Prima pagină
  Semnale
    Colecţia Revistei Memoria
      Nr. 8

Accesare site Memoria

Contact
contributii@procesulcomunismului.com
propuneri pentru îmbogăţirea spaţiului, neafişate
mesaje@procesulcomunismului.com
saluturi ce pot fi afişate în cartea de oaspeţi
  

Se repeta harta publicata pana acum in fiecare numar, o harta a Romaniei care contine toate localitatile in care au existat temnite si lagare comuniste.
Gabriel Tepelea
Aceasta rubrica ii prilejuieste lui Gabriel Tepelea, personalitate de exceptie in plan cultural-stiintific, dar si politic - actualmente deputat din partea paridului PNTCD, rememorarea a ceea ce, cu umor amar el insusi numeste, "bilantul nevisatelor mele calatorii". Este vorba de periplul prin inchisorile Jilava, Canal, Aiud, Oradea, sub falsa acuzatie - atat de draga comunistilor - "uneltire contra ordinii sociale"
Marin Bucur
In aceasta rubrica, Marin Bucur, eminent cercetator in domeniul istoriei literare, semneaza un aspru rechizitoriu privind invatamantul universitar sub comunisti. Regasim aici exemplificarea "ad literam" a ceea ce NKVD-ul stipulase, ca principiu de baza, pentru toate tarile din sfera de influenta sovietica, in domeniul educational. Grigore T. Popa - Morala crestina si timpurile actuale Eminenta personalitate de talie mondiala a stiintei medicale romanesti, profesor univesitar, constituie doar un singur exemplu a ceea ce a insemnat procesul de "purificare" ideologica, la toate nivelele, sub comunisti. Conferinta Morala crestina si timpurile actuale, sustinuta in aula Ateneului Roman, la 15 aprilie 1947, i-a atras imediat eliminarea de la catedra, fiind hartuit de organele de represiune comunista, pona la sfarsitul vietii.
Maria Arsenescu - Budulca
Patriot in sensul cel mai profund al cuvantului, colonelul Gheorghe Arsenescu, calificat drept "terorist" de o "stramba judecata a tribunalului militar al comunistilor", cade rapus de gloantele plutonului de executie, dupa ce in intreaga sa cariera militara, exemplu de constiinta civica, devotament si spirit de sacrificiu, si-a slujit cu abnegatie tara.
Jertfele mele: tatal, sotul si fiul
Autoarea semneaza aceasta cutremuratoare marturisire. "Tatal" nu era altul decat ilustrul gazetar Stelian Popescu, directorul ziarului "Universul", publicatie de exceptie in peisajul cultural interbelic, condamnat de comunisti, in contumacie, la munca silnica pe viata, si-a sfarsit zilele la Madrid, departe de tara pe care a slujit-o, prin verbul sau intransigent, mai bine de un sfert de veac. "Sotul", Ion Lugosianu, diplomat de cariera, a ocupat importante functii in guvernele anterioare instaurarii comunismului in Romania. Este arestat si condamnat pe viata, mort in inchisoare. "Fiul", Ioan Lugosianu, de asemenea arestat si executat.
Documente de baza ale NKVD pentru tarile din orbita sovietica Sunt inserate in aceastaa rubrica cele 45 de "precepte" NKVD-iste care au stat la baza distrugerii fiintei umane, la toate nivelele, fie prin suprimare fizica propriu-zisa, fie prin alienare sau anihilare, in final. Aceste "teze" se constituie ca expresia diabolica absoluta a anularii oricarei Carte a drepturilor fundamentale ale omului.
Banu Radulescu
Apeland la date satistice din sursele cele mai autorizate, redactorul-sef al revistei evidentiaza preponderenta populatiei romanesti in Basarabia, de-a lungul intregii sale istorii zbuciumate. Banu Radulescu afirma ca indiferent de criteriul luat in consideratie la analiza configuratiei etnice a provinciei romanesti dintre Prut si Nistru, rezultatul este acelasi: "in Basarabia etnia romaneasca nu a fost niciodata minoritara".
Mahtma Gandhi
Aceasta rubrica include un alt fragment din destainuirile intitulate "Viata mea", semnate de Mahatma Gandhi. traducerea in limba romana este semnata de Corina - Anca Radu.
Dictionar de termeni politici Aceasta rubrica gazduieste in acest numar, un Dictionar al gandirii politice, publicand, in traducere, definitii ale principalelor concepte din politologie, al caror sens, inversat sau chiar complet anulat de dogmaticii comunisti, a dat nastere unui limbaj politic eronat si artificial, cunoscut indeobste sub numele "limba de lemn". In acest numar apar cateva articole din lucrarea renumitului politolog englez, Robert Scruton, intitulata "A Dictionary of Political Thought". Traducerea apartine Mihaelei Paraschivescu.
Aceasta rubrica se deschide cu discursul de receptie la Academia Romana, sustinut de marele scriitor si filosof, Lucian Blaga, in 1937. Contastand evident cu imaginea paradisiaca a satului romanesc traditonal stau marturiile Mariei Stoian-Garagaianu si ale lui Cornel P. Calin, privind rascoala taranilor din Vlasca, care, la 7 iulie 1950 se impotrivesc colectivizarii fortate. Rezultatul: o lunga lista cu numele celor deportati cu intreaga familie, anchetati, detinuti fara condamnare, executati.
Cornel P. Calin
Maria Stoian - Garagaianu
Lucian Blaga
In aceasta rubrica consemneaza coteva din multiplele actiuni ale Fundatiei Culturale Memoria, recente intalniri si dialoguri purtate intre generatii.
In aceasta rubrica este publicat un scurt fragment din volumul scriitorului american Henri David Thoreau, intitulat "Nesupunerea civila".
Henri David Thoreau
Se continua "catalogul" celor ucisi in temnitele comuniste - literele H, I, J.
In aceasta rubrica continuam sa redactam solicitarile celor ce doresc sa afle date despre rude sau prieteni disparuti in lagarele sau inchisorile comuniste.
 


< Pagina precedentă