Manifestaţia de 1 Mai în “Zona liberă de neocomunism a României”

 

 

 

            1 MAI 1990, Piaţa Universităţii – “Zona liberă de neocomunism a României.” Circa 10.000 manifestanţi. În faţa Teatrului Naţional s-au întins corturi, sînt cei veniţi din diferite oraşe din ţară: Timişoara, Craiova, Constanţa etc.

            Pe zidul Facultăţii de Arhitectură – un imens tablou, intitulat “pretinii” – Ceauşescu şi Iliescu – Se discută civilizat, domneşte calmul. Cineva face o remarcă “aici se ţin lecţii de democraţie”, “aici nu sînt partide, nu se face politică, aici sînt numai GOLANI şi HULIGANI”.

            Mulţimea manifestanţilor creşte din ce în ce mai mult, vin intelectuali, muncitori, elevi. Ora 16,00 în piaţă sînt peste 160.000 de oameni. Începe mitingul de 1 MAI, împotriva comunismului şi neocomunismului, împotriva actualului guvern, pentru democraţie, pentru Proclamaţia de la Timişoara, pentru Libertate. Spicuim din cuvintările participanţilor.

 

 

            Doamna Doina Cornea : “Trăim acelaşi miracol din 21-22 Decembrie. Cerul vrea să fim uniţi. Sînt alături de voi. În lumea aceasta nici un gest nu este zadarnic. Ce facem noi este un gest al ISTORIEI !”. Se cîntă “noi de aici nu plecăm, nu placăm acasă, pînă  nu ne cîştigăm libertatea noastră”.

 

            Domnul Victor Rebenciuc – actor : - Vă mulţumesc pentru că sînteţî aici, în acest spaţiu sacru al Capitalei, al ţării”. Cei din piaţă sînt şi vorbesc în numele a cel puţin 3,5 milioane de semnatari pentru Proclamaţia de la Timişoara. Ei exprimă spiritul Revoluţiei. Hotărîrea guvernului de a nu discuta cu manifestanţii a scindat ţara. Noi, sîntem cu ţara, am semnat o declaraţie în acest sens”. Printre semnatari : Gabriel Liiceanu, Octavian Paler, Gabriel Andreescu, Lucian Pintilie, Şt. Aug. Doinaş, Mihai Stoenescu, Radu Filipescu, Leopoldina Bălănuţă, Ana Blandiana, Romului Rusan, Alin Teodorescu, Edmond Nicolau, ş.a.

 

            Domnul Stanciu Constantin Răileanu - maistru la Uzina “23 August”. “Salut toate categoriile de “golani” din piaţă şi din toată ţara. Am venit să vă întreb unde a dat rezultate comunismul în lume ? Iată, comuniştii doborîţi de Revoluţia noastră vor să facă iar un communism “cu faţa umană”. Vor ca în alegeri să ne transforme în bludozere, pentru a nivela drumul celei mai oribile societăţi. Proclamaţia de la Timişoara este INIMA REVOLUŢIEI ŞI A ŢĂRII”.

 

            Domnul Jean Claude – profesor chirurg din Franţa : “ În faţa acestei pieţe care rămîne un simbol al sacrificiului şi al democraţiei, salut cu o mare emoţie pe cei prezenţi care apără demnitatea umană împotriva monstrului comunist. Toţi patrioţii francezi vă salută şi sînt alături de voi. Văzîndu-vă, ???? salut celor ce sprijină proclamaţia de la Timişoara. România să fie scoasă de sub semnul buldozerului, unde să nu mai existe vizite de lucru, mitinguri demonstrative care nu sunt decît manipulări. Poporul român are dreptul la libertate”.

 

            Domnul Paul Apostol – student anul IV mecanică - Constanţa : “Vorbesc în numele celor care de duminică (de două zile) manifestează în Constanţa ca şi dvs., în faţa Casei Albe. Sînt însărcinat să vă prezint comunicatul : 1. Noi cei din Constanţa, sîntem solidari cu Bucureştiul şi Timişoara privind Proclamaţia de la Timişoara şi în special cu punctul 8”.

 

            Vorbesc în continuare : un reprezentant al sindicatului marinarilor din Constanţa, care se solidarizează cu manifestaţia din Piaţa Universităţii. Iar din partea unui grup de 500 de buzoieni, veniţi în Bucureşti, purtătorul de cuvînt spune printre altele: “să fie dat jos Voican-Voiculescu, noi nu-l vrem”.

 

            Domnul Nicolae Dorel Trifu – economist – inspector la Banca din Ploieşti : “Am venit aici, în 25 aprilie, un grup de 150 de oameni. Un grup de instigatori s-au dedat la huliganisme, încercînd să ne atace; acel grup era FSN-ist. Aşa înţeleg ei democraţia. Tov. Iliescu şi tov. Roman, vorbesc frumos, în cuvinte, dar în practică sînt demagogi. Ei ne oferă o democraţie originală, pentru – o nouă epocă cu mai mult aur”!

 

            Domnul Dorin Ilie din Craiova : “Sîntem alături de voi. Craiova este pe stradă”.

 

            Domnul Jean  Richard – deputat în parlamentul francez : “Vă dorim libertate, democraţie, o meritaţi, sînteţî simbolul poporului român”.

 

            Domnul Dincă Dumitru – iniţiatorul principal al acestei acţiuni, care de două zile este în greva foamei, pentru tăcerea guvernului şi a T.V.R. (neliberă) : “Atragem atenţia opiniei publice pentru lupta generală împotriva comunismului, care se reinstaurează prin Iliescu şi FSN”.

 

            Domnul avocat Gheorghe Simionică – vorbeşte despre manevrele din justiţie şi arată că cele trei puteri în stat nu sînt independente, ele sînt dictate de FSN şi guvern.

 

            Domnul Mircea Răceanu : “Sînt primul diplomat-golan care vine aici. În 16-22 Decembrie 1989 a fost o Revoluţie şi este de datoria noastră să o păstrăm, cu toate că se încearcă să ni se fure”.

 

            Domnul Ioan Alexandru – poet şi profesor universitar : “Este cea mai fericită zi a vieţii mele, sînt în mijlocul studenţilor şi poporului meu. Unde se află Ierusalimul poporului roman ? astăzi putem spune : se află în Piaţa Universităţii în Bucureşti”.

            Este ora 20,00. Mitingul continuă. Urmează “Democraţia în nocturnă”, ca mîine să continue, cu acelaşi cîntec, cu aceleaşi lozinci democratice, cu alţi şi alţi vorbitori, dar cu încredere neţărmurită în VIITOR.

 

T. Dârlea