Prima pagină
  Arhiva de documente
    Colecţia Ioan Rosca
      Istoria unei contestaţii
        1995 - 1996


Contact
contributii@procesulcomunismului.com
propuneri pentru îmbogăţirea spaţiului, neafişate
mesaje@procesulcomunismului.com
saluturi ce pot fi afişate în cartea de oaspeţi
  

1995 - 1996


Pseudouratura anticomunista, publicat pe grupul de news soc.culture.romanian la 1 ianuarie 1995
" Se mai termina un an din epopeea nenorocita a umilirii Romaniei. La Bucuresti, tovarasul Ion Iliescu, vajnic coordonator al ariergarzii comuniste, isi poate savura succesele. Desigur succesele MAFIEI SECURICOMUNISTE romane, nu ale natiunii pe care aceasta paraziteaza distrugator. Tovarasii sint victoriosi pe toata linia: revolutia s-a stins, justitia a ramas paralizata, competitia imbogatirii a fost cistigata de cine trebuia (si putea). [..]"
Fofilati-va mai pudic... publicat pe s.c.r. la 12 ianuarie 1995
"In timp ce in Romania abuzul, nedreptatea, farsa, crima inainteaza triumfator,unii din dumneavoastra stau cu capul atit de infipt in pamint, sau atit de sucit cu spatele la adevar, incit risca sa se sufoce in elucubratii . Nici nu conteaza daca o fac din rautate, din cinism , din prostie , sau din superficialitate. Conteaza ca aceasta orbire face jocul "baietilor".[..]" >nt? Anexa (Replica la o replica)
"Vigilentele noastre au semne contrarii.[..]"
Securitate si nationalism, publicat pe s.c.r. la 10 martie 1995
" [..]Consideratiile ce urmeaza nu se refera in nici un fel la problematica relatiilor romano-maghiare. Este un subiect extrem de complex, (si delicat), pe care nu ma simt suficent de stapin pentru a-mi face publice parerile. Doresc doar sa explic modul in care a folosit si foloseste SECURITATEA romana aceasta reala problema pentru a-si acoperi miscarile antisociale prin diversiune nationalista.[..]"
Anexa (replica la o replica)
"[..]Caci pretul pe care trebuie sa-l platim pentru raminerea in functie a aparatului securist, este infringerea revolutiei, instalarea arbitrariului, raptul economic generalizat , simularea democratiei, stingerea sperantelor, pervertirea caracterelor, disperarea constiintelor, parasirea tarii de catre unii care nu-i mai suporta pe acesti tehnicieni in subteranele puterii.[..]"
Intelectualitate si implicare, publicat pe s.c.r. la 20 martie 1995
"[..]In rezumat intervin pentru a semnala distinctia dintre a pluti sincer si a pluti convenabil. Dintre a nu interveni din scrupul si a interveni fara scrupule . Dintre a-ti declina sincer responsabilitatea si a te complace intr-o falsa postura de om public responsabil si combativ. Nu avem neaparata nevoie ca visatorii sa aterizeze. Poate ca nu ar fi bine. Exista intelectuali rafinati si morali de tip nevisator. Ei ar putea face ceea ce e nevoie. Problema e ca iesirea lor in arena e impiedicata de diverse mecanisme. Dintre care, unul este , e drept, ireseponsabila paralizare (ocupare) a pozitiilor de luptatori de catre unii visatori, inconstienti sau nesinceri."
Tinerii si politica, publicat pe s.c.r. la 17 martie 1995
Preambul
" Curioasa contrapunere. Sa te intereseze sa fii tinar mai mult decit situatia politica din Romania ..."
Continuare
"[..]Tocmai aici e lucrul ingrijorator. Faptul ca tinerii din Romania au fost convinsi sa nu faca politica, intr-un moment in care asaltul lor era esential. Inca din 1990 , descurajarea implicarii tinerilor in politica e un front cheie pentru regim. "Noi nu facem politica !" a fost lait-motivul tineretului romanesc dupa 1989, incepind cu cel indiferent si terminind (culmea !) cu cel revolutionar. [..]"
Protest fata de imperialismul rus, 25 martie 1995
Prezentat pentru semnaturi adunarii romanilor din Montreal - la centrul cultural romanesc
"La implinirea a 77 de ani de la revenirea democratica a Basarabiei si a Bucovinei de Nord la Romania , dupa o arbitrara anexare rusa , respectiv austriaca,[..] loviti de ingaduinta consecventa fata de imperialismul rus, Ne expriman mihnirea si revolta !"
Antisemitism si anticomunsim, publicat pe s.c.r. la 13 aprilie 1995
A mesaj initial
"[..] Pina atunci , eu nu sint dispus sa-i culpabilizez, si sa-mi reneg astfel nejustificat o parte din radacinile spirituale.Si nici sa dau satisfactie securicomunistilor, lansindu-ma in vinatoarea discutabila de antisemiti pe un front de diversiune. Pericolul este azi in alta parte. Sa raminem cu fata la el."
B Replica centrala
"[..]Ce-ati fi spus daca Auschvitz-ul se transforma intr-o intreprindere in care detinutii deveneau muncitori iar gardienii patroni ? Va pare un tablou de cosmar ? Si totusi, noi il traim. Daca nu se observa mai clar, e pentru ca in lagarul nostru nu s-a folosit numai exterminarea, ci si compromiterea morala si dereglarea mintala. Cu atit mai sinistru. In numele unei anume solidaritati, va sugerez sa nu faceti jocul gardienilor nostri, in lupta pentru demolarea morala a unui trecut pe care l-au demolat intii fizic."
C Epilog (o alta replica)
"[..]De ce oare nu va apare experimentul comunist ca un urias genocid? De ce raminerea la conducerea tarii a autorilor lui, nu va apare ca o monumentala nedreptate, ca un cancer moral, ca o enorma amenintare ? Imi reprosati ca indraznesc sa compar acest genocid cu Holocaustul[..]"
Scara tranzitiei, publicat pe s.c.r. la 21 mai 1995
"[..]Oligarhia mafiota TREBUIE si POATE sa impiedice emanciparea lagarului pe care-l "gestioneaza".Si consternarea se poate schimba in nesimtire,in tristete, in resemnare, in disperare, in groaza , in turbare sau in cine stie ce altceva.Ar fi putut fi vorba de un vis urit. Dar nu e numai asta."
Iliescu - KGB, publicat pe s.c.r. la 29 Mai 1995
A mesaj initial
"[..]... Ion Iliescu s-a definit cu virf si indesat. E atit de vinovat de comunism si atit de suspect de sovietism ,incit cu greu ne putem imagina apararea sa, alibiul sau. In orice caz, e de datoria lui sa se disculpe.[..]"
B Replica la o replica
"Sint printre cei cu reprimarea carora "sunteti complet de acord"[..] si care , oricind se va putea, va cere judecarea Tovarasilor Revolutionari de profesie [..] dupa expirarea "imunitatii parlamentare si prezidentiale". Fie si numai pentru ca m-au alungat din Romania , pe mine si o intreaga generatie [..] innecata in disperare si scirba."
Normalitate, publicat pe s.c.r. la 26 iulie 1995
A. mesaj initial "[..]Ca unul care am parasit tara acum trei ani cu absoluta convingere ca e lacasul unei insuportabile monstruozitati (politice, sociale, morale) sper ca atunci cind un tinar intelectual din Romania "scapa" pe retea, sa dea glas realitatii cumplite care il inconjoara. Sper ca strigatul si revelatiile lui sa tulbure linistea care badijoneaza crimele retelei Securicomuniste sau turpitudinea colaboratorilor ei. Sa nu confirme tacind , "normalitatea" anormalitatii.[..]" B. replica la o replica "[..]Ce traditie solida si penibila de colaborationism cu puterea comunista avem noi, inginerii romani ...! Cu cit "spirit constructiv tehnic" le-am mentinut cosmelia in functiune. Niciodata nu ni s-a parut suficent de sinistra pentru a nu contribui la consolidarea ei.[..] ar trebui mai intii sa-si transforme "santierul" din lagar in tara, si dupa aceea s-ar putea bucura plenar de geniul lor tehnic."
Protest-sinteza adresat lui Clinton pentru primirea lui Iliescu, septembrie 1995
"Domnule Presedinte,[..] Sinteza. 1. La sfirsitul celui de al doilea razboi mondial, Uniunea Sovietica cotropeste intreaga Europa de Est, impunind acest fapt implinit aliatilor ei occidentali.[..] 73. De o jumatate de secol comunistii distrug poporul roman.74. Interesele celor responsabili impiedica salvarea lui. 75. Aceste interse vor fi reprezentate la Washington de Ion Iliescu.[..]"
Privatizarea, publicat pe s.c.r. la 4 septembrie 1995
"[..]Este tratat cazul refacerii proprietatii private,in care solutia improprietaririi generale deranjeaza prin spiritul ei colectivist - ce da cistig de cauza comunismului-, iar cea liberala, prin efectul ei practic- ce da cistig de cauza ...comunistilor. Intrebarea centrala care produce de citiva ani o teribila bilbiiala in discursul opozitiei este : poate fi evitata transformarea oligarhiei Securicomuniste de ieri, in oligarhia capitalista de miine ?[..]"
Denunt colaborationism mascat
A   prima replica
"In numele bunului simt si al ... cauzei comune, cereti dumneavoastra celorlalti, sa nu se alature protestului meu, pe care il "intelegeti" dar caruia nu-i puteti scuza tinuta sub-intelectuala...[..] Furata de "eleganta" intentiilor
dumneavoastra, victima acestui joc nu va observa ca, in fapt, ii cereti sa stea in banca ei.[..]"

B   a doua replica
"[..]Nu-mi ramine decit ipoteza relei intentii. Furia cu care mi-ati atacat initiativa , exact in momentul in care ea ar fi putut deranja mai mult puterea de la Bucuresti, mi-a intarit impresia. Reactia dumnevoastra e greu explicabila , caci actiunea mea fusese introdusa astfel :" Intentionez sa trimit presedintelui Clinton un mesaj cu ocazia apropiatei vizite a omologului sau de la Bucuresti. Am incercat sa exprim prin el punctul de vedere al celor care contesta legitimitatea regimului actual din Romania."
Tirgul comunitatii evreiesti cu securitatea din Romania - 1     Mesaj 5 septembrie
"[..]dumneata , cind sustii ca restaurarea Securicomunistilor nu e chiar atit de grava si periculoasa si ca tonul meu e schizofren, contesti in fond comparatia intre nazism si comunism. [..]Sau, ca nu vrei sa admiti ca ai scapat dintr-un lagar , in baza etniei dumitale, fara a te formaliza de faptul ca eu, in lipsa ei, am ramas inauntru. Preferi sa spui acum ca mi s-a parut, ca n-am fost prizonier, ca nu raminea decit sa fac si eu o cerere de plecare... Acest refuz consecvent de a recunoaste crima din Europa de Est, este o jignire adusa popoarelor care i-au cazut victima.[..]"
Tirgul comunitatii evreiesti cu securitatea din Romania - 2     Mesaj 16 septembrie
" Exista serioase indicii ca regimul de la Bucuresti va primi girul comunitatii internationale, care se va resemna la colaborarea cu Reteaua Securicomunista ce controleaza in continuare Romania.[..] In acest material nu voi mai reveni asupra consideratilor generale , ci ma voi ocupa de un aspect particular, si anume de tirgul pe care o anume parte a comunitatii evreiesti mondiale il face cu Reteaua din Romania. [..]"
Tirgul comunitatii evreiesti cu securitatea din Romania - 3     Mesaj 30 septembrie
" Regimul de la Bucureti se arata foarte cooperativ. Cei care nu au concedat romanilor absolut nimic, inteleg imediat prioritatea retrocedarii proprietatilor evreiesti... [..]Intimplator (?), spre marea usurare a regimului de la Bucuresti si dezolare a criticilor sai, in mijlocul acestei fierberi, presedintele Clinton il invita in sfirsit pe Ion Iliescu la Washington. [..]Ion Iliescu est primit la Washington, cu multa caldura. O multime de organisme il intimpina cu subit interes. Usile i se deschid peste tot. E o adevarata luna de miere[..]!"
Tirgul comunitatii evreiesti cu securitatea din Romania - 4     Mesaj 3 octombrie
"[..]Primirea aproape triumfala a lui Ion Iliescu la Washington, deschiderea supapelor economice necesare supravietuirii sistemului politic, reprezinta o grea lovitura data celor care lupta pentru eliberarea Romaniei. [..]Pina unde va putea merge mecanismul : abuz inauntru , santaj din afara, compromis pe pielea ( buzunarul ) nevinovatilor ? Probabil pina la Marea Defectiune. Cind Tovarasii vor arata cu degetul spre "straini" , de care vor avea nevoie arzatoare ca tap ispasitor.[..]"
Tirgul comunitatii evreiesti cu securitatea din Romania - 5     Mesaj 4 octombrie
" [..] Disponibilitatea dumneavoastra pentru dialog cu puterea, dar reducere la tacere a glasului meu "extremist", e absolut penibila in aceste zile in care comunitatea evreiasca, vadit stisfacuta , se deplaseaza la Bucuresti pentru a inmina medalii domnului Iliescu, sau il intimpina cu fast deschizindu-i portile Americii.[..]As putea specula in jurul deserviciilor pe care prestatia dumneavoastra le face cauzei anti-antisemite autentice (adica a respingerii urii si discriminarii etnice) si pe care o ridiculizati transformind-o in inchizitie anti-romaneasca si pirghie ipocrita de presiune filosemita.[..]"
Alibiul pedepsirii antismitismului

A . publicat pe s.c.r la 18 octombrie 1995
"[..]Trec la a doua teza a mesajelor despre masacrele antisemite, atitudinile nationaliste, sovine sau fasciste, care sustine ca ele nu au avut dreptul la recunosatere , judecata si pedepsire. Pentru a nu ma mai obosi din nou cu proteste fata de falsitatea nociva (pentru ca protejeaza abuzurile comuniste) a acestor afirmatii, voi selecta citeva paragrafe semnificative din cartea "Instaurarea totalitarismului in Romania " (St.Radulescu-Zoner, D.Buse, B. Marinescu, editura cavalioti, 1995) , care la rindul ei e o colectie de sinteze din presa vremii[..]"

B. publicat pe s.c.r la 28 octombrie 1995
"A spune ca unii romani au exterminat evrei e o propozitie acceptabila pentru unii dar tradatoare pentru securipatrioti. A spune ca unii evrei au facut rau romanilor este o monstruozitate inadmisibila pentru democratii internationalisti. A afirma ca unii romani s-au razbunat pe evrei pentru ca le pareau dusmani e un pacat capital pentru toate partile. La fel de grav cu a declara ca unii evrei s-au razbunat dupa aceea pe romani , cu prilejul sovietizarii. Nu se poate inca discuta deschis acest subiect.[..]"

C. publicat pe s.c.r la 6 martie 1995 ?
"[..]Situatia specifica a evreilor are la baza tocmai haituirea lor de catre nazism. Armata sovietica (ocupanta pentru romani) a fost realmente eliberatoare pentru evrei , salvindu-i de la exterminare. Asta le impune o cu totul alta optica asupra acelei perioade din istoria Europei.[..]"
"Compromiterea" ideilor, libertatea de a gindi si bucuria de a trai, publicat pe s.c.r – 3 noiembrie 1995
"[..]Si astfel ne pomenim prizonierii incercarilor nereusite ale inaintasilor nostri. Valuri oprite sa urce mai sus pe tarm ... de cadavrul valurilor precedente! Ne inecam in reziduurile istoriei, in care ne scufundam tot mai neputincios...[..] Nu stiu daca cea mai mare condamnare nu este tocmai frica inevitabila de a repeta greselile unui trecut in expansiune, care ne lasa tot mai putin spatiu ...pentru bucurii gratuite, sperante nejustificate, incercari ratate, deceptii dureroase, erori regretabile, tragedii sfisietoare"
Ramin in revolutie, publicat pe s.c.r. la 17 decembrie 1995
Ramin in revolutie- publicat pe s.c.r. la 17 decembrie 1995 " Dedicatie : Unor oameni si unor stari care s-au nascut acum sase ani. Si mai ales celor care au murit cu aceasta ocazie. In semn ca nu i-am uitat [..]Ca sa rezist in revolutie, evitind stratul tot mai gros de renuntari ce o inmorminteaza in Romania, am plecat... Si nu ma pot intoarce acasa. [..]"
Falsa problema a candidatului ideal, publicat pe s.c. r. la 3 ianuarie 1996
"[..]nu voi intra in jocul speculatiilor despre "criza de charisma" sau de "platforma" sau despre "gresita evaluare a electoratului".[..] Opozitia nu poate pacali Reteaua si in consecinta, nici populatia. Va trebui sa isi asume confruntarea fatisa. Sau mai curind, ar fi trebuit sa si-o asume de mult.[..] Confuza dintr-un cap in altul, slabita de neparticiparea majoritatii cetenilor romani, opozitia e tot mai intens sfatuita sa-si tradeze idelurile pentru a incerca astfel sa le realizeze ..."
Restitutio in integrum ... ? publicat pe s.c.r la 3 ianuarie 1996
"[..] Consider ca opozitia ar trebui sa adopte ideea restituirii proprietatii muncite sub comunism, pe care sa o integreze firesc cu principiul retrocedarii bunurilor confiscate, intr-o doctrina coerenta a unei adevarate "restitutio in integrum[..]"
Sa ridem cu pofta, publicat pe s.c.r la 10 ianuarie 1996
"Sint extrem de trist , dezgustat, dezamagit, sceptic si revoltat. Nu mai pot ride decit minzeste. Cum odinioara ma bucuram de umor si regret ca mi s-a taiat accesul la el, incerc aici -printr-un exercitiu de umor negru- sa explic propagandistilor destinderii de ce mi-e rusine sa rid. Am sa va spun citeva poante teribile din Romania de azi.[..]"
Praful de pe dosarele securitatii, publicat pe s.c.r 18 ianuarie 1996
"[..]Securistii nu au interzis accesul la dosare,numai pentru ca sa fie uitate . Ei asteapta sa se aseze - nu 40 de centimetri de praf pe dosare- ci 40 centimetri de tarina pe cadavrul persoanelor implicate. [..] Pe dosarele care prezinta un oarecare interes, nu se aseaza de loc praful. Se lucreaza la (cu) ele din plin. Nu uitati ca au ramas, in tot acest timp , in mina celor care le-au comis ! [..]Pe linga metamorfoza vechilor documente , dosarele continua sa se ingroase cu date reale privind adversarii Retelei, care s-au desconspirat si inmultit exploziv dupa 1989.[..]"
Stejarul lui Pintilie – o opinie critica, publicat s.c.r. 3 martie 1996
"[..]Ceea ce m-a scadalizat (nu evit termenul , desi e cumva compromitator) e potentialul dezinformant al filmului pe un subiect pe care il consider prea important pentru a fi "masluit cinematografic" : tragedia Romaniei comunizate.[..] Fara calai , victimele par nebuni, NU PRIZONIERI. Din "Romania" acestui film lipseste FRICA, adica tocmai marea in care au fost izolate insulele infringerilor noastre.[..]"
Obstacole in denuntarea comunicidului – apel catre evreii romani, publicat scr 17 martie 1996
"[..]Putem cere solidaritatea evreilor fata de o situatie analoga cu aceea pentru care au cerut lumii (si nu fara succes) solidaritate. Evreii sint intr-o pozitie speciala fata de apelul nostru la justitie. Au cucerit o autoritate care le confera raspunderi. Raspunsul lor e un adevarat test : vor dovedi ca genocidul le repugna principial si ca au cerut justitie in numele omenescului sau se vor arata mai putin sensibili la tragedia noastra, relevind psudo-universalismul cererilor lor ?[..]"
Raspuns domnului Gelerther, publicat pe s.c.r. la 25 martie 1996
" Numai despre evrei si antisemitism nu-mi ardea sa vorbesc -mie - exilat din Romania Securicomunista cu dorinta arzatoare de a tipa adevarul despre tragedia careia ii sint victime romanii azi.[..] Cu putina straduinta , cei interesati de afaceri ar putea gasi in Romania si ocazii si parteneri din afara Mafiei, ba chiar din cealalta tabara. Dar intr-o astfel de situatie ei trebuie sa accepte dificultati si riscuri suplimentare, caci "intreprinzatorul" ne-integrat in Retea are usile inchise."
Raspuns domnului Edelstein, publicat pe s.c.r la 25 martie 1996
"[..]A transforma o tara intr-un lagar de munca, exterminare, indobitocire, alienare , compromitere, dezumanizare - si aceasta pe timp de o jumatate de secol - e o operatie cu nimic mai putin odioasa ca Holocaustul. Un munte de victime printre rezistenti. Un ocean de suferinte printre "supusi". Un abis de umilinte printre "reeducati" . Trei generatii de prizonieri. Schinjuirea perpetua e preferabila executiei ?A extirpa cu incetinitorul omenescul din detinuti sa fie mai civilizat decit a-i lichida repede ? La Pitesti nu se puteau nici sinucide ... A oferi victimei iesirea de a se intovarasi cu calaii sa fie o alinare ? Sau un pisc de diabolica rautate ? [..]"
Cine ne arunca in ocean, publicat pe s.c.r la 3 iunie 1996
Cine ne arunca in ocean - publicat pe s.c.r la 3 iunie 1996 "[..] Ofiterii de pe Dubai nu sint decit niste executanti. Domnii din Apus, doar niste complici. Adevaratii criminali sint la Bucuresti. Si isi freaca miinile satisfacuti la fiecare Calin Nemes care se scufunda, la fiecare x care e scufundat. Oare isi dau seama Tovarasii nostri ca multi dintre transfugii care vor iesi la suprafata, nu ii vor uita si ierta niciodata ?[..]"
Neutrii din Romania(1),
A - publicat pe s.c.r 31 iulie 1996

" "Nu stiu cum se face ca de cite ori patrunde pe scr cineva din Romania, se dezvaluie ca un "neutru" politic care ne indeamna sa o lasam mai moale cu "politicalele" si sa facem cultura pura . Aceste voci serene sint cu atit mai derutante cu cit vin dinauntrul a ceea ce unii (ca mine) denunta a fi o zona sinistrata de ciuma politica.[..]"
Neutrii din Romania(2),
B - publicat pe s.c.r 2 august 1996

"[..]Da domnule "Romeo", asa au fost valurile revolutiei. Pe dv. v-au adus la Iasi si v-au bagat in casa si servici, pe mine m-au scos din toate : din casa, din liniste, din profesie, din tara , din rost. Caci eu m-am bagat in politica[..]"
Neutrii din Romania(3),
C - publicat pe s.c.r 8 august 1996

"[..]Numai pretinzind ca ati pierdut contactul cu realitatea va puteti permite sa disociati pe Ion Iliescu de tabara pe care o reprezinta si o protejeaza, in contra intereselor vitale ale poporului roman. : reteaua mafiota securicomunista.[..]"
Raspuns doamnei Danielyan, publicat pe s.c.r la 31 iulie 1996
"Imi este imposibil sa inteleg cum se impaca anti-sovietismul dv. cu propaganda pentru Tovarasii romani, elevi si slujitori ai Moscovei[..]Protejatii dv. de la Bucuresti sint niste monstri ! "Patriotismul" lor- o nenorocire nationala ! Scopurile lor : conservarea privilegiilor, imbogatirea fabuloasa, evitarea judecarii[..]Ce-ar fi sa aruncati un ochi si spre tabara romanilor anti-comunisti ? Are mai multa nevoie de solidaritate decit cea a neo-stapinilor lor. "
Portretul arivistului politic, publicat publicat pe s.c.r la 10 august 1996
" [..]"Aburcaretii" sint peste tot, chiar si Conventia Democratica e plina. Cine sa-i filtreze, cine sa-i stavileasca ? Roiesc bezmetici ca soarecii la ciuma si daca pica ceva, sint eficaci ca pestii pirana . Bintuie in toate partile sacalii, perfect adaptati rosului la cadavrul unei tari in descompunere. Tropaiala lor asurzitoare poate creea chiar iluzia de vioiciune. Serpuiala lor baloasa acompaniaza armonios "simfonia" instrumentistilor de forta (securitovarasii intreprinzatori). Ferm decisi sa se aburce mai in fata, sa nu rateze vre-o ciupeala, sa nu piarda vre-o ocazie de chilipir , punindu-si continuu la lucru siretenia grosolana spoita cu gargara demagogica, aburcaretii isi aduc modesta contributie la naufragiu.[..]"
Apel pentru pazirea urnelor, publicat pe s.c.r la 10 august 1996
"[..]Scapa observatorilor explicatia cea mai directa, cea mai putin sofisticata : facilitatea cu care se pot falsifica alegerile in circumscriptiile de la tara , mult mai greu de protejat la fraude ![..] Prietene, daca vrei sa ajuti efectiv Romania, ai in noiembrie o mare ocazie: du-te si pazeste o urna!"
Jurnal de lectura - Iosif Sava, publicat pe s.c.r la 15 august 1996
"[..]Nu stiu ce a vrut sa pricepa Iliescu din aceasta bataie de sea a domnului Sava , dar pe mine m-a luat frica la ideea ca sint oameni care ar accepta o puscarie daca e echipata cu filarmonica. Si desi trebuie sa evit generalizarile, as prefera ca numarul oamenilor de cultura care nu traiesc din buget sa fie cit mai mare. E mai sigur. "
Faceti loc ca am dreptate!, publicat pe s.c.r la 24 august 1996
"[..]Justitiarul nostru , intelegind fulgerator adevarul de sus, il exprima tot atit de convingator ca atunci cind era jos ...Si uitindu-ma la gilceava batrinilor cu tinerii; la revolutionarii pe care puterea ii ciocoieste; la imbogatitii pe care ii revolta calicimea; la vechiul emigrant pe care il deranjeaza noul venit; la contestatarul ajuns stilp al disciplinei ca parlamentar; la "Nu dati decit cite'un iaurt sa ne-ajunga la toti" devenit "Da-mi sase ca am dreptu' sa iau cit vreau !"; la soldatul de ciclul doi razbunindu-se pe cel de ciclul unu; la spirala reeducarii de la Pitesti, ma tot minunez cum metamorfozeaza dreptatea, cind schimbi pozitia pe scara.[..]"
Roman isi reafirma lipsa de caracter, publicat pe s.c.r la 25 august 1996
"[..]Cei care il spala de pacate , nu au mandatul victimelor sale. Nu pentru colaborarea cu Roman am facut greva foamei. Ea e posibila doar batjocorind Piata Universitatii. Comuni-ciocoiul cel mai "neo" din avangarda Restauratiei nu si-a cerut inca scuze si nu a dezvaluit nici un secret din perioada cirdasiei sale cu Iliescu.[..] Roman si Iliescu au in spate doua aripi ale aceleiasi armate de mafioti si reprezinta doua strategii de salvare a securicomunistilor romani.[..] Vom trece la garnitura a treia a partidului... ! Ajung la putere fiii Activistilor, preluind mostenirea , asigurind continuitatea ....[..]"
Pericolul nationalismului, (1)
A - publicat pe s.c.r la 11 septembrie 1996

"[..] Cum adica alianta anti-extremista cu PDSR-ul ? Ca si cum Funarii, Paunestii, Vadimii si Iliestii nu ar fi complici, frati, Tovarasi... Ca si cum nu ar reprezenta pe diverse voci interesele aceleiasi Mafii. Ca si cum Funar ar fi asasinat revolutia , nu Iliescu. Ca si cum Paunescu ar fi terciut Piata Universitatii. Ca si cum nationalismul ne-ar fi distrus tara, nu comunismul. Diversiunea nationalista a reusit deja sa deraieze ideologia opozitiei pe tema nationala , sa santajeze Vestul cu pericolul "fascismului" si sa paralizeze populatia in confuzie ".
Pericolul nationalismului, (2)
B - publicat pe s.c.r la 15 septembrie 1996

"A cere opozitiei sa admita PDSR-ul pentru a se indeparta de aripile lui "nationaliste"-e o farsa lugubra. [..]tocmai mizind pe aceasta reactie a Vestului s-au despartit Tovarasii in nationalisti si internationalisti...[..] In schimb, dind mina cu asasinii poporului roman sau perfectind aliante putrede pentru a guverna alaturi de periculosi "tovarasi de drum" (Surdu, Roman etc) pe deasupra unui aparat de coruptie si sabotaj nedizlocat, CDR-ul se poate plasa intr-o infundatura fara iesire , in care sa inmorminteze revolutia romana si poate - pentru citeva generatii - chiar si poporul roman. "
Pericolul nationalismului, (3)
C - publicat pe s.c.r la 15 august 1996

"A cere opozitiei sa admita PDSR-ul pentru a se indeparta de aripile lui "nationaliste"-e o farsa lugubra. [..]tocmai mizind pe aceasta reactie a Vestului s-au despartit Tovarasii in nationalisti si internationalisti...[..] In schimb, dind mina cu asasinii poporului roman sau perfectind aliante putrede pentru a guverna alaturi de periculosi "tovarasi de drum" (Surdu, Roman etc) pe deasupra unui aparat de coruptie si sabotaj nedizlocat, CDR-ul se poate plasa intr-o infundatura fara iesire , in care sa inmorminteze revolutia romana si poate - pentru citeva generatii - chiar si poporul roman. "
In numele culturii, publicat pe s.c.r la 14 septembrie 1996
"[..] Cultura nu scuza nimic, dimpotriva ![..] Refuzind sa continue o revolutie pe care nu o provocase, intelectualitatea romana a simtit mai intii nevoia sa o declare terminata pentru ca apoi sa enunte ca nici nu a existat... [..]Si daca ne aflam legati , cu spatele la zid, in pestera lui Platon ? Au ierarhiile stabilite pe baza fantasmelor, dreptul de a ne impune un respect atit de ne-dilematic ? Au cei mai abili deslusitori de umbre dreptul de a-si privi semenii de sus si de a pretinde dispense de moralitate ?[..]"
Raspuns la acuzatiile domnului Edelstein, publicat pe s.c.r. 19 septembrie 1996
" [..]Evreii ce doresc sa se reimplanteze in El Dorado-ul post-comunist nu au gasit antidot la acest joc al securi-patronatului roman. [..]Un factor care a apropiat partile care s-au tirguit anul trecut a fost si punctul de vedere convergent pe problema Procesului Comunismului si evitarii Revolutiei. Nici una dintre parti nu dorea scurmarea arhivelor si a unei anumite parti a istoriei...Amindoura le convine sa continuam dezbaterea despre fascism ... [..]Voi continua sa denunt intelegerea imorala cu efecte grave a unor conationali ai dv. cu Securitatea romana. Voi continua sa semnalez ca ni se impune din afara pacea cu calaii nostri. Voi continua sa contest nevoia resdeschiderii procesului extremei-drepte inaintea judecarii extremei-stingi.[..]"
Groapa cu securisti, publicat pe s.c.r. 19 septembrie 1996
"[..]La un semn, aceasta masa de lupi va sari la gitul libertatii care pilpiie in Romania. Potentialul lor represiv nu poate fi (nu trebuie) subestimat. Nu sint suficente declaratiile ca nu mai vor sa reprime. Ne trebuie garantii ca nu mai pot. Haita lor trebuie scoasa din functiune, aparatul de stat trebuie epurat de tortionari. Romania trebuie sa scape din groapa cu securisti."
Ce-ar trebui sa faca opozitia, publicat pe s.c.r. 8 octombrie 1996
"[..]Prea mi-am auto-cenzurat criticile pina acum, prea m-am abtinut de la a deranja lucrarea "ponderatilor" (care ne-au determinat pe "radicali" sa ne dam la o parte) ca sa nu explodez in cazul in care pacifismul va duce intr-o infundatura lamentabila . De sase ani opozitia legitimeaza (concurind in "alegerile" controlate de securi-comunisti) un regim doar aparent democratic- in numele sperantei ca va ajunge pe aceasta cale la eliberarea Romaniei[..]"
Contestarea lui Ion Iliescu - depozitia mea, publicat pe s.c.r. 8 octombrie 1996
"Pentru a patra oara se aburca Ion Iliescu la virful puterii.Pentru a patra oara se produce contestarea lui.Pentru a patra oara nu aprob modul in care liderii de opinie din Romania formuleaza contestatia.Pentru a patra oara constat cit e de izolata atitudinea mea.Pentru a patra oara imi fac public punctul de vedere.[..]"
Puneti umarul, publicat pe s.c.r. 13 octombrie 1996
" Nimeni nu poate garanta faptul ca administratia CDR ar fi suficenta. Vor avea de infruntat mari dificultati si o apriga impotrivire. S-ar putea sa avem si deziluzii si sa sistam la nevolnicii si tradari. Vom reactiona atunci in consecinta. Deocmdata insa, CDR-ul trebuie ajutat sa se impuna. Ajutat sa obtina cit mai multe voturi, ajutat sa aiba nevoie de cit mai putin sprijin din partea unor formatiuni dubioase, sa depinda cit mai putin de Romanii de serviciu.Ajutat sa faca cit mai putine compromisuri. Daca votul nu-i va permite Solutia, CDR-ul nu va avea de ales decit cea mai putin rea dintre diversele solutii nesatisfacatoare ... "
E jale! , publicat pe s.c.r. 13 octombrie 1996
" [..]A-l lasa sa patrunda pe cel mai tinar emanat in corul opozitiei anti- neocomuniste inseamna a prelungi traditia nociva a napirlirilor .El nu poate fi partener decit al unei Conventii care renunta la a reprezenta revolutia inabusita in 1990 de catre Roman si aliatii sai de ieri. Cine si-l imagineaza pe Tovarasel sprijinind Procesul Comunismului si anchetarea faradelegilor comise dupa 1989 ?[..] Faptul ca o parte dintre sustinatorii FSN-ului s-au saturat de Iliescu dar s-au intors la Roman nu reprezinta nici un progres.[..] Opozitia reala e mentinuta in imposibilitatea de a actiona. Cu 30%, CDR-ul nu va putea rasturna Mafia.[..] Acum, in numele rasturnarii aripii Iliescu , aripa Roman a aceluiasi organism va izbuti diversiunea finala. Frumoasa lovitura ...! [..]"
Pledoarie pentru veghea din exil,

A. publicat pe s.c.r. 14 octombrie 1996

"Nu stiu exact ce si cum vor sa faca initiatorii "lobby"-ului pentru Romania. Cine si ce va fi sustinut ? Nu poti sprijini romanii in bloc- atita vreme cit printre ei se afla si cei care distrug tara ![..]"
Pledoarie pentru veghea din exil,

B. publicat pe s.c.r. 23 octombrie 1996

"[..]Apusul si-a cistigat nu numai linistea externa lasindu-ne in miinile rusilor dar si pe cea interna, dindu-ne ca exemplu celor care se simteau atrasi de a-i conteasta mecanismele politice. Folositi ideologic si de stinga si de dreapta occidentala, avem putine motive de a raspunde la ipocrizie cu ploconiri umile. Din unghiul revoltatului a face lobby inseamna a face scandal. Nu trebuie sa tacem ca sa evitam ranirea susceptibilitatilor apusene, pentru ca exact pe aceasta cale de a ne inchide gura se mizeazeza. [..] Vom putea oare noi : entuziastii, pragmaticii , scepticii si revoltatii sa colaboram pentru a sprijini din exterior eliberarea si emanciparea Romaniei ?[..]"
Protestul fata de condamnarea ziaristilor de la Ziua, s.c.r. 13 octombrie 1996
"[..]Condamnarea cuiva pentru "ofensa adusa autoritatii" e dubioasa in orice societate. Miroase de la o posta a dictatura. In conditiile Romaniei de azi ea e insa cu totul inadmisibila. Mafia din Romania nu are dreptul sa judece pe cei care o contesta. E deja prea mult ca scapa de inchisoare si uzurpa puterea, nu trebuie sa-si permita sa mai si aresteze pe altii. Jalnicul echilibru care s-a stabilit (de voie de nevoie) in acesti sase ani a fost : noi ii lasam la putere, ei renunta la represiune. Iata ca nu le e de ajuns nici asta. Vor mai mult, le e dor sa ne zdrobeasca. [..]"
Pina se face liniste, s.c.r. 17 decembrie 1996
[..]Nu-mi dau seama ce s-ar fi intimplat daca evenimentele din Romania ar fi evoluat diferit , daca ele nu ar fi pledat cu atita expresivitate impotriva oricaror iluzii . Nobletea, solidaritatea, justitia, empatia, adevarul , sensul ,binele ... Am primit infirmari direct proportionale cu miza sperantelor pe care mi le-am permis, la care m-am complacut, carora m-am supus, din care m-am hranit .[..] Rezultatul e o catastrofa multilaterala.[..]"
Scrisoare deschisa catre Calin Nemes, s.c.r. 21 decembrie 1996
"Iarta-ma Caline. Atit am putut. Intrerup azi doliul pentru tine. A venit timpul sa-mi consum infringerea. Ai avut dreptate : si atunci cind ai indraznit si atunci cind ai sperat si atunci cind ai incercat si atunci cind ai renuntat si atunci cind ai refuzat. [..]In seara asta ma despart de tine, alaturindu-ma disperarii tale."