De la mitingul “Trandafirului”

 

Trebuie oare uităm ?

1. Soarele răsare de la răsărit unde se află marea noastră prietenă Uniunea Sovietica, în componenţa căreia trăiesc milioane de fraţi de-ai noştri, în Basarabia şi Bucovina de Nord.

Scriem acest lucru pentru F.S.N.-iştii care au arborat lozinca: “Iliescu să fii tare cum a fost Ştefan cel Mare”.   Cinică şi sinistră ironie să compari un comunist filorus (adică un politician subordonat intereselor Moscovei) cu Domnul Ştefan al Moldovei, zidul de apărare al creştinătăţii.

2. Soarele a mai răsărit o dată în 1946 (trecut fiind şi pe buletinele de vot) şi a ars timp de 44 de ani pămîntul românesc, lăsîndu-l pustiit.   Faptul că “soarele” Iliescu răsare fără ca Ceauşescu să fi apus cu totul, “steaua” Ceauşescu să fi apus cu totul, dovedeşte că legile (astronomiei) sînt la fel de ştiinţifice ca şi legile socialismului ştiinţific.

Ce nu trebuie uităm ?

Punctul 8 al Proclamaţiei de la Timişoara interzice domnului Iliescu să candideze pentru funcţia de preşedinte al ţării.

Ce s-a întîmplat la acest miting ?!

1. Au fost prezenţi 50 de mii de participanţi şi încă pe atîţia spectatori.

2. Au fost făcute declaraţii (sinistre) de felul: “Soarele a răsărit pentru că noi îl manipulăm pe Dumnezeu şi nu manipulăm oamenii” (Dan Iosif) – (probabil cu ajutorul lui Gelu Voican Voiculescu specialist în ştiinţe oculte).   “Credeţi-mă şi pe mine mă doare că în conducere mai sînt oameni ai vechiului regim, dar şi cei mai mari tirani (sic !) atunci cînd au venit la putere au trebuit să păstreze la locurile lor, un timp, pe vechii slujitori”.   Tot Dan Iosif.

Credem ca în urma acestor declaraţii adăugate aceleia că domnia sa a fost întotdeauna anticomunist şi-a “semnat” demisia din Front.   Evident după alegeri.

Ce nu s-a întîmplat la miting ?!

Doi reporteri ai ziarului “Mesager” au fost bătuţi înainte de începerea mitingului.   Unul din organizatori mi-a promis că va elucida împrejurările şi va face relatări presei prin intermediul domnului Mircea Năstase, purtătorul de cuvînt al Frontului.

Ce nu a surprins la acest miting ?!

1. Afirmaţiile repetate că F.S.N. este singura forţă politică care…. etc, etc.   Este bine să ştim că de aici şi pînă la a afirma că F.S.N. este unica forţă politică care… etc, etc, în următorii 20 de ani, planificaţi în patru cincinale de domnul Brucan, nu mai rămîne decît un singur pas.

2. Faptul că domnul Roman reuşeşte să vorbească 15 minute fără să spună ceva.   Se vede şcoala tatălui (şi a fiului şi a…)

3. Ideile, de fapt expunerile din ce în ce mai cosmetizate ale domnului Iliescu.   De la “stimaţi tovarăşi”, rostit în Piaţa Palatului la 22 decembrie a ajuns, şi-l felicităm pentru aceasta, la “doamnelor şi domnilor”.   Deci, nu a surprins traducerea din limba rusă a prezicerii lui Stalin.   “Va fi sărbătoare şi pe uliţa noastră”, devenită “după ploaie şi furtună, vine iarăşi vreme bună”.   De asemeni, nu ne-a surprins faptul că în discurs şi-au făcut loc chemări realiste.   Astfel, domnia sa nu promite bunăstare populaţiei şi ne spune că nu ne va fi uşor şi va trebui să muncim din greu împreună.   Ne aducem cu nostalgie aminte de accesele de siceritate ale lui Nicolae Ceauşescu cînd ni se împărtăşea secretul că socialismul nu este un marş triumfal, ci un drum de muncă şi luptă … spre inalte culmi de civilizaţie şi progres.

Ce a surprins la acest miting ?!

1. Faptul că intelectuali reprezentativi şi personalităţi cunoscute candidează pe lista Frontului.   Ce căuta acolo Lia Manoliu, Romulus Vulpescu, Ion Besoiu ?   Probabil ceea ce merită !

2. Delirul colectiv de care masele de oameni ai muncii au fost cuprinse la apariţia idolilor Roman şi Iliescu.   Am fost martorul ocular la dezlănţuirea unui fenomen pe care românii nu l-au cunoscut pîna acum, dar despre care pot căpăta informaţii de la popoarele german, italian şi rus, privind ascensiunile lui Hitler, Musolini şi Stalin.   Am fost la un pas de iscarea unei isterii colective pe care organizatorii au reuşit să o tempereze dînd drumul la cîteva supape de siguranţă.   De aceea întotdeauna voi respecta profesionalismul.

Ce s-a strigat la acest miting ?!

1. Liberalii şi ţărănişti – mergeţi să munciţi !   Noi sîntem uniţi, nu sîntem plătiţi !

2. Ole, Ole, Frontul ăsta ce mai… pardon Victorie !

3. Iliescu – Roman, (probabil nu la Roman)

4. Iliescu preşedinte !

5. 21-22 Iliescu a fost cu noi (Dumnezeu manipulat este martor) că a fost cu noi.   Rămîne să aflăm cu care “noi”.

6. Etc, etc,…

Ce nu s-a strigat la miting ?!

JOS COMUNISMUL !

 

 

 

SERBAN POPA

“Dreptatea” – 29.04.1990