Prima pagină
  Semnale
    Colecţia Revistei Memoria
      Nr. 17

Accesare site Memoria

Contact
contributii@procesulcomunismului.com
propuneri pentru îmbogăţirea spaţiului, neafişate
mesaje@procesulcomunismului.com
saluturi ce pot fi afişate în cartea de oaspeţi
  

Corneliu Coposu
Autorul insista asupra traditiilor romanesti pe care comunistii le-au si suprimat. Asa, de pilda, ziua de 10 mai care inca de la venirea domnitorului Carol I pe tronul Romaniei (10 mai 1866), la care s-a adaogat 10 mai 1877 (ziua independentei fata de imperiul otoman), si 10 mai (ziua proclamarii regatului Romaniei), a devenit ziua nationala a tarii, sarbatorita an de an, pana la abdicarea ultimului rege Mihai I la 30 decembrie 1947.
Roxana Iordache
O tanara autoare, una din cele mai bune ziariste contemporane (colaboreaza la ziarul Romania Libera), arata ce semnificatie majora a avut C. Coposu, model de moralitate, pentru tanara generatie de azi.
Flavia Coposu - Balescu (sora mai mare a lui C. Coposu)
Rodica Coposu (sora lui Corneliu Coposu)
E relatata intamplarea in care, in apararea lui C. Coposu, cunoscut luptator anticomunist, au sarit chiar muncitorii in apararea acestuia atunci cand neocomunistii de dupa revolutia din 1989 i-au pus viata in pericol.
Se reproduce harta Romaniei cu toate locurile de detentie din regimul comunist. Textul care o insoteste e o scrisoare adresata actualului ministru de justitie, rugat sa puna la dispozitia Fundatiei Memoria spatiul fortului 13 Jilava, o cumplita inchisoare comunista, un spatiu in prezent dezafectat, pentru a se edifica acolo un complex muzeal spre amintirea victimelor comuniste.
Andrei Ciurunga
Autorul, poet bine cunoscut, a indurat ani grei de temnita comunista. Acolo a si compus poeziile de fata. Mai intai in memorie, fiindca nu avea la dispozitie nici hartie nici creion, iar dupa eliberare le-a asternut pe hartie.
George Cioranescu
Autorul, o mare personalitate culturala romaneasca, a studiat modalitatea in care rusii, si apoi sovieticii au urmarit golirea Basarabiei de romani, prin desfiintarea lor ca etnie. Eseul de fata este partea a doua din cel inceput in numarul anterior al revistei (nr. 16)
Nicole-Valery Grossu
Textul reproduce o marturie a uneia din detinutele politice cu care autoarea, ea insasi detinuta politica, a impartasit temnita comunista
Sergiu Grossu
Sunt redate cateva poezii de dragoste scrise de autor, care n-a fost altul decat sotul lui Nicole-Valery. Temnita comunista a reusit sa-i separe fizic, dar nu si spiritual.
Nicolae Margineanu
Autorul a fost una din cele mai mari personalitati culturale ale Romaniei. Profesor de psihologie, el a luat calea temnitei comuniste de unde totusi, dupa 16 ani de detentie, a reusit sa scape. Textul de fata reproduce procesul sau, un proces absolut inventat de securitate.
Maria Sava Margineanu
Textul e scris chiar de fata plugarului de mai sus, care a fost si fratele profesorului de psihologie Nicolae Margineanu. Pe baza unor documente primite de familie dupa uciderea lui P. Margineanu, documente provenind chiar de la autoritatile comuniste, se demonstraza cat de mincinoasa era birocratia comunista, in speta Securitatea, care nu avea respect nici pentru morti.
Marin Nitescu
Autorul, un eseist de mare forta, face o disectie lucida in cultura romaneasca asa cum a avut ea de indurat avantarurile regimului comunist. Textul de fata e o continuare a eseului inceput in nr. 16 al revistei
Ingrid Popa - Fotino
Inca de cand avea varsta de 8 ani, autoarea a fost luata de parintii ei, care incercand sa scape de teroarea regimului comunist din Romania, au crezut ca-si pot afla libertatea in Iugoslavia lui Tito. Sondand in amintirile sale de copil, autoare, acum femeie matura, avand propria familie si domiciliind in USA, relateaza cu lux de amanunte tot ce i s-a intamplat familiei sale si altor familii similare, care si-au cautat refugiul in exil
Raportul diplomatului francez Robert Morisset, atasat la ambasada Frantei la Belgrad, dupa 1949. Se relateaza raportul acestui diplomat, reprodus si olograf la inceputul articolului, din care reiese suferinta acelor romani naivi care au crezut ca Tito are o fata mai umana decat calaul Stalin cu care el se afla in disputa. Raportul sau arata ca oriude pe pamant comunistii s-au dovedit monstri.
Vlad Zografi
Autorul, un tanar scriitor care s-a si impus in literatura noastra, sta de vorba cu doua mari personalitati care aflate in exil la Paris, n-au contenit sa se manifeste oriunde le-a fost cu putinta sa militeze pentru valorile democratiei, luandu-se in piept cu criminalul regim comunist
Constatand ca in momentul de fata nu e posibil sa se deschida un proces la lumina regimului comunist care a impanzit tara cu sute de mii de morminte, revista noastra incearca sa puna pe tapet acest proces apeland tocmai la aceste morminte. In numarul de fata se reproduce fotografia unoe tarani, ucisi de Securitate intr-un sat oarecare din judetul Mures. Dupa informatiile noastre, nu exista sat cat de mic in Romania sa nu aiba cel putin cativa martiri
Banu Radulescu
In editura Vremea din Bucuresti s-a publicat o carte cu titlul "Memorialul ororii - documente ale procesului reeducarii de la Pitesti - Gherla". Impotriva acestei carti, care-i culpabilizeaza numai si numai pe legionari, B.R. face unele precizari intr-un articol publicat in nr. 16. Impotriva acestor precizari, editura Vremea adreseaza redactiei noastre un vehement protest, cerandu-si "dreptul la replica". Revista le acorda acest "drept la replica", pe marginea replicii dl. B.R. inserandu-si raspunsul
Octavian Voinea
Autorul a fost unul din legionarii implicati in reeducarile de la Pitesti, acuzati ca ei, din proprie initiativa, au organizat masacrul de la Pitesti, masacru pus de fapt la cale de Partidul Comunist si de Securitate. Autorul descrie cum, supus la chinuri greu de imaginat, a recunoscut ca a fost implicat. Cand, de fapt nu acesta a fost adevarul.
Victor Frankl
Personaliatte de ordin mondial, autorul, sondand in propria sa suferinta, care a insemnat lagarul nazist, face unele consideratii extrem de valoroase si contemporaneitatii noastre.
Se insezeara aici toate actiunile intreprinse de revista Memoria de la aparitia nr. 16 pana in prezent. De mentionat ca, intre timp, Fundatia Culturala Memoria a primit donatie o casa, in care s-a si hotarat sa se edifice o editura, o cafenea-club cultural, o mica tipografie si altele
Dan Cernovodeanu
Heraldist de renume universal, autorul arata cum prima emblema bolsevica a cuprins intre insemnele ei fasciile. Aceste fascii au fost preluate ulterior de regimul lui Mussolini, aparut mult mai tarziu. De unde evidenta concluzie ca "comunismul a deschis poarta fascismului".
Se continua catalogul, deschis chiar in primul numar al revistei, in care sunt nominalizati toti cei care au pierit in temnitele comuniste. S-a ajuns in prezent la litera P.
Rubrica aceasta e destinata unor anunturi formulare de cei care, pierzandu-i pe cei dragi (rude apropiate sau prieteni), incearca sa afle despre soarta acestora, disparuti uneori fara urma.
 


< Pagina precedentă