Colectia marturiilor despre perioada 1945-1964 - ASPAZIA OŢEL. STRIGAT-AM CĂTRE TINE, DOAMNE
"OTEL, Aspasia. Născută la 26 noiembrie, (9 decembrie stil nou) 1923, în Bucovina (comuna Cotu Ostriţei, raion Cernăuţi).
Refugiată împreună cu părinţii în comuna Şugag, judeţul Alba.
Studentă în anul patru la Facultatea de Litere şi filosofie din Cluj. Arestată la 9 iulie 1948, considerată conducătoarea grupului studentelor legionare din facultate. Torturată în timpul anchetei la Securitatea Alba Iulia. Condamnată la 10 ani muncă silnică, la 27 aprilie 1949.
O parte din detenţie la penitenciarele Jilava, Mislea şi Miercurea Ciuc, Bumbrăveni (1955). După expirarea termenului de pedeapsă a primit o suplimentare a detenţiei cu 4 ani, pe care i-a executat la penitenciarele Mislea, Botoşani, Jilava şi Arad. Eliberată în 15 iulie 1962.
Iată ce mărturiseşte în legătură cu regimul din penitenciarul Miercurea Ciuc: "Nici în mormânt nu voi uita teroarea din închisoarea Miercurea Ciuc. Puşcăria era sinistră, deţinutele dormeau pe jos, mâncarea era execrabilă. Directorul închisorii se numea Fleşeru, o brută. Dăduse dispoziţie ca pentru fiecare fleac să fim pedepsite, iar pedepsele erau de un rafinament oriental. Dacă nu eram ţinute iarna la izolare, atunci ni se punea un sistem de cătuşe care se strângeau pe mâini la orice mişcare. Cu asemenea cătuşe m-au vârât în pivniţa cu şobolani. Erau atât de mulţi că la început cozile lor mi s-au părut smocuri de paie. ".

Extras din Victimele terorii comuniste. Arestaţi, torturaţi, întemniţaţi, ucişi. Dicţionar, vol. 7. de CICERONE IONIŢOIU. Editura Maşina de scris, Bucureşti, 2005 , ISBN 973-8491-19-3

<<< Închidere >>>