Prima pagină
  Arhiva de documente
    Colecţia Ioan Rosca
      Istoria unei contestaţii
        1989 - 1990


Contact
contributii@procesulcomunismului.com
propuneri pentru îmbogăţirea spaţiului, neafişate
mesaje@procesulcomunismului.com
saluturi ce pot fi afişate în cartea de oaspeţi
  

1989 - 1990


Extrase din jurnalul Ioan Rosca - 16 decembrie 1989 / 27 iunie 1990
Acum 4 ani Calin Nemes ... publicat pe grupul de news soc.culture.romanian la 21 decembrie 1993
"...Aveam sa aflam dupa un timp ca fusese salvat miraculos. Aveam sa-l auzim vorbind si sa-i citim, din cind in cind, reflexiile publicate in presa. Amare reflexii privind modul in care revolutia pentru care isi oferise viata fusese furata de ariegarda puterii comuniste, pe cale de a-si reconsolida poziitile..."
Acum 4 ani, contrarevolutia... publicat s.c.r. la 21 decembrie 1993
Confiscarea revolutiei a fost sesizata de unii din prima clipa (vezi tipatul "Fara comunisti!", care apare pe caseta filmata la CC (la ora 17, cind au iesit in balcon emanatii...) Altii s-au trezit progresiv, alimentind manifestatiile de protest care s-au tinut lant in prima jumatate a anului 1990 ( 26 decembrie, 12 ianuarie, 24-27 febrarie, 28 ianuarie, 12-19 februarie, etc) si au fost inabusite in forta (cu episodul principal al Contrarevolutiei la 13 iunie 1990) Am urmarit, participat sau comentat multe din aceste manifestatii de strada. Din pacate, mai gasesc putine urme. Cind actionezi, nu ai timp sa scrii.
"... Implinim 4 ani de cind reteaua securicomunista din Romania, amenintata de izbucnirea revoltei in lagarul de munca, exterminare si alienare pe care il "administra" de citeva decenii, a declansat "contrarevolutia de catifea". O adevarata performanta de manipulare in masa si de farsa politica
Acum 4 ani, 26 decembrie ... publicat s.c.r. la 26 decembrie 1993
"Eliminarea lui Nicolae Ceausescu a declansat doua fenomene cu sens inversat, dar cu efect nociv insumat: membrii retelei securicomuniste s-au solidarizat, incetind infruntarea ; in schimb unitatea ce legase participantii la revolta, pentru numai citeva zile, s-a dezintegrat ...
Pentru acest dublu proces nefast de recristalizare, 26 Decembrie 1989 are o semnificatie deosebita[..]"
Dezintoxicarea, 23 decembrie 1989, publicat în "Ceahlăul" pe 27 dec. 89
"[..] Vigilenta la care ne obligă această clipă fecundă a istoriei cere ca SA NU PERMITEM NOILOR DESCURCĂREŢI SĂ IA LOCUL CELOR VECHI şi nici ca ruşinile trecutului să fie uitate, risipindu-se ocazia marii lecţii morale!"
Apel catre intelectualitatea tehnica, 27 decembrie 1989
Mesaj prezentat "in direct" la Televiziunea Romana- pe 27 decembrie, dar transmis ciuntit (pina la distrugerea sensului) pe 3 ianuarie 1990. Am aflat cu aceasta ocazie modul "original" de functionare al televiziune "eliberate": cenzurat pina la a deveni de nerecunoscut si inofensiv, apelul meu a fost emis dupa citeva zile.
"[..] Familia fara nume nu era singurul dusman, ea s-a sprijinit pe o intreaga structura si sintem departe de a fi demontat! Iata de ce, dragi tineri si muncitori, nu trebuie sa renuntati la lupta, care de-abia a inceput, si trebuie sa folositi sprijinul intelectualitatii si maturitatii de buna credinta, care va poate clarifica situatia si va poate orienta!
Mina poporului are nevoie de ochi !"
Apel pentru desavirsirea revolutiei, 11 ianuarie 1990
Text redactat in prima versiune la 30 decembrie 1989, predat citorva ziare (de exemplu la Adevarul pe 2 ianuarie 1990) furnizat sau chiar citit unor personalitati (Victor Rebenciuc etc) pe care vroiam sa le provoc la implicare politica. Versiunea pusa aici (predata si lui Niculai Constantin Munteanu pentru a fi citita la Europa Libera) dateaza din 11 ianuarie 1990.
"[..]Asteptati sa consumati fructele revolutiei?
Pofticiosilor! Luptati mai intii pentru sansa reusitei ei, atit de indoielnica in aceste zile in care retragerea voastra "elevata" lasa mina libera vechii "garnituri" de teroare si aventurierilor debusolati! Treziti-va odata si intelegeti necesitatea iesirii in arena politica a fortelor care sa apere sansa elevarii fiintei umane![..]"
Apel pentru un Partid al Culturii
Redactat începînd cu 30 dec. 1989, prezentat unor intelectuali cunoscuti si unor ziare; nepublicat;continuat apoi cu proiectul Partidului Intelectualitatii.
- Apel pentru constituirea unui Partid al Culturii - 30 decembrie 1989
- Argumente pentru constituirea unui Partid al Culturii - 2 ianuarie 1990
- Sugestii privind o posibilă platformă a unui Partid al Culturii - 5 ianuarie 1990
Interventie clarificatoare, "Ceahlaul", 4 ianuarie 1990
"[..]Iata insa ca demagogii de profesie, au inteles sa se scuze nu prin cainta, ci prin contraatac! Ei au avut nerusinarea, in multe locuri, de a se erija in pozitia de reprezentanti ai revolutiei noastre!!! Este o insulta si, ceea ce este mai grav, o lovitura data dorintei generale de pacificare[..]"
Pentru un Partid al Intelectualităţii (Renaşterii Spirituale)
Redactat pentru Partidul Intelectualitatii începînd cu 12 ian. 1990 (dupa discutiile legate de initiativa Partidului Culturii), prezentat in versiunea "Partidul Renasterii Spirituale", unor intelectuali cunoscuti, unor asociatii (GDS) si unor tineri participanti la mitingurile anti-FSN; nepublicat, valorizat in proiectul miscarii "Alternativa 90".
- Schiţă de program şi notă - 16 ianuarie 1990
- Proiect de program - 23 ianuarie 1990
- Platformă rezumat - 25 ianuarie 1990
Comunism şi intelectualitate, 25 ianuarie 1990.
Textul a fost redactat in saptamina dinaintea ciocnirii de la 28 ianuarie 1990 si prezentat redactiei revistei "22" si ziarului "Romania Libera". Nu i s-a dat atentie, chiar daca a fost confirmat, din pacate, foarte repede.

"[..] Dar intelectualii adevăraţi ( nu persoane mascate cu diplome la manifestări de carnaval) nu pot reduce procesul de refacere a ţării la eliminarea efectelor bolii, fără a eradica şi cauzele ei, admiţind rămînerea structurii îmbolnăvitoare la conducere (aceasta este, se pare, dorinţa manipulată a naţiunii debusolate). Ea trebuie să-şi apere sănătatea de sistem şi prin aceasta, sănătatea societăţii. Un obiectiv de prim plan, este de a ajuta mulţimea să înţeleagă că, apariţia salamului şi căldurii nu va dovedi nimic, nu va da nici-o garanţie pentru mîine, că numai o operaţie radicală, de curăţire a organismului de parazitul care-l invadase, poate crea şanse reale. E bine să afle cît mai mulţi, că focarul acestui război este la nivelul sistemului nervos, al conducerii şi că interesul victoriei inteligenţei normale asupra microbului pseudodoctrinar comunist, este vital pentru viitorul întregului organism."
Pentru Miscarea "Alternativa 90"
Program conceput in versiunea 1 pe baza celor dedicate Partidului Renasterii Spirituale. In urma demonstratiilor din 24-29 ian. 90 si a deciziei constituirii CPUN, pe marginea acestui program s-au purtat discutii cu tinerii protestatari anti-FSN , in incercarea de a forma un nou partid care sa reziste contrarevolutiei comuniste, rezultind versiunea 2. Versiunea 3 a fost redactata in urma remarcilor unor intelectuali de la GDS, care insa nu s-au inscris in miscare. Din acest motiv, nu am obtinut, in timp util, cele 256 de semnaturi necesare infiintarii. Programul a mai fost discutat pina in luna martie, cu grupul "Uniunea pentru Alternativa", fiind apoi abandonat; nepublicat.
- Miscarea "Alternativa 90" - versiunea 1 - 29 ian.90
- versiunea 2 - 3 feb. 90
- versiunea 3 - 7 febr.90
Acum 4 ani, la 12 ianuarie ... 12 ianuarie 1994
"[..]A fost rindul lui Mazilu, care a furnizat o lovitura de teatru. (Oare cind vom sti ce se ascunde de fapt in spatele ei): a pornit un discurs net anticomunist, si anti FSN-ist dind tonul unor sloganuri de genul "Moarte pentru moarte!"(era vorba de cererea multimii de a se anula decretul suspect dat de FSN, ce elimina pedeapsa cu moartea prevazuta in codul penal si aplicata atita timp abuziv in comunism). Multimea il urma cu tot mai mult entuziasm, urcind diapazonul protestului. Mazilu vorbea de dreptate si de Timisoara.[..]"
Acum 4 ani, confruntarile din 24-29 ianuarie, publicat s.c.r. la 28 ianuarie 1994
"[..]Dar, scinteia care a produs revolta din 24-28 Ianuarie a fost anuntul, facut de Iliescu pe postul de televiziune, CA FRONTUL SE TRANSFORMA IN PARTID POLITIC SI VA PARTICIPA LA ALEGERI.[..]"
Acum 5 ani contrarevolutia - publicat pe s.c.r
Comemorare
"[..]Cit priveste destinul multora dintre cei invinsi atunci, eu nu sint decit un exemplu oarecare, nici mai mult, nici mai putin reprezentativ ca altele. [..] Nimeni nu detine monopolul reprezentativitatii privind revolta antisecuricomunista."
Pentru inceput, un epilog
"Voi incepe seria de relatari personale despre revolta antisecuricomunista de acum 5 ani (concentrata in jurul mitingului din Piata Universitatii) transcriind declaratia Asociatiei "Dialog Piatra Neamt" privind represiunea din 13-16 iunie.[..]"
Piatra Neamt: martie / aprilie 1990 – 1
"[..]Eram singura organizatie locala cu activitate antisecurista, destabilizatoare... Nu am reusit, prin agitatia noastra neputincioasa, decit sa creem o impresie de liberalism : "Vezi domnule, asta e democratia, pot toti nebunii sa tipe ce vor !". Fie-mi iertata autoironia... ! [..]"
Piatra Neamt: martie / aprilie 1990 – 2
"[..]Realitatea ne sfida asadar nazuintele, si le inmorminta. Implacabil, ne apropiam de legitimarea electorala a unei catastrofale falsificari. Tovarasii urmau "sa se aleaga" nestingheriti. Simteam nevoia unei reactii care sa intrerupa hipnoza colectiva, sa curme lantul dezinformare - degradare - complicitate.[..]"
Bucuresti: 27 aprilie 1990
"[..]Am pornit singur la televiziune pe la ora 8 seara. Stiam ca e o citadela inabordabila. Aveam insa o idee, pe care am pus-o in aplicare si care a functionat. M-am prezentat la poarta si l-am cerut la telefon pe domnul Petre Popescu (redactor cu rol cheie in " revolutia televizata" ). I-am spus ca am un mesaj important din partea Grupului pentru Dialog Social, care ar putea linisti spiritele si cobori tensiunea [..]"
Timisoara: 28/9 aprilie 1990
"[..]Daca din partea invitatilor, confruntarea radicalism - maleabilitate a fost oarecum fireasca, atitudinea organizatorilor a fost surprinzatoare. Ei s-au plasat consecvent pe pozitii extrem de prudente, indemnind adunarea sa evite orice exces, evitind deciziile, atenuind formularile ! Faptul acesta a avut un efect derutant, pentru cei ce venisera acolo catre autorii unui apel civilizat, dar ferm, la rezistenta.[..]"
Bucuresti: 30 aprilie 1990
"[..]Am urcat in balcon, pentru a lansa un mesaj similar cu cel de la Timisoara : un semnal de alarma privind situatia opiniei publice din Moldova. La un moment dat discursul mi-a fost intrerupt. Multimea a inceput sa scandeze la unison : "Iesiti in strada ! Iesiti in strada !...[..]".
Piatra Neamt: 1-3 mai 1990
"[..]Ne-au luat pe sus. Fiecare inconjurat de cite o haita, am fost tiriti in primarie. Am mai apucat doar sa sesizez un fel de rocada. Tovarasii cei mai activi, care cerusera vehement pedepsirea noastra, au facut un pas in spate si au disparut. Am ramas in compania "esalonului doi", care probabil era compus din oameni sincer intaritati impotriva noastra.[..]"
Bucuresti: 3-4 mai 1990
"[..]Un grup de aproape 40 de persoane incepuse o greva a foamei in piata. Asta arata cit de raspindita era frustrarea. Ne-am alaturat acestui grup. Erau oameni foarte variati, uniti de o anume intransigenta si disperare. Ne-am asezat cu totii sub balconul universitatii.[..] Seara, incurajati de reactia Pietei la citirea Apelului nostru, am incrcat sa ne explicam punctul de vedere liderilor care discutau chestiuni de strategie si sa-i determinam la a ne sustine revendicarile, in primul rind denuntarea alegerilor.[..]"
Piatra Neamt - 5 mai 1990
"In dimineata zilei de 5 mai, am ajuns din nou in gara din Piatra Neamt, impreuna cu invitatii nostri din Forumul revolutiei din Decembrie 1990. Intentia lor era sa povesteasca cum au pornit revolta de la Timisoara, cum a decurs represiunea si cum si-au dat seama ca "noua" conducere a tarii incearca sa deturneze revolutia.[..] Dar am decis sa parasim orasul si sa ne aruncam in mitingul de la Bucuresti. Scopul : denuntarea "alegerilor", sustinerea "Apelului din Moldova".[..]"
Bucuresti: 6-19 mai 1990. Raportul cu puterea
"[..]intre Piata si putere s-a ajuns la un antagonism net. Dupa parerea mea, nu era loc pentru nici un "consens", confruntarea era inevitabila : nu exista pact intre victima si calau ! De aceea cred ca declaratiile ambelor parti privind deschiderea spre dialog au fost ipocrite. Puterea urmarea de fapt tergiversarea si atenuarea impresiei de intoleranta. Liderii Pietei urmareau o bresa in cenzura puterii, printr-un eventual dialog televizat.[..]"
Bucuresti: 6-19 mai 1990. Piata si reprezentantii ei
"[..]Ma intrebam uneori, cum e posibil ca anumite discursuri indoielnice enuntate la microfon, sa fie ascultate cu atita docilitate de persoane capabile de elaborari net superioare ? Cum e posibil ca unii "baieti" sa faca atitea lucruri bune, valoroase, pentru miting si sa ramina vesnic necunoscuti, in timp ce musafiri "vestiti" de o clipa, pentru citeva consideratii banale, sa fie solid impregnati in memoria colectiva. Cum e posibil ca un "lider" sa fie sub nivelul oamenilor pe care ii reprezinta ?[..]"
Bucuresti: 6-19 mai 1990. Razboiul informational
"[..] dintr-o "anumita parte a presei", cetateanul afla ca in Piata Universitatii sint adunati huligani si elemente depravate, drogati, inarmati, platiti de forte obscure (dar legate de partidele istorice) pentru a destabiliza democratia, a aduce cu forta mosierii la putere si baga in puscarii toti membrii de partid.[..] Deruta era totala. Batalia dintre "cele doua prese", in absolut antagonism, silind cetateanul sa aleaga, ar fi fost mai echilibrata, daca puterea nu ar fi avut doua pirghii redutabile prin care sa influenteze hotaritor decizia privind "cine spune adevarul ?" : televiziunea si agentii securitatii."
Bucuresti: 6-19 mai 1990. Manifeste ale "Golaniei"
"[..]Serialul de 10 manifeste ale "Golaniei", emise intre 9 si 19 mai, a fost discutat de grupul nostru si redactat de mine, in conformitate cu ceea ce percepeam a fi sensul politic major al mitingului.[..] Seara ma prezentam cu "manifestul zilei" in balconul universitatii. Era intii analizat. Apoi transmis si supus spre aprobare multimii. Uneori l-am citit chiar eu, alteori cineva dintre orgnizatori. Publicul le-a primit pe toate, cu multa caldura.[..]"
Bucuresti: 6-19 mai 1990. Implicarea intelectualilor - 1
"[..]regret efectul negativ al acestor retineri, care au slabit rindurile rezistentei. Cei care n-au venit, trebuie sa stie ca in lipsa lor s-a ajuns la un raport de forte cu puterea, catastrofal, si la degradarea organismelor opozitiei. Acest fenomen m-a facut sa alerg atit, in acea perioada, dupa personalitati ramase in rezerva si sa le instig la implicare, prin declaratii sau fapte."
Bucuresti: 6-19 mai 1990. Implicarea intelectualilor - 2
"[..]Ne putem intreba de ce aceasta mobilizare s-a "dezumflat" atit de puternic dupa 20 mai, de ce atit de rapid entuziasmul a fost inlocuit de disperare, si disponibilitatea de rezerva ? De ce mitingul a fost parasit brusc de catre personalitati, si lasat sa agonizeze ? De ce s-au manifestat reticente ulterioare (regrete chiar) fata de participarea la el ? De ce, ceea ce fusese "iluminare" a fost mai tirziu etichetat ca "iluzie" ?[..]"
Bucuresti: 6-19 mai 1990. Triunghiul manifestatie-partide-alegeri - 1
"[..]conducerile partidelor de opozitie de la Bucuresti erau (sau pareau) "decuplate" de realitatea din teritoriu si profesau un optimism total nejustificat ; isi permiteau scindarea opozitiei in numele "interesului de partid" sau al nuantelor de doctrina, intr-un moment in care era o nevoie absoluta de unitate pentru intarirea frontului impotriva Resaturatiei Comuniste ; erau pe cale de a legitima "alegerile", in speranta inexplicabila ca ele le vor da cistig de cauza.[..]"
Bucuresti: 6-19 mai 1990. Triunghiul manifestatie-partide-alegeri - 2
"[..]Asteptam clipa in care Cimpeanu sau Ratiu (despre cei de la televiziune nu-mi faceam iluzii) vor arunca in arena intrebarile noastre. Asteptam inutil .Nu s-a intimplat nimic.[..] Pe 19 mai, consemnam esecul absolut al tuturor eforturilor noastre.Nu convinsesem nici un partid sa iasa din alegeri, pentru a le nega inainte si nu dupa[..]. Nu convinsesem nici o asociatie sa centreze mitingul pe denuntarea alegerilor. Nu reusisem sa racorim entuziasmul prietenilor nostri si sa-le indreptam atentia catre catastrofa din provincie."
Piatra Neamt: 20 mai. Epilog
"[..]declaratiile de denuntare si retragere din alegeri nu ncapusera in presa locala. Iata-ma deci candidat impotriva vointei mele.[..] 21 Mai, 5 dimineata.... Singur, in caminul din Baltatesti . Rinduind cu furie voturile ce-mi parafau insingurarea. Si desi nu puteam acuza vre-o surpriza, simteam cum imbatrinesc cu viteza, cum nu-mi pot stavili disperarea...[..] Eram un alt om, aveam un presedinte, aveam un parlament comunist, ales democratic ! Faradelegea se consumase.Asa a inceput prizonieratul meu de constiinta. Cosmarul meu. Ruperea mea de tara. [..]A te incapatina sa faci bine impotriva dorintei cuiva, cere un anume fanatism. De care, nu ma vreau in stare.[..]"
Din activitatea asociatiei Dialog
Mesaj la mitingul de la 25 martie 1990
"16 mecanisme care frineaza revolutia[..]"
Acum nr. 0
Revista scoasa la ghestender pe 25 martie 1990
"ACUM Marile rascruci din istoria unui neam sint rare, dar ii determina existenta, asa precum deciziile, la intersectii, stabilesc traseul unei calatorii. Sintem azi intr-o astfel de pozitie, dar multi nu inteleg acest lucru si nu vor sa-si asume responsabilitatea participarii la procesul cautarii solutiilor. [..]Aparitia numarului 0 al revistei noastre in ziua in care se implinesc 100 de zile de la declansarea exploziei eliberatoare este un omagiu adus eroilor revolutiei.Invingind frica, ei ne-au lasat in pastrare stafeta dorului de libertate, pe care nu avem dreptul sa o lasam sa se stinga ![..]"
Realitati scandate, "Actiunea", 7 aprilie 1990
"[..]Precizez scopul principal al manifestatiei noastre; sa reamintim prietenilor cui datoreaza eliberarea din cosmar. Am vrut sa atragem atentia ca, in orase ca al nostru, nu s-a produs un fenomen revolutionar propriu-zis, ceea ce ii impiedica pe cetateni sa inteleaga atitudinea adevaratilor luptatori, cum sint revolutionarii maturizati ai Timisoarei. Consideram ca a devia recunostinta dinspre adevaratii revolutionari inspre guvernul care gestioneaza cuceririle luptei lor, reprezinta o impietate fata de eroi."
Candidatura pentru Proclamatia de la Timisoara, 25 aprilie 1990
"[..]Subsemnatul, Rosca Ioan, am depus pe data de 22-04-1990, ora 11, cererea de inscriere pe lista candidatilor pentru Adunarea Deputatilor, solicitind pozitia de independent pe lista PNT-c.d. pentru sustinerea Proclamatiei de la Timisoara si a Platformei proprii, asa cum era prevazut si pe capul listelor cu 283 de semnaturi cu care m-am prezentat.[..]"
Ruga, "Ceahlaul", 26 aprile 1990
"[..]Astazi, bateti pe la usile oamenilor cintind smerit: „Trei iezi cucuieti,/ Usa mamii descuieti,/. Ca mama v-aduce voua..."Dar eu sint IEDUL CEL MIC si imi rog fratii de la tara : NU DATI DRUMUL LA USA! Uitati-va bine la fetele lor, amintiti-va cum s-au purtat pina acum, recunoaste-ti-le vocea, pina vor apuca sa-si ascuta limba atit de bine incit sa nu mai simtiti ca la usa e... LUPUL."
Mesaj sustinut in Piata Operei (28 aprilie 90) si in Piata Universitatii (30 aprilie 90)
"Asociatia "Dialog Piatra Neamt" a facut tot ce i-a stat in putinta pentru a pastra in inimile moldovenesti flacara pe care ati aprins-o aici, hranind-o cu trupurile voastre. Vreau sa va rog insa si pe voi sa fiti solidari cu cei care au ramas prizonieri in enclave comuniste.[..]"
Declaratie la Politie – greva foamei pentru Piata Universitatii, 1 mai 1990
"Va anuntam pe ceasta cale ca un grup de membri ai asociatiei "Dialog Piatra Neamt" care s-a afiliat pe data de 28-04-1990 la Alianta Nationala pentru Proclamatia de la Timisoara, a inceput marti 1-05-1990 la ora 16, o greva a foamei, in semn de solidaritate cu revolutionarii acuzati de catre guvern, de huliganism.[..]"
Tirania consensului – interviu in revista "22", 17 mai 1990
"Cele o suta de ore ale acestei dureroase experiente, cele trei luni de activitate in cadrul Asociatiei noastre, valul de violenta cu care este intimpinata orice manifestare a unei opinii nealiniate la linia guvernului, creeaza o stare de intimidare generala a carei cauza si efect sint cuprinse in Apelul din Moldova pe care l-am redactat in tren, venind spre Bucuresti."
Intrebari puse candidatilor la presedintie din partea Pietei Universitatii
Document din 17 mai 1990
Marian Munteanu, publicat s.c.r la 24 martie 1995
"[..]Acum 5 ani, la 19 Mai, cind am parasit Piata Universitatii, am compus un document de protest fata de orientarea imprimata mitingului de Marian Munteanu (si altii) si i l-am inminat.[..] In rezumat : incapatinat, vanitos, intolerant, necopt, teatral, gaunos si ambitios, MM a avut o prestatie defectuoasa in Piata Universitatii. Ramine insa intrebarea daca interventia lui a impiedicat o alta alternativa, sau daca a umplut un vid, inca si mai de nedorit !"
Anexa (replica la o replica):
"S-a facut si se face totul", pentru ca acest episod cheie al infrintei Revolutii anticomuniste sa fie ridiculizat, desfigurat, ambiguizat, relativizat. O enorma si complexa actiune de diversiune si dezinformare a "lucrat" la dezintegrarea unui adevar istoric fundamental pe care l-as rezuma astfel : REVOLUTIA ANTICOMUNISTA DIN ROMANIA A DURAT 6 LUNI [..]"
Pseudoalegeri - 20 Mai 1990, publicat s.c.r. la 20 mai 1994
"[..]s-a pseudo-ales pseudo-conducerea pseudo-Romaniei, in pseudo- aplauzele pseudo-observatorilor pseudo-preocupati de dreptate.Restul a decurs firesc, "legic", ca o consecinta corecta a unei pseudo- ipoteze!"
Interventie – protest pentru reprimarea mitingului, "Dreptatea", 29 iulie 1990
"[..]Nu ne putem impiedica sa vedem in incapacitatea de solidaritate, organizaare si coerenta, a opozitiei politice si civile, semnul funest al degenerarii dobindite prin tratamentul la care am fost supusi. Nu ne vom putea descurca in noianul efectelor paralizante, cit timp discutarea cauzelor va fi obstaculata de frica dezvaluirilor compromitatoare, care sta la baza "consensului" amneziei.Sintem captivii unui trecut care ne interzice viitorul, atita timp cit nu taiem nodul gordian, declansind Procesul Comunismului.[..]"
Reafimarea idealurilor Pietei, "Dreptatea", 8 august 1990
"[..]Asociatia „Dialog Piatra Neamt" isi afirma solidaritatea eu cei care au dorit sa-si exprime setea de libertate, participind la mitingul din Piata Universitatii, sau incercind sa creeze in tara, simbolice zone libere de comunism.[..] Este deci cazul ca toti „golanii" care si-au adaugat semnatura pe actul de protest reprezentat de Marea Manifestatie sa-si onoreze angajamentul, refuzind sa cedeze amenintarii represive, aparind simbolul si substanta a ceea ce va intra in istorie ca o dovada asupra vietuirii demnitatii românesti ![..]"
Solidarizare cu reluarea mitingurilor in Piata, "Deptatea", 7 septembrie 1990
"Cei care mentin aprinsa flacara revolutiei in Piata Universitatii, se bucura de simpatia si respectul nostru.[..] Astfel, militanti sincer-democrati, tineri anticomunisti revoltati, dezamagiti si disperati pentru felul cum le-au fost tratate dezideratele, sint lasati singuri in fata aparatului represiv, contra caruia s-a pornit revolutia. Este o mare rusine, o mare nedreptate, ca luptatori din decembrie sint astazi prezentati opiniei publice ca "golani destabilizatori".[..]"
Sapaturile de la Dealul Marului si reeducarea de la Pitesti, publicat s.c.r. la 24 februarie 1994
"In toamna anului 1990, ma aflam, impreuna cu Neculai Popa,autorul acestei marturii, singuri in ploaie, in mijlocul unei paduri de linga Roman. (Dealul Marului)... La marginea picioarelor noastre se casca o groapa proaspat sapata, din care ne rinjeau hidos, sfisietor si patetic ...unsprazece cranii!.[..]"
Apel pentru Procesul Comunismului, dupa descoperirea de la Dealul Marului, "Vitorul", 11 octombrie 1990
"Cu ocazia cercetarilor care au dus la descoperirea gropii comune din Dealul Marului[..] am facut citeva constatari care ne obliga sa emitem un semnal de alarma, privind pericolul pe care-l reprezinta „vidul" de 45 de ani instalat perfid in cartea istoriei acestui popor.[..] Daca aceasta asteptare se prelungeste, martorii vor dispare, ducind cu ei in mormint pagini de istorie irecuperabile. O natiune care asteapta infricosata sa treaca timpul pentru ca vinovatii sa iasa din scena, pentru a nu risca confruntarea cu reteaua lor, inca puternica si periculoasa, facindu-se ca nu observa ca in acest fel, victimele sint trimise in neantul uitarii, se compromite usturator[..]Lansam un apel pentru declansarea operatiei de clarificare a episodului represiv comunist din istoria României.[..]"
Primiti cu uratul ?, publicat pe s.c.r. la 1 ianuarie 1995
"[..]Am compus si am urat uratura ce urmeaza la 31 decembrie 1990. Am urat-o batrinilor detinuti politici din Piatra Neamt, care au plins rizind. Am urat-o si proaspetilor parlamentari ai FSN-ului, care au ris minzeste...[..]"