Trezeşte, Doamne, ţara!

 

De la un capăt la altul al ţării, ceva se mişca, se clatină. Ţara îşi scrie istoria „Ceea ce faceţi aici e hotărîtor pentru istoria noastră” le-a spus Doina Cornea zecilor de mii de manifestanţi în ziua de 1 mai. Mesaje ale oamenilor lucizi din toata tara sosesc in Piaţa Universităţii, ale sindicatelor, ale grupărilor apolitice, ale oamenilor sătui de comunism : Rîmnicu Vîlcea, Sindicatul marinarilor din Constanţa, buzoienii anti-FSN, anti-Voican, Craiova, Comunitatea baptista din România, reprezentatnti ai maghiarilor din Cluj, Sibiul, ţărani din Harghita, etc, etc.

 

In Piaţa Universităţii, cei veniţi au revelaţia Libertăţii. Un ţăran din Harghita declară : „Prin provincie se ştie că aici sînt cîteva sute de golani plătiţi de partidele istorice. Ţărănimea nu pricepe maşinaţia aceasta : ei sînt naivi, lar T.V.R. prin ştirile pe care le transmite, are credibilitate. Minerii, o categorie socială manipulată cu predilecţie, încep şi ei să înţeleagă manevrele F.S.N.-iste. Un miner din Motru declară : „Sub înalta conducere a lui lon Iliescu, minerii au fost mulţumiţi cînd au văzut statele de plată, au crezut că cineva ţine cu ei, le apără interesele, dar au început sa înţeleagă că acest cineva e un activist. Fac un apel către toţi minerii  să-şi dea seama că  nu poate fi libertate cu activişti de partid la conducere.

Un mesaj imens pe tabla de la etajul 1 din anticamera balconului de pe care se vorbeşte. glăsuieşte „Salvaţi Moldova !". Într-adevar informaţiile care vin din Moldova, din capitala ei acre ar trebui să se situeze la înălţimea nobilei ei istorii, arată că lupta împotriva totalitarismului e aproape inexistentă. S-a înfiinţat foarte recent o ligă a studenţilor ieşeni care intenţionează sa preia mesajul Ligii studenţilor bucureşteni. Doamna Neculce Parachiva este o muncitoare din Iaşi care a venit să vadă cu proprii ei ochi ce se întîmplă la Bucureşti. “Dumnezeu a lăsat o şansă omului  şi dacă neocomuniştii se alimentează din sîngele celor căzuţi, ei vor plăti în faţa istoriei. Daca cenuşa victimelor de la Timişoara care au fost incinerate, risipită de bestiile comuniste . în aer, ne va atinge cu harul ei, vom avea revelaţia înaltă a libertăţii. Am văzut ce se întîmplă la Bucureşti, am preluat nobila  ştafetă a manifestanţilor din Piata Universităţii şi mă întorc la laşi cu hotârîrea de a lupta pentru democratie”.

Marţi seara în jurul orei 22,20, dinspre rondul din Piaţa Universităţii, un buldozer intră în lume cu intenţii necunoscute nouă. Ne întrebăm, de cînd buldozerele se plimbă noaptea prin centrul Bucureştiului ?

Sau să fie aceasta o obişnuită şi banală fesenitate ? 

Piaţa Universităţii devine cu fiecare zi, un parlament al democraţiei,  unde se  hotărăşte. soarta ţării. Istoria se face în stradă, democraţia se învaţă în stradă. Sîntem alături de golani, alături de toţi oamenii din această ţară care vor înlăturarea minciunii numită comunism.

 

DORA MEZDREA