Manifestaţiile “golanilor” şi FSN-ului văzute de străini

 

Agenţia France Presse transmitea, la 27 aprilie

 

Guvernul şi Frontul Salvării Naţionale şi-au asumat riscul unei confruntări hotărînd să accepte printr-o contramanifestaţie sfidarea lansată de miile de contestatari care ocupă de duminică Piaţa Universităţii din Bucureşti.

F.S.N., forţa politică dominantă apărută în urma revoltei din decembrie care a răsturnat dictatura lui Ceauşescu, acum acuzată că este controlată de cadrele Partidului Comunist Român, a adresat un apel la o “adunare electorală” tot în Bucureşti.

Manifestaţia anticomunistă din noaptea de joi spre vineri -  care la ora 22, ora locală, reunea cel puţin 10000 de persoane a constituit una din cele mai importante acţiuni de masă pe care le+au cunoscut străzile capitalei României după zilele revoluţiei de la sfîrşitul lunii decembrie.

Organizarea de către Front a unei contrademonstraţii are loc în timp ce mişcarea contestatară pînă în prezent spontană şi neoficială, tinde să se organizeze şi să se structureze şi chiar să depăşească Capitala.

O reuniune a tuturor forţelor care se opun regimului actual a fost anunţată pentru sîmbătă la Timişoara, oraşul simbol al “revoluţiei” române, pentru crearea unei “Alianţe naţionale de luptă anticomunistă”.   Potrivit organizatorilor contactaţi telefonic, in acest oraş sînt aşteptaţi reprezentanţi ai cîtorva zeci de asociaţii şi mişcări provenind din întreaga Românie.

Invitaţia F.S.N la o “adunare electorală”, însoţită de un “apel adresat militanţilor de a-si păstra calmul”, a fost amplu reluată de postul de radio şi de televiziune.   Agenţia oficiala Rompres a difuzat, de asemenea, în noaptea de joi spre vineri, un comunicat pe un ton de ameninţare semnat de “Liga sindicatelor miniere din Valea Jiului”.   În acest text, minerii protestează împotriva manifestaţiei din piaţa Universităţii, precum şi “împotriva guvernului, care nu aplică legea privind organizarea şi desfăşurarea întrunirilor”.

Comunicatul minerilor se referă la “evenimentele de la 29 ianuarie şi 19 februarie”, datele în ajunul cărora au avut loc manifestaţii îndreptate împotriva comuniştilor acuzaţi că au luat controlul asupra puterii.

La 29 ianuarie, cîteva mii de persoane, aduse cu camioane din uzinele de la periferia Bucureştiului, au străbătut străzile capitalei ţi au atacat sediile partidelor politice, distrugînd pe acela al Partidului Naţional-Ţărănesc-c.d.

La 19 februarie aproximativ 2-3000 de mineri, aduşi cu trenuri speciale din Valea Jiului, şi-au manifestat sprijinul faţă de guvern şi au condamnat opoziţia.   Mai multe persoane au fost bătute de către mineri.

De atunci, notează observatorii, contestaţia a cîştigat teren în uzine, îndeosebi în regiunea Bucureştiului, unde s-au creat noi sinicate libere.   Acestea din urmă protestează împotriva sindicatelor create imediat după răsturnarea fostului regim, care sînt controlate în opinia lor de către cadrele comuniste ale organizaţiilor muncitoreşti din vechiul regim.

 

 

 

“Dreptatea” – 28.04.1990