ION Bugan, Exilat Roman
Fost Detinut Politic, 1961-1988

The Cold War Veterans’Association for FREEDOM AND HUMAN RIGHTS
Michigan U.S.A.

DEVA HUNEDOARA  Marturii din perioada aniilor 1961,cand am fost arestat si anchetat de ofiterii de securitate,in arestul subteran al securitati Deva; Judetul Hunedoara.

  Doresc sa mentionez in mod deosebit,ca in momentul cand erai arestat, de catre agentii securitati ,prima data-ti fixa ochelari orbi , si apoi catusele, in momentul cand erai aruncat in Jeep ,nu cunosteai directia , nu aveai voie sa tipi sau sa protestezi.

  Cand ajungeai in arestul securitatii ,te intorcea cu fata la perete si primeai ordin sa te dezbraci in pielea goala, fara sa-ti dai ochelari jos,dupa care urma perchezitia , ordona sa casti gura, si se uita in anus, dupa aceasta perchezitie erai prins de mana si introdus intr-o celula , semi-luminata , dupa care-ti scotea ochelari.

  Programul de detentie in aresturile securitati erau diferite; in primul rand nu erai scos la aer in al doilea rand erai tinut singur in celula , cat dura ancheta , 9 luni, pana la doi ani, depindea de informatiile primite din teren, rude frati surori,prieteni de serviciu si de scoala ,ancheta mea a durat 9 luni, dupa care m-a introdus intr’o celula cu doi arestati, ing Carol Muller ,din Sebes Alba si cu Dr Moiusiu Dumitru, din Iasi .

  Imaginati-va si dv. cum se poate ca un om ,fie el tanar sau batran,sa stea in captivitate 9 luni de zile fara sa scoata o vorba, iar dimineata la ora 5 suna desteptarea,intrau in celula si-ti introducea in chibla, o pastila care emana gaze, de te ustura gatul, ochii,si producea o stare de somnolenta, nici in ziua de astazi nu am aflat ce contineau acele pastile ,si care era menirea lor

  Asa ne-au tratat pe noi militantii bolsevici (precum comisarul bolsevic Silviu Brucan, Nicolschi ,numele lui adevarat ;Boris Grunberg; Valter Roman,numele lui adevarat,Ernest Neulander ; Zeller; Leontin Salajan); toti comisari bolsevici, ei si-au casapit propii conationali, nu numai pe romani, unguri sau evrei, tot ce se opunea.

  Ei nu au apartinut ,si nu apartin natiunilor respective,chiar daca se declara ca atare, ei apartin unei singure Natiuni; Bolsevismul cominternist, al terorii si crimelor, dogma lor , sau Biblia lor este Marxismul- Leninismul - Stalinismul.

  Dispretul grosolan fata de demnitatea si personalitatea fintei umane ,este atestata de crimele comise in cele doua dinastii comuniste,si de cele 2 milioane de dosare la SRI…
  Comunismul ; Masina de tocat Oameni,indeferent de Natonalitate ,sau Tov de drum.

AURUL POPORULUI ROMAN !  Prin anii 1960 ; Invadatorii Bolsevici ,au proclamat o lege care stipula: toti detinatorii de aur ; sunt obligati ca in termen de 30 zile sa depuna toate obectele din aur la Militie ,iar cei care nu vor depune la termenul prevazut vor fi pedepsiti cu 5 ani de inchisoare.

  Despre aceste vremuri, doresc sa va introduc in Istoria necunoscuta a timpului,care s-a abatut pe meleagurile tarii noastre si nu este cunoscut de copiii nostrii…!!!

  Grupul nostru format din 7 persoane; Petrica Tudor; fost pilot in aviatia militara ; Ion Bugan; Bun Pavel; Petrica Hangu; Lupascu Dumitru ; Dinulesciu ; si Maria Tudor;….dupa condamnare am fost introdusi din sala tribunalui direct in curtea inchisori, acolo sub Cetatea Deva , unde ni s-au aplicat cele mai groaznice suplicii.

  Am fost repartizati in diferite celule, ficare celula era dotata cu 6 paturi militare suprapuse, 3 in stanga si 3 in dreapta ,celula avea o lungime intre 5-6 m si latimea 3-4 m, si in ficare celula eram intre 14- si 16 condamnati , fereastra era astupata cu scandura,(lipsa de aer).

  In aceste celule ale morti am cunoscut Partizanii din munti care luptasera impotriva trupelor de securitate,sub comanda lui Arnatoiu Toma si ger-l Dabija si a lui Gh Arsenescu Tot aici am cunoscut pe Dr Gruita Victor din Cricau Cluj; si pe col Ilie comandantul UM De artilerie din Hunedoara; Tot aici am cunoscut pe fostul sef de gara din Teiusi ,d-l Popa care-l adapostise de multe ori pe Dr Petru Groza, am cunoscut multe grupuri din Sebes Alba; Hateg; Alba Iulia; Orastie ;

  Dar doresc sa mentionez cazul d-lui Popa ,seful gari Teius, omul acesta era condamnat pentru detinere de Aur, securitatea ii confiscase in jur la 5 kg de aur ; Ca el erau foarte multi, intrebarea se pune ce cautau acei Oameni la Politici ??? raspunsul l-am gasit peste 3 ani si trei luni dupa eliberarea noastra in vara anilor 1964; De ce ?? Simplu: regimul la politici era de exterminare si majoritatea au murit…!!! Iar bolsevicii au ramas cu aurul ; dupa eliberare m-am intanlit cu d-l Popa ,si l-am intrebat daca I-au fost restituite cele confiscate ,raspunsul a fost ca ofiterii de securitate ii trecusera in procesul verbal de confiscare , numai 500 grame nu 5 kg …!!!!??? Consider ca orice comentariu de prisos…

  Mentionez; va las aceste randuri ,pentru posteritate ,eu mai am foarte putin, si voi pleca in lumea tacerii, si nu asi vrea sa fiu blestemat de copiii nostri ,ca am stiut si nu le-am spus, aveti deplina libertate de a alege intre comunism si libertate; adica a calca pe cadavre ca sa devii bogat , sau de a fi onest si demn…

  Aiud; anii 1966-1968, in aceasta inchisoare am cunoscut mai multe grupuri,care au fost descoperiti de securitatea romana, pentru trafic cu aur, grupul Zilberman ,mi-a retinut atentia cel mai mult, grupul format din 17 persoane,din Ministerul de Interne; Ministerul Finate; si Comert exterior .

  Am stat in celula cu directorul Comertului Exterior Roman d-l Ronzingher Alderbert Alexandru Ioanid (Herman Lebovici ), seful militiei judiciare pe tara,;Haralampe Obedeanu; (Hary Lazarovici) si alti, acesti detinuti au fost condamnati pentru scoaterea aurului din Tara, cu ajutorul unor evrei comunisti din Viena; cei din Viena au facut comanda de cateva sute de butoaie din lemn la un pret foarte bun, evreii din romania le-au confectionat,dar unele cu fund dublu; asa au rausit sa scoata din tara bijuterile si salbele de Aur confiscate de la detinti politici si alte obecte de valoare…!!!???

  Un alt grup care s-au ocupat cu scoaterea Aurului, din tara au folosit o alta metoda ; placile indicatoare de la tren ;pe care scria Bucuresti-Budapest-Viena; erau confectionate din Aur; cand ajungea la Viena doar o schimbau ;Asa devii bogat, ucizi bastinasi ,si devii tu propietar…!!!

  Si atunci ca cetatean roman ,animat de niste sentimente curate fata de natia ta ,cum sa nu-i aduci in fata legii pe acest jefuitori Internationali,din brigazile rosii care ne-au transformat in cersetorii lumii !!!!


  SEMNEAZA CETATEANUL AMERICAN de NATIONALITATE ROMANA
  Sincerely Yours
  ION BUGAN
  Member,D.A.V. Commanders Club .U.S.A.
  Totul se pastreaza la arhiva universitatii, MI – Oxford - si Polonia ( Solidarnosc ) Lech Walesa Istitute , pentru studii si cercetari istorice a Crimelor Comuniste .