27. Drumul catre dictatura al PCR(1)

/din Hotarirea Consiliului Frontului National Democratic din 8 octombrie 1944 ("Scinteia, 14 oct.1944)

"(...) Dupa marea intrunire populara din 8 octombrie, de la A.N.E.F., care a cimentat si mai mult unitatea dintre Partidul Comunist din Romania si Partidul Social-Democrat, precum a strins mai puternic alianta cu Frontul Plugarilor si lupta comuna cu Uniunea Patriotilor, Apararea Patriotica si Sindicatele Unite, s-a hotarit formarea unui consiliu al Frontului National Democratic, care sa exprime in mod unitar vointa celor doua partide muncitoresti si a organizatiilor profesionale si patriotice unite. (...)
Consiliul a delegat pe tovarasii Lucretiu Patrascanu si Constantin Titel Petrescu sa aduca la cunostinta d-lor Iuliu Maniu, presedintele Partidului National Taranesc si Constantin I.Bratianu, presedintele Partidului National Liberal, desfiintarea Blocului National Democratic, care devenise o stavila in calea dezvoltarii poporului roman si indeplinirii sarcinilor istorice, care stau in fata noastra si formarea Frontului National Democratic. In acelasi timp, Consiliul Frontului National Democratic, prin delegatii sai, a invitat PNT si PNL sa adere la Frontul National Democratic. (...)
Consiliul Frontului National Democratic invita P.N.T. si P.N.L. sa adere la Frontul National Democratic, dar in caz de refuz, Frontul isi ia raspunderea guvernarii. (...)
Astazi, 13 octombrie, la orele 11,30 dimineata, o delegatie a Frontului National Democratic compusa din: tov.Lucretiu Patrascanu, tov.Gheorghe Gheorghiu-Dej, tov. C.Titel Petrescu, Tov.Lotar Radaceanu, tov.Victor Bratfaleanu, prof.Vladescu-Racoasa, si Gh.Micle, va fi primita in audienta de Majestatea Sa Regele Mihai I. Socotim ca M.S.Regele Mihai I, care la 23 August a fost alaturi de poporul hotarit sa puna capat unei stari care ducea tara spre dezastru, va intelege si astazi chemarea poporului de a desavirsi prin Frontul Democratic actul de la 23 August. (...)"

/Din cuvintarea generalului Radescu, rostita in ziua de 12 februarie 1945 la posturi de radio

"(...)Am convocat publicul la o consfatuire pentru duminica ora 12, in sala Scala. Dar inca de simbata seara sala a fost ocupata cu forta, de un grup de circa 1000 de persoane din grupul F.N.D., care au ramas in sala pe tot timpul noptii, astfel ca nimeni nu putea sa intre din publicul care ar fi voit sa vina la adunare. (...)
Nu era decit o singura solutie: sa aleg alta sala, ceea ce am si facut. (...) Pe cind de la sindicat, lucratorii tipografi au primit consemnul sa nu se lase sa se imprime nimic cu privire la consfatuirea de ieri, eu am dat ordin Cenzurii presei sa nu se interzica nimic din ceea ce voiesc ziarele, care se bucura din partea sindicatului de intreaga libertate, chiar daca ar fi sa se arunce insulte asupra-mi. (...)"
Din Comunicatul pregatit de P.N.T. in legatura cu programul de guvernare :
"(...) Lipsa de seriozitate din partea F.N.D. s-a vazut in intreaga actiune de guvernare: nerespectul intelegerilor, duplicitatea de guvernanti si opozanti in acelasi timp, autotorpilarea si denigrarea propriei guvernari, aruncind raspunderea pe partidele celelalte, cu care in guvern semnau aceleasi legi si luau aceleasi masuri. (...)
In acest scop nu cruta nici un mijloc, utilizind chiar si pe acelea obisnuite sub regimul hitlerist, devenite deja odioase opiniei publice - in special calomnierea figurilor reprezentative si tendinta de faramitare a partidelor politice. (...)
Dar ceea ce este cu desavirsire unic si exceptional in istoria politica a poporului romanesc - este ca un partid politic minuscul, prezentindu-se pe sine ca unic detinator al increderii aliatilor, cu care tara are angajamente de ordin international, sa tinda a denigra guvernul tarii, afirmind ca acesta ar urmari sabotarea aliantelor si angajamentelor, dind impresia ca ar implora sprijin din afara impotriva unei opinii publice dinauntru, care nu-i sustine atit cit ar rivni; si ca si cum ar subordona acte de ordin international prezentei lor la guvern in numar mai mare sau mai mic. (...)"

/din Comunicatul P.N.T. in legatura cu evenimentele care au precedat constituirea Guvernului Petru Groza (martie 1945)

"(...) Dl. Petru Groza a prezentat Senatului o lista care nu cuprinde pe reprezentantii Partidelor National-Taranesc si Liberal. Aceasta formula neavind aprobarea factorului constitutional, dl. Petru Groza s-a vazut obligat de a propune partidelor o colaborare efectiva, in conditiuni ce urmau sa fie fixate. (...)
Delegatiunea permanenta a partidului, pusa in cunostiinta de cauza, a acceptat in principiu, sa colaboreze cu guvernul prezidat de dl.Groza pe baza respectului principiilor constitutionale, cautind mai ales sa fie asigurate drepturile, libertatile cetatenesti, functionarea sincera a institutiilor democratice, libertatea presei, a muncii, a intrunirilor etc. Deciziunea P.N. a fost adusa, la timp, la cunostinta Majestatii Sale Regelui si a d-lui Groza.
(...) Toata procedura utilizata de dl.Groza a pus in evidenta ca, in realitate , s-a urmarit formarea unui guvern F.N.D., prezentat insa sub aspectul unui cabinet de colaborare a fortelor democratice, prin participarea citorva transfugi de ultima ora, cum s-a recunoscut chiar prin comunicatul Consiliului F.N.D. si a d-lui Tatarascu, sustinatorul principal al regimului personal al fostului rege si unul din marii responsabili de intrarea Romaniei in Axa si de dezastrul tarii. F.N.D. a suprimat libertatea presei, prin ordinul dat lucratorilor de a nu imprima jurnale de alte opinii si prin arestarea ilegala a acelora care nu se supuneau acestei masuri. Dupa ce forta publica a fost dezarmata, F.N.D. a organizat ocuparea institutiilor publice de catre garzile sale inarmate si manifestatiuni la care lucratorii erau constrinsi sa participe. O propaganda calomnioasa, impotriva careia nici o reactiune nu era posibila, in urma neputintei in care ne gaseam de a tipari ziarele noastre, a prezentat P.N.T. ca reactionar si ca nefacind proba de prietenie fata de unul din marii nostri aliati.(….) "

/din Comunicatul P.N.L. in legatura cu programul de guvernare al F.N.D

"(...) 1. Frontul National Democrat afirma ca este depozitarul exclusiv al increderii aliatilor si al U.R.S.S. si ca numai el este in situatiunea de a aduce in tara prizonierii romani ce se gasesc in URSS si sa restabileasca suveranitatea nationala in Ardealul de nord. Aceasta afirmatiune lipsita de temei constituie in acelasi timp o grava indelicatete fata de aliati si o naivitate. (...)
2. Frontul National Democrat afirma ca reprezentantii Partidului Liberal ar fi ingreunat actiunea de democratizare a tarii si indeplinirea conditiunilor armistitiului. P.N.L.respinge aceasta afirmatiune tendentioasa si inexacta. (...)"

/Stenograma sedintei Cosiliului de Ministri de vineri 24 august 1945

Dl. dr.P.Groaza, presedintele Consiliului: " Simbata trecuta domnului ministru de externe i s-a comunicat o nota verbala din partea dl. Roy Melbourne, loctiitorul reprezentantului Statelor Unite in Romania, nota pe care am sa v-o citesc. (...)
Guvernul american a declarat inca in februarie si martie a.c., cu ocaziunea crizei guvernamentale din Romania, ca doreste in aceasta tara instituirea unui regim reprezentativ al opiniei publice romane, constituit din toate gruparile democratice ale tarii si a aratat ca nu poate considera ca atare actualul nostru guvern si astfel nu-l poate recunoaste. Evenimentele petrecute de atunci pina azi dovedesc ca guvernul american n-a gresit in aprecierile sale si ca actualul guvern nu reprezinta opinia publica democratica a tarii. Astfel fiind, guvernul american nu poate recunoaste nici astazi acest guvern si nu poate relua raporturile diplomatice cu Romania, cit timp el se gaseste in fruntea tarii.(...)
Domnul ministru de externe a transmis, pe calea in care i-a venit nota, hotarirea mea in aceasta chestiune, pe care am luat -o cu raspundere proprie - fiindca a trebuit, vazind forma in care s-a trimis nota, s-o consider nula si neavenita, fara a intra in fondul ei.(...)
Luni am fost din nou chemat la Majestatea Sa si mi s-a aratat o nota cam cu acelasi continut cu aceea pe care v-am citit-o, mult mai atenuata insa si mai scurta - o nota verbala transmisa Majestatii Sale de reprezentantul Angliei - nota in care si Anglia comunica ca nu recunoaste guvernul ca organ reprezentativ al fortelor democratice; facea aceasta comunicare fara sa adauge vreun comentariu la nota americana. (...)

/Conferinta Nationala a P.C.R. ("Scinteia", 31 octombrie, 1-3 noembrie 1945)

" Actiunea militara in vederea loviturii de stat de la 23 August 1944 fusese pregatita de catre o comisiune in care, pe linga un grup de ofiteri superiori si generali, Partidul nostru a fost singurul partid care a participat prin delegatii sai. In vederea actiunii politice, propunerea partidului nostru de a coaliza toate partidele si gruparile democratice, sau care atunci se pretindeau a fi democratice, nu a putut fi realizata decit in cadrul Blocului National Democrat, format in afara de partidul nostru, din Patridul Social-Democrat, Partidul National-Taranesc si Partidul National-Liberal, datorita refuzului categoric al lui Maniu si Bratianu de a accepta participarea celorlalte patide sau grupari democratice. Refuzul acesta, care caracterizeaza net sabotajul celor doi oameni politici in realizarea actiunii de scoatere a Romaniei din razboiul dus alaturi de nemti impotriva Natiunilor Unite, in freunte cu URSS, a fost interpretat prin manevra intreprinsa de Maniu si Bratianu in chiar ziaua de 23 August, de a se sustrage de la formarea unui guvern politic, asa cum convenisera in cadrul Blocului National Democrat. Efortul partidului nostru de a pune la temelia actului de la 23 August 1944 un cadru guvernamental format in intregime din reprezentantii politici chemati sa mobilizeze toate fortele natiunii si swa grupeze, intr-un larg Front Antihitlerist, toate energiile organizate ale democratiei, a gasit in fata sa frontul de sabotori Maniu-Bratianu, care in mod fraudulos au format guvernul Sanatescu. In fond, ostili actului de la 23 August 1944, care trebuia sa duca Romania alaturi de armata Rosie in marele razboi de eliberare a omenirii de sub jugul hitleristo-fascist, Maniu , Bratianu si cliac reactionara din jurul si de sub influenta lor, au accptat acest act, siliti de loviturile tot mai viguroase ale armatei rosii si de furia populara crescinda impotriva cotropitorilor nemti si a slugilor antinesciene. In tot cursul razboiului dus de Antonescu impotriva Uniunii Sovietice si a celorlalte Natiuni Unite, Maniu si Bratianu nu au incetat sa-l sustina, sa-l incurajeze. (...)
"Istoricii" au sabotat incheierea armistitiului cu Natiunile Unite In aceeasi masura sarcina incheierii armistitiului cu Natiunile Unite a revenit efectiv acestor forte politice, participarea delegatilor partidelor "istorice" la semnarea armistitiului producindu-se dupa o indelungata rezistenta a acestora, deci pur formal, lucru clar dovedit prin sabotajul persistent in executarea armistitiului, practicat de reprezentantii partidelor "istorice" din guvernele care au stat in fruntea tarii la 23 August 1944 la 6 Martie 1945. (...)
Actiunea intreprinsa de principalele forte democratice in acest sens a avut ca urmare schimbarea guvernului de militari si tehnicieni, instaurat la 23 August 1944 si inlocuirea lui cu un guvern cu baza politica democratica largita, desi inca incompleta. Ea a fost continuata staruitor dupa injghebarea Frontului National Democratic de catre Partidul Comunist din Romania, partidul Social-Democrat, Frontul Plugarilor, Uniunea Patriotilor si Sindicatele Muncitoresti. La crearea F.N.D. partidul nostru a jucat un rol hotaritor in intreaga perioada de la 23 August 1944 incoace. (...)
Pasul hotaritor pe aceasta cale a fost facut abia la 6 martie 1945, cind deveni mai mult decit clar ca partidele "istorice" sprijinite de reactiunea interna si de o conjunctura de moment favorizata de cercuri reactionare din strainatate, tindeau prin intermediul guvernului Radescu sa ajunga la restaurarea dictaturii. Intre timp F.N.D. i s-au alaturat puternica gruparea national-taranista formata din partea progresista a partidului, sub conducerea d-lui Anton Alexandrescu, iar mai terziu in plina actiune de mobilizare a maselor pentru rasturnarea guvernului Radescu, F.N.D. isi asigura colaborarea d-lui Gh.Tatarascu, presedintele Partiduuli National-Liberal, reprezentind majoritatea covirsitoare a vechiului Partid National-Liberal. Aceasta concentrare de forte mobilizatoare de mase cuprinzind toate categoriile sociale, arunca peste bord guvernul Radescu, la 6 martie 1945. (… )
6 Martie reprezinta linia de despartire dintre doua perioade. De o parte perioada cresterii rapide a Partidului nostru iesit din ilegalitate, a cresterii influentei acestuia asupra maselor, perioada dezvoltarii si a concentrarii fortelor democratice impotriva partidelor "istorice" reactionare si a actiunii lor pentru restaurarea dictarturii, de alta parte, perioada guvernarii fortelor democratice, a consolidarii regimului democrat si a reconstructiei tarii. Instaurarea la 6 Martie a actualului guvern de concentrare democratica insemneaza, pentru lupta Partidului nostru si a fortelor democratice participante la guvern, inceputul unor realizari, al caror proces de desavirsire este in curs. Relatiile Romaniei cu URSS, relatii atit de grav compromise prin politica de dusmanie fata de URSS practicata de Maniu si de Bratianu in perioada dominatiei lor in guvern, cit si prin sabotarea executarii armistitiului, au capatat infatisarea unor raporturi de sustinuta prietenie imbratisata de masele largi populare cu cea mai mare caldura. Este prietenia sincera, loiala si permanenta pe ca Partidul nostru a avut-o totdeauna inscrisa pe steagul sau. (...)
O a doua realizare imediata a acestei politici o constituie cotitura hotarita din partea guvernului Groza in executarea armistitiului. Nationalitatile conlocuitoare din Romania se gasesc pentru prima data in istoria politica a tarii in fata unui guvern care proclama deschis absoluta lor egalitate in drepturi si indatoriri. (...)"


<<< Închidere >>>