Prima pagină
  Arhiva de documente
    Colecţia Ioan Rosca
      Istoria unei contestaţii
        1991 - 1992


Contact
contributii@procesulcomunismului.com
propuneri pentru îmbogăţirea spaţiului, neafişate
mesaje@procesulcomunismului.com
saluturi ce pot fi afişate în cartea de oaspeţi
  

1991 - 1992


Interventie - de clarificare a semnificatiei Pietei Universitatii, "Dreptatea", 14 iunie 1991
"[..]13 iunie a fost a doua confruntare majora a revolutiei anticomuniste, incheind printr-o dureroasa infringere sirul ciocnirilor precedente (16-22 decembrie, 12 ianuarie, 24-29 ianuarie, 13-19 februarie, 22 aprilie-13 iunie), prin care revolutia traise sperind si indraznind..[..]Obsesia „mineriadei" a reusit si ea sa devieze atentia de la miezul evenimentelor din iunie : reteaua represiva a declansat la 13 iunie Contrarevolutia, atacind revolutionarii din decembrie cu trupele terorismului securicomunist, fapt inca si mai grav decit folosirea fascista a detasamentelor de mineri teleghidati.[..] Refuzind sa mai participam la „bocetul revolutionar" ce tinde sa ia loc impotrivirii autentice, sa ne mai expunem ridicolului ritualului protestelor lipsite de orice efect, asteptam deschiderea unui front pe care sa ne putem apara libertatea.[..]"
Delimitare (de legitimarea situatiei politice), "Dreptatea", 5 septembrie 1991
"Desi sint unul dintre initiatorii si sprijinitorii consecventi ai Aliantei Civice. [..] ma vad silit, ca membru fondator al A.C., sa ma delimitez de pozitia exprimata in Apelul lansat. [..] Cu riscul de a irita din nou pe cei carora indraznesc sa le reamintesc confirmarea fostelor mele previziuni considerate "defetiste" sau "radicale", sperind sa ma insel, pornind insa de la realitatile cu care vin in contact, atentionez Alianta Civica asupra erorii de a spera intr-o victoria a fortelor democratice in alegeri, tinute in actualele conditii. [..]In acest fel, conditia mea de cetatean fortat al statului neocomunist roman (semnalata si in interventia la mitingul din Piata Universitatii din 21 decembrie, '90) se va perpetua, insuportabil, silindu-ma sa apelez la orice mijloc pentru a evada din conditia de prizonier la care sint astazi condamnat.[..]"
Scrisoare deschisa catre congresul AFDPR, "Cotidianul", 4 octombrie 1991
"Subsemnatul Rosca Ioan[..]declar ca nu pot accepta participarea mea la constituirea esafodajului stiintific si cultural românesc, in conditiile in care societatea al carui membru sint nu este reabilitata prin consumarea unor acte elementare de dreptate, prin pedepsirea vinovatilor si despagubirea morala a victimelor lor...[..]"
Reconciliere, "Dreptatea", 5 octombrie 1991
"Ce ar dori calaii comunisti si colaboratorii lor sa li se ierte, e clar. Dar invers, ce urmeaza sa ierte ei victimelor lor? In ce ar consta reciprocitatea unui pact de reconciliere? [..]"
Solidarizare, Alianta Civica, 9 oct. 91
"[..] Cine va vrea, va întelege cit de nedreapta este parasirea celor mai consecventi luptatori pentru libertate, ca raspuns la amenintarile represive cu care încearca sa ne intimideze puterea. Tocmai pentru a nu comite o asemenea ingratitudine, ne consideram obligati sa NE SOLIDARIZAM FARA REZERVE cu opiniile strazii pe care Doina Cornea a reusit sa le strecoare pe post.[...]"
„Cavalerism", "Dreptatea", 11 oct. 1991
"[..]In timp ce strada va transmite mesajul disperarii sale... va gînditiLA EXASPERAREA CELOR CE ÎNTELEG SI LA DERUTA CELOR CE VOR SA ÎNTELEAGA ?[..]"
Pentru a ne apăra credinţa în dreptate, "Cotidianul", 3 decembrie 1991
"[...] Asociatia "Dialog PiatraNeamt" îsi reorienteaza activitatea curenta (condamnata la sterilitate si chiar nocivitate în climatul actual) catre o GREVA DE ASTEPTARE A NORMALIZARII VIETII POLITICE. Greva va fi marcata prin adunari si comunicate si printr-o stafeta a protestului prin foame. 31 de membri ai asociatiei si-au împartit zilele lunii si se vor înlocui, prin rotatie, nelimitat[...]"
Contestarea referendumului pentru Constitutie, "Cotidianul", 5 decembrie 1991
"[..]Regretam incapacitatea opozitiei democratice de a contracara reinstaurarea unei legalitati pseudolegitime. Sintem constienti ca respectarea deciziei majoritare ca si concesiile facute de opozitie ne vor sili sa ne supunem unei Legi cu care si cu a carei nastere constiinta noastra e in profund dezacord. Vom deveni astfel prizonierii unui monstruos fapt implinit si nu cetatenii unui autentic stat de drept."