8. Pentru a-si atinge scopurile, PCR lupta cu tot ce-i sta in cale (2-PNT )

/din Rezolutia la Congresul III PCR (Viena 1924)

"(...) 7. Dupa ce conducatorii Partidului Taranesc au respins propunerea Partidului Comunist pentru lupta comuna in front unic impotriva oligarhiei si, in chipul acesta au asigurat ologarhia de spiritul de ordine si de respect al proprietatii din partea Partidului Taranesc, si dupa ce in cursul tratativelor de la Viena Partidul Taranesc, declarindu-se IMPOTRIVA DREPTULUI DE AUTODETERMINARE A BASARABIEI, A TRECUT PE FATA DE PARTEA BURGHEZIEI, ACEST PARTID LI SE PARU LIBERALILIOR POTRIVIT SA DEVINA , IMPREUNA CU PARTIDUL NATIONAL, PURTATORUL GUVERNULUI DE STINGA. Astfel s-a ajuns la tratative pentru fuzionarea acestor doua partide. Masele taranesti au priceput totusi pericolul si silira pe conducatorii Partidului Taranesc sa rupa aceste tratative. PENTRU MOMENT BLOCUL "DE STINGA" ESUA. (...) 9 . Aripa stinga a Partidului Taranesc trebuie sprijinita ca sa poata cuceri conducerea acestui partid; aceasta munca este foarte mult usurata de tradarea conducatorilor actuali cu prilejul tratativelor de fuziune (a tirguielilor de contopire) cu Partidul National. (...) 12 Frontul unic cu Partidul Taranesc - singurul Parttid in afara de cel comunist , in care sint organizati multi tarani si muncitori , trebuie desavirsit atit de sus cit si de jos; aici trebui avut in vedere in primul rind intarirea legaturii cu masele taranesti ale acestui partid. Intelegerilor curat parlamentare sau campaniilor eletorale comune , dimpotriva, nu trebuie sa li se atribue mare pret..."

/din Executiva Internationalei Comuniste si PCR -1926 (directive)

"(...)Partidul Comunist propovaduieste in masele largi programul sau si rezolutiile Internationalei Comuniste asupra chestiunii taranesti , legindu-le cu cerintele concrete, economice si politice , ale straturilor taranesti sarace si mijlocii. (...) Partidul trebuie sa se straduiasca a duce lupta pentru aceste cerinte impreuna cu Partidul Taranesc, impingindu-l pe acesta la a rupe cu partidele burgheze, criticind CONDUCEREA LUI CHIABURA. Impreuna cu intreg Partidul Taranesc in contra oligarhiei bancaro-financiaro-feudale , impreuna cu masa taraneasca in contra nehotaririi si capitularii actualei conduceri chiaburiste- aceasta trebuie sa fie linia noastra principala fata de Partidul Taranesc..."

/din tezele Biroului Politic al PCR (septembrie 1927)

"(...) 6. Relatiile intre principalele fractiuni ale burgheziei creeaza pentru Partidul Comunist un teren favorabil pentru realizarea actiunilor sale. (...) 9. PC trebuie sa demaste in fata maselor opozitia burgheza , in primul rind caracterul social al PNT. Trebuie sa arate ca PNT este un partid al burgheziei mijlocii si al chiaburilor. Partidul Comunist trebuie sa arate maselor ca opozitia burgheza , in frunte cu PNT, nu poate sa opuna nimic altceva dictaturii capitatlului financiar roman decit arendarea tarii capitalului financiar strain. (...) Mai departe este de datoria PC de a arata sensul adevarat al "politicii taranesti" a PNT; a arata ca acel partid care intervine cel mai mult pentru lozinca exproprierii si impartirii fara despagubire a intregului pamint care se afla in proprietatea mosierilor sau a statului NU ESTE UN PARTID TARANIST. Trebuie sa se explice maselor ca PNT ca partid al burgheziei mijlocii si al chiaburilor nu este in stare sa lupte pentru aceasta lozinca..."

/din documentele Congresului IV al PCR- (Harkov -1928)

" (...)In ceea ce priveste atitudinea Partidului Comunist dinRomania fata de Partidul National-Taranesc , apoi aci trebuie stabilit inainte de orice ca azi , dupa contopirea Partidului Taranesc cu Partidul National, nu poate fi macar vorba de a incheia cu acest partid un front unic , pentru ca acest partid, (...) este prin conducerea si politica sa , un partid burghez contrarevolutionar. (...) O neasemanat de mare insemnatate pentru lupta de SMULGERE A TARANIMII REVOLUTIONARE DIN MIINILE CONDUCERII NATIONAL-TARANISTE o are munca Blocului muncitoresc -taranesc. Trebuie ajuns acolo incit mase cit mai largi de tarani sa se uneasca in jurul acestui bloc si al lozincilor lui.(...) Pentru ca munca printre tarani sa dea roade , Partidul Comunist trebuie pe de o parte sa desfasoare o lupta energica impotriva ideologiei "taranismului" atit prin agitatie verbala cit si prin presa comunista, explicind esenta ei burgheza; pe de alta parte partidul trebuie sa se ocupe in chip serios cu studierea problemei agraro-taranesti din Romania. Numai insusindu-si conceptia marxist-leninista ..."

/din Rezolutiile Conferintei a II-a PCR- octombrie 1929

"(...) Prevederile sedintei plenare trecute a CC, care a spus ca national-taranistii merg cu pasi repezi spre dictatura fascista s-au confirmat complet. Instaurarea dictaturii fasciste e un fapt vadit. Organizarea bandelor de "voinici" , a "strajerilor regelui" a "aparatorilor patriei" a organizatiilor "Vlad-Tepes" si altele dovedesc construirea aparatului acestei dictaturi. Pe de alta parte , organizarea de catre guvern a sindicatelor fasciste (independente,infratirea etc) si demagogia apararii ordinii si legii impotriva tulburarilor arata acelasi lucru. (...) Partidul trebuie sa-si dea bine seama de acest lucru si sa combata in modul cel mai hotarit demagogia sociala a national-taranistilor si iluziile pe care le creeaza ei impreuna cu social-fascistii. Partidul trebuie sa arate maselor largi muncitoresti-taranesti in mod clar, prin exemple zilnice , cum se construieste fascismul . Trebui aratat ca lupta contra dictaturii fasciste , este in acelasi timp si lupta impotriva partidului national-taranesc , PURTATORUL ACESTEI DICTATURI"

/din "Razboiul si sarcinile clasei muncitoare din Romania" ('"Lupta de clasa" -decembrie 1939 )

"(...)Conducatorii partidelor burghezo-democratice , national-taranistii, dar mai cu seama liberalii , sint strins legati cu democratiile din Apus , adica cu imperialistii anglo-francezi. Inainte de izbucnirea razboiului imperialist european , ei au respins toate pro punerile de lupta comuna a Partidului Comunist din Romania, pentru doborirea dictaturii regale si pentru restabilirea drepturilor si libertatilor democratice. Ei s-au oprit la citeva memorii platonice adresate regelui dictator . Insa au retinut masele sub influenta lor de la orice actiune impotriva dictaturii regale. EI AU FOST SI AU RAMAS DUSMANII UNIUNII SOVIETICE. In preajma razboiului european Maniu a declarat in memoriul sau catre rege ca "Romania e amenintata de imperialismul german si rusesc" (...) Ei se vor stradui sa convinga pe regele dictator sa inlocuiasca sistemul dictaturii regale, bazata pe monopolul fascist al FRN-ului, cu DICTATURA TERORISTA MILITARA A PARTIDELOR BURGHEZE SI SOCIAL-DEMOCRATICE, BAZATA PE "UNIUNEA NATIONALA" A BURGHEZIEI SI MOSIERIMII. "


<<< Închidere >>>