ION Bugan, Exilat Roman
Fost Detinut Politic, 1961-1988


Founder and President of the
The Cold War Veterans’Association for FREEDOM AND HUMAN RIGHTS
Michigan U.S.A.
Email buganion@hotmail.com
Phone (616) 361-9007

PENTRU CE AM FOST ARESTAT ANCHETAT TORTURAT
SI CONDAMNAT DE TRIBUNALUL MILITAR BUCURESTI
Sentinta nr; 324 din 01 / 08 / 1983 . Dosar nr; 272

O actiune, pe cat ,de riscanta, pe atat de curajoasa:
Manifestatia Publica din 10 Martie 1983.



  Din Piata Libertatii spre Piata Universitatii ,ora 12; 30 dupa ce parcusesem distanta din Piata Libertatii spre Intercontinental, cu portretul indoliat a lui Nicolae Ceausescu, si cu pancardele fixate pe autoturismul meu Dacia 1300, 2- GL –666 .

  Scurt Istoric Informativ. Dupa mezul noptii am plecat din Tecuci spre Bucuresti , si am ajuns in jurul orei trei dimineata in parcarea la Hanu lui Manuc , (aici a avut loc pregatirea). Asi dori sa mentionez: in momentul cand ma pregateam sa instalez pancardele au aparut 2 militieni , in acel moment am simulat ca fac o pana de cauciuc , pe masina mea se aflau mai multe panglici negre legate de la portbagaj la bara din fata a masinii .
  Cand am fost intrebat de ce stationez acolo, eu am motivat ca am venit din province sa ridic un mort de la spitalul Mina Minovici si sa-l transport acasa; cand au auzit de mort au intors spatele si au plecat ; dupa plecarea lor , intru’un minut au fost fixate pancardele si am iesit prin pasajul a 2 – blocuri in Bulevardul 1848 si m-am indreptat spre sensul giratoriu din Piata Libertatii in directia Intercontinental; din acel moment circulatia a stopat ,oamenii citeau lozincele ingroziti nimeni nu indraznise pana atuci sa faca asa ceva impotriva dictaturii comuniste , inclusiv din tarile comuniste vecine , iar romanii au facut-o !!!

  Pe prima pancarda din fata masinii se putea citii :

   CEREM JUDECAREA FAMILIEI CEAUSESCU PENTRU DEZASTRU ECONOMIC AL TARII JAF , CRIME SI UZURPARE

  Sub tabloul indoliat al dictatorului era scris:

   CALAULE, NU TE VREM CONDUCATOR

   Pe pancarda din spatele masini era scris ;

   ARMATA . MILITIA . JUSTITIA . CE APARATI ???
  DREPTURILE SI LIBERTATILE OMULUI SAU DINASTIA FAMILIEI CEAUSESCU !

  ( Cand , dl. ION Iliescu , Siviu Brucan , Petre Roaan , Virgil Magureanu , gen.Nicolae Militaru , autorii loviturii de stat si multi altii vor aduce dovezi ca au luptat impotriva dictaturii Ceausiste si au fost arestati, cercetati si condamati , atunci vor fi crezuti; pana atunci raman niste boschetari fricosi si lasi care prin Parcurile Cismigiu si Herestrau prin tufe stateau la barfa , feriti de ochii securitatii sa nu fie auziti; pana atunci raman mincinosii Natiunii Romane ) “ !!!Asa ca, domnilor mercenari ai totalitarismului comunist si fanatici ai dictaturii proletare din brigazile rosii care au luptat in Spania , si au insangerat paginiile istoriei umanitatii- a sosit timpul sa dati socoteala in fata Tribunalelor Internationale !)

  In timpul manifestatiei, conduceam masina cu mana dreapta , iar cu stanga aruncam manifeste , redectate de mine , si semnate.
  In Piata Universitatii fiind stopul pe rosu a trebuit sa opresc,in vazul a mii de Oameni. Militienii s-au napustit asupra mea ,si au inceput sa traga pancardele de pe masina. Am fost luat pe sus si aruncat in masina lor; transportat la circa de militie din spatele spitalului Coltea.

  Cand am ajuns in curtea militiei ,au inceput sa ma loveasca toti cu picioarele. Intre timp, un capitan s-a apropiat pe la spate si m-a lovit puternic in urechea dreapta si din acel moment mi-am perdut auzul pentru tot restul vetii…!!!
  Doresc sa mentionez ca, in momentul cand am ajuns in holul mare al militiei, un cetatean in civil cobora scarile de la etaj cu manifestele mele in mana; a ordonat incetarea bataii , find intrebat ce am comis. I-am raspus ca am manifestat impotriva dictatorului Ceausescu: cititi manifestele, asta-i toata vina mea…
  Si m-a introdus intr’un birou, pentru a fi interogat. In acel birou se aflau in jur de 10-15 persoane care scriau la masa. Eu am fost repartizat la un anchetator, care arata ca un Hercule- ca daca-mi dadea un pumn ,eram trimis in lumea tacerii. Spre surpriza mea, acest ofiter de militie ,dupa ce a aflat cine sunt si ce am facut, mi-a dat un suport moral, incat am inceput sa nu mai simt durerele; in concluzie- acepta ideeile mele…!!!

  Dar minunea nu a durat mult, ca intre timp, soseste masina securitatii, cu col Nedelcu- seful arestului la Departamentul Cercetari Penale Rahova, unde sunt excortat de doi Ofiteri de securitate. Cum am intrat in curtea securitatii, prima lovitura mi-a aplicat-o un col , ajutorul comandantului , dar intre timp acel col. care m-a lovit a venit la mine sa-si ceara iertare. Nu stiam de ce ??? -pentru mine era o mare noutate…de unde sa stiu eu ca ei intre timp primisera ordin sa nu se atinga nimeni de mine (acel ordin fusese dat de Dascalescu si Postelnicu )
  Sunt introdus intr’un birou de ancheta si se prezinta un col de securitate ,care ma informeaza ca el este anchetatorul meu, si se numeste col Ilie Coman, ma intreaba daca fumez si daca doresc o cafea ,ma serveste cu un pachet de tigari Kent ,si incepe sa ma pregateasca ,ca in curand va sosi Tov Tudor Postelnicu , si ma roaga sa nu raportez ca am fost lovit

  Cam dupa 30-40 de minute apare Tov Tudor Postelnicu, cu un dosar in mana ,toti in pozitia de drepti, intra in birou si mi se adreseaza , ia spune ma , de cate ori ai sarit gardu ? Care gard ? Frontiera ma; o, zic, de 2 ori- una la Rusi si una la Bulgari ,in calitate de turist.
  Se uita in dosar , bine stai jos, ia spune-mi ce legatura ai tu cu Occidentul ? Si cu ce scop ai manifestat ? Pai va rog cititi manifestele ,ca acolo spune tot ce ne doare pe noi romanii, doar aerul a ramas sa ni-l mai luati, incolo tot ne-ati luat, cam dupa vreo ora de discutie , mi-a dat pace si a plecat, dar cu mentiunea sa fiu anchetat pana la epuizare, col Coman ia pozitia de drepti si-i spune ca a inteles .

  Dupa plecarea lui Tudor Postelnicu, sunt introdus in biroul col Gh Vasile seful cercetari penale al Departamentul Securitatii Statului, imi este prezentat Tov ger-l Nicolae Popovici seful Procuraturii Militare, in uniforma militara; si incepe interogarea , scoate codul penal militar si mi se adreseaza cu urmatoarea intrbare: ce legatura am eu cu Americanii si cum se numesc cei cu care colaborez din Europa, cu ce organizatii .
  Daca ii denunt, sunt pus in libertate imediat. Bine domnule general, atunci cititi manifestele ,si puneti-ma in libertate , astia sunt complicii mei ,poporul roman care sufera de foame si de frig, iar daca aveti probe ca eu colaborez cu Occidentul, sa-mi aduceti dovezi si ma supun legii. Va rog sa retineti d-le Procuror General ,ca tot ce am facut ,e din sentimente patriotice; este o datorie a ficaruia dintre noi sa- i aperi pe cei infometati si necajiti, victime ale comunismului bolsevic. Ati trimis la moarte sute de mii de oameni nevinovati, prin condamnarile dv abuzive, domule Procuror , poate intr’o zi, va veni si ziua dreptatii si adevarului, si cei vinovati vor raspunde in fata legii , domnule general. Cam dupa vre-o ora , a plecat, si mi-a dat pace

  Deci dupa plecarea procurorului general, a urmat interogatoriul cu col ILIE Coman pana la 3-4 dimineata. Dupa care, am fost introdus in arestul securitatii subteran. Dupa perchezitie ma conduce intr’o celula ,unde se afla fostul director al abatorului Bucuresti Costescu, anchetat pentru subminarea economiei nationale. La intrarea in celula d-l Costescu face semn sa fiu atent ce vorbesc, ca suntem ascultati. ( celula era dotata cu microfoane ) !!!
  Dupa cateva zile de ancheta , ne pomenim cu un individ mic de statura care facea inspectia celulelor din arest,insotit de col Nedelcu ,seful arestului si de doi subofiteri de securitate, si ma provoaca la discutie,ca sunt un bandit,cum de mi-am permis eu sa indoliez portretul presedintelui tarii si sa cer condamarea, pentru jaf crime si uzurpare. De unde sa stiu eu ca tiganul ala era seful Departamentului Cercetari Penale pe tara , col Vasile ,seful gestapului roman, am avut impresia ca a venit sa repare caloriferile, un tigan mic si burtos ,eu l-am poftit afara din celula; atata a inceput sa tipe ca cei din jurul lui se facusera albi la fata…

  Realitatea este ca pe mine nu m-au impresionat tipetele lui, pentru ca eram a treia oara in aresturile securitatii. Cam dupa o jumatate de ora sunt scos din celula de catre col Nedelcu si ma coboara in arestul subteran la o adancime de unde nu vedeai lumina zilei, iar aer venea prin niste burlane de tabla, cu toata experenta mea, nu intuiam ce vor sa faca cu mine.
  Sunt preluat de doi subofiteri tineri, si ma introduce in biroul lor, primesc ordin sa ma dezechipez in pielea goala, dar intre timp ma intreaba : mai nene dar ce ai facut de te-a adus astia aici ? Pai am manifestat impotriva lui Ceausescu. Bre nene, matale esti cu masina aia rosie cu numar de Galati ? Din curtea noastra ? Le zi da..Sosotesc ei ceva la ureche, imi da un combinezon negru de tanchist, fixeaza lanturile de maini si de picioare, si apoi ma duce in celula de tortura.

  Celula era semi- luminata,cu un pat rabatabil din scadura, ( prici). Imi leaga mainele la spate si ma agata de un crlig fixat in perete si ma ridica in sus cu ajutorul unui lant; dureri ingrozitoare ,eu auzisem de macavela, dar acum o simteam pe propia mea piele, deci nu m-au batut in timpul anchetei ,dar m-au torturat la macavela, asa am patimit 5 zile de pe data de 23 August pana pe 28 august 1983.
  Dimineata la ora 5 incepeau patimile; pe la ora 12 ma coborau sa mananc,dupa care ma duceau la WC si apoi iar ma agatau pana la 10 seara, durerele erau ingrozitoare, curgea transpiratia pe fata, si nu stiu de unde aparusera niste muste,care se asezau pe fata mea, plina de transpiratie, si nu le puteam indeparta. Din informatiile primite, am inteles ca in toata perioada de tortura am fost supravegheat de medicul securitatii, prin vizeta celulei, pentru a nu face hard atac, dar am rezistat, fara probleme. Acestea sunt cucerirele comuniste si viitorul omenirii, calci pe cadavre ca sa traiesti tu bine si sa primesti bani…!!!

  Ancheta a durat cam 5 luni, dupa care am fost dus la judecata, si m-au condamnat, cu toate protestele Internationale , am primit 10 ani de inchisoare ,conform art 166 al 2 cp Sentinta nr 324 din 01.08/ 1983 de catre Tribunalul Militar Bucuresti / Dosar nr.272/1983 cu confiscarea totala a averii ,inclusiv autoturismul- pe care nu l-am primit nici in ziua de astazi
  Doresc sa mentionez ca in sala de judecata, nu au permis nimanui, inclusiv sotiei, sa asiste; a fost delcarat un proces secret. Dupa recursul formal am fost transferat din arestul securitatii ,la inchisoarea Rahova, in aceasta inchisoare am cunoscut pe Iancu Lucian fostul director al Teatrului Constanta; pe inginerul Radu Filipescu; col Munteanu Ion- profesor de Istorie din Cluj; capitanul Florin Scarleski; inginerul Draghici Ion; ger-l Iancu Marian , Sandu Matescu .

  In luna Octombrie 1983 am fost transferati de la inchisoarea Rahova la Aiud ,cu dubele Auto, pana in gara CFR , mentionez ca in duba Auto ,am fost inchesuiti intr’o singura cabina 5-6 persoane nu aveam aer , si eu sufeream cu inima, salvarea mea a venit din partea ingi-lui ION Draghici, a actorul IANCU Lucian , ger-l IANCU Marian care, m-au sprijinit sa stau cu gura la crapatura usii pentru a primi aer, si numai asa am rezistat pana in gara CFR…!!!

  Eu nu am trimis scrisori la Europa Libera sa-mi fac reclama , eu am luptat in tara , alaturi de cei oropsiti de soarta !!! …Statutul de Veteran , trebuie atestat prin fapte si documente , statutul de luptator trebuie dovedit prin acte de curaj patriotic ; Eroii , sunt cei care lupta pentru principii, nu pentru un pumn de galbeni si-o portie de terci , precum Iliescu cu gasca lui !!!…

  Si acum urmeaza , incercarea de asasinare a mea in inchisoarea Aiud , prin Otravire de catre col LAZAR, seful contra informatii, cand am fost scos din celula dupa ora 9 seara pentru ancheta, totul premeditat, inainte de a ma trimite pe duba AIUD – RAHOVA-GALATI sa ma prezinte la DIVORT. Sotia find obligata sa divorteze, copiii fiind dati afara din scoala si sotia din serviciu;
  ( iertam dar NU uitam !!! ) Ianuary 1984 VA URMA !