Nu scuze ci iertare, nu nouă ci martirilor neamului

 

Molcomul oraş de pe  Someş s-a trezit. Un grup de tineri care şi-au pierdut fraţii în decembrie, constatînd că lumînărîle eroilor de lîngă Continental au început să se stingă, iar neocornunismul să învie, au hotărît să continuie revoluţia. Aşa sînt ardelenii, se aprind mai greu... Piaţa Libertăţii a devenit astfel un fel de „Universitate" a Clujului. Pe 29 aprilie au înfiinţat Asociaţia pentru Victoria Revoluţiei, ce-şi propune să susţină Proclamaţia de la Timişoara. „Libertate, te iubim, ori învingem, ori murim", strigă zilnic cele cîteva sute de „golani" clujeni din din Piaţa Libertăţii.

Studenţii, acuzaţi că i-ar interesa mai mult jocul de noroc şi fetele, nu s-au lăsat aşteptaţi şi au scos o publicaţie numitâ „Foaia golanilor", ce are ca emblemă „Golani din toată lumea, uniţivă". Autorităţile locale, mai receptive decît, dl. Iliescu & Co., au intrat în dialog cu manifestanţii, primarul Clujului declarîndu-se total de acord cu Proclamaţia. În cadrul CPUN Cluj au votat împotriva dialogului doar FSN (care are aici trei sedii) şi Partidul Muncii.

Tinerii cer pedepsirea celor ce s-au făcut răspunzători de crimele făcute aici în decembrie, numele criminalilor fiind pe buzele tuturor.

Duminică a avut loc prima slujbă a Bisericii Greco-Catolice. Tinerii, cu deviza „nimic fără Dumnezeu", au strîns pentru douâ ore pancartele anticomuniste, făcînd loc, cu respect, credinţei. După terminarea slujbei, a luat cuvîntul doamna Doina Cornea, care a făcut legătura între credinţă şi idealurile revoluţiei, dar mai mult a impresionat cuvîntul prof. dr. docent Roman Vlaicu, din ale cărui idei spicuiesc cîteva: „în C.C. s-a tras un singur glonte, pentru generalul Milea; de ce s-a prelungit vacanţa studenţilor în iarnă?; cînd vrei să nu dai un răspuns direct unor oameni, faci o comisie".

În Piaţa Libertăţii din Cluj demonstrează îrnpreună români şi maghiari, aşa cum au fost întotdeauna. Din cînd în cînd, grupuri de opt-zece puşti, majoritatea fără drept de vot, trec strigînd „Ilieseu, te votăm". Piaţa Libertăţii îi aplaudă şi pe aceştia. Duminică seara la ora 22, avînd în frunte studenţi de la Institutul Teologic, „golanii" din Cluj, cu lumînări în mîini, au plecat într-o procesiune în locurile unde au căzut fraţii lor. Peste 6 000 de semnături s-au strîns pentru Proclamaţia de Timişoara. Cineva a spus că Dl. Iliescu nu ar fi trebuit să-şi ceară scuze pentru afirmaţia de a-i face golani pe tinerii de la Universitate, ci iertare, şi nu acestora, ci eroilor căzuţi.

Şi la Cluj, chiar dacă se găseşte de mîncare, chiar dacă unii fac afaceri bune cu ţigări, un grup de tineri au hotărît să continue revoluţia. Şi, la Cluj, revoluţia continuă.

ALIN ALEXANDRU