PC din Romania lupta pentru "autodeterminarea pina la despartire" a teritoriilor romanesti, pentru a pregati alipirea lor la URSS! (1)

/din rezolutia congresului IV (1924) asupra activitatii CC a PC din Romania

"(...) In chestiunea nationalitatilor deasemenea CC nu a luat atitudine clara si nici masuri organizatorice pentru APLICAREA LOZINCILOR Internationalei Comuniste. Cu prilejul conferintei sovietico-romane de la Viena , CC a luat o atitudine justa si hotarita, care totusi din pricina lipsurilor organizatorice si a pasivitatii generale, nu a putut aduce partidului tot folosul...

/din Executiva Internationalei Comuniste si Partidului Comunist din Romania (1926)

" (...) VI. Baza politicii nationale a Partidului comunist este cerinta recunoasterii pentru toate nationalitatile asuprite din Romania a dreptului de autodeterminare pina la dezlipire. In situatia actuala , sarcinile imediate ale partidului pe acest tarim sint urmatoarele : (...) Partidul trebuie sa se descotoroseasca in mod definitiv de traditiile social-democratice.in chestiunea nationala, care constau , pe de o parte , in negarea dreptului de autodeterminare pina la despartire, iar pe de alta in neindestulatoarea recunoastere a importantei chestiunii nationale...."

/din documentele congresului V al PC din...Romania (Moscova 1931)

     /din cuvintarea tovarasului Arthur ( Nota : Sorin Topa)
"(...) Mai mult de existenta acestui nationalism vorbeste faptul ca organizatiile partidului in teritoriile ocupate ca Basarabia , Dobrogea, Bucovina si in mai mica masura Transilvania N-AU IN RINDURILE LOR PROLETARIATUL SI TARANII ROMANI CEEA CE NE SPUNE CLAR CIT DE NEINTERNATIONAL ESTE PARTIDUL NOSTRU IN DIFERITELE REGIUNI. (...) Iata dragi tovarasi care sint sarcinile noastre cele mai principale: (...) b) trebuie sa punem lozinca leninista AUTODETERMINARE PINA LA DESPARTIRE ,fara adaugiri si taieri. Noi trebuie sa lamurim ca aceasta lozinca inseamna : 1) lupta contra ocupatiei romane 2) autodeterminarea libera si nestingherita a natiunii asuprite, in privinta existentei sale ca stat...."

    /din cuvintarea tov. Mihalcea ( Nota :Lucretiu Patrascanu)
"(...) In chestia lozincilor partidului, propaganda intre tovii nostri in chestia nationala a fost atit de slaba incit lozinca DE AUTODETERMINARE PINA LA DESPARTIRE NU ESTE INCA INTELEASA SI POPULARIZATA. (...)In special in vechiul regat am dus cel mai putin propaganda si s-a scris cel mai putin pe chestia nationala , acolo tocmai unde tendintele soviniste sint cele mai puternice..."

     /din cuvintarea tovarasului Dimitrov ( Nota : Gh. Dimitrov)
"(...) Dupa razboi , in cursul unui sir de ani, nu am vazut ca proletariatul din Romania sa fie mobilizat impotriva ocuparii unor regiuni straine , impotriva asupririi popoarelor din Dobrogea, Basarabia, Bucovina, Transilvania. A fost numai o singura demonstratie in timpul conferintei de la Viena..."

     / din cuvintarea tov. Schlosser ( Nota : Bella Kuhn )
" (...) Observatia mea generala se refera la sarcinile proletariatului balcanic. , in special a proletariatului roman , in domeniul problemei nationale. In aceasta privinta avem o apreciere a lui Lenin care este valabila si pentru tarile balcanice ..." (...) trebuie sa se formeze grupe , celule pentru scindarea partidului ungar , pentru a smulge masele de tarani saraci si mijlocasi din acest partid , in felul acesta vom creia o miscare si impotriva lui Horty, si impotriva burgheziei ungare, si impotriva imperialismului roman. Al treilea element pe care trebuie sa-l accentuam este simpatia acestora fata de Uniunea Sovietica printre care traiesc inca traditiile anilor 1917- 1918...

     /din cuvintarea tovarasului Gorn ( Nota : Alexandru Danieluk Stefanski)
"(...) Alaturi de influenta sovinismului roman de mare putere , avem insa in regiunile ocupate chiar in partid, manifestari de ingustime nationalista. "Internationalismul" sui generis al organizatiilor noastre din Transilvania , face ca acolo sa NU SE DUCA MUNCA PRINTRE MASELE MUNCITOARE ROMANE; in Bucovina NU EXISTA NICI UN SINGUR ROMAN IN UTC SI IN PARTID; in Dobrogea 40% din populatia turca a iesit din cimpul de vedere al organizatiei noastre Dobrogene, FORMATA APROAPE EXCLUSIV DIN BULGARI..."

Nota speciala :
Printre reprezentantii PC din Romania la acest antologic congres al tradarii nationale (vezi si extrasele publicate in episoadele documentare anterioare), jubilind pe lozinca "autodeterminarii pina la despartire" se aflau si citiva ... romani, imposibil de inteles si de iertat.Cred ca numele lor merita mentionat.
Un motiv in plus pentru a posta aceasta lista, este prezenta pe ea a " tovarasului " Alexandru Iliescu – delegat la acest congres, ( tatal sau unchiul tovarasului Ion Iliescu ). Sint convins ca securitatea care vegheaza a directionat unde trebuie aceasta pretiosa amintire de familie...

Lista celor 24 de tovarasi cu drept de vot deliberativ :

Din partea organizatiei din circumscriptia Bucuresti :
1.Tov Verzeanu (Nota : N. Bucur)
2.Tov Cristea (Nota : Encel Mauriciu)
3.Tov Teudorescu (Nota : neidentificat )
4.Tov Ignat( Nota : Alex.Iliescu )
5.Tov Mihalcea (Nota : Lucretiu Patrascanu )
Din partea organizatiei regionale din Moldova :
6.Tov Marinescu ( Nota : ?)
7.Tov Ionel( Nota : Gh. Popescu Otelaru)
Din partea organizatiei regionale din Transilvania :
8.Tov Ghita (Nota :Bella Brainer)
9. Tov Ballog ( Nota : Stefan Fodor)
10. Tov Maghiar ( Nota : ?)
Din partea organizatiei regionale din Basarabia :
11. Tov Furnica ( Nota : Profiri Butnar)
12. Tov Epure ( Nota : ?)
Din partea organizatiei regionale din Bucovina :
13.Tov Braun (Nota : Emil Halitchi)
14. Tov Artur ( Nota : M.Topa)
Din partea organizatiei regionale din Dobrogea :
15.Tov Radu (Nota : Petru Borila)
16.Tov Mihai ( Nota: Petre Gheorghe)
Din partea comsomolului din Romania :
17.Tov Corneliu ( Nota : Nic. Grun)
18. Tov Covaci (Nota : Olga Schultzberger)
19. tov Morozov ( Nota : Itic Grimblot)
la care s-au adaugat din partea scretariatului CC :
20. Tov Smaranda ( Nota : Elena Filipovici)
21. Tov. Vifor (Nota : Eug. Iacobovici)
si din partea organizatiilor revolutionare de partid :
22. Tov Aurel ( Nota : Imre Aladar)
23. tov Stejar (Nota : David Avramescu )
24. tov Florea (Nota : Gh. Mincu)
totodata comisia a recunoscut drept de vot consultativ pentru :
1. Tov Goldstein (Nota : ?)
2. Tov Zamfirescu (Nota : Ecat. Arbore)
3.Tov vasilescu (Nota :Dumitru Grofu)
4.Tov Socolov (Nota : Iosif Finkel)
5.Tov Toma (Nota : Solomon Tinkelman)
6.Tov Tatarascu ( Nota :Timotei Marin)
7.Tov Niculescu (Nota: Carol Vexler-Talmazan)
8.Tov Ardeleanu (Nota : Nic. Goldberger)
9.Tov Paraschiv (Nota: Stefan Ducu)
10.Tov Costache (Nota : Moise Dubinski)
11. Tov Pavel (Nota :Dori Goldstein)
12. Tov Busuioc (Nota Alex Buican)
13. Tov Alexandrescu (Nota :Gh. Crosnef)
14 .Tov Georgescu (Nota : Dtru Chelerman)


<<< Închidere >>>