Prima pagină
  Semnale
    Colecţia Revistei Memoria
      Nr. 19

Accesare site Memoria

Contact
contributii@procesulcomunismului.com
propuneri pentru îmbogăţirea spaţiului, neafişate
mesaje@procesulcomunismului.com
saluturi ce pot fi afişate în cartea de oaspeţi
  

Emil Constantinescu
Este reprodus discursul tinut de presedintele Romaniei la 5 februarie l997 la ambasada romana din Paris. In esenta sunt chemati toti romanii din diaspora romaneasca, indiferent de optiunile lor politice pentru a pune umarul la redresarea Romaniei, in urma dezastrului la care a fost supusa de regimul comunist.
Este reprodusa harta pe care sunt insemnate toate locurile de detentie ale detinutilor politici, victime ale regimului comunist. Este inserata si scrisoarea adresata ministrului justiþiei Valeriu Stoica, cu o propunere a Fundatiei Memoria de a face din inchisoarea Jilava, loc in care au avut de suferit aproape fara exceptie toti detinutii politici ai regimului comunist, un "Memorial Jilava", loc de pelerinaj, dar si de reculegere in memoria celor disparuti.
Fundatia Culturala Memoria se adreseaza tuturor tarilor democrate din lume cerand eliberarea romanului Ilie Ilascu, tinut samavolnic in inchisoare la Tiraspol.
George Buznea
E o poezie care deplange raul Prut, granita artificiala intre romanii din dreapta si cei din stanga lui.
George Cioranescu
Cu acest articol se incheie un eseu care, pe baze documentare, explica in amanunt o campanie ce s-a dovedit de-a dreptul criminala, practicata si de rusii taristi, dar si de rusii comunisti.
Monica Lovinescu
Autoarea pune problema arhivelor securitatii, care trebuesc dezvaluite in intregime si nu partial, selectate dupa bunul plac al fostilor securisti asa cum s-a facut pana acum.
E vorba de principesa Ileana matusa regelui Mihai. Ea s-a calugarit sub numele de Maica Alexandra si nu a uitat niciodata Romania.
Maica Alexandra
Sunt cateva amintiri care evoca pe regele Ferdinand si regina Maria, al doilea cuplu regal din istoria Romaniei.
Daca cei vii s-au aratat incapabili sa deschida acest proces, el a si fost deschis de cei morti. Publicam o fotografie a mormantului generalului Radescu, ultimul prim ministru democrat al Romaniei, condamnat la moarte de comunisti.
Marin Nitescu
Este ultima parte a unui eseu de o mare tinuta intelectuala care pune la zid regimul comunist.
George Iaru
Este adusa in discutie una din metodele cele mai diabolice utilizate de comunisti pentru a suprima adversarii,"umbrela " aceasta fiind cu adevarat fabricata stiintific.
Gh. Stanescu
Autorul arata cateva aspecte din detentia sa la Canalul Dunare-Marea Neagra, la inchisoarea Aiud, mina de plumb de la Cavnic si inchisoarea Gherla.
Dr. Nicolae Constantinescu
Autorul arata ca aceasta zi nefasta pentru poporul roman a insemnat nu numai ziua gandirii arestate la romani, ci si arestarea demnitatii lor.
David Iuliu
Autorul, scriitor de limba maghiara, traind la Cluj, dezvaluie cum a fost receptata in colectivitatea maghiara din Romania, revolutia din Ungaria din acel an.
Banu Radulescu
Se arata cum comunistii au luat din traditiile neamului nostru tot ce le-a fost convenabil lor si au vrut sa stearga din memoria neamului alte solide traditii neconvenabile comunistilor. Teza aceasta este exemplificata prin cazul liceului militar N.Filipescu de la Manastirea Dealu, liceu unde si-a facut studiile si regele Mihai.
In aceasta rubrica sunt redate in ordine cronologica toate actiunile Fundatiei Memoria ce s-au desfasurat in perioada cuprinsa intre aparitia nr. 18 si actualul numar al revistei.
Dimitri Volkogonov
Sunt inserate cateva date biografice referitoare la familia lui Lenin.
N.Robanescu
Autorul are o privire generala asupra comunismului si a crimelor comise de acesta nu numai la noi in tara, ci si la scara intregii planete, punandu-si intrebarea cum s-a putut ca acest flagel sa cuprinda aproape intregul pamant.
"Catalogul" celor ucisi in lupta impotriva comunismului, litera R. Se continua catalogul inceput la nr.1, mentionandu-se toti cei morti in inchisorile comuniste.
Sunt inserate in aceasta rubrica o serie de anunturi a multora dintre cei care, fosti detinuti politici, au disparut fara urma.
 


< Pagina precedentă