Prima pagină
  Semnale
    Colecţia Revistei Memoria
      Nr. 9

Accesare site Memoria

Contact
contributii@procesulcomunismului.com
propuneri pentru îmbogăţirea spaţiului, neafişate
mesaje@procesulcomunismului.com
saluturi ce pot fi afişate în cartea de oaspeţi
  

Se repeta harta publicata pana acum in fiecare numar, o harta a Romaniei care contine toate localitatile in care au existat temnite si lagare comuniste
Sergiu Mandinescu
Despre inchisoarea Pitesti, unde au fost supusi la tortura circa 1000 de studenti, exista numeroase marturii, dar in proza. De data aceasta reviste "Memoria" publica o poezie care a fost compusa chiar acolo de S. Mandinescu, chiar in momentele in care era torturat.
In aceasta rubrica se vorbeste de modul in care au avut de suferit preotii romani, si zelul pe care l-au aratat comunistii ca sa distruga orice religie si in locul ei sa instituie ateismul.
Emil Baldescu
Autorul, preot, arata cum tatal sau tot preot, a fost omorat in lagarul Galesu de la canal. El descrie moartea tatalui sau, care a murit chiar sub privirile sale, iar comandantul lagarului nu i-a permis nici macar sa ia parte la ingropaciunea parintelui sau. Elena Teodoreanu - Preotul Dimitrie Balaur si ai sai... Autoarea articolului, este chiar fiica preotului D. Balaur, care a fost arestat si a suferit mult in inchisorile regimului comunist. Articolul arata atat suferinta tatalui sau, cot si a familiei. Slujitori ai bisericii, morti in inchisorile comuniste Se reda o lista de cativa preoti (literele A - D), pieriti prin acele locuri.
Radu Coroama, Magda Manoliu Vladimir Manoliu
Se stie ca, odata cu rapirea Basarabiei prin pactul Ribbentrop - Molotov din 1939, sovieticii au rapit din milenarul pamant romanesc si partea de nord a bucovinei, un teritoriu pe care nu l-au stapanit niciodata. Autorii, toti istorici fac o succinta trecere in revista a istoriei Bucovinei, analiza intemeiata numai si numai pe documente istorice, fie romanesti, fie straine.
Tutu George Georgescu
Autoarea ne relateaza in articolul sau soarta pe care a avut-o tatal sau vitreg, ing. Constantin Busila, o personalitate de frunte a Romaniei, cunoscuta pe plan international. Intre functiile sale de mare importanta a initiat si organizat participarea Romaniei la marile organizatii internationale - "Comission Mondial d'Energie" in 1926, la care Romania prin persoana lui a fost membra fondatoare. La instaurarea regimului comunist, el a fost aruncat in inchisoar si a murit in 1950 in temnita la Aiud.
Mahatma Gandhi
Se continua publicarea vietii lui Gandhi inceputa cu cateva numere in urma.
Sunt publicate cateva medalioane a unor mari condamnati ai armatei romone pe care regimul comunist i-a aruncat in inchisoare, tocmai in ideea de a decapita reala armata romana si sa o faca sa devina un surogat al sovietelor, prin noua armata zisa "populara".
Gheorghe Urdea Slatinaru
Se stie ca in zona acestei Europe de est, singura tara unde a existat o rezistenta armata impotriva comunismului, chiar din momentul in care regimul comunist a pus stapanire pe tara, a fost Romania. Autorul articolului de fata a fost unul dintre cei care, muncitor mai intai la Brasov, s-a incadrat in aceasta miscare armata, retraindu-se in munti in perioada 1946-1953 si luptand cu arma in mana impotriva comunistilor in muntii Fagaras.
In aceasta rubrica sunt mentionate toate actiunile Fundatiei Memoria, care au avut loc in cursul anului 1993 (ianuarie - septembrie).
Gheorghe Barbul
Autorul a fost seful de cabinet al maresalului Antonescu. El mentioneaza in acest articol incercarile pe care maresalul Antonescu le-a facut pe langa aliati ca sa poata scoate tara din razboi si sa incheie un armistitiu onorabil pentru Romania. El face prezicerea ca Antonescu nu era strain de diligentele pe care le facea Maniu si Bratianu in acest sens. Ba chiar, arata cum maresalul a incurajat aceste demersuri, stiind totusi ca viata sa era in pericol. Titlul articolului rezuma chiar cele spuse de maresal.
Mihail Volenski
Cu numarul de fata al revistei se incepe publicarea in serial a unui eseu politic, de mare rezonanta in lume, scris tocmai de unul din cei care au facut parte din nomenclatura sovietica, om care, vazand-o din interior, a cunoscut-o foarte bine.
In acest articol se publica biografia lui Al. Nicolski, unul din sefii securitatii romanesti care, din spion sovietic, a fost facut general al securitatii romanesti si a torturat si trimis la moarte mii si mii de romani. Biografia este insotita de unele documente autentice prin care, cu propria mana, Nicolski certifica ca el a fost spion sovietic si arata cum a devenit un membru credincios al P. C. din Romania, el ramanand, asa cum documentele o demonstreaza, un credincios al NKVD-ului (KGB)
Se continua publicarea catalogului celor ucisi in temnitele comuniste (literele K-L).
In rubrica aceasta, pornita chiar din primul numar al revistei, se incearca sa se afle unele amanunte despre cei care au pierit in regimul comunist. Se face apel la toti cei care pot furniza informatii cat de sumare despre unii pieriti fara urma in temnite, lagare sau pe oriunde in tara, multi dintre acestia fiind ucisi fara nici o judecata, la bunul plac al securitatii.
 


< Pagina precedentă