DINCOLO DE GREVA FOAMEI

 

Cumplit trebuie să fi suferit Valen­tin Anton de s-a decis să moară prin greva foamei pină nu înlătură comu­nismul din această tară (R. L. din 23 mai '90).

Apreciem curajul său, dar nu-l în­ţelegem. Pînă la cei 31 de ani, ;i-a început viaţa cu peste trei ani de detenţie (în clasa a X-a este condam­nat şi arestat pentru furt din maşini). La 19 ani devine strungar în puşcă­rie. Dar meseria nu era de el. S-a căsătorit la 20 de ani cu Angela de 18 ani, trăind, după spusele vecinilor, din subvenţia tatălui (Aristotel Anton, pe atunci tehnician la Aeroportul Băneasa) şi a unchiului său, Marin Anton, (medic la Spitalul militar). Anturajul, beţia şi traiul parazitar l-au captat mai mult decit viaţa de familie. Bia­ta femeie (bolnavă de diabet) nu mai rezistă. Dar nici odorul tatii nu mai „rezistă" la presiunea vecinilor, exas­peraţi de certurile şi bătăile din fa­milie. După divorţul, plătit tot de „T[ticu", femeia se stinge din viaţă la 24 de ani. Peste un an, acelaşi tătic grijuliu ii găseşte o nouă par­tidă şi îl recăsătoreşte cu Mariana, ac­tualmente şefa unităţii nr. 228 a I.C.L. Tehnometal din Şos. Ştefan cel Mare nr. 24 A (Angela era fosta soţie, nu cum o numeşte revista "Azi", din 29 mai '90, pe actuala soţie), proprietara unei garsoniere în Barajul Lotrului nr. 10, bloc N 10, ap. 88, cu care, are un copil, Alexandru, de 3 ani.

In cei 12 ani de cind a scăpat din puşcărie n-a lucrat decît doar cîteva luni. La I.O.R. ca strungar, pe la I.T.B. ca şofer de troleibuz (şcoală făcută tot pe banii lui babacu), apoi ca macaragiu, băgător de seamă pe un vaporaş de pe lacul din vecinăta­tea casei părinţilor, cascador la Buf­tea, trece şi pe la uzinele „23 Au­gust", dar nici unul din aceste locuri nu l-au putut statornici. Ultimii 3 ani a fost pe post de dădacă. Deci, nici o legătură cu comunismul. Cine l-o fi agasat în asemenea hal şi l-a îndemnat să-şi sacrifice viaţa ? De muncit n-a muncit, iar bani avea, sla­vă domnului, (pentru trai parazitar) de la părinţi, soţie, plus ce-i mai ie­şea din vînzarea laptelui şi a altor bunătăţi procurate cu greu de mama copilului. Deci...

Ce va spune Alexandru despre tine cînd va fi mare, domnule Marian Anton ? Acum este prea mic să te judece. Cu ce ochi te va privi ? Te-ai întrebat ?

Dumitru MANOLE