Prima pagină
  Semnale
    Colecţia Revistei Memoria
      Nr. 12

Accesare site Memoria

Contact
contributii@procesulcomunismului.com
propuneri pentru îmbogăţirea spaţiului, neafişate
mesaje@procesulcomunismului.com
saluturi ce pot fi afişate în cartea de oaspeţi
  

Alfons Melinte
Fost profesor de limba si literatura romana, el insusi "experimentand" ororile detentiei in inchisorile comuniste, autorul ne supune spre adanca reflectie, cateva din comportamentele celor apropiati vizavi de acela care, odata scapat ca prin minune din gulagul comunist, devenea automat un paria.
Harta Romaniei intregite, necesar memento al neamului nostru este completata cu localitatiunde au functionat azile psihiatrice", o alta forma de torura psihica, preluata de Securitatea romana de la KGB.
Horia Stanca
Este un fragment din volumul "Asa a fost sa fie", (aparut intre timp), in care distinsul scriitor roman rememoreaza secvente tragice din gulagul romanesc, unde s-a petrecut trei ani de temnita grea pentru "vina" de a fi scris articole justificand razboiul cu revendicarea Basarabiei
Colonelul Gheorghe Gr. Niculescu - Primul colonel roman cazut in cel de-al doilea razboi mondial Articolul prezinta insemnari din carnetul de campanie si scrisorile de pe front ale primului colonel roman cazut in cel de-al doilea razboi mondial. Jurnalul cuprinde insemnari din perioada 27 mai - 6 iulie 1941 a aceluia care cade la daorie "pentru Basarabia".
Alexandru Herlea
Studiul evidentiaza importanta studierii institutiilor juridice romanesti - "argumentul institutional", cum il numeste Herlea, fiind o dovada in plus la demonstrarea unitatii si continuitatii etnice pe aceste meleaguri.
Virgil Ierunca
In deschiderea rubricii care isi propune sa faca lumina in hatisul plin de umbre al "justitiei" comuniste - cu precizarea ca in regimul comunist "justitia " a fost aservita exclusiv puterii criminale - Virgil Ierunca evoca una din personalitatile de frunte ale dreptului romanesc, teoretician si profesor de drept, dar si ilustru avocat practician. Destinul sau tragic este exemplar pentru oameni de asemenea anvergura morala, ce si-au facut un tel din a apara, cu propriai viata, norma de drept si legea.
Mahatma Gandhi
Autobiografia lui Mahatma Gandhi, un foileton care a inceput in numarul 3 al revistei noastre, continua, dand posibilitatea tinerilor cititori romani sa cunoasca viata unuia dintre renumitii condamnati politici ai acestui secol.
Rubrica, cuprinzand citate din Soljenitan, Raymond Aron, Karl Jaspers, Max Weber, Josef Schumpeter pe tema Ideologiei, formuleaza o concluzie absoluta.
Inexistentul diavol - organizatii internationale in serviciul comunist Enumerand cateva din organizatiile care au instrumentat inradacinarea si extinderea experimentului KGB-ist pe teritoriul tarii noastre si in lume, studiul evidentiaza perfidia si cinismul fara egal ale acelor scoliti la Moscova, care au cladit pe minciuna o societate a terorii si crimei si atrage atentia asupra pericolului, inca real, de manipulare a constiintelor de catre comunisti.
Banu Radulescu
Este titlul conferintei sustinute de redactorul-sef al revistei la Simpozionul "Exilul romanesc - identitate si constiinta istorica", desfasurat la Paris, intre 20 - 23 mai 1994. Studiul, o radiografie in detaliu a instaurarii si devenirii gulagului romanesc, ajunge la o concluzie - pe cat de reala, pe atot de dura: sovieticii au instrumentalizat instaurarea iadului comunist, cu acordul tacit al Occidentului.
Rubrica consemneaza activitatea Fundatiei Culturale Memoria de la aparitia numarului 10 al revistei si pana la tiparirea prezentului numar.
Vlad Zografi
Doctor in fizica (un doctorat sustinut stralucit la Paris), autorul - in prezent cercetator la Institutul de fizica si inginerie nuclera(IFIN) Magurele - pledeaza pentru iminenta necesitate de recuperare a trecutului istoric: "La urma urmei, pot cuprima toate durerile de dinti din viata mea intr-o senzatie difuza, dar nu pot comprima uciderea planificata a zeci de mii de oameni din imediata mea apropiere, in amintirea vaga a ceva ca seamana cu o durere de dinti despre care ni s-a vorbit intr-un trecut incert".
Mihail Volenski
Interesantul eseu, inceput in munarul 9 al revistei, continua spre folosul, in special, al tinerilor cititori. Aceasta noua clasa pe care o numim "nomenclatura", ne apare in toata hidosenia ei - o clasa a parazitilor si a profitorilor - o inventie a ideologiei marxist-leniniste.
Figuri de luptatori din Muntii Fagaras - versantul nordic "Vinovati erau aceia care au facut sa ne ucidem unii pe altii pe cararile muntilor. Adevaratii vinovati nu apareau in catarea armelor noastre.(...)Tineam ca fiecare fapta a noastra sa fie conforma cu onoarea si morala crestina", declara Ion Gavril - Ogoranu, unul din fruntasii lutatori anticomunisti din munti.
Raymond Aron
Celebrul filosof, sociolog si ziarist a publicat in "Le Figaro" din 9 februarie 1953 articolul de fata in care, pornind de la paralela Hitler / Stalin, ajunge la conclizia ca orice regim totalitar are aceeasi finalitate tragica pentru popoarele care traverseaza asemenea experiente.
Laurentiu Petrescu
Autorul evoca destinul tragic al tatalui sau, destin de altfel simbolic pentru o intreaga categorie socila - cea a profesorilor - a caror munca neobosita pentru instruirea a numeroase generatii de elevi a fost "rasplatita" de comunisti cu ani grei de temnita.
Vasile Gh. Baghiu
Insemnarile taranului Vasile Gh. Baghiu sunt extrem de valoroase, fiind scrise imediat dupa eliberarea lui din prizonierat, in 1953, si constituindu-se ca o proba de rezistenta in dosarul - inca neelucidat - al martirajului taranimii romane sub comunisti.
"Catalogul" celor ucisi in lupta anticomunista continua cu partea a III-a a celor al caror nume incepe cu litera M.
Aceasta rubrica, prezenta de la primul numar, este deschisa tuturor celor care, separati de rude si prieteni, incearca sa afle ceva despre destinul lor.
 


< Pagina precedentă