Veniţi la dialog !

 

Azi-noapte, tîrziu, dezbaterile furtunoase, din mini-Parlament  (aproape anarhice, înspăimîntătoare şi îngrijorătoare în comparaţie cu mitingul tinerilor din Piaţa Universităţii) au intentionat să impună concluzia  ca ceea ce se petrece in Piaţa Universităţii este cel mai pur act de huliganism, atît de periculos încît a fost nevoie să  fie aduşi militari echipaţi ca la razboi şi poliţişti cu bastoane de cauciuc armate cu fire de oţel. Nu s-a tras dar s-a   bătut zdravan, cu sete, cu plăcere şi nostalgia vremurilor de altădată. Aici se cuvine să zăbovim putin ca să vă relatez o întîmplare trăită în luna februarie: Am văzut un ţigănuş obraznic scuipînd pe un ofiţer de poliţie. Faptul m-a  răzvrătit fiindcă mi se  părea că, prin acest gest însăşi paza şi linistea  mea se află în primejdie. Fiindcă ofiţerul nu observase gestul, trebuia sa-i dau eu o lecţie pe loc. Si i-am dat un şut intr-un loc vizat, cu maximă precizie. Poliţistul a observat fiindcă ştia ce îi făcuse ţigănuşul, s-a întors şi mi-a zis cu reproş: “Nu era cazul, oricum nu este el primul vinovat”. Din subînţeles mi-am dat seama că işi transfera personal o parte din vină, restul mi-am însuşit-o eu. De atunci s-au schimbat multe chiar spre bine… Incît tinerii au ieşit din nou în piaţă. Au blocat un segment din principala artera de circulaţie si de cîteva zile scandează lozinci şi cer reforme. Aceşti tineri vor ceva ! A venit cineva să afle ce vor? Nu a venit, totuşi sînt consideraţi nişte huligani care blochează circulatia, sparg geamuri, fac dezordine si consumă băuturi alcoolice. A venit televiziunea să ne arate tuturor, printr-o cameră de luat vederi ce fac si cum se comporta aceşti tineri? (Cei din  boxa de la Timisoara, in mod ipocrit, vorbeau cu toată îngrijorarea unor buni gospodari şi conştiincioşi edili de necesitatea obiectivă care li s-a impus, aceea de a merge cu mitraliere şi tancuri ca să apere gemurile magazinelor şi linistea publică a cetaţenilor).

“Veghetorii noştri de linişte publică de la Bucureşti, au revenit în noaptea lui 23 spre 24 aprilie ca să alunge  cu cizme si bastoane (7-800 de politisti, 2-300 de demonstranţi) şi să instaureze în piaţă “liniştea  de la Marsilia” . Ca unii ce ne-am aflat în această piaţă, în ambele nopţi contrazicem cu tărie tot ceea ce se pune în seama tinerilor. Ei nu sînt golani! Sînt studenţii Universităţii şi ai Politehnicii. Sînt studenţii  de la  Medicină. Sînt membrii diverselor asociaţii democratice. TOATE ANTICOMUNISTE. Este suficient să citim pancartele pe care sînt scrise devizele şi aspiraţiile lor. Vă transcriu un afiş pe care l-am cules cînd se difuza în piaţă. “Muncitori luptaţi pînă la capăt pentru adevăratele voastre idealuri; – sindicate libere în toate întreprinderile; - revoluţia nu trebuie să fie manevrată prin vorbe goale, frumos spuse în scopul revenirii la un regim totalitar; - nu se poate realiza nimic în industrie fără o cooperare internaţională; - feriţi-vă să mai slăviţi numai o singură persoană;  - Este în pericol de a avea un nou tip de comunism!

Personal, la acest punct nu sîntem de acord cu “slăvirea” . Slava nu are ce căuta în rîndul şi pe deasupra  oamenilor. Nu o singură persoană nu trebuie slăvită  (aluzie la dl. Iliescu) şi nici 2-3 sau mai mulţi nu trebuie să-i slăvim. Nici dl.Câmpeanu, Coposu, Raţiu, Roman, Cazimir, Mânzatu sau Gelu Voican. Ei nu sînt Dumnezeu ca să fie slăviţi. Toţi sînt nişte  bieţi oameni, în concepţia lui Dostoievski, care oricînd pot greşi  (iar în prezent greşesc copios, neiertător) iar noi trebuie să stăm de veghe să-i obligăm să nu greşească, ori să-şi recunoască greşeala. In acest caz se poate spune că tinerii care propun acest program, inclusiv punctul 8 din  Proclamaţia de la Timişoara  sînt nişte huligani, declasaţi, elemente nocive ale societăţii noastre ? Cine ne crede ? “Nu muncesc” veţi zice !!! Poate că aveţi şi nu prea aveţi dreptate. Cînd ştiţi cît de bine muncim cu toţii!! De ce unii vîrstnici veniţi în piaţa îi trimit pe cei tineri la muncă  cînd ei au venit să caşte gura ? Şi nu aţi observat că cei mai mulţi tineri se adună după  amiaza, cînd vin din schimburi iar studenţii de la cursuri ? Minerii Fericitei Văi a Jiului, minerii pe care întreaga naţiune i-a oblăduit  cu atîta  opulenţă, putem spune că dumnealor se afla la „înălţimea sarcinilor lor” ca sa folosesc o expresie veche, consacrată din anturajul  activiştilor de partid ? Reprezentanţii Guvernului trebuie să vină în  faţa  tinerilor şi în  primul  rînd să-i asculte ca să ştie ce vor. Poliţia nu poate asigura liniştea reformelor cu bastoanele şi nici frica în oase nu ne-o mai poate  băga.  De  ce? Pentru că cei din piaţă care vor  reforme (nu  salarii) nu sînt golani şi nici huligani. Nu le e frică pentru că nu au complexul vinovăţiei.. Pentru că la vremea decisă de destin şi la timpul potrivit de oameni ei ne-au dat o lecţie de curaj şi patriotism, jertfindu-se necondiţionat. Cei de acum sînt cei din ziua de 21/22 decembrie. Veniţi la dialog !

Ion Marcovici