Cintecele Bucurestiului

 

Capitala tarii este centrul politic, administrativ si cultural.   Deci, cei mai de soi “cintareti din zavoi” pot fi intilniti tot aici, in Bucuresti.

Daca vrea cineva sa organizeze o manifestatie de amploare sau un miting electoral, va rugam sa faceti apel la bucuresteni.   Circa doua milioane si jumatate de oameni, de toate culorile politice, vor raspunde “prezent !” chemarii dumneavoastra.

Sfirsitul saptaminii trecute a fost marcat de mari “adunari populare” la Giurgiu si Bucuresti.   S-a scandat, s-a aplaudat, s-a huiduit, s-a fluierat – program complet.

Oricum, “capitalistii” au avut activitate, nu gluma.

“Gurile rele” spun ca au vazut cu “ochii lor” un eveniment de exceptie.   Simbata 21 aprilie, in prima zi a “Taurului”, un convoi fara sfirsit de autoturisme si autobuze a parasit capitala, pe directia Giurgiu.   Ce sa fie, ce sa fie ?   Politica sa fie ?   Cu alta palarie ?

Aflind ca oamenii abandoneaza” orasul, domnul Ion Iliescu, candidatul ales al mai multor “comitete si comitii” la functia de presedinte, s-a gindit ca nu e bine sa ramina singue “la sediu”.   Astfel, I-a spus soferului: “Amice, da-i bice !” si in goana mare a bolidului prezidential, si-a urmat “enoriasii” catre noul tarim al fagaduintei.   Ajuns la “Casa Alba”, au sunat trompetii, l-au omagiat “cintaretii”.   I-au scandat si iar i-au scandat: “Iliescu nu uita, Giurgiu e de partea ta !”.   A fost atit de frumos, atit de emotionant, incit “pina si eu, bietul fat al mamuchii, am plins o lacrima, in patru muchii !”.   Aplaudat, scandat, pupat… dar citi giurgiuveni au participat la miting ?   Tot “gurile rele” spun ca bucurestenii au raspuns vizitei facute, cu aproape o saptamina in urma, de catre fesenistii de la Dunare in capitala.   Care o fi adevarul, nu stiu.   Dar stiu ca “mare este gradina Politicii !”.

In ziua urmatoare, Duminica Tomei, 22 aprilie, sa vezi si sa nu crezi, doua mitinguri – doa, dar in Bucuresti.

“Taranistii” domnilor Ratiu si Coposu s-au adunat in Piata Aviatorilor.   Atunci cind locul era aproape plin ochi, venea mare, venea o coloana uriasa cu pancaret si lozinci: Nu va fie frica, comunismul pica !   In aplauzele si uralele celor prezenti, noii veniti s-au infiltrat in multime.   A fost un miting electoral bine organizat, la care au luat parte numai bucuresteni, fara invitati din provincie care sa “completeze locurile libere”, cu geamantane si papornite – cum am vazut la “adunarea populara” organizata de F.S.N., duminica trecuta.

Dorind sa aflu ceva si despre “Centristi”, am pornit catre Piata Unirii, unde au avut intrunirea.   Dar am ajuns prea tirziu.   O parte dintre participanti, circa o mie de oameni, marsaluiau pe bulevardul Magheru.   In dreptul sediului F.S.N. sector 1, si-au exprimat “adeziunea” la ghimpii trandafirului prin fluieraturi cordiale si huiduieli, de mi-au tiuit urechile si mi-a “crescut” inima de bucurie.

Bietii fesenisti !   Nu pot sarmanii sa mai tina un trandafir “la ei acasa”, ca vin niste “aia” si-l ataca la tepi.   Of politica !   Numai fesenist sa nu fii in ziua de azi !

 

 

 

Dodi DOBRE

“Viitorul” – 24.04.1990