7. Pentru a-si atinge scopurile, PCR lupta cu tot ce-i sta in cale (1-PNL )

/din rezolutia Congresului III al PCR (Viena-1924)

"(...)Guvernul liberal cauta de aceea sa constitue o grupare de opozitie , careia sa-i poata preda guvernul cu sarcina de a linisti inca o data spiritul maselor si de a duce tratative cu capitalul strain , fara a atinge insa interesele bancilor liberale . Un asemenea guvern ar fi unul "democratic" , "de stinga" sprijinit pe mase mai largi mic-burgheze si taranesti, care ar da insa toate garantiile de "patriotism", de mentinere a "ordinei" si de respectare a proprietatii." (...) Noul guvern nu poate fi asadar un guvern al democratiei "normale" , al unei burghezii inproces de ridicare si care-si duce misiunea ei pina la capat. Oricine ar fi "solutia" pe care o va realiza oligarhia, o combinatie de dreapta sau una de "stinga" , masca democratica , cu care noul guvern se va prezenta maselor , va cadea in curind si va descoperi fata reactionaro-fascista..."

/din Raportul CC-PCR catre Comitetul Executiv al Internationalei comuniste (1924)

"(...) Bineinteles criza financiara si economica a atras dupa ea o acuta criza politica . Falimentul Partidului National Liberal, aflat la putere (familiile Bratianu, Constantinescu,Duca etc)este complet pe intreaga linie."

/din tezele Biroului Politic al PCR- octombrie 1927

"(...)Nu din dragoste pentru principiile "eterne" ale democratiei cauta liberalii sa mentina spoiala quasi-democratica a dictaturii lor, ci sint constrinsi sa mentina aceste forme. Cu toate ca exercita o dictatura nemarginita, ca si fascistii din Italia , totusi nu-si pot permite luxul unei dictaturi atit de fatise ca Mussolini."

/din articolul lui M.Cioban (...Nota : Elena Filipovici) despre asasinarea lui I.G.Duca ("Lupta de clasa" - februarie 1934 )

" (...)Masele muncitoare din Romania, biciuite de mizerie si teroare, sutele de mii de someri, milioanele de tarani infometati, n-au pentru ce varsa lacrimi de regret pe mormintul lui I.G.Duca. Membru reprezentativ al claselor stapinitoare , Duca a fost intotdeauna de la inceperea carierei sale politice si pina la moartea sa un dusman de moarte al proletariatului revolutionar, un introducator fara mila a tuturor masurilor dictate de interesele claseloe exploatatoare impotriva muncitorimii si taranimii. (...) I.G.Duca a fost autorul inselatoriei cu reforma agrara prin care S-A ASTUPAT GURA TARANIMII INDEPARTIND-O PENTRU MOMENT DE LA PROLETARIAT SI REVOLUTIE ; el a fost unul dintre primii organizatori si conducatori ai bancilor populare, acest colosal instrument de jefuire a taranimii de catre marea finanta liberala; membru al guvernului liberal in 1924 care A ASASINAT IN MASA TARANIMEA BASARABEANA LA TATAR-BUNAR si a gonit in ilegalitate Partidul Comunist si UTC. In politica externa I.G.Duca a fost unul dintre copartasii directi la alcatuirea tratatului de la Versailles, prin care s-au inrobit burgheziei si mosierimii romane milioanele de tarani si muncitori neromani.(...) I.G.Duca n-a cazut jertfa pentru "binele poporului" si pentru "apararea democratiei" cum incearca fatarnic sa convinga masele presa burgheza prostituata. I.G.Duca n-a cazut nici jertfa razbunarii personale a citorva legionari nemultumiti de "dizolvarea" Garzii de Fier. I. G.Duca a cazut jertfa contrazicerilor adinci, care rod lagarul burghezo-mosieresc din Romania, ..." (...) I.G.Duca a fost pus in fata unei dileme : pe de o parte necesitatea interna a Garzii de Fier ca batalion contra-revolutionar impotriva maselor muncitoare, iar pe de alta parte politica externa a Romaniei, profund interesata in apararea sistemului de la Verasailles si legata si supusa prin toate fibrele existentei sale politice si economice Frantei imperialiste."

/din hotaririle Plenarei a V-a largite a CC a PCR (1936)

" (...) Politica antinationala romaneasca si pregatirile de razboi ale guvernului Tatarescu 1. Guvernul Tatarescu, cu toata politica lui oficiala "de pace" RESPINGE INCHEIEREA UNUI TRATAT DE ASISTENTA MUTUALA CU UNIUNEA SOVIETICA si-si demasca nazuintele razboinice antisovietice corespunzatoare planurilor antisovietice ale fascismului german.(...) Politica guvernului Tatarescu este o politica de dezarmare economica si politica a tarii , de IZOLARE INTERNA A POPORULUI ROMAN DE CELELALTE POPOARE DIN ROMANIA, o politica de IZOLARE EXTERNA A ROAMNIEI DE ALIATII EI FIRESTI , in fata pericolului de razboi. (...) Partidele si organizatiile fasciste sint subventionate din fondurile Ministerului de Interne , din cele ale palatului si de catre industria si maarea finanta romana, ca si din fondurile de propaganda a lui Hitler in Romania. Ele sint detasamente de avangarda ale fascismului roman si unealta a guvernului Tatarescu. Guvernul Tatarescu le utilizeaza pentru terorizarea poporului, pentru dezorganizarea niscarii antifasciste, pentru lupta contra organizatiilor , partidelor si presei democratice, pentru usurareactiunii sale de fascizare a tarii. (...) Regele si guvernul Tatarescu impaneaza armata cu elemente reactionare fasciste si intrebuinteaza armata in contra poporului (impuscarea grevistilor si taranilor, ajutorarea fascistilor in actiunea lor pogromistaetc). Pentru a inlatura posibilitatile de tradare din partea elementelor reactionare si fasciste si a asigura rezistenta armatei romane in contra unui atac al agresorului fascist comandamentul armatei romane trebuie curatat de aceste elemente. reactionare fasciste. Armata romana trebuie democratizata dintr-un instrument de oprimare a poporului sa devina aparatorul poporului...."


<<< Închidere >>>