Prima pagină
  Semnale
    Colecţia Revistei Memoria
      Nr. 15

Accesare site Memoria

Contact
contributii@procesulcomunismului.com
propuneri pentru îmbogăţirea spaţiului, neafişate
mesaje@procesulcomunismului.com
saluturi ce pot fi afişate în cartea de oaspeţi
  

Alexandru Zub
Autorul, un foarte prestigios istoric al Romaniei, personalitate cunoscuta in lumea intreaga, vorbeste in articolul sau despre formele si modalitatile in care spiritualitatea romaneasca s-a opus comunismului.
Banu Radulescu
Constatand ca procesul comunismului la scara mondiala nu este inca initiat dupa modelul deja stiut al procesului de la Nuremberg unde s-a infierat fascismul si hitlerismul si ca acest proces inca nepus pe rol intarzie, autorul sugereaza ca, de fapt, acest proces a si pornit datorita celor morti. In consecinta, facem apel la toti cei care cunosc mormintele victimelor comunismului, raspandite cel putin in aria romaneasca, sa le faca publice.
Se reda aceeasi harta, initiata chiar de la primul numar, cu temnitele comuniste care au existat in Romania.
Petru N. Caraman
Unul din etnografii cei mai prestigiosi ai Romaniei interbelic, autorul (decedat in anul 1980) continua in acest numar demonstratia sa, bazata pe statistici riguroase, provenite chiar din surse sovietice, anume ca Basarabia a fost si va ramane pamant romanesc populat in cea mai mare parte de romani. Locurile de suferinta ale basarabenilor Se reproduce o harta unde sunt marcate temnitele si lagarele din regimul sovietic
Banu Radulescu
In fata unei carti recent aparute ("Reeducarea de la Pitesti"), carte bazata pe informatiile furnizate de actualul SRI, prin care pentru ororile de la Pitesti si Gherla se culpabilizeaza numai legionarii, autorul demonstreaza, folosindu-se de texte incluse in aceasta carte, ca intreaga lucrare atenteaza la conceptul de adevar si dreptate care ar trebui cu orice pret sa vegheze la astfel de dezvaluiri. Fiindca in fenomenul criminal Pitesti n-au fost implicati numai studenti legionari, ci si de alte apartenente politice (liberali, taranisti, sionisti), precum si altii, fara apartenenta politica.
Dimitrie Cuclin
Sunt cateva pagini de jurnal - nepublicate pana astazi - ale unui mare muzicolog roman si personalitate multilaterala, Dimitrie Cuclin, incarcerat dupa cum se spune titlul articolului.
Preot Teodor Miclea - Nu mi-am tradat preotia este povestea emotionanta, redata pe scurt a uni preot ardelean, care a preferat sa intre in inchisoarea comunista, decat sa renunte la harul sau preotesc.
Alexandru Safran
Al. Safran, rabin sef al Comunitatii Evreiesti din Romania cand comunistii au venit la putere, relateaza cum, datorita faptului ca se afla in pozitii democratice, a fost expulzat din tara.
Gert Bach
Articolul arata cum la baza regimului comunist a stat intotdeauna minciuna, propagata cu o insistenta uluitoare. Autorul demonstreaza, cu citate din presa vremii, cum au cazut in aceasta capcana mari personalitati politice ale lumii, ca de pilda generalul de Gaulle, H. Kissinger si alti mari conducatori ai democratiilor occidentale.
Nicolae Robanescu
Autorul face o analiza a internationalei a III-a, sintetizand toate etapele prin care intreaga planeta a fost supusa ingerintelor ideologiei marxist-leniniste, generatoare de atatea crime.
Dumitru Georgescu
Nascut in Basarabia, autorul isi aminteste cum, copil inca a fost deportat impreuna cu familia in URSS.
Constantin Crisan
Unul din criticii prestigiosi din Romania, Constantin Crisan, aduce in discutie destinul tragic al unui inginer si talentat poet roman, ucis de Securitate cu mult inainte de a-si fi putut implini opera poetica.
Generalii Continuand rubrica initiata in numerele 7, 9 si 13 ale revistei, sunt aduse la lumina vietile catorva comandanti de frunte ai Armatei romane, scosi de la comanda de noua conducere comunista, impusa de sovietici Romaniei, multi dintre ei sfarsindu-si viata in pescarie sau marginalizati.
Mihail Volenski
Autorul, un politolog sovietic si un fin analist, isi incheie in acest numar pertinentul sau eseu - "Nomenclatura" - publicat in revista noastra in ultimele sase numere.
Ca de obicei, in aceasta rubrica, sunt mentionate o serie de actiuni ale Fundatiei Culturale Memoria, actiuni care au avut loc in intervalul de la aparitia numarului 14 pana la numarul de fata al revistei.
Se continua "catalogul" celor ucisi in lupta contra comunismului, morti in inchisori - litera O
Este o rubrica permanenta a revistei prin care rude, prieteni, cunostinte ai celor disparuti fara urma in ergimul comunist, in temnite sau aiurea, incearca sa afle unele amanunte despre viata acestor nefericiti.
 


< Pagina precedentă