colaborarea noastra militara va progresa si va fi satisfacatoare, ni se va acord si cobeligeranta.
A treia propunere , care era poate excesiva : "Romania pastreaza dreptul de a prezenta Conferintei de Pace sau la incheierea armistitiului cu tarile respective , cererile sale relative la valorificarea creantei sale asupra Germaniei si la reparatiilor si stricaciunilor cauzate bunurilor romanesti de germani si eventual de unguri.
A patra propunere

Dl Iuliu Maniu :
A fost respinsa ?

Dl Visoianu :
A fost socotita prematura. A patra propunere se ocupa de colaborarea militara a Romaniei prevazind ca, in conformitate cu declaratia facute de aliati si ca urmeaza o colaborare militara din partea Romaniei, in acest caz va trebui sa se dea pentru Romania o interpretare favorabila a conditiilor prezentului armistitiu. (...)
Mi s-a respins si aceasta propunere. mi s-a raspuns ca pe masura ce colaborarea militara va fi satisfacuta, in aceeasi masura interpretarea clauzelor tratatului va fi favorabila. N-am putut dobindi cistig de cauza nici pe aceasta chestiune deci.
In concluzie, la sfirsitul acestei comunicari , trebuie sa va spun ca succesele delegatiei dv. la Moscova au fost absolut neinsemnate. Si va spun cu tristete acest lucru.

Dl Iuliu Maniu: N-ati amintit ca noi am avut la Cairo discutiuni preliminare si ca nu corespund textele ?

Dl Visoianu : Nu numai ca am amintit, dar am scris in text : "in conformitate cu discutiile cu aliatii". Singura ameliorare care s-a obtinut, a fost acea introdusa la articolul 19 cu privire la Transilvania . A fost o ameliorare la textul propus de ei , dar o ameliorare nu fata de textul de la Cairo. Am reusit sa obtinem o ameliorare prin redactiunea mea , asa cu v-am expus-o.

Dl Iuliu Maniu : Ati spus ca aceste conditiuni nu corespund cu conditiunile de la Cairo ?

Dl Visoianu: Am spus , dar ei ne-au raspuns ca noua conditiune nu constitue o agravare. "


<<< Închidere >>>