24. GERMANI - SAŞI - ŞVABI

[sinteza Livia Dandara]

 

[ Saşii ,şvabii şi germanii din România ]

[LD, nov.'08.Din istoriografia străină , germană şi românească, din enciclopedii şi  recensăminte, se pot afla destul de multe despre aşezarea lor în Transilvania , despre evoluţia lor demografică , despre gradul lor de civilizaţie, despre  statornicia şi seriozitatea lor .  

Nu trebuie ignorat, însă, că, în interbelic, mai ales după ascensiunea hitlerismului în Germania ,unii  concetăţeni  s-au lăsat contaminaţi de ideologia nazistă .În timpul războiului din Răsărit , foarte mulţi s-au înregimentat în armata germană , SS, ş.a .De aceea, după 23 august'44, au fost trataţi cu deosebită cruzime de armata sovietică, iar tăvălugul  genocidului comunist nu i-a ocolit .Dimpotrivă. Câteva date ( nesigure ) : de la 800.000 în interbelic, ar fi  scăzut la 300.000 după război .

După "eliberarea " lor de către Nicolae  Ceauşescu ( contra taxă ), ar fi rămas cca  60.000 .

Acum ? Nu ştim. Cert este că au plecat masiv şi după dec.'89 ]  

[ Procesul scriitorilor de limbă germană -15 sept.'59 )

[ TVR-1 , 6 oct.'09 . Reconstituire Lucia Hossu-Longin.

Procesul a început pe 15 sept.1959.Sentinţa 342 / '59, s-a soldat cu condamnarea la ani grei de închisoare."Lotul" a fost alcătuit din "cinci conspiratori" care nu se cunoşteau între ei, nu făcuseră parte din vreun grup literar sau politic. Printre ei, scriitorul Hans Bergel , care  , de la prima relatare ( apr.'09 ) şi-a citit dosarul la CNSAS, aflând că fuseseră "turnaţi" de pastorul Schllatner * şi anchetaţi de cpt.Traian Urzică. 

[ Vezi mai jos, la Hans Bergel ]

-------------------

* În serialul Luciei Hossu-Longin, pastorul Schllatner  - autorul  romanului "Cocoşul Roşu " -   se disculpase  afirmând că  i-a apărat 4 luni,că a rezistat la toate chinurile, dar că, l-au drogat şi nu a mai ştiut ce a semnat.

În oct.'09, la TVR -1, Lucia Hossu Longin completează informaţia privind procesul .

Scriitorul Bergel nu crede că pastorul Schllatner ar fi fost drogat. Era ,pe atunci, student marxist, şi le-a furnizat  anchetatorilor şi faptele şi interpretarea "marxistă". La întoarcerea în România, Bergel şi ceilalţi  din lot  au vrut să se întâlnească, să-l ierte, dar Sleittner a refuzat , spunând că este ocupat.

[ Cazul Herta  Muller  ]

[ LD: Mărturisesc cu onestitate  că nu-i cunosc biografia şi opera.

Când s-a anunţat premiul ( Belin, 6 oct. ) toată presa română a scris despre eveniment :

" Necunoscută în SUA " ; "Necunoscută în România" ; "Germania ni l-a dat pe Carol I , noi i-am dat o scriitoare " ; "Îl iubea pe Ghoete , mai mult ca pe Eminescu " ; "Este mai mult un premiu pentru pace , pe criterii extraliterare " ş.a. ş.a  

La invitaţia Institutului Cultural, premiata "Nobel " pentru literatură  a fost 3 zile  la Bucureşti ,la lansarea unei cărţi.Mas-media a ţinut să-i semnaleze prezenţa , punând accent pe diverse afirmaţii ale sale. Până la edificarea personală , spicuesc unele din aceste aprecieri . ] 

[ Realitatea TV, 6 oct.'09 ]

Ştire : Herta Muller - scriitor de origină germană (-şvabi -) din România a primit premiul

" Nobel" A scris câteva cărţi în România.Pentru o carte, a fost exclusă şi trimisă "la munca de jos"  A reuşit să plece în RFG ( împreună cu soţul ) unde i-au apărut alte cărţi.

A fost printre primii scriitori care au demascat regimul Ceauşescu .

Acum două luni ar fi scris un articol în care a demascat Securitatea "încă vie" în România " . , deoarece la CNSAS nu i s-au dat toate dosarele de urmărire .

--------------------------------

[ Antena 3, 9 oct.'09 ]

În apr.'08, când Herta Muller a fost în Bucureşti ar fi declarat că nu ar mai putea trăi în această ţară , în care nu s-a schimbat nimic şi Paul Goma a fost uitat .Atunci ar fi refuzat să colaboreze cu Patapievici , considerându-l  colaborator al Securităţii.

-------------------------------------

[TVR-1,9 oct.'09 .la emisiunea de la miezul nopţii , a  Marinei  Constantinescu ]

    ... Hărţuită de Securitate

- H.M.:a urmat  Facultatea de Filologie - Timişoara ; după terminarea facultăţii, repartizată într-un sat din Moldova,nu s-a prezentat ; a lucrat la la Fabrica de sârmă , apoi la "Tehno-metal"

 ( traducător cărţi tehnice ) ,şomer şi traducător ( în birou cu alte două traducătoare - securiste ).

Acolo , un securist a "prelucrat-o" să "colaboreze" .Apoi a fost mereu hărţuită ( a venit un nou director, şi iar au prelucrat-o )

     ...Cum a ajuns scriitor 

- M.C.: Aţi crezut că veţi fi scriitor ?

-H.M.: Nu ! Este scriitor doar pentru că scrie ... Ea nu scrisese nici o carte !

A făcut-o "pe nebuna",că-i place la fabrică ( văzuse multe acolo, mai ales condiţiile de muncă ale muncitorilor ).A fost dată afară de la "Tehnometalica "  şi şantajată: învinuită de prostituţie ( cu arabi ! ) , de trafic de valută ,de  comerţ ilicit .A fost nevoită să lucreze particular ( îngrijea copii , dădea lecţii de germană ) dar familiile erau ameninţate .

A dat interviuri ( DerSpighell) despre Nicolae Ceauşescu , povestind cum se trăieşte în România.A ieşit "tam-tam" ... dar a avut noroc . 

A publicat prima carte  în 1982 ( mult cenzurată ) ; pleca şi se întorcea în Germania ...

În 1987 ( era căsătorită cu Ricard Vagner )  şi-a înaintat actele pentru a părăsi ţara ,specificând  deschis la motive -  regimul politic dictatorial .Primea telefoane cu ameninţări cu moartea .

     ..."Raportul " lui Băsescu este cinic. 

CNSAS "nu i-a dat dosarul "  ; Raportul lui Băsescu " este cinic " ; Intelectualii "nu şi-au făcut treaba "

--------------------------------

[ Realitatea TV , 9 oct.'09 ]  

( Herta Muller: " În România nimic nu se ştie despre Securitate .Câte clădiri a avut ? Ce bani a rulat ? În Germania totul s-a publicat şi si discutat ")

- Costi Rogozan: Herta Muller ne reprezintă .Povesteşte despre o perioadă neagră din viaţa ei . Ar fi vorbit despre " indiferenţa românească "? Ea a criticat şi pe români ,şi pe şvabii ei .

Era indignată că nu i s-a dat dosarul de la CNSAS .

"Nobelul" i s-a dat pentru că s-au împlinit 20 de ani de la căderea "zidului Berlinului ". Deşi cărţile ei sunt în librării, românii n-au citit-o . 

Cronologie şi Legislaţie

1944

¤ GUVERN Sănătescu ( I , II ) : 23 aug.-4 nov.'44 ; 5 nov.- 5 dec.'44 )

-23 august.'44:Ieşirea României din alianţa cu Axa

Întoarcerea armelor, războiul alături de coaliţia antihitleristă.

-sept.'44: primele reglementări privind bunurile "inamicilor "

Decret-lege nr.443/ 2 sept.'44 : privind regimul bunurilor supuşilor cu care România se găseşte în stare de război.

Jurnalul Consiliului de Miniştri nr.564 / 2 sept.'44( Ministerul Economiei Naţionale ):

anulează Jurnalul Consil.de Min.nr.1388 din 18 nov.'41, referitor la bunurile, drepturile şi interesele cetăţenilor germani şi persoanelor juridice cu sediul în Germania.

[[ ¤12 sept.'44,Moscova CONVENŢIA DE ARMISTIŢIU 

/ 21-23 oct.'44: reglementarea deportării  saşilor şi şvabilor

Obligat de autorităţile sovietice de ocupaţie să nu se opună arestării şi deportării în masă a saşilor şi şvabilor  în URSS ,guvernul discută măsurile ce urmau să fie luate împotriva unor cetăţeni de origină germană.

/ Oct.'44."Defascizarea " : primele deportări  în URSS ; primele  internări  în lagăre

( Cf. Romulus Rusan,Cronologia şi geografia represiunii .... )

- În ceea ce s-a numit <defascizare> ,mii de cetăţeni - români, maghiari, germani şi austrieci - au fost internaţi în lagărele de la Tg.Jiu, Caracal, Slobozia.

- Primele deportări  în URSS ,au  fost cele ale  inginerilor şi tehnicienilor de origine germană , duşi în URSS să monteze fabricile  transferate din România .

- Pentru < reconstrucţia URSS >,au fost deportaţi pentru 5 ani ,în Donbas ,  75 .000 de etnici germani  "buni de muncă"( printre care s-au nimerit şi grupuri de etnici români, din nordul Ardealului încă neretrocedat României  ) .

     Toate aceste operaţiuni au fost îndeplinite de Brigada Mobilă  (SMERŞ-ul românesc  ) condusă de Gheorghe Pintilie ( alias Pantiuşa  Bondarenko )  şi Alexandru Nicolski ( alias Boris Grunberg ), înfiinţată  de consilierii NKVD pentru România , Aleksandr Saharovski şi Dmitri Fedicikin .

/ 25 oct.'44 : Lagărul de la Tg.Jiu

M.O.din 25 oct .'44 publică Decizia MAI (semnată de ministr.de Interne ,g-ral Aldea ):

<Având în vedere dispoziţiile art.2 ,14 şi 15 din Convenţia de Armistiţiu , încheiată la 12 sept.1944, care impune Guvernului şi Înaltului Comandament român internarea cetăţenilor germani şi unguri ,desfiinţarea organizaţiilor prohitleriste de tip fascist şi judecarea persoanelor acuzate de crime de război ,Decidem :

Se înfiinţează în oraşul Tg.Jiu un lagăr de concentrare în care vor putea fi internate persoanele vizate în mod expres de art.2,14,şi 15 ale Convenţiei de Armistiţiu >

Iniţial, au fost încarceraţi cca 5000 bărbaţi şi femei , inclusiv copii.

- În ceea ce s-a numit <defascizare> ,mii de cetăţeni - români, maghiari, germani şi austrieci - au fost internaţi în lagărele de la Tg.Jiu, Caracal, Slobozia.

¤ GUVERN g-ral N.Rădescu : 5 dec.'44- 5 mart.'45

1945

 / 3 ian.'45 :Decret-lege nr.2:Lichidarea bunurilor Grupului etnic german 

Prin care se înfiinţează Comisariatul general pentru administrarea şi lichidarea bunurilor Grupului etnic geman ( M.O. ,I, nr 2 ,din 3 ian.1945 )

/ 6-18 ian.'45. NKVD: arestarea etnicilor germani

[LD: În noaptea de 10 ian '45 ,începe arestarea cetăţenilor români de etnie germană.Acţiunea durează cca o lună ,şi are ca punct culminant 15 ian'45.Numărul lor, cca 70.000 persoane.

În loturi mari  sau grupuri mici, au fost , fie arestaţi de NKVD-ul sovietic şi deportaţi  în lagărele din URSS  ( în ian.'45, în majoritate, în minele din Dombass ) , fie arestaţi şi condamnaţi de Tribunalele Militare din România, închişi în diverse penitenciare şi lagăre de muncă forţată ;fie strămutaţi  ( în majoritate ,în iun.1951 ) în Bărăgan, în sate din jud. Ialomiţa, Călăraşi, Brăila, Galaţi ,Constanţa. Deportările vor dura 5 ani , peste 20 % din cei deportaţi murind sau dispărând.

În orice variantă, în cazul etnicilor germani , a fost vorba de o represiune în masă, ce a durat peste 5 ani, înscriindu-se  în definirea genocidului.]

Într-o Notă  semnată de vicepreşedintele Comisiei Aliate de Control ,se cerea imperativ guvernului român să dispună arestarea etnicilor germani apţi de muncă, bărbaţi(17-45 ani )şi femei ( 18-30 ani )şi predarea acestora reprezentanţilor autorităţilor sovietice.

Cei arestaţi trebuiau să aibă asupra lor :îmbrăcăminte de iarnă, bocanci,cămăşi, lenjerie de pat, cuţit şi furculiţă , obiecte sanitare şi hrană pentru 15 zile    .

-Pe 6 ian.'45 , Dinu Brătianu protesta faţă de preconizata arestare şi deportare în URSS a etnicilor germani

-Pe 8 ian. ,la Sibiu, Iuliu Maniu protesta, cerând  respectarea drepturilor acestora.

-Pe 10 ian . ,noaptea, începe arestarea cetăţenilor români de etnie germană.

-Pe 12 ian., Marele Stat Major transmitea primului ministru Rădescu o Notă informativă  privind expedierea germanilor arestaţi din Bucureşti, din gara Mogoşoaia:<Toţi erau înghesuiţi în vagoane de marfă, cu uşile închise şi cu santinele NKVD în faţa vagoanelor. Trenul cu cei arestaţi se compunea din 30 de vagoane , numărul celor arestaţi fiind de circa 1000 persoane >

...Pe 16 ian. , se încheie operaţiunea de arestare a şvabilor din jud.Timiş-Torontal şi trimiterea lor în URSS.Într-o Notă informativă se spune: <Toţi care se găseau depuşi provizoriu prin căminuri şi parcuri [ în Timişoara ] au fost puşi în maşini sovietice închise , escortaţi de sentinele şi conduşi la gară pentru a fi îmbarcaţi în vagoane de marfă bine închise .>   

- Pe 18 ian. -au fost ridicate de Sovietici cele mai mari loturi de saşi şi şvabi  .

- Pe 26 ian.' în Sibiu , <Familii întregi au fost sfâşiate după hazardul vârstei ,părinţi au fost despărţiţi de copiii lor,soţi au fost despărţiţi unii de alţii, fraţi de surori , taţi au fost despărţiţi de soţii şi copii, mame de soţi şi copii .Copii de 2-5 ani au rămas fără părinţi , fiind lăsaţi rudelor sau vecinilor .>- se spune într-o Notă informativă.

¤ GUVERN Groza ( I ) : 6 mart-'45- 30 nov.'46 .

/ 20 mart'45 : Legea nr.187 -reforma agrară

La 20 martie 1945 , guvernul a adoptat în unanimitate Legea cu privire la reforma agrară , care a  fost publicată la 22 martie , sub formă de decret -lege . .(M.O. nr 68 , 23 mart.'45 )

Reforma agrară prevede exproprierea pământurilor cu tot inventarul viu şi mort care a aparţinut : cetăţenilor germani şi cetăţenilor români , persoane fizice sau juridice , de origine germană care au colaborat cu Germania hitleristă ;criminalilor de război şi celor vinovaţi de dezastrul ţării ;celor care s-au refugiat în ţările cu care România este în stare de război ori s-au refugiat în străinătate după data de 23 august 1944;bunurile agricole ale cetăţenilor români care s-au înscris voluntari pentru a lupta împotriva Naţiunilor Unite ;toate moşiile care depăşeau 50 ha de pământ .

1946

/ 4-14 apr.'46 :Proces :saşi din Mediaş, membri PNŢ

Procesul se judecă la Sibiu.24 persoane sunt acuzate de < agresiune huliganică asupra sediului sindicatelor unite > Pe 11 apr. se dă sentinţa: 3 condamnări la 3 ani închisoare ;

8 condamnări la 2 ani ; 13 condamnări  la 1 an .

¤ GUVERN Groza ( II ): 1 dec.'46- 29 dec.'47

1947

-14 iul.'47 :Legea nr.247: Populaţie transferată şi împroprietărită în Banat

[LD: Una din legile de acest gen, pentru Transilvania .Procedeu copiat de la sovietici ,pentru a "sparge" şi "omogeniza" compoziţia etno-demografică."Îndreptăţiţii" erau, şi ei, dezrădăcinaţi : basarabeni , bucovineni şi dobrogeni din teritoriile pierdute de România.]    

Cu această lege se finanţează şi reglementează aşezarea definitivă a îndreptăţiţilor la împroprietărire în Banat , a populaţiei transferate din alte regiuni ale ţării

( M.O. I, nr.158, 14 iul.1947 )

-1946/1947  :Decrete-legi privind patrimonii  germane

[LD: câteva exemple privind aplicarea Convenţiei de Armistiţiu ( 12 sept.'44 ) referitoare la patrimoniile germane din România.Se găsesc publicate în Monitorul Oficial  din perioada respectivă. ]

Decretul-lege nr.75 / 19 febr.'46 :predarea acţiunilor germane ale Societăţilor şi Întreprinderilor de Asigurare ,către Administraţia Generală a Asigurărilor de Stat din URSS.

Decretul-lege nr. 182/ 23 mart.'46:predarea activelor germane trecute în proprietatea URSS , în baza hotărârilor Conferinţei de la Postdam .

Jurnalul Consiliului de Miniştri nr.388 / 30 mart.'46  :Predarea întreprinderilor industriale şi comerciale germane către URSS .

Jurnalul Consiliului de Miniştri nr. 1862 / 14 dec.'46  : Active germane predate reprezentantului comercial al URSS în România .

Jurnalul Consiliului de Miniştri nr.756  /28 iun.'47  :Predare de active germane

1948

-12 dec.'48 :Rezoluţie a CC al PCR  în problema naţională

BP al CC al PCR a adoptat

1949.

-13 febr.'49: Comitetul Antifascist German

Momentul marchează începutul reabilitării etnicilor germani din România, represiunea continuând sub incidenţa  luptelor politice sau de clasă.

/ 21 ian.'49.Ordinul nr.11.816 al DGSP: <Comandamentul Unic >

 [LD Ordin confidenţial transmis de Gh.Pintilie (g-ral lct la Direcţia Generală a Securităţii  Poporului   )către lct.col.K.Ambruş (şeful Securităţii Timişoara )şi mr.Aurel Moiş (şeful Securităţii la Caransebeş ).Conţinutul Planului Operativ urma  a fi prelucrat ulterior de  g-ral Ion Bejenaru (comandantul zonei IV-Timişoara  )

Ordinul a fost transmis  către toate unităţile teritoriale ale Securităţii .

Pe baza lui  s-au alcătuit  "Comandamentele Unice"

Documentul este o dovadă explicită şi argumentată  a legăturilor întreţesute între structurile de putere ale regimului : Partid -Securitate - Justiţie -Armată. 

 [ Vezi la tabloul Genocidul comunist- cronologie, context, etape ]

< Direcţiunea generală a securităţii poporului.

Cabinet.Nr.11.816/21 ian.1949.[...]

< Vă facem cunoscut că începând cu ziua de 22 ian.1949, se formează în oraşul Caransebeş un Comandament Unic.În faţa acestul Comandament Unic ,se pun o serie de sarcini ,pe care D-ta Tov.Ambruş le cunoşti de când s-a discutat la Bucureşti, sarcini ce revin atât trupelor Jandarmeriei MAI cât şi organelor de securitate.>[...]

Tovarăşul General Bejenaru ,Comandantul zonei, va aduce un plan de acţiune ,pe care va trebui să-l prelucraţi împreună.>[.....]

    <Comandamentul Unic este organul care conduce întreaga operaţiune de pe teritoriul fixat

Nici o operaţiune nu va putea fi luată , atât de organele de securitate cât şi de celelalte organe, fără să ştie una de cealaltă, atât în ce priveşte operaţiunile pentru prinderea bandelor teroriste, cât şi celor de evacuare a chiaburilor , a deblocaţilor ,a elemntelor suspecte etc.>

    < În ceea ce priveşte evacuarea elementelor amintite mai sus, se vor întocmi dinainte liste de cei propuşi pentru evacuare ,pe care o veţi consulta de comun acord, mai ales în această problemă, cu secretariatul judeţenei PMR, care vă va putea da un ajutor preţios.>

   <În ceea ce priveşte colaborarea dintre organele componente ale Comandamentului Unic, aceasta trebuie să fie cât mai strânsă, o înţelegere cât mai deplină , pentru ca nu cumva să se execute operaţiuni grăbite, care să dea greş sau să producă în sânul populaţiei agitaţii contra organelor ce execută aceste operaţiuni ,datorită acestor lipsuri.>[.....]

     < Pentru aceasta trebuie să aveţi grijă de a ţine legătura permanentă cât mai strânsă cu secretarul judeţean PMR ,în aceste probleme şi mai ales în problema de evacuare ,amintită mai sus.Partidul vă poate ajuta deopotrivă atât pe voi cât şi pe celelalte organe.>

<De felul cum vă veţi îndeplini sarcinile trasate depinde rezultatul operaţiunilor ,iar reuşita lor nu va avea decât să ridice prestigiul Securităţii ,bastionul înaintat ,apărătorul libertăţilor clasei muncitoare din RPR, care luptă pentru făurirea cu un ceas mai devreme a societăţii socialiste.>   General Locotenent de securitate, Pintilie Gh.>

1950

/Ian.50 .HCM / MAI - Decret342 / Ordine / Ordonanţe  : pedepsele administrative 

[LD: Pe baza acestei Hotărâri de Guvern, , Ministerul de Interne a emis Decretul şi mai multe Ordonanţe  ( cu o procedură  copiată după  un "model" NKVD ) pe baza cărora urmau să fie  arestaţi cei ce <primejduiesc sau încearcă să primejduiască regimul de democraţie populară şi construirea socialismului sau care defăimează puterea de stat şi organele sale, dacă faptele lor nu constituie infracţiuni >

Cei presupuşi <duşman> " ce nu intrau sub incidenţa infracţiunilor  prevăzute în Codul Penal şi nu puteau fi judecaţi şi condamnaţi  ,din lipsă de probe, să fie arestaţi  pe baza acestui HCM.:Extrăgându-şi legitimitatea  din HCM-ul din 3 ianuarie, Decretul şi Ordinele următoare au stat la baza sutelor de mii de "reţineri administrative " ,oameni închişi  fără mandat şi fără proces,pe baza "listelor negre " întocmite de organele puterii .

- Pentru arestarea rudelor  demnitarilor a urmat  un Ordin din aprilie 1952 .

- Pentru rearestarea celor închişi şi eliberaţi pentru că au avut condamnări "uşoare" , a existat Decizia MAI nr 708/1952,conform căreia ,cel eliberat  urma să facă a doua condamnare , ca pedeapsă administrativă ).

Soarta a zeci de mii de oameni s-a hotărât pe linie administrativ- birocratică .

Direcţia Canalului  Dunăre-Marea Neagră  cerea Direcţiei de Anchete a Securităţii,  un anumit număr de braţe de muncă (necesarul zilnic ar fi fost de 40- 60.000 de salahori ).

Direcţia  de Anchete o defalca numeric  şi o dirija organelor regionale  ca pe o "normă de arestaţi " Subordonaţii  întocmeau  şi transmiteau liste  cu "contrarevoluţionari " [ CR ],  reacţionari", "paraziţi " , "duşmanii poporului " .

O Comisie de  7 generali şi colonei aproba lista, fixând durata pedepsei ( între 12- 60 de luni  ) .Apoi se proceda la arestări.  Dacă acţiunea depăşea necesarul la Canal, arestaţii  erau trimişi pe alte şantiere , munci agricole, mine ş.a

HCM-ul ,Decretul şi Ordinele următoare au stat la baza sutelor de mii de "reţineri administrative " ,oameni închişi  fără mandat şi fără proces,pe baza "listelor negre " întocmite de organele Securităţii .

- Pentru arestarea rudelor  demnitarilor a urmat  un Ordin în  aprilie 1952 .

- Pentru rearestarea celor închişi şi eliberaţi pentru că au avut condamnări "uşoare" ,

a existat Decizia MAI nr 708/1952,conform căreia ,cel eliberat  urma să facă a doua condamnare , ca pedeapsă administrativă.

 

1951

 

/ 15 iun.'51.MAI, Decizia 200 :deportări din zona de frontieră româno-iugoslavă.

[ LD: Până  în dec.'89, şi mulţi ani după aceea,  în Istoria României în date  , pentru anii '50,  nu există trecută  nici o lege "represivă", nici una din aceste decizii .

Caută şi alte Decizii, Ordine. ş.a pe baza cărora s-au făcut marile strămutări (dislocări ) :

 a) a colonizaţilor din Cadrilater şi Dobrogea - turci, albanezi, bulgari, greci, machedoni aromâni -în Bărăgan, Brăila ş.a.

b ) a sârbilor din Banat -în diverse sate din Ialomiţa, Brăila, Galţi, Bărăgan

c) a saşilor şi şvabilor rămaşi nedeportaţi de NKVD( ian.'45 ) ]

Pe zona de frontieră din Banat şi Mehedinţi , români, germani, sârbi, bulgari, aromâni, basarabeni şi  bucovineni refugiaţi, au fost deportaţi ,pentru 5 ani, în Bărăgan , pe motiv că

< nu prezentau garanţii pentru siguranţa naţională .>

Pentru strămutarea lor, s-au folosit 2698 vagoane (garnituri de tren ) şi 6 211 camioane.

[Vezi tablourile Minorităţi -victime  ] 

-18 iun.1951:Strămutarea saşilor şi şvabilor

( rămaşi nedeportaţi  în URSS ) ,cu domiciliu forţat în Bărăgan ş.a. 

1967

[[¤ ] 3-7 aug.'67.Wily Brandt în România : emigrarea etnicilor germani .

Cu prilejul vizitei cancelarului german la Bucureşti,  se discută pentru prima dată despre posibilitatea etnicilor germani de a emigra în RFG

1968.

/  3 iul.'68. Consfătuire CCal PCR cu oamenii de ştiinţă şi cultură germani 

-15 nov.'68.Consiliile oamenilor muncii de naţionalitate maghiară / germană

[LD: Se constituie în aceeaşi zi, cu argumente, scop şi forme de organizare similare. De altfel, în toată perioada de după 23 august '44 -  maghiarii activi ,germanii  timoraţi  -  s-au încadrat mersului epocii, având exponenţi pe ambele baricade. Din păcate , sursele istoriografice accesibile   ne sunt limitate ] 

1972

/  19 iul.'72.Conferinţa Naţională a PCR : "omogenizarea populaţiei "

[LD:: Unii consideră că atunci Ceauşescu ar fi lansat ideea asimilării minorităţilor naţionale

 [ Cf. Romulus Rusan, România în timpul războiului rece ... ]

1978

/ 6-7 ian.'78.Acord româno-german : repatrierea etnicilor  germani

[LD: Aş avea de comentat  pe marginea acestor  "târg uri "  ( perfectate şi privind populaţia evreiască ) , dar mărturisesc o reţinere  privind  reversul acestui mod de "rezolvare ", raportat nu la  stăpânirile trecătoare , ci la  poporul  român cu care au convieţuit  ] 

- Acordul - stabilit cu ocazia vizitei cancelarului  Helmut Schmidt la Bucureşti - stabilea "preţul "  repatrierii : de la 500 mărci în sus taxa individuală şi acordarea unui credit de 700 milioane mărci . Condiţia a fost   eliberarea a cel puţin 11.000 vize anual .

1980

/ 29 dec.'80.DSS,Plan de măsuri : control informativ al foştilor condamnaţi politic. 

Departamentul Securităţii Statului ( condus de Postelnicu ) a elaborat  acest plan de măsuri indicând  explicit  obiectivul urmărit .Planul prevedea <controlul informativ complet asupra tuturor foştilor condamnaţi pentru infracţiuni contra securităţii statului, aflaţi în ţară şi străinătate. >  ( Cf. Romuluus Rusan, op. cit ) 

[ LD: Planul acesta de măsuri dezvăluie  câteva  realităţi opresive  din timpul regimului ceauşist pe vremea căruia  căruia - afirmă unii - n-ar mai fi fost "genocid"  :

  a)  Pesudo-libertatea declarată prin "graţierile" din '64 şi "eliberările " supravieţuitorilor ;

b ) Hărţuirea celor care, după anii grei de puşcărie - cu proprietăţile confiscate, cu familiile persecutate, cu carierele distruse , stigmatizaţi şi bolnavi-au continuat să fie urmăriţi, interceptaţi, interogaţi, plimbaţi pe la Securitate .

c) Justificarea organigramei umflate de  "lucrători" de la  DSS , inclusiv a celor de la DIE ;

d)Pescuirea de "informatori" ,de  "turnători " ( din rândul familiei, colegilor, vecinilor şi al foştilor "colegi" de închisoare) care să+-i urmărească .

e)  Dovada unei  degradări morale de proporţii ,reprodusă  în Rapoartele făcute

 ( transformată în  tona de documente predate de SRI,  la CNSAS )

1982

/ Apr.'82.Nicolae Ceauşescu : regim de austeritate , pentru plata datoriei externe

:[ LD: În conjuncturi geo-politice schimbătoare, voluntarist şi dictatorial a  apelat la aceste împrumuturi exorbitante,pentru realizarea  ambiţiilor  sale "faraonice" .

Voluntarist şi  dictatorial a hotărât  să grăbească achitarea lor .

Pentru a reuşi acest lucru, a impus  românilor un regim de strictă austeritate , pe care l-a denumit  <raţionalizare >  dar care , în realitate, a  luat aspecte de insecuritate , deseori genocidare.Statistici pentru a dovedi această realitate , nu avem.

Avem în schimb amintirea acelor cazne şi coşmaruri, produse de "raţionalizare" :    

reducerea produselor alimentare din comerţ  - pâinea, laptele, carnea , ouăle, ş.a. - până la stadiul de înfometare , atât în oraşe ,    cât şi în mediul rural  ( c.a.p-iştii  , sărăciţi şi siliţi să fure ) ; reducerea  agentului termic ,până la îngheţarea caloriferelor ( acasă , la servici , în spitale, în creşe, în şcoli,în căminele studenţeşti , în instituţiile publice, în sălile de spectacol  ) ;

reducerea energiei electrice , până la oprirea sursei  ( cf. unor programe speciale ) ;

 reducerea  mijloacelor de transport în comun - trenuri, autobuze, tramvaie- deplasarea  între localităţi , dar şi în oraşe , devenind o mare problemă  ;

 reducerea programelor TV - până la ridicolul celor 2 ore de transmisiune  ; ş.a., ş.a.

Rezultatul acestor măsuri ? : radicalizarea nemulţumirii populare .  ]

[ Vezi la Bibliografie :  Memorii şi Jurnale  ]

¤Guvern  Constantin  Dăscălescu  ( -I -)  ( 21 mai.'82- 28 mart.'85  )

- Eugen Proca- ministrul Sănătăţii

-George Homoştean - Interne  ; Gheorghe Chivulescu - Justiţie ;

Tudor Postelnicu - şeful Departamentului Securităţii Statului 

Maxim Bergheanu - Muncă ;  

/ 14 iul.'82.< Programul de alimentaţie ştiinţifică a populaţiei  >

[LD: o altă mostră de ipocrizie şi  manipulare  grosolană  .Cu o pretinsă grijă pentru  sănătatea  populaţiei - susţinută  cu "argumente ştiinţifice medicale " , o drastică raţionalizare a alimentelor de bază (  trimise masiv la export ,  pentru "plata datoriei externe" ). 

1985

/ 13 ian.'85.CPEx: Programul energetic : România în frig şi întuneric 

[ LD: fără exagerare : este iarna când în case, şcoli, birouri ,spitale ,maternităţi , la teatru sau în biserici oamenii au fost siliţi să stea îmbrăcaţi în paltoane, cu căciuli în cap, cu mănuşi  şi pâslari   , iar, la respiraţie, le ieşeau aburii din gură. Iar la citit, au fost la mare căutare  lămpile cu gaz şi lumânările .Cum au supravieţuit bătrânii, copiii şi bolnavii ?Statisticile sunt mute.  ] 

Programul pretins de <asigurarea producţiei de energie şi folosirea ei raţională >, a prevăzut măsuri drastice şi obligatorii pentru economisirea energiei electrice .

Printre altele , programul a pretins:  reducerea iluminatului public cu 50 % ( străzi şi oraşe în întuneric ) ; interzicerea aparaturii electrice pentru încălzire sau gătit  ( în birouri şi apartamente fără căldură şi fără gaz )  ;  eşalonarea consumului pe 3 schimburi ; dumineca  lucrătoare ; închiderea localurilor publice la ora 21 ( cu modificarea orelor de spectacol şi la restaurant ) ; interzicerea firmelor luminoase ( pentru că reclame nu prea existau )  

¤ Guvern Constantin Dăscălescu (-II -)  ,  29 mart.1985-22 dec.'89 .  

[LD: Ultimul guvern al regimului Nicolae Ceauşescu , format din peste 60 de miniştri ,vice-miniştri,  subsecretari de stat ,preşedinţi de comisii şi comitete .

Deasupra acestor " executanţi " - pe care Nicolae Ceauşescu îi rotea când şi cum vrea - trebuie avută în vedere piramida nomenclaturii  PCR  : centrală, judeţeană , municipală,  comunală .Cei ce-am trăit atunci , nu putem uita "secretarul  BOB " omnipotent în instituţii, întreprinderi economice ,CAP, şcoli , academii, universităţi  ş.a ş.a .

Pe la vreun minister, şi vreun reprezentant al "minorităţilor naţionale" , ca să se vadă cât de democratic e regimul.

Subordonând discreţionar  celorlalte "puteri  - legislativă şi   juridică - şi instituţiile publice

 - administrative ,economice,  financiare,militare, culturale  ş.a . ş.a. se poate evalua  imensul mecanism birocratic pe care s-a sprijinit regimul totalitar  comunist.

[ Vezi tabloul Cronologiagenocidului -context, legislaţie, etape ]

Richard Winter - ministru  Industrializarea Lemnului şi Materialelor de Construcţii ;

¤  VICTIME

[ LD: din cele peste 2 milioane de victime, am extras [ de fiecare dată , cu strângere de inimă pentru cei nepomeniţi] cazurile care  să îngăduie percepţia  corectă a substratului ideologic şi politic al genocidului  comunist, a mecanismelor terorii  , a metodelor experimentate , ş.a. ]

Dicţionarele lui Cicerone Ioniţoiu (format carte - editura "Maşina de scris " ; format electronic la www.procesulcomunismului.com ) ; Lucia Hossu -Longin ,Memorialul Durerii ; Documente , Memorialistică , Istoriografie ,Biografii , Procese, Cazuri , ( vezi la Bibliografie ) ;Documentare, Interviuri ,Dezbateri Radio ,TV ; Presă , s-au aşezat pe rafturile unei veritabile  BIBLIOTECI dedicate acestei monstruoase crime colective prin care a trecut poporul român.Ca orice bibliotecă, ea va fi îmbogăţită pe măsură ce arhivele - încă ferecate - se vor deschide.]

A.

-Aichelburg ,Wolf  / Aichelburg ,Werner /

Oameni de cultură . Wolf a fost arestat şi condamnat pentru poezia "Minciuna Roşie"  ( nepublicată ), a trecut prin mai multe închisori  şi în lagărul de la Peninsula.

După eliberare , s-au stabilit în Germania ( Freiburg )

-Arz ,Maria

Din com.Slimnic(Sibiu ) ,n.în 1920.Deportată în 1945 de NKVD în Dombass ,de unde s-a înapoiat în 1947.

B.

-Baier:Agneta /Anna / Catarina/ Maria / Martin / Michael / Simion / Thomas / ş.a ş.a

13 saşi , bărbaţi şi femei , bătrâni şi copii, din  Slimnic ( Sibiu ).În urma cererii autorităţilor sovietice din 6 ian.1945 , ca cetăţenii de origine germană să fie arestaţi, au fost deportaţi în   15 ian.1945 , în URSS

-Barth ,Ioan M.

Sas din Simlinic .Arestat pe 20 mai 1950, a murit pe 2 ian 1952, la Jilava

-Bart ,Katerina

Din Şura Mică ( Sibiu ) .Deportată în URSS , pe 15 ian.1945.

-Bergel, Eric

Dirijor la Biserica Neagră din Braşov.Arestat în 1959, la Cluj, anchetat de Securitatea din Sibiu , condamnat la 7 ani temniţă grea , de Tribunalul din Braşov.A ispăşit pedeapsa la Jilava,Ostrov,Periprava şi Oradea.După eliberare,a părăsit România şi , timp de 19 ani , a dirijat Orchestra Filamornică din Viena.

-Bergel,Hans

Scriitor sas *de limbă germană , n.în 1923 , la Braşov .Condamnat pentru activitate anticomunistă , în 1957.După executarea pedepsei, a avut domiciliu obligator în Bărăgan .

( cf.Ioniţoiu , Dicţionare )

---------------------------

* LD: În apr.'09,la TVR-Cultural,  văd un fragment dintr-un reportaj -dialog cu el, şi aflu câte ceva despre viaţa şi opera sa . În oct.'09, la TVR -1, Lucia Hossu Longin completează informaţia privind procesul scriitorilor  de l.germană, din oct.'59( Reconstituiri ) 

Are acum 83 de ani şi scrie cu o plăcere constantă ; eseist ( acum nu mai citeşte ziare şi nu priveşte la TV , pentru că omenirea n-a învăţat şi n-a înţeles nimic ; Occidentalii au cu  totul alte percepţii despre război şi comunismul răsăritean )

Era la a III-a arestare, în '59, fiind condamnat la 15 ani închisoare , făcând doar 5 .

A ispăşit pedeapsa la Gherla şi  în Bălţile Brăilei. După eliberare, a fost hamal, apoi violoncelist la Opera din Braşov şi a scris 80 de Memorii să fie lăsat să părăsească ţara. La intervenţia lui Vili Brandt,în 1968, a fost lăsat să plece ( securiştii aducându-i paşaportul şi a fost condus pe aeroportul Băneasa ).La 48 de ani, a fost primit la Frankfurt pe Main, de Crucea Roşie şi s-a stabilit la Munchen.S-a reîntors în ţară, după revoluţia din dec.'89. 

I s-a confiscat romanul Omul fără patrie, pe care nu l-a mai văzut ( a încercat după '90 să-l recupereze , dar ministrul Culturii, Pleşu ,  i-ar fi spus că Securitatea l-ar fi ars. ) 

A scris peste 20 de cărţi ( Principele şi bardul  , Când vin vulturii  ş.a. )

Dansul în lanţuri - primul roman în l.germană despre comunismul din România . :

-Binder ,Martin

Sas din Târnăveni .Condamnat în 1949, a murit în închisoare.

-Binder ,Martin / Ana / Simion / Ana /

Familie de saşi din Slimnic ( Sibiu ).Arestaţi şi deportaţi, pe 15 ian.1945, în URSS.

Martin a murit în Siberia.Soţia şi copiii s-au reîntors.

-Birki Iohan / Ana /

Familie de saşi din Slimnic( Sibiu ).Pe 15 ian.'45,arestaţi şi deportaţi în URSS

-Birkner ,Andreas

Scriitor de l. germană .În 1957, a fost condamnat la 25 ani de muncă silnică, pentru o nuvelă nepublicată .

-Bonfert ,Maria

Din Cisnădie ( Sibiu ).Arestată la vârsta de 53 de ani , omorâtă în timpul anchetei la Securitatea din Sibuiu .

-Brandsch ,Rudolf  I.

Profesor, n.în 1880, la Mediaş , cu studii universitare de Filologie şi Teologie în Germania.

Din 1904,profesor în Sibiu,editor al revistei "Deutsche Politische Hefte" (1920-'28 ).

Deputat în parlamentul de la Budapesta ( din 1910 );iniţiator al Adunării Naţionale a saşilor din Mediaş ,care a aderat la Hotărârea românilor de la Alba Iulia ( 1 dec.1918 ) ;

deputat în Parlamentul României Mari ( din 1919 );preşed.al Partidului German din România (1920-'35 ); Subsecretar de Stat ptr.Minorităţi în guvernul Iorga (1931-1932 );inspector general al Ministerului de Interne (1934-'44 ).

Arestat în 1953, a murit în timpul anchetei ,la Sibiu.

C.

-Csunderlick,Antoniu A.

N.în 1911, în Germania ,stabilit la Anina ( Caraş Severin ).Ridicat de NKVD la 15 ianuarie 1945, deportat în URSS.Mort în 1946, în Donbas, în  minele de cărbuni .

D.

-Dengel ,Michael /Iohan / Elisabeth / Hermine /Maria / Wilhelmine /

Ţărani din Slimnic şi Şura Mică ( Sibiu ) "Ridicaţi" la 15 ian.1945 de NKVD, deportaţi în URSS, ( Donbass), la muncă silnică.Decimaţi , s-au mai întors doar doi, grav bolnavi .

E.

-Eberwein ,Rozalia / Terezia /

Din com.Sântana -Arad.Ridicată de NKVD în 1945.Deportată în Siberia , în Donbass .

-Eckstein ,Alfred

Din Arad.Arestat de NKVD.Deportat în URSS la 15 ian.'45.

-Enderl, Hans

Inginer în Timişoara .În 1945, arestat de NKVD şi deportat în URSS .La repatriere, a fost dus direct în închisoarea din Aiud şi pus să lucreze în fabrică , deşi era într-o stare de slăbiciune impresionantă .

F.

-Fabritius ,Gustav-Adolf

N.în 1912, la Sibiu .Arestat ca fost membru al Grupului Etnic German , înrolat în Wafen SS . Condamnat. Împuşcat în timpul unei tentative de evadare , la 18 nov.1950 .

-Faulfaber ,Tereza

Din com.Sântana-Arad.Ridicată de NKVD , dusă la muncă silnică în URSS (bazinul carbonifer Donbass ), în 1945.

-Fazacaş , Erica

Din com.Sântana-Arad.Ridicată de NKVD , în 1945, dusă la muncă silnică în URSS (bazinul carbonifer Donbass ).

-Figuli Thomas / Figuli Ana /

Din com.Slimnic -Sibiu .Ridicaţi de NKVD la 15 ian ,respectiv 15 sept.1945 .Deportaţi la muncă silnică în bazinul carbonifer Donbass .Au murit din cauza condiţiilor de exterminare .

-Fraunhoffer ,Nicolae / Anton /Nicolae / Maria / Suzana /

Familie din com.Comloşu Mic -Timiş,dusă cu domiciliu obligatoriu în Bărăgan ,la 18 iunie 1951.

-Friedsam ,Andreas / Katerina-soţie /

Familie din Mănărade (sat aparţinător Blajului )-Alba.Ridicat de NKVD la 15 ian.1945 . Deportaţi în minele din Donbass -URSS .

-Fritz ,Ioan / Martin / Maria / Ana /

Saşi din jud.Timişoara - com.Lenauheim, Lovrin , Rudna (Giulvăz ) ,Sânmartin ( Macea )-  deportaţi cu domiciliu obligatoriu în Bărăgan , în 1951.

-Fronius,Michael / Elise -soţie /

Din com Mănărade -Alba. Ridicaţi  de NKVD la 15 ian.1945, deportaţi  în URSS ( bazinul carbonifer Donbass )

-Fronius , Horea / Maria -soţie /

Din com. Slimnic -Sibiu . Ridicaţi  de NKVD la 15 ian.1945, deportaţi  în URSS ( bazinul carbonifer Donbass )

G.

-Geltner ,Agneta /Ana-soră /

Din com. Slimnic ( Sibiu ).Arestate de NKVD , deportate pe 15 ian.1945, la muncă silnică în URSS ( minele din Donbass ).

-Geigle ,Gheorg-Friederich A.

Născut în Polonia, stabilit în Constanţa .I s-a fixat domiciliu obligatoriu pentru 4 ani şi 2 luni .

-Ghelner ,Alexandru

Înrolat în armata germană, s-a retras din România odată cu aceasta, căzând prizonier în zona anglo -americană .După eliberare, s-a înrolat în Legiunea Străină din Franţa , la o unitate din Algeria.Prizonier în războiul din Vietnam , a fost trimis în China-URSS-România . Arestat la Ungheni , în 1957, condamnat la 15 ani muncă silnică pentru "trădare de patrie" , a fost închis la Jilava şi Piteşti .

-Gottfried ,Lorentz / Ana / Lorentz / Michael /

Familie de saşi din com.Slimnic -Sibiu .Arestaţi de sovietici, deportaţi în 15 ian.1945 , în URSS ( bazinul carbonifer Donbass ).

- Gotz,Ion

Din satul Gottlob , com.Lovrin -Timiş.Strămutat pe 18 iunie 1951 ,cu domiciliu obligatoriu în Bărăgan.

-Go"derat ,Johan / Go"derat Thomas /

Din Slimnic-Sibiu .Arestaţi de NKVD pe 15 ian.1945 ; deportaţi în Donbass ( URSS ) . Au murit în timpul detenţiei .

-Go"llner :Thomas / Agneta / Ana / Johann / Maria / Martin / Michal /Thomas /

Familii de saşi din Slimnic -Sibiu .Arestaţi de NKVD pe 15 ian.1945, deportaţi la minele din Donbass ( URSS )

-Gross ,Herwing / Josefina-soţie /

Învăţător în Jimbolia -Timiş.În 1985, condamnat la 1 an şi 6 luni închisoare de Tribunalul Timişoara , pentru că , în febr.1985, a făcut cerere de plecare în RFG. Soţia a fost condamnată la 8 luni închisoare.

-Gunesch,Gerg / Gunesch ,Iohann / Gunesch ,Iohann /

Familii diferite, purtând acelaşi  nume ,din Şura Mică -Sibiu .Ridicaţi de NKVD şi deportaţi pe 15 ian.1945, în URSS ( Donbass ) .Unii au murit în deportare.

 

-Gunesch ,Anna / Gunesch ,Katherina /

Soţii ( văduve sau cu soţii dispăruţi ) din Mănărade-Alba .Ridicate pe 15 ian.1945 de NKVD, deportate la muncă silnică în bazinul carbonifer Donbass ( URSS )

-Guni ,Agneta / Caterina / Johann / Maria / Martin /Martin / Thomas / Tomas /

Familii diferite, purtând acest nume, din Slimnic-Sibiu .Ridicate de NKVD pe 15 ian.1945 , deportate la muncă silnică în bazinul carbonifer Donbass .

H.

-Halleman,Iohann / Martin / Michael / Thomas /Agneta / Ana / Catarina / Regina /

Familii diferite , purtând acest nume, din Slimnic-Sibiu .Ridicate de NKVD pe 18 ian.1945 , deportate la muncă silnică în bazinul carbonifer Donbass.

-Harald ,Sigismund

Scriitor de limba germană.Arestat în 1958, condamnat, pentru conţinutul unor sonete pe care nu le publicase.

-Hartmann , Johan / Hartmann,Maria /

Din com.Lovrin -Timiş.Ridicaţi de NKVD la începutul anului 1945( probabil în acel fatididic 18 ianuarie ), împreună cu alţi 328 de consăteni ( Cf. rev. Memoria , nr.3-4 / 2002 ), deportaţi în lagărele din URSS ( probabil la minele din Donbass ).

-Hassenteufel ,Johan /Hassenteufel, Maria /

Din com.Lovrin -Timiş.Din grupul celor 328 de etnici germani ridicaţi de NKVD în ian.'45, deportaţi în URSS .

-Heidinger ,Herman / Milkloş / Maria /

Familii de etnici germani din satul Tomnatic ,com.Lovrin -Timiş.Strămutaţi pe 18 iunie 1951 , cu domiciliu obligatoriu în satul  Mărculeşti , com.Cosâmbeşti -Ialomiţa .

-Heim Adam / Constantin /

Familii de etnici germani din com.Beba Veche şi Biled-Timiş. Strămutaţi pe 18 iunie 1951 , cu domiciliu obligatoriu în Bărăgan .

-Heim ,Peter / Elisabeth /

Din Lovrin -Timiş . Din grupul celor 328 de etnici germani ridicaţi de NKVD în ian.'45, deportaţi în URSS .

-Hell ,Maria / Hell Susana /

Din Şura Mică-Sibiu .Ridicate de NKVD pe 15 ian.1945,deportate  la muncă silnică în bazinul carbonifer Donbass .

-Heubergher ,Barbara / Heubergher ,Suzana

Din com.Sântana -Arad.Ridicate la 15 ian.1945 de NKVD, deportate în Donbass. S-au întors după 5 ani .

-Hilger ,Nicolaus / Peter /Elisabeth / Katharina / Magdalena / Margaretha / Marianne /

Etnici germani din com.Lovrin ( din cei 328 consăteni ), ridicaţi de NKVD în ian.1945, deportaţi la muncă silnică în URSS ( la Donbass ).

- Hoffmann,Engelbert

N.în 1936, în Gura Humorului -Suceava.Arestat la 6 dec.1956.Condamnat la 6 ani închisoare de Tribunalul Militar-Iaşi, pentru "uneltire contra ordinii publice " . Închis în penitenciarele Suceava, Jilava, Gherla şi lagărul Periprava ( 1960 ). Eliberat pe 4 dec.1962, cu primele graţieri. A reuşit să plece în RFG .

-Hoffmann, Ludovic

N.în 1904, în Polonia ,satabilit în com.Lespezi-Iaşi.Cofetar.Arestat la 5 martie 1952,pentru "manifestare duşmănoasă la adresa reformei monetare " ( din 28 ian.1952 ) . Trimis la muncă silnică în lagărul de la Bicaz, a murit pe 7 apr.1953,din cauza condiţiilor de exterminare  la care a fost supus.

-Hoffmann,Magdalena / Hoffmann ,Marianne /

Etnici germani din com.Lovrin ( din cei 328 consăteni ), ridicaţi de NKVD în ian.1945, deportaţi la muncă silnică în URSS ( în Donbass ).

-Hoffmann,Wilhelm Andrei

Din Băile Herculane-Caraş Severin .Arestat în 1949 , condamnat la 6 ani închisoare.

-Hoffmann, Wilhelm P.

Din Peciu Nou-Timiş, n.în 1889.Arestat la 10 ian.1952 .Condamnat la 20 ani muncă silnică. A murit în 1953, în timpul detenţiei, la penitenciarul Timişoara.

-Hoffner ,Silvia

Din Sighişoara -Mureş.Arestată în 1952,  a murit în timpul detenţiei în penitenciarul din Sighişoara .

-Hunzinger ,Gustav / Magda /

Etnici germani din com.Lovrin -Timişoara ,din cei 328 de deportaţi,  în ian.1945 ,la muncă silnică în URSS .Morţi în deportare.

 

-Hunzinger ,Hans / Marianne /

Etnici germani din com.Lovrin -Timişoara,strămutaţi cu domiciliu obligatoriu în 1951,  în satul Schei , com.Stăncuţa -Brăila , alături de alţi 272 de consăteni .

-Hu''gel,Peter [Stoffels ]/Katharina -soţie / 4 copii /

Etnici germani din Lovrin-Timiş, strămutaţi în 1951,cu alţi 270 consăteni, în com.Borduşani-Ialomiţa .

-Hu''gel,Peter / Elisabeth-soţie  / Winaud Kaspar-socru /

Etnici germani din Lovrin-Timiş, strămutaţi în 1951  în satul Zagna, com.Vlădeni -Brăila. Soţia a murit în timpul deportării.

-Hu''gel Therese

Din Lovrin -Timiş.Ridicată de NKVD , în lotul de 328 de consăteni , deportată la Donbass .

I.

-Irimi ,Reinhold Johann F.

Paraşutist voluntar în război, n.în 1927, la Rădăuţi -Suceava .În ian.1945, comandantul unităţii a primit  dispoziţie să-i aresteze pe militarii de origine germană în subordine , pentru a fi deportaţi în URSS .(la Rădăuţi, mama sa se ascunsese şi ea pentru a nu fi deportată ) . A reuşit să fugă de sub escortă, mutându-se din loc în loc.În august 1945, la anunţarea amnistiei pentru dezertori , s-a prezentat la o unitate de aviaţie .După lăsarea la vatră, s-a stabilit în Brăila ( la o soră ), terminându-şi liceul.

Împreună cu mai mulţi colegi, a confecţionat manifeste anticomuniste .Arestat la 13 iulie 1948; torturat în timpul anchetei la Securitatea din Galaţi ; condamnat la închisoare ( sentinţa nr.70 / 1949 ) de Tribunalul Militar Galaţi ."Trecut" prin penitenciarele din Brăila, Galaţi, Aiud, lagărul Poarta Albă ,Jilava şi Galaţi.Eliberat pe 9 iulie 1963 ( cu primele graţieri ). Căsătorit după eliberare , a reuşit să părăsească România ,stabilindu-se în Germania.

J.

-Jagăr ,Ana

Din com.Sântana-Arad.Ridicată de NKVD la 15 ianuarie 1945 , dusă la muncă silnică în URSS ( bazinul carbonifer Donbass )

-Jakobi, Elisabeth /cu alţi 328 de consăteni /

Din co.Lovrin -Timiş.Ridicaţi de NKVD , duşi la muncă silnică în URSS ( Donbass )

-Jakobi Frantz F. / Jakobi Michael / cu familiile /

Din com.Lovrin-Timişoara .Strămutaţi cu domiciliu obligatoriu  în Lăteşti , com.Borduşani-Ialomiţa

-Jost [Uhli ]  ,Barbara

Din Lovrin -Timiş.Strămutată 1951, împreună cu alţi 274 consăteni , cu domiciliu obligatoriu în Bărăgan .A murit la 18 aug.1952 .

-Jost ,Franz /Franziska /Kaspar /Katharina /Lote / Irene / Peter /

Din Lovrin -Timiş. Ridicaţi de NKVD în 1945  , împreună cu alţi 328 de consăteni , duşi la muncă silnică în lagăre din URSS ( Ceasov Iar II ,Stalino.Ucraina ş.a ).

-Jung , Franz

Din Lovrin -Timiş . Ridicat de NKVD în 1945  , împreună cu alţi 328 de consăteni , dus la muncă silnică în lagăr din URSS .A murit în deportare , în 1946,  în lagărul Ceasov Iar II.

K.

- Kanz ,Ana / Johann /Johann /  Michael /Michael / Thomas / ş.a,ş.a. /

Din com.Slimnic -Sibiu .Ridicaţi de NKVD pe 15 ian.1945 şi deportaţi la muncă silnică în URSS ( bazinul carbonifer Donbass ).

-Kaunts ,Johanna / Kaunts ,Katharina / Kaunts, Michael /ş.a ş.a /

Din com.Mănărade -Alba.Ridicaţi pe 15 ian.1945  de NKVD ,deportaţi  la muncă silnică în bazinul carbonifer Donbass. Din cei trei, a supravieţuit doar Katharina.

-Kielburger , A (? )

Conf.univ.la catedra de Electronică a Politehnicii din Timişoara.Ridicat pe 15 ian.1945 de NKVD , împreună cu membrii familiei ;deportat la muncă silnică în URSS ( Donbass ). Repatriat după 7 ani.  

- Kisling ,Adrian/ cu fratele de 17 ani  / 

Din Bucureşti.Ridicat de NKVD pe 22 ian.1945.Duşi la muncă silnică la minele de cărbuni, în URSS.

-Kleemann,Magdalena / Magdalena-fiică / Hans Lichtfu-ginere /Lenchen şi Gerdi-nepoţi /

Din Lovrin-Timiş.Strămutaţi în 1951 cu domiciliu obligatoriu în satul  Lăteşti, com.Borduşani-Ialomiţa.

-Klein ,Ana / Klein, Maria / Klein Michael /ş.a,ş.a /

Din Lovrin şi  Lenauheim -Timiş ; din Slimnic-Sibiu .Ridicaţi pe 15 ian.1945  de NKVD ,deportaţi  la muncă silnică în bazinul carbonifer Donbass.

-Klein ,Walter

Croitor în Pojorâta -Suceava , rănit în război. La sfârşitul războiului, a plecat cu trupele germane în retragere. În 1955, dând crezare promisiunilor statului român pentru repatriaţi ,a revenit în România. Şi-a găsit gospodăria ocupată de sediul CAP. Deranjată de cererile sale la autorităţi. Securitatea l-a arestat în 1958, sub acuzaţia de spionaj.

-Kleitsch Franz / Johann / Peter / Elisabeth / Katharina /

Din cei 328 de locuitori  din  Lovrin-Timiş ,deportaţi de NKVD în 1945 la muncă silnică ,în Donbass.

-Klemens , Sora

Din Saschiz -Mureş.Ridicat de NKVD ,împreună cu un grup de saşi ; deportaţi la muncă silnică în URSS (Donbass )

-Knall,Klaus

Funcţionar  la Biserica Neagră din Braşov.Arestat în 1949; torturat în anchetă la Securitatea din Braşov.Condamnat la închisoare (1950 ) , detenţia la Gherla.

-Kneipp, Ana / Johann / Nikolaus / ş.a ş.a /

Din cei 328 de locuitori  din  Lovrin-Timiş ,deportaţi de NKVD în 1945 la muncă silnică ,în Donbass.

-Kohl ,Johann / Theresia / cu 4 copii /

Din Lovrin Timiş.Domiciliu obligtoriu în satul Rubla, com.Traian-.Brăila, din 1951.

-Konig,

Şvab din Banat.În 1944, a plecat din ţară cu armata germană în retragere. S-a angajat în Legiunea Străină Franceză ,luptând în Vietnam . Căzând prizonier , a fost dus în lagărele din China , apoi în Siberia. Repatriat în 1956,a fost condamnat la închisoare pentru "înaltă trădare", şi încarcerat la Jilava şi Piteşti .După eliberare, i s-a dat voie să plece în RFG.

-Koreck ,Jakob /Eva-soţie / Ana-fiică /

Din Lovrin-Timiş.Domiciliu obligatoriu în satul  Zagna , com.Vlădeni -Brăila , din 1951.

-Koreck ,Johann /Koreck ,Peter / ş.a ş.a /

Din Lovrin-Timişoara.Din cei 328 consăteni ridicaţi de NKVD , duşi la muncă silnică în URSS . Johan a murit în timpul deportării ,pe 25 mai 1946, în lagărul Stalino. Peter a murit la 9 apr.1946 ,în lagărul Varagova -Krivoi Rog -Ucraina.

-Kosturik ,Victor I.

 Funcţionar la "Grupul Etnic German" ,născut în Cehoslovacia ( Brno ) în 1893,stabilit în com.Bruiu-Sibiu.Arestat în 1951; condamnat la închisoare administrativă . A murit în detenţie, la 10 dec.1952, în lagărul de muncă forţată de  la Capu Midia.

-Kotmanovici, Kotman

[Presupusă etnie germană ; nu cunoaştem locul şi data naşterii ]

Arestat la 5 mai 1947, închis în penitenciarul Piteşti,personaj providenţial  în timpul unei revolte a deţinuţilor din Piteşti (cu o forţă fizică deosebită, a reuşit să îndoaie barele de fier de la celule, îngăduind deţinuţilor să-şi unească forţele ;gardienii au fugit,iar directorul ,Alexandru Dumitrescu,a cerut intervenţia Regimentului 2 Motorizat ).A fost transferat , ca pedeapsă ; la Aiud.

-Kraus ,Brigitte / Kraus Uwe-frate  /

Din Oraviţa-Caraş Severin.Arestaţi în 1988;condamnaţi la închisoare de Tribunalul Militar-Timişoara, pentru tentativă de trecere frauduloasă a frontierei .

-Kreutzer ,Valentin / Tereza-soţie / Valentin -copil / 

Din satul Birda , com Gătaia-Timiş.Strămutaţi ,pe 18 iunie 1951,cu domiciliu obligatoriu pe 4 ani şi 1 lună, în Bărăgan.

L.

-Lambrecht,Johann /Magdalena -soţie /

Din Lovrin-Timiş.Printre cei 328 de etnici germani ridicaţi de NKVD , în 1951,duşi la muncă silnică în URSS ( Donbass ş.a. )

-Lammert ,Josef /Katharina-soţie / Pauli Anna-soacra / Lothar, Walter, Raimund-copii  /

Din Lovrin-Timiş.Strămutaţi în 1951 cu domiciliu obligatoriu în satul Zagna, com.Vlădeni-Brăila .

-Lederer , Suzana

Din com.Şura Mică -Sibiu .Ridicată de NKVD pe 15 ian.1945 , deportată la muncă silnică în URSS ( bazinul carbonifer -Donbass ) .A murit în timpul detenţiei .

-Lefort ,Peter [ Schekre] / Annemarie -fiica / Margarethe-mama /

Din Lovrin-Timiş.Strămutaţi cu domiciliu obligatoriu , în 1951,  în satul Lăteşti, com.Borduşani ( Ialomiţa ), în timp ce alţi 328 consăteni fuseseră deportaţi în URSS .

-Leinert : Johann / Lorenz / Michael / Agneta / Anna / Catarina /

Din Slimnic -Sibiu .Ridicaţi de NKVD pe 15 ian.1945, duşi în URSS , la muncă silnică.

-Leonhardt, Wilhelm

Elev , n.în 1940, în satul Răuţi ,com.Uivar-Timiş.Arestat şi executat la Jilava pe 5 dec.1948.

-Lichtfub ,Hans /Margarethe-soţie / Lenchen ,Gerdi ,Herta -fiice /

Din Lovrin ( Timişoara ).Strămutaţi cu domiciliu obligatoriu, în 1951,  în satul Lăteşti , com.Borduşani ( Ialomiţa ) .

-Linder, Agneta /Linder, Anna /

.Femei al căror soţi fie că plecaseră cu trupele germane , fie că fuseseră căzuţi prizonieri la ruşi ]

Din Slimnic-Sibiu.Ridicate pe 15 ian.'45 de NKVD, duse la muncă silnică silnică în URSS .

-Lutsch ,Adolf

Preot luteran ,din com.Ruja ( Sibiu ) , adversar cunoscut al Grupului etnic german (pro-hitlerist ) .

Împuşcat mortal de un ofiţer sovietic , pe 29 iul.1945, pentru a-i putea jefui casa..

- Lutsch : Agneta / Ana / Martin / Johann / Regina / Sofia /

Din Slimnic şi  Şura Mare  ( Sibiu ).Ridicaţi de NKVD pe 15 ianuarie 1951 , duşi la muncă silnică în lagărele din Siberia.

-Lu"hr :Catarina / Maria / Martin  /Michael /

Din Slimnic ( Sibiu ). Ridicaţi de NKVD pe 15 ianuarie 1951 , duşi la muncă silnică în lagărele din Siberia.

M.

-Machata,Elisabeta /Maier, Eva/ Majer , Elisabeta / Majer ,Peter / Majerhoffer ,Elisabeth /

Majores ,Adalbert  /Majores,Heinrich /Malinak ,Anna /

Din comunele Satchinez , Sânnicolaul Mare, Beşenova Veche, Darova, Lugoj , Lovrin - jud. Timiş Ridicaţi  de NKVD pe 15 ian.'45 ;duşi  la muncă silnică în URSS ( bazinul carbonifer Donbass )

Morţi în deportare (lagărul Stalino ) sau pe drumul de întoarcere acasă (1948 )

-Maleth ,Heinrich /

Din com.Şemlac-Arad

Ridicaţi  de NKVD pe 15 ian.'45 ;duşi  la muncă silnică în URSS ( bazinul carbonifer Donbass )

Morţi în deportare (lagărul Stalino ) sau pe drumul de întoarcere acasă (1948 )

-Malinak : Ana /Franz /

Din Lovrin -Timiş şi Anina-Caraş Severin

Ridicaţi  de NKVD pe 15 ian.'45 ;duşi  la muncă silnică în URSS ( bazinul carbonifer Donbass )

Morţi în deportare (lagărul Stalino ) sau pe drumul de întoarcere acasă (1948 ).

-Mann :Anna / Iosif

Din satul Iecea Mare ,com Cărpiniş şi Biled-Timiş .Ridicaţi pe 15 ian.1945 de NKVD ; deportaţi în URSS ( bazinul Donbass ) ; morţi în deportare . 

-Mann: Elisabeta /Iacob / Iohann/ Maria /

Din Biled -Timiş .Strămutaţi pe 18 iunie 1951 cu domiciliu obligatoriu în com.Frumuşiţa-Galaţi şi  în satul Roseţi -Ialomiţa ; morţi în timpul deportării .

-Marschall : Anna / Eugen / Josef / Wilhelm / 

Din Timiş - Lenauheim, Teremia Mare , Cărpiniş .Ridicaţi de NKVD pe 15 ian.1945  ; duşi la muncă silnică în URSS ( bazinul carbonifer Donbass ) .Decedaţi în deportare . 

-Martin :Ferdinand /Franz /Mathias/Michael / Peter /

Din Jimbolia ,Variaş, Uivar ,Periam,Bencecu-Pişchia ( Timiş ).Ridicaţi de NKVD pe 15 ian.1945 ; deportaţi la muncă silnică în URSS ( bazinul carbonifer Donbass ).

Mulţi din ei au murit în deportare.

-Martin : Iulius /Karl /Maria /Lucia /  

Din Uivar, Gaiu  Mic-Moraviţa , Jimbolia,Saravale -Sâmpetru Mare  (Timiş ).În general, oameni bătrâni sau femei .Strămutaţi pe 18 iun.1951 ,cu domiciliu obligator , în Bărăgan .

-Marx : Anton /Franz /Ludwig /Margareta /Nicolaus / Wilhelm

Din Biled ,Bulgăruş-Lenauhem  ( Timiş  ) şi  Reşiţa (Caraş Severin ).Ridicaţi de NKVD pe 15 ian.'45 ; duşi la muncă silnică în URSS ( Brest Litowsk , Donbass,ş.a ) Au murit în deportare.

-Massong : Magdalena /Nicolaus / Philipp /

Din satul Horia , com Vladimirescu ( Arad ) , Lovrin ( Timiş). Ridicaţi de NKVD pe 15 ian.'45 ; duşi la muncă silnică în URSS ( Krivoirog , Donbass ) Au murit în deportare.

-Mathias : Nicolaus /Anton / Leontine /Nicolaus /Rosalia /

Din Teremia Mică  ,com.Teremia Mare ( Timiş )

/Nicolaus - împuşcat de partizanii sârbi , în oct.'44 , în timp ce încerca să fugă din calea trupelor sovietice.

/Anton- strămutat pe 11 iun.1951 în com Jegălia -Călăraşi,a murit după câteva zile.

/Leontine / Nicolaus - ridicaţi de NKVD pe 15 ian.'45, duşi la muncă silnică , murind în lagărele Voroşilov ( Ucraina ) sau Siberia (Donbass ) 

-Maurer : Alexander /Georg / Johann / Katerina / Katharina / Maria / Mathias / ş.aş.a /

Din Buziaş, Pişcheş ,Variaş ,Satchinez ( Timiş ) şi Saschiz ( Mureş ).Deportaţi de sovietici pe 15 ian.1951 în Donbass .În majoritate, morţi în deportare.

-Mayer :Josef / Konrad / Anna /  Franziska / Geza /Heinrich / Iohann / Iulius /Jacob /Josef / Katharina / Magdalena / Anna /  Maria / Nicolaus /Rosalia / Stepp/Wilhelm / ş.aş.a /  

Zeci de cetăţeni români de etnie germană ( saşi, şvabi  ) din judeţele Timiş şi Arad - din satul Dolaţ com Danloc ,din Darova , din Bencecu de Sus com Pişchia , din satul Obad com.Ciacova , din satul Birda com. Gătaia, din satul Carani com.Sânandrei, din Jamu Mare, Lovrin, Satchinez ,din satul Ianova com.Remetea Mare , din sat Rovinţa Mică com.Denta ,din satul Glogovăţ com.Vladimirescu ,din Zăbrani , Sântana ş.a. ş.a - deportaţi de NKVD pe 15 ian.1945,în lagărele din URSS ( în majoritate , în bazinul carbonifer Donbass ; alţii ,la  Dniepropetrovs şi Ceasoviar-Ucraina )

-Meher, Hans 

Şvab,proprietarul unei fabrici de ambalaje din Timişoara .Arestat în 1949, de Securitate , pentru că şi-a ajutat fiul să fugă în Germania. În 1955, "descoperit" că fusese ridicat de NKVD şi deportat în URSS în 1945 (de unde familia l-a răscumpărat cu mită dată unui ofiţer sovietic ) a fost rearestat şi condamnat la 5 ani închisoare, pentru "tentativă de trecere a frontierei şi deţinere de valută"]

-Mehler :Ana / Konrad / Magdalena / Nicolaus /

-Mangay : Michael / Stefan / Katharina / Theresia /

Din  com.Măureni (Caraş Severin ) , din Moraviţa şi Şag ( Timiş ).Ridicaţi de NKVD pe 15 ian.1945 , morţi în lagărele din URSS ( Kadievka- Donbass , Irmino, Dnepropetrovsk ) 

-Merle :Andras / Ferdinand / Josef / Karl / Ştefan / Terezia /

-Messer : Iohan / Matin /Anton /Rosalia /Margaretha / Teresia / Elisabeta / Susane /

-Mettler : Ferdinand / Frantz / Martin / Michael /

-Metz : Andrei /Eva / Franz / Josef / Ladislau /

-Metzger :Iohann / Mathias / Michael /Nicolaus / Wendel / Suzane /

-Michelbach : Filip / Katharina / Nicolaus /

-Michels :Anna / Anton / Eva / Nicolaus / Peter /

-Millach,Franz / Miller, Hristian / Milli ,Maxim /

- Millich : Andreas / Georg / Johann / Nicolaus  / 

 Saşi şi şvabi cu aceste nume, din cei 328 consăteni,bărbaţi şi femei, fără copii, ridicaţi de NKVD pe 15 ian.1945, duşi în lagărele din URSS (Donbass, Stalino, Krasnodon-Ucraina ).

În cea mai mare parte, morţi în deportare (foarte puţini întorşi ).

Din satul Carani , com.Sânandrei ;din satul Iecea Mare ,com Cărpiniş ; din satul Hodoni, com Satchinez ; din satul Comlăuş , com.Sântana ;din Sacalâz , din Şiria ,din Gottlob-Lovrin , din Niţchidorf, din Biled, din Deta , din Banloc , din Jimbolia (Timişoara ). Din com.Macea, din satul Comlăuş -Sântana ,din Glagovăţ -Vladimirescu ,din Lipova , din Zăbrani (Arad )

Câţiva bătrâni,bărbaţi şi femei, pentru ca satele să fie "golite"de şvabi sau saşi, au fost strămutaţi pe Bărăgan , cu domiciliu forţat, pe 18 iunie 1951. 

-Minges : Iohan /Karl /Katharina /

Din Măureni ( Caraş Severin ) .Ridicaţi de NKVD pe 15 ian.1945 ; duşi la muncă silnică în lagăre din URSS ; morţi în lagărele de la Kadyevka .

-Minges : Michael / Walter  /

Din Măureni ( Caraş Severin ) şi Lenauheim ( Timiş ) .Împuşcaţi în oct.'44, pe teritoriul Iugoslav,când încercau să fugă din calea sovieticilor, în Occident .

-Mischolz ,Michael / Mischung ,Heinrich /

Din com.Cărpiniş şi Jamu Mare ( Timiş ) .Omorâţi de partizanii sârbi , în toamna 1944, în timp ce încercau să fugă în Occident, din calea trupelor sovietice.

-Mohnatzki, Ernst

Din Braşov.Arestat în 1946, acuzat de ajutorarea soldaţilor nemţi ascunşi,după '44, în Piatra Craiului ; preluat de sovietici, deportat în lagărele din Siberia ;graţiat în 1955.

Revenit la Braşov, arestat în sept.1959 ;condamnat la 15 ani închisoare de Tribunalul Militar-Braşov ;închis la Aiud ; eliberat în 1964 , cu Decretul 411-graţieri.

-Molitor : Nicolaus / Peter / Wilhelm /

Din Săcălaz, Lovrin  şi Darova ( Timiş ) .Ridicaţi de NKVD pe 15 ian.1945 ; deportaţi în URSS ( Donbass ).Dintre ei, doar Peter s-a întors acasă .Ceilalţi au murit în deportare.

- Mowatz , Frantz / Mrachitsch , Ferdinand / Muck, Herman / Muhlroth ,Hans /

Din Remetea Mare , Biled , Săcălaz (Timiş ); din Caransebeş ( Caraş Severin ) ; Ridicaţi de NKVD pe 15 ian.1945 ;deportaţi în lagărele din Siberia ( în Donbass ,

 

-Mulcz :   Elisabeta / Helmuth Iosif / Iacob / Margareta Elis /

-Mumper : Ana / Iacob / Margit / Peter /

Din Periam , Sânnicolaul Mare, Beba Veche , Biled, Lenauheim(Timiş ) ş.a.

Strămutaţi pe 18 iun.1951 ,cu domiciliu obligatoriu , în Bărăgan ; în Valea Viilor şi  în Răchitoasa-Giurgeni ( Ialomiţa ).

-Mumper , Adam /

Din Biled (Timiş ) .Ridicat pe 15 ian.'45 de NKVD ; deportat în Donbass ;"Eliberat"  în 1948, a murit într-un lagăr din Budapesta.

-Mumper ,Peter

Din Biled ( Timiş ). Ridicat pe 15 ian.'45 de NKVD ; deportat în URSS ; a murit în lagărul Jenakievo , pe 18 dec.1956

-Mulbach , Maria

Din Arad.Ridicată de NKVD pe 15 ian.1945; deportată în Donbass ; eliberată în 1947 ; trimisă în Germania de Est  (cu un transport de repatriaţi ); stabilită în Germania de vest ( rude ) .

În1949, s-a întors clandestin în România să-şi revadă părinţii .

Prinsă de autorităţile maghiare , a fost închisă la Tolonczhaz ;

Predată autorităţilor române ( 3 nov.'49 ) , a ajuns în penitenciarul din Oradea.

-Muth : Anton /Elisabeth //Mu"cke :Katherina /Josef //-Mu"hlbach: Margareta /

Muhlbacher Hans /

Din Ciacova, Ghizela şi  Lenauhem, ( Timiş ) Ridicaţi de NKVD pe 15 ian.1945, deportaţi în Donbass .Au murit în timpul deportării sau în lagărele din URSS ( Donbass Stalino, Dniepropetrovsk - Ucraina )

 

-Muth :[Wirss]  Mariana /Kaspar-copil // -Mu"hlbach : Ana /Katharina / Margareta /

-Muller :Elisabeth (1,2, ) / Ghert / Hans / Iohann /Josef/ Margaretha / Matei /  Nicolaus / 

Bărbaţi şi femei mai în vârstă, inapţi de muncă , rămaşi după deportările din'45. Din Lovrin , din Lenauheim , din Biled , din Cenei, din Uivar, Bulgăruş-com Lenauheim  ( Timiş ) .

Strămutaţi  pe 18 iun.1951,cu domiciliu obligatoriu de 4 ani , în satul Urleasca ,com.Traian şi Vădeni ( Brăila ) ; în satul Răchitoasa ,com Giurgeni şi Valea Viilor ( Ialomiţa ) ; în satul Olaru , com.Roseţi ( Ialomiţa ); în Rubla (Buzău ).Unii au murit în deportare.Câţiva s-au întors.

-Muhlbach ,Teresia /Muhlberger :Michael / Nicolaus /

Mu"ller : Andreas / Fevi / Jacob  / Josef /

În majoritate, tineri şi bărbaţi în putere, din Lenauheim ,Lovrin, Jamu Mare , (Timiş ).  Împuşcaţi de grănicerii (sau partizanii ) sârbi , în oct.'44, în timp ce încercau să fugă din calea trupelor sovietice.

-Muller :Adam / Alois / Ana / Barbara / Cristoph / Elisabeth (1, 2,3 ) / Eva / Fidel /

Franz ( 1,2,3 ) ,Hans ( 1, 2 ) /Iohann (1,2,3,4) / Jakob (1,2,3 ) Josef ( 1,2,3,4,5 ), Katharina /

Koloman / Magdalena / Marghareta (1,2 ,3 ) / Maria ( 1,2,3, ) ) Matei / Marhias ( 1,2, 3 ,4 ) /, Michael  ( 1,2,3 ) /  Nikolaus ( 1,2,3, ) /Terezia / Wilhelm ( 1,2, 3  )/

Peste 50 de persoane cu acest nume ( foarte răspândit printre saşi ) , bărbaţi şi femei apţi de muncă din jud.Arad - din Şemlac ,Sântana ,Zădărlac com. Felnac , Glogovăţ com.Vladimirescu , Secusigiu, Felnic, Lipova Păuliş şi jud.Timiş - Variaş ,satul Carani şi Covaci -com Sânandrei , satul Gottlob-com.Lovrin ,satul Iohanisfeld -comuna Uivar ,satul Călacea com Orţişoara , satul Bărăteaz com.Satchinez ,din satul Bulgăruş  com.Lenauheim, din Beşenova Nouă com Becigerecu Mic ,Jimbolia,Ciacova ,Bethausen, Maşloc, Ştiuca, Jamu Mare, Biled, Niţchidorf ,Cenei,Darova, Tormac ,Teremia Mare.

Ridicaţi de NKVD între 1-15 ian.1945, deportaţi în lagărele din URSS ,în majoritate, în bazinul carbonifer Donbass ; alţii ,în lagărele din Stalino şi Ceasoviar (Ucraina)  Rostov,  Makeeva, Rudnik , Krivoirog, Irkutsk, Voroşilov.

Puţini din ei s-au întors .Printre ei, Mu"ller Koloman ( absolvent al Şcolii de Belle Arte din Bucureşti; deportat în minele de cărbune din Makeevka ; eliberat şi revenit în ţară în dec.'49, a părăsit-o în 1987, stabilindu-se în Germania )

În ce mai mare parte, oamenii aceştia au murit fie în timpul transportului, fie în lagărele de muncă forţată, adevărate lagăre de exterminare .

-Muller , Herta

N.în 1953, în com. Niţchidorf ( Timişoara )

[TVR-1,9 oct.'09 , la emisiunea de la miezul nopţii , a  Marinei  Constantinescu ]

Facultatea de Filologie - Timişoara ; după terminarea facultăţii, repartizată într-un sat din Moldova, nu s-a prezentat ; a lucrat la Fabrica de sârmă , apoi la "Tehno-metal"  ( traducător cărţi tehnice ) ,şomer şi traducător ( în birou cu alte două traducătoare - securiste ).

Acolo , un securist a "prelucrat-o" să "colaboreze" .Apoi a fost mereu hărţuită ( a venit un nou director, şi iar au prelucrat-o ).  Ea nu scrisese nici o carte ! 

1987- emigrată în Germania ....

A scris peste 20 de cărţi .....

A 12-a femeie cu premiul " Nobel" pentru literatură...

N.

-Nachbar ,Georg / Elisabeta-fiică  /

N.în 1903, în satul Grabaţ, com. Lenauhem -Timiş.Ridicaţi de NKVD pe 15 ian.1951 ; deportaţi la muncă silnică în lagărele de la Dnjerprodserschinsk .Mort în deportare .

-Nachbar ,Magdalena

Din com.Sântana -Arad.Ridicată de NKVD pe 15 ian.'51; dusă la muncă forţată în URSS.

-Na"gel, Josef

N.în 1901, în Livezile -Timiş.Ridicat de NKVD pe 15 ian.45 ; deportat la muncă silnică în URSS.A murit în timpul deportării .

-Na"gler ,Agneta / Anna-soră /

Surori din Slimnic-Sibiu.Ridicate de NKVD pe 15 ian.1945 ; deportate în URSS

- Na"gler ,Thomas / Thomas-fiu /

Tată şi fiu din Slimnic-Sibiu.Ridicaţi de NKVD pe 15 ian.1945 ; deportaţi în URSS

-Neisser,Peter

Din com.Lovrin-Timiş. Ridica de NKVD  pe 15 ian.1945;deportat la muncă silnică în URSS

A murit în lagărul Ceasov-Iar II, pe 21 iul.1945.

-Neurohr : Josef (1) / Franz //Neusatz : Franz / Josef / Theresia /

Din satul Grabaţ , com.Lenauheim -Timiş Ridicaţi  pe 15 ian.1945 de NKVD ;duşi  la muncă silnică în bazinul carbonifer Donbass .Repatriaţi , a fost dus cu domiciliu obligatoriu în satul Măzăreni , com.Traian( Brăila ) A murit în deportare.

-Neurohr : Josef( 2) / Josef ( 3 ) / Josef (4) / Nicolaus (1) /Nicolaus (2) / Nicolaus(3) / Victor /

Zeci de persoane din satul Grabaţ , com.Lenauheim -Timiş .Rămaşi după deportările în URSS (bătrâni sau inapţi de muncă ) .Strămutaţi pe 18 iun.1951,cu soţii şi copii,pentru 4 ani , în satul Măzăreni, com.Traian ( Brăila ) şi în satul Salcâmi ,com.Perişoru ( Călăraşi ).

Unii nu s-au mai întors, murind în deportare.

O.

 -Oberding ,Dominic

Din satul Tomnatic , com.Lovrin-Timiş.Ridicat de NKVD în 1945 ,dus la muncă silnică în URSS . A murit în lagărele din Siberia. 

-Oberkirch ,Barbara

Din satul Dolaţ , com.Banloc -Timiş, n.în 1934. Ridicată de NKVD în 1945 ,dusă la muncă silnică în URSS .A murit în lagărele din Siberia. 

-Oberle ,Hans

Din satul Dolaţ, com.Banloc-Timiş, n.în 1903. Ridicat de NKVD în 1945 ,dus la muncă silnică în URSS .A murit în lagărele din Siberia.

-Oberhier ,Georg

Din Becicherecul Mic-Timiş. Ridicat de NKVD în 1945 ,dus la muncă silnică în URSS , în lagărele din bazinul carbonifer  Donbass. A murit în deportare.

- Ochsfeld,Iosif

Din com.Sânnicolaul Mare-Timiş, n.în 1899. Ridicat de NKVD în 1945 ,dus la muncă silnică în URSS , în lagărele din bazinul carbonifer  Donbass. A murit în deportare.

-Oberkirch, Magdalena

[LD: Rămaşi  după deportările în URSS (bătrâni sau inapţi de muncă ), au fost deportaţi de autorităţile comuniste .]

Din satul Dolaţ , com Banloc-Timiş, n.în 1882 . Strămutată cu domiciliu obligatoriu ,pe 18 iun.1951, în com Borduşani-Ialomiţa .A murit în 1954, în deportare.

-Obertan , Ana / Obertan ,Iacob /

Din com.Tomnatic -Timiş, n.în 1938, respectiv 1931. Strămutaţi cu domiciliu obligatoriu , pe 18 iun.1951,în Bărăgan.

- Ohl, Franz

Din satul  Stamora Germană, com.Moraviţa-Timiş, n.în 1906.Ridicat de  NKVD  în 1945 , dus la muncă silnică în URSS .A murit în 1946, în deportare.

-Ophterny ,

Din Anina-Caraş Severin.Ridicat de NKVD în 1945, deportat la muncă silnică în minele de cărbuni din Donbass.

-Opperman ,Nicolaus

Din Stamora Germană , com.Moraviţa-Timiş, n.în 1901. Ridicat de  NKVD  în 1945 , dus la muncă silnică în URSS

-Opperman, Ştefan

Din Stamora Germană , com.Moraviţa-Timiş.A reuşit să treacă graniţa în Iugoslavia , unde a fost omorât de comuniştii sârbi, în oct.1944.

-Ortoman , Josef

Ţăran din satul Stamora Germană , com.Moraviţa-Timiş. Arestat şi condamnat la închisoare , a murit în timpul detenţiei .

-Ortoman, Maria

Din Stamora Germană , com.Moraviţa-Timiş.Ridicată de NKVD în 1945, dusă la muncă silnică în bazinul carbonifer Donbass.

- Ostertatler, Max

N.în 1922, din Reşiţa-Caraş Severin Ridicat de NKVD la 15 ian.1945; deportat la muncă silnică în bazinul carbonifer Donbass .

-Ott , Angela

N.în 1920, în jud.Caraş Severin.Ridicată de NKVD pe 15 iunie 1945, deportată în bazinul carbonifer Donbass .A murit pe 15 iunie 1945, în deportare .

-Ott , Franz (1) / Ott Franz (2 ) /

Din satele  Iecea Mică ,com. Cărpiniş şi Becicherecul Mic-Timiş .Ridicaţi de NKVD pe 15 iunie 1945, deportaţi în bazinul carbonifer Donbass. Morţi în deportare .

-Ott : Franz ( 3 ) / Iohann /

Din satul Iecea Mică, com. Cărpiniş-Timiş.Omorâţi de grănicerii sârbi , în oct.1944, când încercau să fugă din calea armatei sovietice

-Otto :  Beta / Nicolaus /

Din satul Gottlob , com.Lovrin şi oraşul Jimbolia- Timiş.Ridicaţi  în 1945 de NKVD, deportaţi  în Donbass.

-Otto ,Franz (4) /cu familie de 4 persoane /

Din com.Lovrin-Timiş. Scăpaţi de deportarea în URSS din 1945 , au fost strămutaţi pe 18 iunie 1951, cu domiciliu obligator , în Feteşti

 P.

- Packi ,Peter

N.în 1903, în com.Biled-Timiş. Deportat  pe 15 ian. 1945  în URSS.

A murit pe 12 iun.1948 , în minele de cărbuni din Donbass ( Jenakievo )

- Packi ,Josef / Pachi ,Peter /

Din Iecea Mică -Timiş.Deportaţi  pe 15 ian.1945, în URSS.

Au  murit pe 26 martie 1946,respectiv 10 febr.1948, în minele Donbass , din cauza condiţiilor de exterminare .

- Pahl, Emerich / Pahl Johan /

Din Reşiţa.Deportat pe  15 ian.1945, în URSS.A murit în detenţie, la minele Donbass.

-Pajlowitsch , Adam / Pajlowitsch Katharina /

 Ţărani din Becicherecul Mic -Timiş.Deportaţi pe 15 ian. 1945 de sovietici . Au murit în Donbas  ( Ucraina ) , din cauza condiţiilor inumane a muncii forţate din mină. 

 -Palian ,Terezia

N.în 1925 în Ghiroda -Timiş. Deportată în 1945 la muncă forţată în Donbas . S-a întors pe 25 dec.1949.

- Pallinger ,Barbara

N.în 1919 , în Timişoara .Deportată de sovietici în 1945 , la muncă forţată în minele de cărbuni din Donbass ( Ucraina ) A revenit în ţară ,după 10 luni .

-Pallos , Ana Agata . 

Soră socială catolică , n.în 1911, la Arad. Arestată pe 13 iulie 1951 ; implicată în înscenarea făcută de Securitate menită să compromită Vaticanul ; condamnată la 2 ani închisoare , de Tribunalul Militar-Bucureşti ; eliberată la 23 sept.1953.

-Palmert, Karl

N.în 1901, din com. Beşenova Nouă -Timiş. Deporat de sovietici pe 15 ian.1945.

A murit pe 4 oct.1946, datorită condiţiilor de exterminare din minele din Donbass(Ucraina ).

-Palmy, Adam

N.în 1901, în com. Bencecul de Sus . Deporat de sovietici pe 15 ian.1945. A murit pe 20 mai 1945, în lagărul 1028 de la Stalino ( Donbas )

- Panaseth ,Peter 

N.în 1903, în Măureni-Timiş. Deportat de NKVD ,pe 15 ian.1945 .

A murit în 1947 , în minele din Iamor ( Donbas ) , din cauza condiţiilor de exterminare .

-Pankratz ,Eduard / Pankratz, Johann / Pankratz ,Susana /

Din Gărâna -Caraş-Severin.Ridicaţi de NKVD pe 15 ian.1945 ; deportaţi la muncă forţată în Donbas Au murit în deportare ( 1947 ) din cauza condiţiilor de exterminare .

-Parison : Barbara / Iacob / Maria / Martin /

Şvabi din com.Lovrin ,Tomnatic şi Dolat - Timiş.Deportaţi de sovietici pe 15 ian. 1945, la muncă forţată în Donbas (minele Irminov  ) .Au murit în deportare ( 1947 ) din cauza condiţiilor de exterminare .

-Parsche ,Franz

Şvab n.în 1910, în com. Jamul Mare.- Timiş.Ridicat deNKVD-ul sovietic pe 15 ian.1945 ;deportat .A murit în lagărele din bazinul minier Donbas, în condiţii de exterminare .

-Pascutti, Emil

Şvab din com.Govojdia -Caraş Severin.Ridicat de sovietici în ian.'45,  deportat la muncă forţată , a murit la minele de cărbuni din bazinul Doneţului .

-Paulnitsch,  Katerina

N.în 1923, la Sânnicolaul Mic .Deportată de sovietici în 1945.A murit în Donbas , în acelaşi an.

- Paulovici , Magdalena

N.în 1916, în Timişoara. Ridicată de NKVD pe 17 ian.1945 ; deportată în bazinul carbonifer Donbas ( la Zaporojie ) .A revenit în ţară după 4 ani ( pe 14 dec.1949 ) , tot la Timişoara.

-Paulus ,Johann / Paulus ,Nikolaus /

Din Deta şi din Jimbolia. Ridicaţi de sovietici în ian.'45,  deportaţi  la muncă forţată , au  murit la minele de cărbuni din Donbas .  

-Paulus ,Antoniu ; Ana-soţie ; Iosif, Eva, Petra - copii / / Paulus Ioan  /

Din Neundorf, lângă Lipova.Nu fuseseră  ridicaţi  de sovietici , în 1945. Pe 18 ian.1951, au  fost strămutaţi cu domiciliu obligatoriu , pentru 4 ani şi o lună ,   în Bărăgan ( la Grindu ) ,respectiv la Bărbăteşti (Ialomiţa ).

-Pausch ,Anna

N.în 1920, la Gătaia. Deportată de NKVD la 31 ian.1945 .A revenit în ţară în 1955 .

-Pausch ,Georg

N.în 1927, în Fratelia. Deportat în 1945 în URSS , supus unui regim dur de muncă forţată . Transferat în Germania ( ? ) , a murit pe 2 oct.1946, în lagărul de la Frankfurt pe Oder.

-Pawitsch ,Martin

Din Glagovăţ-Timiş.Deportat de sovietici pe 15 ian.1945 .A murit în minele din Donbas, în condiţii de exterminare . 

- Pech, Maria

N.în 1920, în Zădârlac -Timiş. Deportată în 1945 , a murit la Dniepropetrovsk .

-Pech, Rosa

Din com.Lovrin-Timiş. Deportat în 1945, în Donbass.

-Pechler ,Josef / Pechler,  Stephann /

Şvabi  din Ortişoara -Timiş. Deportaţi pe 15 ian.1945 , în Donbass .Au murit în deportare.

- Pechtold ,Matias

Din com.Voiteni -Timiş. Strămutat  pe 18 iunie 1951,cu domiciliu obligatoriu ,  în Bărăgan. A murit  pe Bărăgan.

-Peck, Maria

N.în 1923, la Einbethal .Deportată în ian.1945, în URSS. A revenit în ţară, grav bolnavă, pe 13 dec.'49.

-Pecol, Margareta N.

N.în 1922, la Urziceni . Deportată de sovietici , pe 14 ian.'45 ,la muncă forţată . A revenit în ţară pe 1 dec.'49, stabilindu-se la Timişoara .

-Pecol ,Sergiu

N.în 1925, la Voislova .Deportat pe 17 ian.1945 în URSS . A revenit în ţară pe 5 febr. 1946.

-Pejov ,Nikolaus     

Din Teremia Mică -Timiş, n.în 1902 .Deportat pe 15 ian.1945 ;a murit pe 19 febr.1947, la Krivoirog ( Donbas )

-Pelzer : Matias / Nikolaus / Peter /

Din com.Tisa Nouă -Timiş. Deportaţi în 15 ian.1945 , la muncă forţată în minele din Donbas . Bărbaţi cu vârsta între 20-45 ani, au murit din cauza condiţiilor de exterminare. 

-Pelzer Sebastian

N.în 1899 , n  Masloc. ( Timiş ).Deportat în 1945 de sovietici,  în URSS , unde a murit .

[de continuat]