În Piaţa Universităţii continuă manifestaţia paşnică începută duminică 22 aprilie,

 

Sloganul zilei: “DECÎT NOMENCLATURA, MAI BINE HULIGANII”

 

Demonstraţia golanilor de toate profesiunile şi vîrstele continuă.   Ziua şi noaptea rămîn de veghe în Piaţa Universităţii doar cîteva sute de manifestanţi, dar seara, cînd golanii vin de la muncă, locul devine neîncăpător pentru zecile de mii de oameni ce poartă cu mîndrie ecusonul “golan”.   La lumina lumînărilor şi “Adevărului” transformat în torţese pare că este ziarul preferat în acest scop – spectacolul devine feeric.

În seara zilei de 27 aprilie, peste 30 de mii de golani, huligani şi derbedei, femei, bărbaţi, copii au susţinut prin prezenţa şi entuziasmul lor, spiritul şi ideile revoluţiei anticomuniste: “noi deaicea nu plecăm,/ nu plecăm acasă, pînă nu ne cîştigăm libertatea noastră”.

Din balconul facultăţii de geologie sau rostit cuvinte simple şi adevărate, mici discursuri improvizate, dar sincere, din care redăm mai jos cîteva fragmente:

 

“Golanii” ne declară

Ora 20,50 PROFESORUL TELEMAN de la Facultatea de Matematică vorbeşte demonstranţilor din balconul “Facultpţii de huligani”, ţinînd să cinstească memoria celor care au făcut Revoluţia din 21 Decembrie.

Ora 21 – un timişorean citeşte articolul lui Gheorghe Ştefan din ziarul “Timişoara”, articol intitulat “Frontul Salvării Comunismului şi Proclamaţia de la Timişoara”.

Domnul Dumitru Dincă de la “Alianţa Poporului”: “Nu voi candida niciodată la funcţia de preşedinte al ţării.   Sîint golan şi ramîn golan.   Întrebat despre Proclamaţia de la Timişoara, Gelu Voican Voiculescu a spus că este o diversiune.

Ora 21,30 – se aduce la cunoştinţa manifestanţilor că Radio UNIFUN transmite în direct demonstraţia de la Universitate.   Se anunţă că Grupul pentru Democratizarea Armatei din Garnizoana Timişoara a aderat la Proclamaţia de la Timişoara, informaţie transmisă şi Televiziunii dar care n-a transmis-o pe post.

DUMITRU VANCA student la Teologie: Fiii acestei naţii au murit strigînd: “Dumnezeu este cu noi”.   Orice preşedinte jură cu mîna pe Biblie, nu pe Constituţie, care poate fi oricînd schimbată.   Estul comunist a încercat să îndepărteze religia de sufletul nostru, dar nu a reuşit.   Jurămîntul pe Sfînta Scriptură, alături de punctul 8 al Proclamaţiei, ar trebui introdus in Legea electorală.   Oamenii care nu cred în Dumnezeu se fac ei inşişi Dumnezei şi ajung tirani.   Biblia să fie reintrodusă în şcoli şi în completele de judecată.

FILIP RĂDUŢI de la Iasi, semnatar alături de Dan Petrescu al protestului din 1989: “La Iaşi, pentru vizita de lucru, copiii muncitorilor de la fabrica “Tesătura” au fost scoşi în Piaţă în costume naţionale şi cu flori.   Cînd s-a anunţat venirea lui Iliescu am văzut trupe de securişti ce erau cazaţi la hotelul Moldova.   La Iaşi au revenit 100 de ofiţeri dintre foştii lucrători la Contrainformaţii.   De la Hîrlău, Paşcani şi alte oraşe ale judeţului, participanţii la mitingul electoral au fost aduşi gratuit cu trenuri speciale.   Consider că: România nu avea nevoie în primul rînd de generali, libera circulaţie a valutei nu este o măsură care să ne favorizeze pe noi, oamenii obişnuiţi, ci pe nomenclaturiştii care o posedă, nu era necesar să se plătească trei luni salarii activiştilor, securistii scoşi la pensie sau puşi “pe liber” o perioadă, au fost reintegraţi mai tîrziu în instituţia la care au lucrat şi cred că sînt doar plătiţi de armată, dar comandaţi de Ministerul de Interne şi Guvern.   Exemplu concludent: ex-colonelul de securitate Ciurlău se pare că a devenit, după 27 ianuarie, Ministru secretar de stat la serviciul de informaţii din Bucureşti”.

SEVER GIAŢĂ, deţinut politic, se declară “ultimul golan supravieţuitor”.   A fost închis între anii 1952-1964, 1969-1973, iar anul trecut, pe 22 mai, şi-a dat foc arzînd ca o torţă vie pe platforma Militari.   Consideră că cel mai mare cancer al omenirii este comunismul.

Asociaţia 21 Decembrie anunţă că Revoluţia continuă, evenimentele fiind legate prin loc şi semnificaţie de Revoluţia anticomunistă din Decembrie.

 

Botezul continuă

Ziarul “Azi” din 28 aprilie 1990 al F.S.N., categoriseşte manifestanţii din Piaţa Universităţii din Bucureşti drept “scursori ale societăţii”.

“Scursorile”, formate în mare majoritate din intelectuali, dar şi din alte categorii sociale, manifestează pentru o reală democraţie în ţara noastră, pentru introducerea în Legea electorală a punctului 8 din “Proclamaţia de la Timişoara” şi împotriva comunismului.

“Golanilor” “huliganilor”, “scursorilor”, încep să li se adauge personalităţi ca Octavian Paler, Gabriel Liiceanu, Ovidiu Iuliu Moldovan, Mihai lupoi, şi chiar unii membri ai F.S.N. care, prin arderea carnetelor de adeziune la Front, au ţinut să demaşte în faţa mulţimii ce înseamnăa Frontul şi care este democraţia pe care o aduce el.

Zecile de mii de manifestanţi, cu lumînări aprinse în mîini, s-au rugat pentru binele ţării, într-o atmosferă înălţătoare.

Cînd “golani”, “huligani” şi “scursori” vor democraţia reală şi dispariţia comunismului atunci care este democraţia pe care o pot aduce, pentru greu încercata noastră ţară “intelectuali” de tip Dan Iosif şi colegii lui bolnavi de comunism ?   Amintirea lui Dej, Zăroni şi, mai ales, a lui Ceauşescu şi “savantei” lui este prea proaspătă în noi ca să ne mai poată duce în eroare.

 

 

 

E. ŢEPEŞ

“Dreptatea” – 29.04.1990