3. PC din Romania - sustinator al politicii externe sovietice

/din "Chemarea Comitetului regional Transilvania-Banat al PCR care cere maselor sa demonstreze impotriva manevrelor regale"

"(...) Sub conducerea "Ligei Natiunilor " , a puterilor mari imperialiste britanice, burghezia balcanica fascista si imperialista va tine in ziua de 5 Octombrie la Athena o conferinta a tuturor tarilor capitaliste din Balcani pentru crearea "Uniunii Balcanice" a statelor fasciste din Balcani. Scopul acestei "Uniuni Balcanice" este unirea intregii burghezii balcanice intr-o tabara inarmata . Lamuriti pe fratii vostri care sint siliti sa poarte haina militara, cine este dusmanul adevarat. PREGATITI-VA PENTRU APARAREA PRIMULUI STAT PROLETAR, UNIUNEA SOVIETICA ! ..."

/din "Lupta de clasa"-februarie 1934, articolul Elenei Filipovici despre asasinarea lui I.G.Duca

"(...) In politica externa I.G.Duca a fost unul dintre copartasii directi la alcatuirea tratatului de la Versailles, prin care s-au inrobit burgheziei si mosierimii romane milioanele de tarani si muncitori neromani..."

/din Proclamatia CC al PCR asupra reluarii raporturilor diplomatice dintre Romania si URSS ( "Lupta de clasa" - august 1934)

"(...) Romania burghezo-mosiereasca a recunoscut de jure dupa aproape 18 ani de existenta statul proletar.(...) Ele ( Nota : "clasele dominante romanesti") incearca sa rastalmaceasca victoria evidenta a guvernului sovietic , pretinzind cum ca URSS, ar fi trecut de-abia acum de partea politicei de pace : cum ca URSS s-ar fi alaturat de partea grupului imperialist asa numit antirevizionist si ca prin actul de reluare a relatiilor diplomatice URSS, AR RECUNOASTE DREPTUL IMPERIALISMULUI ROMAN DE A ASUPRI BASARABIA. (...) Guvernul sovietic eliberator al zecilor de milioane de tarani si muncitori asupriti in trecut de tarism, aparator al popoarelor asuprite de pe intreg globul pamintesc, a fost si este sustinatorul dreptului nemarginit de autodeterminare pentru popoarele asuprite. Problema ELIBERARII INSA A BASARABIEI, CA SI A TRANSILVANIEI , BUCOVINEI, DOBROGEI, DE SUB JUGUL IMPERIALISMULUI ROMAN, A FOST SI ESTE TREABA LUPTEI REVOLUTIONARE A POPORULUI MUNCITOR DIN ROMANIA IN FRONT UNIC CU MUNCITORII SI TARANII MOLDOVENI,UNGURI,UCRAINIENI,BULGARI,TURCI. (...) Inasprirea si mai mare in ultima vreme a contrazicerilor in lagarul imperialist si in special faptul ca tot mai des se pune la ordinea zilei chestia luptei pentru o noua impartire imperialista a lumii , impinge Romania imperialista sa recurga la diferite manevre pentru a retine sub domnia si exploatarea sa coloniala tarile ocupate, Transilvania, Bucovina,Basarabia,Dobrogea. (...) Lozinca mincinoasa de pace a Romaniei imperialista , inseamna mentinerea sub cizma exploatarii si asupririi coloniale a milioanelor de muncitori si tarani unguri, moldoveni,bulgari,ucrainieni,turci etc si acoperamint pentru campania si mai furioasa de inarmari in vederea unor noi razboaie imperialiste de cucerire. Imperialismul roman n-a renuntat la tendintele sale de cucerire in Ucraina si spre Odesa. (...) Masca pacii serveste claselor capitaliste din Romania pentru desfasurarea celui mai desavirsit sovinism in scopul acoperirii inarmarilor si mai furioase, in scopul mobilizarii poporului muncitor intru apararea graniteleor imperialiste si rapirea complecta a dreptului la piine si la viata culturala si politica a milioanelor de muncitori, tarani si intelectuali de alte nationalitati (...) Sub masca luptei pentru apararea pacii si democratiei, tarile Micii Intelegeri , inclusiv Romania, pregatesc cu turbare razboiul..(...) NUMAI LUPTA REVOLUTIONARA PENTRU CUCERIREA DREPTULUI LA AUTODETERMINARE PENTRU POPOARELE ASUPRITE,PINA LA DESPARTIREA LOR DE STATUL ROMAN, ESTE SINGURA CALE CARE DUCE LA INLATURAREA UNUIA DIN VESNICELE CUIBARE ALE RAZBOIELOR IMPERIALISTE, TRATATELE HRAPARETE DE LA VERSAILLES SI TRIANON. "

/din Manifestul CC al PCR in legatura cu ziua de 1 August (1934)

" Se incheie douazeci de ani de la ziua grozava de 1 August 1914, dezlantuirea incendiului mondial- razboiul imperialist. (...) In Rusia , Partidul bolsevic al lui Lenin a dus masele pina la capatul izbinzii, cucerirea definitiva a puterii de catre masele muncitoare. In tarile capitaliste unde nu exista inca partide bolsevice, capitalistii, ingroziti de pericolul revolutiei proletare, au demobilizat si dezarmat ostile si si-au pus soarta in miinile social-democratiei care a primit "conducerea" revolutiei, a oprit-o, a zdrobit in singe rebeliunea proletariatului revolutionar si a predat puterea inapoi burgheziei. Muncitori, Tovarasi ! Aceste doua drumuri si-au pus pecetea pe ultimele doua decenii . Drumul lui Lenin a dus la Internationala Comunista si la Uniunea Sovietica de azi. In fata intregii lumi se arata ce poate muncitorimea cind urmeaza acest drum, drum pe care o duce azi inainte tovarasul Stalin, ce poate muncitorimea cind tine cu hotarire puterea in miinile sale, stapina de productie, organizeaza a sasea parte a lumii , dupa principiile marxiste, prin leninism.(...) Deschideti ochii ! Pactele imperialiste sint aliante razboinice. Alianta cu Polonia, Mica Antanta, pactul Balcanic, alianta cu Franta sint aliante de razboi antisovietic in primul rind. Pactele cu Uniunea Sovietica le-a incheiat de nevoie. Miine le vor rupe cum le-au mai rupt. (...) Demonstrati la 1 August hotarirea voastra de lupta pentru sfarimarea pregatirilor de razboi imperialist, antisovietic ..."

/din "buletinul CC al PCR" iunie 1935 , articolul " Congresul al VII-lea al Internationalei Comuniste si sarcinile Partidului Comunist din Romania "

" (...) Elita proletariatului revolutionar, forul superior al Partidului mondial comunist va trece in revista activitatea FIECAREI DIN SECTIILE SALE NATIONALE, apreciind in ce masura au introdus linia si aplicat directivele internationalei noastre, in ce masura ele au devenit adevarati organizatori si conducatori ai luptei maselor celor mai largi, in ce masura partidele comuniste, in lupta lor contra propriei burghezii, au stiut sa considere frontul comun al luptei revolutionare internationale contra capitalismului mondial prin ajutor eficace dat la timp acelui post revolutionar care se gasea direct in foc. (...) Partidul Comunist din Romania trebuie sa se prezinte in fata forului international cu un nou contingent de soldati devotati revolutiei, "contingentul congresului al VII-lea" Sa recrutam contingentul congreului al VII-lea al Internationalei Comuniste, trebuie sa fie lozinca fiecarui comunist din Romania. Si in cadrul acestui plan toate comitetele de partid trebuie sa-si fixeze planul lor concret de intarire si largire organizatorica..."

/din Rezolutia Plenarei largite a CC a PCR ( "Scinteia" - 1936)

"(...) Alianta strinsa cu Uniunea Sovietica se cere pentru Romania nu numai in interesul pacii generale, ci si in interesul strict national al Romaniei, in sensul apararii efective a ei si a popoarelor din Romania de atacul imperialismului german si scaparii de pericolul de inrobire fascista.. Reactionarii si fascistii romani care iau o atitudine ostila incheierii tratatului de asistenta al Romaniei cu Uniunea Sovietica sint corupti de imperialismul german si tradatorii intereselor nationale ale poporului roman.(...) EXISTENTA UNIUNII SOVIETICE ESTE GARANTIA UNITATII NATIONALE SI INDEPENDENTEI ROMANIEI. Nici o Rusie, afara de cea sovietica, n-ar fi tolerat linga granitele ei o Romanie in hotarele ei de azi. Tarismul a subjugat popoarele din Rusia si era vrajmasul cel mai mare al independentei popoarelor din Peninsula Balcanica. Numai Revolutia din Octombrie a eliberat popoarele din Rusia , a dat independenta nationala Finlandei, popoarelor baltice, Poloniei, a pus capat politicii de expansiune a imperialismului rus in Peninsula Balcanica. Fiind dusmanul neimpacat al oricarei subjugari, Uniunea Sovietica apara dreptul de autodeterminare nationala a popoarelor si independenta popoarelor mici si este inamicul cel mai hotarit si consecvent al subjugarii unui popor de catre celalalt. Inauntrul Uniunii Sovietice toate popoarele pina la cele mai mici si intre ele si moldovenii, se bucura de deplina independenta nationala si politica, ca membri egali ai Marii Uniuni a Republicelor Socialiste Sovietice... "

/din " Politica externa a guvernului roman , politica de tradare de tara" publicata in "Scinteia"-iunie 1939

"(...) Si intr-adevar Uniunea Sovietica, intarita prin impuscarea spionilor si tradatorilor hitleristo-trotkisti ce se strecurasera in aparatul de stat si in armata (impuscare pentru care atiti mincinosi "prieteni ai U.S. si socialismului" au varsat lacrimi de crocodil) , puternica si bogata prin coeziunea popoarelor ei, prin industria si agricultura ei socialista, este astazi cea mai mare putere militara din lume, forta hotaritoare care poate impiedica razboiul, forta care in razboi va zdrobi adversarii ei. (...) Si asta cind, dupa cum a spus tovarasul Stalin la al XVIII-lea congres al Partidului 'Uniunea Sovietica este pentru raporturi pasnice, de buna vecinatate cu toate tarile vecine, cu care are granita comuna (...) , cita vreme aceste tari intretin aceleasi raporturi cu Uniunea Sovietica' (...) In momentul de fata cind se duc tratativele pentru incheierea acordului anglo-franco-sovietic , politica reactionara a guvernului roman si a lui Gafencu, exponentul politicii antisovietice in guvern este o serioasa piedica in calea incheierii acordului.(...) Asa intelege guvernul dictaturii regale sa apere integritatea si independenta Romaniei ; refuzind sprijinul sovietic , de care Romania de fapt nici nu se poate lipsi "

/din "Scinteia" - 20 August 1939

" Se va infaptui frontul pacii ? Se inchee ? Nu se inchee? Aceasta intrebare si-o pun zilnic milioane de oameni, care urmaresc stirile contradictorii din presa burgheza asupra tratativelor anglo-franco-sovietice.(...) Devine limpede, ca principala cauza a nesfirsitelor tergiversari ale tratativelor , se explica , dupa cum a spus tov Jdanov, prin lipsa de vointa de a semna pactul, mai ales din partea lui Chamberlain. Enorma presiune a opiniei publice il sileste sa duca tratative. Dar totodata el cauta cu disperare o portita de scapare , o posibilitate de a scapa de intelegere cu mult urita "Rusie bolsevica". (...) In ultimul sau discurs d-l Chamberlain a cautat sa lase sa se inteleaga ca formula asupra agresiunii indirecte , propusa de URSS, atenteaza la independenta statelor baltice. Un comunicat Tass a dezmintit numaidecit aceasta afirmatie. URSS, a carei fidelitate fata de cauza independentei tarilor mici a fost dovedita prin fapte , nu urmareste decit sa stavileasca nu numai agresiunea directa ci si indirecta .(...) URSS reprezinta in aceste tratative nu numai pe sine , ci si milioane de prieteni ai pacii si libertatii popoarelor din intreaga lume. Ea reprezinta si interesele vitale ale popoarelor din Romania, carora pactul le-ar aduce o trainica garantie impotriva agresiunii fasciste. Ea nu va trada aceasta cauza. Semnatura ei nu va figura decit pe un act care va garanta intr-adevar rezistenta unita a tarilor pacifiste impotriva agresiunii sub orice forma."

Nota :
La 3 zile de la aparitia acestui articol, este semnat pactul Ribbentrop- Molotov si protocolul sau aditional secret de impartire a Europei de Est. Conform acestui pact ,in urma ultimatumului din iulie 1940 , Uniunea Sovietica anexeaza Basarabia si nordul Bucovinei si tinutul Hertei.


<<< Închidere >>>