ION Bugan, Exilat Roman
Fost Detinut Politic, 1961-1988


Founder and President of the
The Cold War Veterans’Association for FREEDOM AND HUMAN RIGHTS
Michigan U.S.A.
Email buganion@hotmail.com
Phone (616) 361-9007

MARTURII   DIN  DETENTIE

 

1948-1964

 

COLONIILE   DE   MUNCA  DIN  INSULA  MARE   A  BRAILEI

SI   INSTRUCTIA   FORTATA

 

 

Gimnastica. O  alta metoda de a ucide  oameni era instructia fortata. Dimineata la ora 5 ;00 erai scos din celula si dus la clubul  detinutilor de drept comun, pentru a face genoflexsiuni , culcari , ridicari, mersul in cote si genunchi, pana  la epuizare. Cam dupa  2-3  ore de chinuri suna sirena,  alarma generala. Transpirat si obosit erai obligat sa te asezi pe cimentul  umed si rece cu fata in sus.

 

            Nu aveai voie sa te misti pana la incetarea falsei alarmei, timp in care te apuca frigul  din cauza cimentului  rece si stropit cu apa de detinutii de drept comun.  Dura in jur de  2 ore, dupa care erai dus in celula  si primeai ordin sa scoti cazarmamentul afara pentru   curatenie.

 

            Capitanul Lazer, seful servicilui de contra informati al securitati care conducea acest program de tortura si teroare  in ficare saptamana, urmarea fisele medicale sa vada  cati  s-au imbolnavit de plamani. Mentionez ca aceasta metoda de exterminare  s-a  folosit in prima  dinastie comunista dar si in  epoca de aur ;

 

            Perchezitile -  o alta metoda de teroare si exterminare. Erai scos din celular  cu tot bagajul  si dus in curtea inchisori , unde primiai ordin pentru dezechipare in pielea goala, si intoarcerea cu fata la perete,  pe un ger  ingrozitor. Gardienii erau echipati cu cisme si paslari iar noi in picioarele goale pe o patura. Asteptai ore intregi pana-ti  venea randul sa te controleze. Cind ajungea in dreptul tau ,trebuia sa casti gura mare si sa scoti limba afara, dupa care te intorceai cu fata la perete, erai obligat sa-ti desfaci picioarele , pentru a-ti  introduce degetul in anus;  daca nu te miscai rebede primiai o cizma in fund, si de multe ori erai lovit in testicule , dureri ingrozitoare , de-ti blestemai  zilele, de ce te-ai  nascut pe acest pamant !!!

 

            Perchezitia  dura cam 7-8 ore;  cind ajungeai in celula gaseai paiele scoase din saltea  si pulverizata  o solutie chimica , care te sufoca;, era o gazare premeditata , care-ti  provoca  usturimi de pile ; ochii lacramau  si respirai foarte greu. Ei motivau ca desinfecteaza , dar aceste gaze provocau mari daune  corpului omenesc. Asemenea metode sau folosit in ambele dinastii  bolsevice, eu am avut parte de-amandoua.

 

            Baile din inchisorile comuniste;  odata pe saptamana sau la doua saptamani ,erai scos la baie, numai cite o celula , intre 14 –16  detinuti ; primeai ordin sa te dezbraci in pielea  goala , deschidea usa si insotiti de gardieni ,echipati cu bastoane de cauciuc , pe un culoar lung pe cimentul rece , in picioarele goale, trebuia sa tii aproape ca alt fel te lovea ;

 

            Cind intrai in sala cu dusuri, primeai un pic de apa calda sa te sapunesti, si pe urama o oprea, asteptai  cu sapunul pe tine ,in jurul de 30 minute, geamurile la baie erau sparte sau intentionat deschise, te apuca frigul tremurai  dupa care deschidea apa rece sa-ti dai sapunul jos; daca  comentai incepeau sa te loveasca cu bastoanele. Asa ne-au tratat fii poporului , cu bastoane pe spate si cu  cismele in fund . Acestea erau cucerirele  comuniste  de care vorbeau  comisarii bolsevici  Silviu Brucan ; Valter Roman ; Tisminetchi ; Chisinevschi ; Rautu ; Roller

Nestor Ignat ; Sorin Toma  ; Nicolschi, Teodor Brates; toti faceau parte din brigazile rosi , teroristi  Internationali,   asasini  Internationali  !!!…

 

DESPARTIREA  DE  JILAVA.  1963

 

            In luna Ianuarie 1963 ,  dupa miezul noptii, a intrat pe celular ofiterul de serviciu  insotit de gardieni  , cu un tabel in mana, si a inceput sa strige numele unor detinuti; printre ei ma numaram si eu. Am primit ordin sa  iesim afara, (era interzis sa vorbim unul cu altul  - lege data de Maromet cu multi ani in urma) .  Cind am iesit afara , era un culoar lung format din gardiei, inarmati cu ciomege si rangi de fier. Asa ne-au excortat pana la dubele auto din curtea inchisorii . Eram obligati sa ne tinem de brat 3 cite 3 , iar daca schitam vreun  gest ne lua cainii in primire, apoi eram loviti de gardieni cu ciomegele.

 

            Pe dubele auto era sris   PAINE  sau  CARNE .  Cu aceste dube am fost transportati  intr-un triaj  al  C.F.R. –ului, unde se aflau  garniturile (dubele, puscarii pe roate ) pe care se putea citi  Posta  romana  sau  colete  , numai ca in interior erau amenajate celule mici in fagure, confectionate pentru 2 persoane. Avea  o bancuta si cand ridicai bancuta ,foloseai  WC, sau  unele erau dotate cu chible, latrine , ( butoi din lemn ) unde-ti faceai necesitatile . Mirosul si lipsa de aer  te ameteau .

 

            Calatoria cu duba  CFR putea sa dureze de la o saptamana  pana la o luna. Era trasa pe o linie moarta si asteptam sa fie legata la o garnitura de marfar . Iarna  era un ger de-ti blestemai zilele iar vara  te sufocai de caldura.Eu am avut parte de ambele anotimpuri , in cei 12 ani de inchisoare executati. Mancare primeam: 200 gr.  telemea  sarata, o bucata de slania imbibata in sare, si 300gm paine, o cana de apa de 2 litri pentru toata ziua in timp ce gardienii aveau amenajata in duba o cabina unde-si tineau armamentul si dormeau, iar in alta cabina bucataria unde frigeau carnati si faceau fripturi. Fumul de la grataru lor te lesina, noi nu vazusem ani de zile asa ceva,iar ei ne chinuiau. Aveau Radio si Televizor , soba cu lemne, iar noi tremuram si rabdam !!! Asa   I-au tratat fii poporului  pe batranii   nostri   patrioti !!!

 

            De mentionat ca acesti gardienii erau niste tigani, adunati din Ucraina si de pe alte meleaguri; li s-au pus epoleti pe umar si au inceput sa ucida bastinasi romanii; o parte din ei au fost adusi de Nicolski si Valter Roman, unii nici nu stiau bine romaneste , iar la directia penitenciarelor, care elaborau aceste programe de tortura, erau Klara Mihailovici si  Liuba  Kisnevski, rude si pritetene de a lui Ana Pauker, si ZELLER . Ei aveu linie directa cu Kremlinul si vorbeua cu Beria direct . Prin anii 1960,   Ludovic Weise era seful sigurantei.

Comandantul inchisori Aiud era Stefan Koller ;  la Pitesti col Itic Averbach ;  la cercetari penale pe acea vreme era Nedelciu si Wisting Eugen, ; Sotia lui Brucan, Alexsandra Sidorovici , in timpul anchetei bateau detinutii politici cu nuiaua in testicule. Era si profesoara la scola de cadre a MI si invata pe tineri ofiteri cum sa tortureze la  MACAVELA  de care am avut si eu parte. Alti tortionari: Segal Luiza , Iosif Strier si multi altiii ( toti evrei comunisti )!!!

 

Insula Mare a Brailei , Inuarie 1963

 

            Dupa  2 saptamani de calatorie cu duba CFR  , am ajuns in Braila . Dupa miezul nopti ne-au scos din dube si transportat pe malul Dunarii, unde am fost imbarcati pe niste bacuri spre colonile de munca, precum : Luciu Giurgeni ;  Stranba ; Salcia ; Grindu ; Stoinesti ; Periprava ;  Rata . Aceste puscarii plutitoare  transportau detinuti la puntele de lucru ,in diferite colonii unde se prestau munci agricole  si taiatul   stufului .

 

            Eu am fost internat in lagarul de munca  Stramba  unde comandantul lagarului era capitanu  Ianischi ,un tigan rau si violent. Acest lagar numara in jur de 2000 de oameni . Brigazile de munca erau formate din cite 100 de detinuti . Dimineata eram escortati de militari si militieni, calare pe cai, insotiti de cainii. Cind ajungeam la punctul de lucru, militari incojurau perimetru  si plantau  cu semne zona interzisa .Doresc sa mentionez in mod deosebit ca foarte multi detinuti au fost impuscati  cu semnul in brate;  in momentul cind  infingeau in pamant , idicatorul cu zona interzisa , deschideau focul,   inscenand ca a vrut sa evadeze.

 

            In fiecare zi trebuia sa facem  150 de gropi , sa  plantam plopi Canadieni. Cei care nu reuseau sa-si faca norma, erau batuti si bagati la izolare cind ajungeau in  lagar !!! O mare parte dintre acesti detinuti  epuizati de anii de detentie si de torturile din timpul anchetelor si-au gasit moartea. Trupurile lor erau bagate intr’o magazie si tinute acolo pana venea o comisie formata din procurori  si medici , numai ca nu mai avea cum sa-i indentifice , pentru ca fetele lor erau mancate de sobolani !!  Apa de baut o imparteam impreuna cu sobolani, aparusera leptospiroza, foarte multi detinuti au pierit in urma acestor boli, asistenta medicala nu aveam , pachete din partea familiei nu primeam , deci destinul nostru era pecetluit .

 

            Vreau sa mentionez, ca un alt cimitir al romanilor erau bacurile:  inchisori pe apa. Detinutii erau folositi sa taie stuf si in timpul  cind taiau stuful se rupea geata, si erau inghititi de apa ,si de mlastina. Nimeni nu le sarea in ajutor, doar se incheia un proces verbal. Cei care mai scapau cu viata preferau sa-si taie un deget sau sa inghita cozi de lingura pentru a fi dusi la spital. De mentionat ca detinutii locuiau pe acest bac plutitor: acolo dormeau , acolo gateau, iar cazanul cu mancare era instalat sub scari, si de cite ori scoteau hardaul cu materii fecale  pe scari , detinutii slabiti si epuizati de munca scapau hardaul si se rasturna deasupra cazanului cu mancare, nu mai ajungea sa-l rastoarne in  Dunare !  Libertatea  se poate obtine cu o singura conditie , sa vrei sa dai ceva in schimb, sa lupti pentru  ea, sa te sacrifici !

 

            Toti , mergem  spre un singur  loc - Cimitirul  pana  acolo este o  competitie  stupida  cand   viata  este  singura  valoare , pe  care  unii  satrapii  ajung la putere  si ti-o  ea !!!

 

            In cele mai grele momente din viata neamului nostru, s-au  ridicat  viteji  si intelepti , ofiteri si militari ,  conducatori  luminati ,  magistrati  cinstiti  si  drepti,  creatori de exceptie, care au  salvat  neamul  nostru de  la   peire !!! ( las aceste marturii pentru posteritate , cine  stie sa  lupte nu  v-a  fi  niciodata  rob ).

                                                                   

Va  urma

                                   www.procesulcomunismului.com  colectia  ION  Bugan