“Golanii” craioveni maltrataţi

 

               În semn de solidarizare cu “golanii” bucureşteni şi timişoreni, în noaptea de 31 aprilie – 1 mai 1990, şi-au dat întîlnire circa 40 de “golani” craioveni, în faţa Teatrului Naţional din Bănie. Purtau pe piept însemnele caracteristice – “botezul” prezidenţial, urmat de profesia fiecăruia. Erau tineri inimoşi, cu sau fără partid, dar iubitori de libertate şi democraţie.

               Veghea de noapte s-a terminat fără evenimente deosebite. La primele ore ale dimineţii, şi-a făcut apariţia un grup compact de circa o sută de indivizi setoşi de luptă, conduşi de însuşi Primarul comunist al oraşului, tovarăşul Botofei. La ordinul bătăuşului-şef, provocatorii au atacat violent micul grup de iniţiativă.

               În grupa de şoc a Primarului, s-au evidenţiat barmanii de la restaurantul “Minerva” şi Trupa Specială de Bătăuşi – circa zece puşcăriaşi de drept comun – care a fost văzută antrenîndu-se pe stadionul “municipal”. Probabil, vor atinge forma “sportivă” maximă în ziua alegerilor. Alături de aceşti “evidenţiaţi” ai feseniştilor, au luat parte la acţiunea “Rupere de oase”, o serie de mardeiaşi, bine cunoscuţi localnicilor, pentru actele de violenţă etalate pe stradă.

               Dintre tinerii cu inimă de aur, doi au fost maltrataţi de pumnii agresorilor, pînă şi-au pierdut cunoştinţa. Este vorba de studenta Jaclin Matache şi de Ovidiu Predoaica, operator la centrul de calcul al CFR.

               Tovarăşul Primar şi mulţi dintre bătăuşi au fost recunoscuţi de către cei prezenţi ca susţinători înfocaţi ai F.S.N. O parte dintre aceştia au participat şi la contramanifestaţia din ziua de 26 aprilie 1990, cînd a avut loc primul miting electoral din Craiova.

 

Dodi DOBRE