VIII - DIN NOU IN SECŢIE "ÎNCHISĂ"

Anul Nou a venit într-adevăr cu schimbări. Legionarele au fost scoase din ateliere şi trecute din nou în secţii închise. Mie mi-a revenit din nou camera 14 împreună cu o mulţime din cele care am fost odinioară în secţia a IV - a şi cu altele din secţiile I - a şi a II - a. Bucurie mare pentru cele care ne regăseam, tristeţe pentru cele de care eram din nou despărţite. Camera 14 era complet izolată, deci nu aveam nici un perete comun cu alte încăperi ca să putem discuta în morse.

Ne-am organizat viaţa în aşa fel încât să putem umple timpul unei zile care începea la ora cinci şi se termina la zece seara. Nu aveam informatoare printre noi, aşa că ne-am dedat la toate "infracţiunile" care ne puteau face viaţa mai plăcută. După deschidere spuneam în comun rugăciunile dimineţii, după închidere spuneam întregul Paraclis al Maicii Domnului; toate se spuneau pe dinafară, textul integral fiind cunoscut de multe dintre noi. De fapt mie mi-a revenit onoarea să rostesc seară de seară Paraclisul ascultat de celelalte în profundă reculegere.

Învăţam tot felul de poezii una de la alta, făceam tot felul de lecţii, tricotam şi lucram, având grijă să nu fim surprinse de percheziţii sau prin vizeta care funcţiona din plin. Ne marcam cu mici surprize sărbătorile. La Bobotează ne-am făcut plăcintă cu răvaşe din mămăliga frumos rumenită pe soba de teracotă, serara, după închidere, când, de fapt, nu aveam voie să păstrăm mâncarea în cameră. Cum eram însă "versate" în a încălca regulamentele, nu prea ne păsa de restricţiile impuse. Nu-i mai puţin adevărat că izolarea camerei noastre ne ferea de pericolul ca mirosul de mălai prăjit să ne trădeze.

O foarte iscusită epigramistă s-a arătat a fi, din nou, Nataliţa. Cu cântatul nu prea stăteam bine. Exact la colţul camerei noastre se afla ghereta de pază a sentinelei ridicată înalt, până la nivelul geamului, aşa că ostaşul de pază putea auzi tot ce se petrece în cameră, mai ales în anotimpul cald când geamul era deschis. Cel care ne apostrofa mereu când venea în tură era sergentul Butoi. Mereu îl auzeam strigând:

"- Linişte, paisprezece!"

Odată, sătule de atâtea observaţii, am rugat-o pe Viorica să-i explice că nu facem larmă dar, fiind la nivelul geamurilor, e normal să ne audă. Noi ştiam că sergentul are o stimă deosebită pentru Viorica şi speram să-l convingă să ne lase în pace. Viorica l-a strigat şi, la răspunsul lui, i-a explicat cum se propagă undele sonore şi de ce i se pare că noi suntem zgomotoase. Flatat de faptul că Viorica i s-a adresat atât de academic, a conchis:

"- Da, măi Viorica, înţeleg ce spui tu, dar n-ai idee ce mult mă plictisesc când vă aud pe voi discutând."

Bietul sergent suporta greu tăcerea şi singurătatea orelor de pază. S-ar fi angajat bucuros într-o discuţie cu noi dar încălca disciplina proletară. Nu te aşterni la taifas cu duşmanii poporului despre care cântai la instrucţie că "până la unul au să piară"

S-a nimerit odată că, în orele lui de serviciu, Viorica a început să cânte o doină de pe la ea, de prin Putna, copleşită de cine ştie ce nostalgii. Sergentul Butci a recţionat prompt:

"- Paisprezece, care cânţi acolo, că-ţi fac un raport ca să te înveţi să respecţi regulamentul!"

Raport însemna pedeapsă la izolator. Una din noi i-a explicat:

"- Nu cântă nimeni, domnule sergent. Viorica are o criză de ficat şi plânge."

"- Ce fel de criză? Bat alarma şi cer să vină sanitarul s-o ia la spital."

"- Nu-i nevoie, a fost la dispensar şi i-a făcut tratament."

"- Când e vorba de Viorica să-i mai facă un tratament.", a hotărât categoric sergentul.

Îmi amintesc şi alte împrejurări comice, plătite uneori cu suferinţă.

 

Una dintre noi ştia o poezie de Blaga pe care imediat am învăţat-o şi celelalte:

"Ne arde-apropierea, ochi în ochi cum stăm.. ."

Tocmai în acest moment a venit un nou comandant de garnizoană şi a ţinut să ştie personal ce deţinute se află în secţiile închise. Vrând, probabil, să impresioneze, la închidere, când s-a format frontul pentru raport, el s-a oprit în faţa fiecăreia indicând doar cu degetul pe cea care trebuia să spună formula de prezentare. Eu aveam în spatele meu pe Ileana şi lângă mine pe Nana Sofica. Imediat ce a trecut de mine, după ce m-a privit în ochi foarte de aproape, Ileana mi-a şoptit:

"- Ne arde-apropierea, ochi în ochi cum stăm. . ."

Ofiţerul s-a întors brusc şi a întrebat cu severitate:

"- Cine a şopcăit?"

Pe Nana o pufnise râsul la ghiduşia Ilenei şi, din nefericire, ofiţerul a remarcat-o. Biata Nana! Pentru un zâmbet a primit şapte zile de izolator pe un frig pe care noi, înfofolite în zeghe, abia îl suportam.

Altă dată se învăţa "Duhovniceasca" lui Arghezi. Plimbându-se prin cameră, una din noi s-a oprit în faţa uşii, recitând:

"- Cine eşti, răspunde?"

Cineva, care tocmai ne supraveghea prin vizetă, s-a speriat, surprins de această interpelare, făcând să clănţăne vizeta. Ne-a fost greu să-l convingem pe ofiţerul politic că nimeni nu putea să vadă prin uşă şi că întrebarea era de fapt începutul unei poezii recitate întâmplător în faţa uşii.

Atunci ne-am dat seama că nu era printre noi nici o "ciripitoare" şi că eram atent supravegheate prin vizetă. Aceasta era un rotogol de mărimea unei monede practicat în uşă, cu geam şi căpăcel în exterior. Dacă ridicai căpăcelul şi te uitai prin vizetă vedeai interiorul camerei ca printr-un telescop. Nu chiar întreaga cameră. Ceea ce se afla în acelaşi pian cu vizeta nu putea fi văzut.

Probabil ca remediu la inconvenientul că nu aveam turnătoare în cameră, pe la jumătatea iernii ne-am pomenit cu miliţianca de serviciu aducându-ne pe doamna Covaci. Era o persoană cu statut privilegiat, lucrase la brutărie şi apoi, când nu s-a mai făcut pâine, la magazia de alimente. Căzuse în dizgraţie? Sau din prea mare încredere primise o sarcină nouă? Fapt e că persoana în cauză n-a acceptat situaţia spre marea noastră bucurie.

În sâmbăta imediat următoare venirii ei, când noi am fost scoase pentru baie, ea a pretextat că este bolnavă şi a rămas în cameră. Când ne-am întors, ne aştepta în cadrul ferestrei atârnată de zăbrele cu un cordon. O., Viorica şi cu mine ne-am repezit să o "salvăm". O. mi-a atras atenţia că piciorul ei era uşor rezemat de patul etajat şi mi-a şoptit: "Ce punere în scenă!" într-adevăr, susţinerea aceasta a fost salutară pentru că, deşi cordonul era numai trecut pe sub bărbie, dacă s-ar fi lăsat să atârne cu toată greutatea corpului, fatalitatea s-ar fi putut împlini. Impresia asupra miliţiencei a fost colosală. A plecat în goană pe scări şi s-a întors în graba mare cu ofiţerul de serviciu. Noi am făcut tot ce ţinea de noi ca încercarea de sinucidere să pară cât mai sinceră şi cât mai disperată ca să fim sigure că o vor scoate dintre noi. Ceea ce s-a şi întâmplat.

Şi viaţa noastră s-a desfăşurat în continuare urmărită doar de la vizetă. Mâncarea era sub orice critică (în special supa de varză acră cu gutui era imposibilă!); ne amăgea doar foamea care devenise, aşa cum spunea Radu Gyr, "de la începutul lumii". Noaptea, în special, frigul ne chinuia somnul cu coşmaruri provocate şi de şoarecii care circulau prin saltele în goană după câte un grăunte rătăcit printre paie. Ca să le mai stăvilim plimbările, care pe multe dintre noi ne înfiorau, ziua angajam adevărate vânători. Una, mai tare de înger, ţinea piciorul pe gaură şi nefericitul şoricel era ameţit cu mătura şi aruncat prin geam afară. N-am să uit o seară în care, în timp ce spuneam Paraclisul, una din-aceste lighioane se plimba pe piciorul meu până la genunchi şi înapoi, agăţându-se din când în când cu ghiarele lui scârboase în ciorapii mei şi aşa scămoşaţi de lunga lor întrebuinţare. Trebuie să recunosc că a fost pentru mine un motiv de trufie că n-am ţipat şi n-am întrerupt rugăciunea pentru atâta lucru, între timp a sosit şi noul director, Dorobanţu care şi-a inaugurat contactul cu celula 14 cu nişte urlete care le concurau pe cele ale lui Diri, iritat la culme că am îndrăznit să dăm jos un pat de la etaj ca să-l transformăm în bancă.

A sosit şi primăvara, o adevărată sărbătoare pentru izolarea noastră. Fiind pe colţ, aveam grădină pe ambele laturi. Ne puteam urca pe paturile de sus ca să o admirăm în straiul ei de floare. Vântul ne aducea mtresmele acestui binecuvântat anotimp. Seara ascultam duetul privighetorilor din grădina noastră cu cel mai îndepărtat din zăvoiul Săratei, în aerul sonor de primăvară ajungeau până la noi zgomotele vieţii săteşti. Deşi estompate de distanţe desluşeam un cântat de cocoş, un lătrat de câine şi mai ales clopotul bisericii din sat, care puncta cu dangătul lui rugăciunile noastre.

Ne-am putut sărbători în linişte zilele legate de Sfintele Patimi, de Sfânta înviere. Am reconstituit din memorie (cea a Nanei s-a dovedit a fi cea mai prodigioasă) câteva evanghelii, câteva stihuri din stările prohodului, am făcut din soba noastră un altar în jurul căruia ne-am adunat ca să-L primim cum se cuvine pe Mântuitorul sufletelor noastre. Am reuşit chiar să cântăm şi "mergi la cer şi Te aşează", "Cristos a înviat" şi stihuri din Sfânta liturghie. Executate "pianissimo" cântecele noastre răsunau foarte înăbuşit în mizerabila noastră temniţă, transfigurată într-un spaţiu celest în care sufletele puteau să-şi ia cuminecarea în miracol, caracteristică acestor Sfinte zile.

A venit şi vara, am căutat să aflu în grădină "prietena mea floarea soarelui" dar n-am mai regăsit-o. Mă simţeam foarte bătrână faţă de cea care eram atunci când am păşit prima dată în camera 14.

Aşa, plină de privaţiuni, viaţa noastră, desprinsă de orice însemna normalitate, devenise suportabilă. Atmosfera pe care am reuşit să ne-o făurim ne-ar fi permis să rezistăm anii mulţi pe care trebuia să-i mai parcurgem. Dar lucrul acesta nu trebuia să se întâmple. „Duşmanii" trebuiau exterminaţi. A venit din nou o zi în care am depus la magazie "efectele" închisorii Mislea şi ne-am luat boarfele noastre. Plecam undeva în necunoscut fără să ştim unde şi ce ni se pregăteşte. Pentru mine trecerea prin faţa "secretului mic" a fost o bucurie. Se afla acolo o deţinută provenită din procesele cu rezistenţa din munţi. Era chiar de la Şugag şi mi-a spus că până la arestarea ei tatăl meu nu a fost arestat şi că urmărirea lui va înceta deoarece, căzând rezistenţa, s-a putut constata că nu a avut legături cu aceasta. Fratele meu a terminat facultatea şi este inginer, căsătorit cu Angela, iar mama lucrează la Şugag ca profesoară de limba rusă. Am fost atât de bucuroasă că mi s-a părut că de acum înainte detenţia mi se va părea uşoară, suportabilă, o problemă doar de timp.

Ne-am întâlnit cu toate sub poarta închisorii. Eram adunate absolut toate care aveam tangenţă cu mişcarea legionară. Printre noi se afla şi S. Într-o criză de disperare cum nu credeam că o va încerca o fiinţă ca ea. Am întrebat-o de ce este atât de descurajată, îmi era, sincer, milă de suferinţa ei mult prea vădită.

"- Îi urăsc, m-au minţit, m-au înşelat! Câte le-am spus numai despre tine şi iată-mă alături de tine, tu, cea care n-ai mişcat nici un deget pentru ei!"

"- Îmi pare rău pentru tine, Simona! Ai să înveţi să-i cunoşti mai bine. Consolarea mea ţi-ar putea părea ironică, dar nu este; îmi pare sincer rău."

Ne-au încărcat într-un camion, au tras o prelată mare peste noi şi am pornit spre Băicoi. Eram înghesuite, sub prelată aerul devenise irespirabil, mai ales pentru cele care erau la mijloc. Printre scândurile camionului priveam cum rămâne în urma noastră Mislea. O părăseam, dar nu pentru a fi libere. Rămânea, îngropată acolo, o bună parte din tinereţea noastră.

Adio, Mislea? La revedere, Mislea? Cine ar fi putut să ne spună? Mi s-a făcut rău. Privirea Lucicăi mi-a înregistrat paloarea. A ridicat arătătorul de la mâna dreaptă. Însemna îndemn la curaj. Nici Lucica nu arăta mai bine, şi ea suferea de rău de maşină, l-am răspuns la fel, deşi la ora aceea degetul meu arătător, foarte drept, nu exprima exact starea mea de spirit. O teamă irezistibilă se ridica din adâncul meu ca o negură. Aceeaşi teamă care mă cuprindea ori de câte ori plecam spre ţinte necunoscute:

"- Numai de n-ar fi spre est!"

În subconştient dăinuia inchizitorial teama de Siberia.

Se încheia un capitol, se deschidea un altul, oricum ar fi, să fie măcar pe pământul patriei noastre! Să ne ajute Dumnezeu!