Prima pagină
  Semnale
    Colecţia Revistei Memoria
      Nr. 21

Accesare site Memoria

Contact
contributii@procesulcomunismului.com
propuneri pentru îmbogăţirea spaţiului, neafişate
mesaje@procesulcomunismului.com
saluturi ce pot fi afişate în cartea de oaspeţi
  

Bill Clinton
Cuvantul presedintelui Bill Clinton tinut la 11 iulie 1997 in Piata Universitatii, cu ocazia primei vizite a unui presedinte american intr-o Romanie libera si democratica, pe care acesta o vede intr-un viitor nu prea indepartat, ca membra a NATO si a Uniunii Europene.
Nicolae Vladescu
Dupa o scurta prezentare a obarsiei militare a acestui edificiu, autorul demonstreaza necesitatea ca aceasta constructie sa intre in spatiul cultural romanesc ca monument istoric, mai ales ca a servit si ca temnita pentru cei mai buni fii ai poporului nostru, in timpul odiosului regim comunist.
GHEORGHE TATARESCU
Este prezentat discursul din 9 decembrie 1925 al lui Gh. Tatarascu - in acel moment subsecretar de stat la Ministerul de Interne - in fata Parlamentului. Din insiruirea de date concrete relatate dupa documente, reiese cu claritate intentia Internationalei comuniste de a pregati actiuni teroriste bolsevice pe teritoriul Basarabiei. Incepute de Lenin si continuate de Stalin, acestea urmareau declansarea revolutiei bolsevice in Basarabia, iar ulterior extinderea ei in intreaga Romanie.
Se expun rezumativ primele internationale premergatoare Internationalei a III-a comunista. Aceasta e prezentata a fi nefasta pentru intreaga lume, dar in mod special pentru Romania, Lenin urmarind desfiintarea tarii noastre proaspat unificata.
Horia D. Patapievici
Autorul relateaza cu amara luciditate, teroarea dezlantuita timp de 26 de ore de catre fortele de represiune asupra celor care in 21 decembrie 1989 s-au ridicat impotriva tiraniei comuniste. Desi erau convinsi ca vor fi executati, desi torturati cu cruzime la IGM si apoi la Fortul Jilava, cei arestati au dat dovada de o impresionanta demnitate. Autorul subliniaza ca viata celor arestati a fost salvata de cei care in 22 decembrie si-au riscat la randul lor sa cada.
Este prezentata harta continand zonele in care a actionat rezistenta armata anticomunista in perioada 1945-1960.
Regina Maria
In 1932, implinindu-se bicentenarul nasterii lui G. Washington, un comitet onorific sub inaltul patronaj al Reginei Maria, a organizat ample manifestari. Personal, Regina Maria a evocat personalitatea primului presedinte american si a transmis un mesaj Americii.
Roxana Iordache
Autoarea, o tanara si foarte talentata ziarista, apreciaza vizita presedintelui Clinton la Bucuresti si discursul sau din Piata Universitatii care a dovedit o buna cunoastere a fenomenului romanesc, o apreciere a suferintei poporului nostru sub cisma opresiunii comuniste si a subliniat ca SUA vor fi alaturi de noi in efortul national imens care ne asteapta.
Constantin D. Nicolescu
Autorul, un stralucit ofiter de cariera, combatant in ambele razboaie mondiale, decorat cu "Legiunea de Onoare" si "Ordinul Mihai Viteazul", fost Ministru de Razboi in 1940, a fost arestat dupa 1948 si condamnat la 7 ani inchisoare la Aiud si Jilava, pentru "complot cu scop de razvratire". In 1956 a elaborat lucrarea "Calvarul neamului romanesc dupa 23 august 1944", unde descrie dezastrul economic, pauperizarea natiunii, brutalitatea anchetelor de la securitate, suferite de elita sociala, politica si militara, comunistii urmarind exterminarea acesteia. Manuscrisul a fost ascuns timp de 20 de ani, recuperat de fiul sau si publicat dupa 1989.
Lupeni 1977 - Prima greva in comunism. Se relateaza greva din 1 august a minerilor din Valea Jiului, unde nemultumirile atinsesera un punct culminant; au urmat anchetele militiei si securitatii, numeroase condamnari la inchisoare, deportari, chiar disparitii ale participantilor. Aceasta greva a marcat inceputul prabusirii tiraniei ceausiste, realizata peste 12 ani.
Serviciile secrete de la Moscova au constituit o "academie a crimei", unde erau chemati discipoli din toata lumea pentru a fi instruiti in "arta" de a modifica psihicul oamenilor, de a modifica vechea lor mentalitate, devenind inofensivi sau fanatici comunisti. Acest scop scuza orice mijloace folosite. S-a conceput si un manual continand incredibile instructiuni, greu de imaginat pentru o minte normala. Textul manualului e precedat de prelegerea tinuta la inaugurarea cursului de psihopolitica de la Moscova in 1936 de catre Beria.
Justin Stefan Paven
Autorul, preot greco-catolic, intemnitat in regimul comunist la Jilava si Pitesti, descrie incredibila actiune romaneasca de spalare a creierelor, conceputa la inchisoarea Pitesti sub numele de "reeducare".
Cei morti initiaza procesul comunismului, pentru ca cei vii nu au reusit sa-l inceapa dupa 8 ani de la revolutie ! In acest numar se reproduce fotografia Mausoleului de la Aiud, necropola a celor cazuti aici, loc de reculegere si inchinare. Inchisoarea de la Aiud a fost destinata de comunisti in special exterminarii intelectualilor.
Este redata proclamatia generalului Berthelot din 9 noiembrie 1918 catre romani, pentru zdrobirea definitiva a armatei germane. Generalul Henri Berthelot a fost un prieten al Romaniei si al familiei regale romane.
Marcel Fontaine
In 1957, regimul comunist a incercat sa-si insuseasca victoria de la Marasesti din 1917 atribuind-o rusilor si sarbatorind cu fast 40 de ani de la acest eveniment. Au fost invitati si fosti luptatori francezi din misiunea generalului Berthelot. O mare personalitate franceza, Marcel Fontaine, se adreseaza printr-o scrisoare fostilor sai colegi, dezvaluind adevarata fata a odiosului regim comunist din Romania.
Este un apel repetat si in revistele anterioare, cerand eliberarea acestui bun roman, intemnitat in inchisoarea din Tiraspol.
Sunt relatate actiunile Fundatiei Culturale Memoria de la ultima aparitie a revistei.
Tertulian Langa
Autorul, un intelectual de marca, detinut 16 ani in numeroase inchisori comuniste, actualmente profesor la Facultatea de Teologie greco-catolica a Universitatii Babes-Bolyai din Cluj, descrie cutremuratoare momente din timpul detentiei, imaginatia bolnava a tortionarilor care scorneau oribile mijloace de tortura fizica si psihica, pana si in noaptea sfanta a Joii Mari.
Ion Stefan
Autorul descie organizatia clandestina a elevilor liceului "I.C.Bratianu" din Pitesti, organizatie din care a facut parte, anchetarea lui la securitate, torturile la care a fost supus acolo si la penitenciarul din Pitesti.
Catalog litera S. Se continua catalogul inceput de la primul numar al revistei.
Se redau anunturi in care rudele sau prietenii ramasi in viata incearca sa afle amanunte despre cei disparuti in temnitele comuniste.
La adresa de mai jos, in Bucuresti, (Str. Mantuleasa nr. 10) se afla sediul central al Asociatiei Fostilor Detinuti Politici din Romania. In curte exista un panou care, la prima vedere, pare un avizier de "mica publicitate". Apropiindu-te insa, si descifrind anunturile inserate acolo, constati ca e vorba numai de...cautari. Copii, parinti, frati, surori, prieteni ii cauta pe cei dragi lor, disparuti in temnitele comuniste. Pe drumul acestor triste cautari ne simtim obligati sa-i insotim si noi, prin rubrica de fata. Asigurindu-i ca, pe masura ce ne vom afla in posesia unor date certe, ii vom anunta in rubrica "GASIT OMUL PIERDUT".
 


< Pagina precedentă