Cine face ca Spania, ca Spania va păţi!

 

 

            Un grup de intelectuali, printre care timişoreanul Daniel Vighi, stîrnesc scandal cu cererea lor de a se reorganiza administrativ România după criteriul regional, cu parlamente provinciale. Ni se dau exemple ilustre din Europa de Vest, în sprijinul acestei idei. Printre altele, Spania (Catalonia) şi Marea Britanie (Scoţia).

            Discuţia publică fiind începută, ar fi cazul să vedem şi rezultatele pe care le-a adus autonomia regională în alte ţări, acest amănunt nefiind pînă la ora actuală analizat de semnatarii apelului.

            În Spania autonomie locală a primit nu numai Catalonia, ci şi Ţara Bascilor. Sute de morţi au căzut victimă teroriştilor (sau luptătorilor pentru libertate, dacă vreţi) basci. Bascii nu sînt mulţumiţi de autonomia dobîndită iar maşini capcană puse la cale de organizaţia separatistă bască explodează nu numai în Ţara Bascilor, ci pe întreg cuprinsul Spaniei. Pe lîngă ce se întîmplă în Spania, conflictul interetnic din martie 1990 de la Tîrgu Mureş e un mizilic.

            În Marea Britanie, autonomie nu are numai Scoţia, ci şi Irlanda de Nord. Conflictele interetnice sînt un aspect obişnuit al vieţii din această provincie.

            Autonomia locală, cu parlamente provinciale, nu a fost doar o idee vest-europeană. Foste ţări comuniste, precum Uniunea Sovietică sau Iugoslavia, au adoptat acelaşi model. Ce au păţit aceste ţări şi ce efect a avut acest tip de organizare în planul relaţiilor interetnice nu cred că e cazul să amintesc.

            Într-o democraţie nu există subiecte tabu, orice lucru se poate discuta. De aceea e binevenită o discuţie pe marginea propunerilor lui Daniel Vighi şi a colegilor săi. Dar să nu uităm: cine face ca Spania, ca Spania va păţi!

 

("VIP în Banat - Eurocopita" din ianuarie 2002)