[Violenţe contra armatei]

 

                În sfîrşit, aşa cum s-a mai menţionat, începînd cu după-amiaza de 17 decembrie 1989, pe Calea Girocului au rămas blocate mai multe tancuri cu muniţie de război, ale căror echipaje au fost molestate (filele 54 - volumul XI, 12, 16 - volumul XVII, 2 - volumul X).

                În aceeaşi noapte, Zeca Constantin, şef al Diviziei a 18-a Mecanizată, a fost informat că, în acea zonă, persoane necunoscute au tras focuri de armă împotriva militarilor în termen care asigurau tancurile abandonate de echipaje, fiind în schimb "împuşcate şi persoane civile care se aflau în scara blocurilor din vecinătate". Deşi a fost "scotocită" zona, nu au fost identificaţi acei trăgători.

                În împrejurări similare, precizează martorul, numai în cadrul militarilor din subordinea sa au fost "doi militari împuşcaţi[1] şi 14 cadre molestate pînă la 22 decembrie 1989, iar după 22 decembrie 1989 alţi doi militari au fost împuşcaţi mortal şi 26 răniţi prin împuşcare" (filele 190-192, volumul V).

 [1] cei doi militari împuşcaţi înainte de 22 decembrie sînt Zaharia Adrian şi Nicoară Florin, răniţi în Piaţa Libertăţii cînd, din altă parte a pieţii s-a deschis focul asupra manifestanţilor în spatele cărora se aflau şi cei doi militari. Presupunem că este o împuşcare din greşeală, dorindu-se de fapt împuşcarea manifestanţilor (unii au şi fost împuşcaţi cu acel prilej).