Ploieşti: COMUNICAT

PRIVIND MITINGUL DE SOLIDARITATE CU ALIANŢA NAŢIONALĂ PENTRU PROCLAMAŢIA DE LA TIMIŞOARA Şl CU MANIFESTAN DIN PIAŢA UNIVERSITAŢII

 

Mitingul de solidaritate cu Alianţa  Naţională pentru Proclamaţia de la Timişoara şi cu manifestanţii din Piaţa Universităţii, care a avut loc în Ploieşti, in ziua de 7 mai ,1990, s-a desfăşurat în următoarele condiţii :

1) Mitingul a fost organizat de persoane independente şi nu de sindicate, partide sau organizaţii. Numărul participanţilor a fost de circa 500 studenţi, muncitori şi intelectuali. Aceştia au manifestat împotriva neocomunismului, pentru libertate şl democraţie într-un mod civilizat.                     

2) Cu toate că mitingul nu a avut un caracter electoral, F.S.N.-ul a organizat o contrademonstraţie  neautorizată, violentă, de intimidare a manifestanţilor, care au răspuns civilizat, primind cu aplauze huiduielile continue.

Contrademonstranţii au arborat steagul României, cu înscrisul F.S.N. şi simbolul electoral al partidului, trandafirul, fixate pe el, au huiduit permanent, chiar şi atunct cînd manifestanţii cinsteau memoria eroilor căzuţi în clipele grele ale Revoluţiei din Decembrie 1989.

3) In afara cordonului de pază asigurat de Poliţie s-a aflat o mulţime de 3000—4000 de cetăţeni paşnici, majoritatea simpatizanţi ai manifestanţilor, cărora sub presiunea evenimentelor petrecute anterior în oraşul Ploieşti în zilele de 25 aprilie şi 4 mai— le-a fost frică să participe direct la miting, dar au aplaudat, iar la terminarea mitingului au facilitat plecarea manifestanţilor urmăriţi de contrademonstranţi.

4) Platoul unde a avut loc manifestaţia a fost înconjurat de un cordon „om-lîngă-om" format din sute de poliţişti. Trebuie precizat modul exemplar de organizare a Poliţiei privind acest eveniment, pentru care manifestanţii au mulţumit în cor, scandînd „Cinste lor !"

5) Contrademonstranţii, de o violenţă şi agresivitate ieşite din comun, sosiţi în mod organizat (cu lozinci şi drapele) au încercat tot timpul să forţeze Cordonul Poliţiei. Nereuşind, au atacat şi fugărit manifestanţii la plecarea acestora. Incidentele au fost de o mare violenţă soldîndu-se şi cu răniri grave.

 

COMITETUL DE INITIATIVA

NOTA REDACŢIEI : Un participant la miting (dl Şerban Drăgan) ne-a relatat că feseniştii au huiduit şi au atacat manifestanţii chiar şi atunci cind stăteau in genunchi şi spuneau „Tatăl nostru".                         

Cine propagă, deci, violenţa ?                            

      Cine destabilizează  ţara ?

 

 

(România  libera 9 mai, 90)