CNSAS - o instituţie care stimulează dispreţul faţă de lege!

 

 

            Înaintea ultimelor alegeri, CNSAS a dat publicităţii lista parlamentarilor care au colaborat cu securitatea.

            Dacă prezenţa pe listă a lui Alexandru Paleologu nu e o surpriză, distinsul liberal recunoscînd de mult colaborarea cu respectiva instituţie, au fost şi politicieni a căror muncă de informatori ai securităţii era ignorată de opinia publică. Aceşti politicieni chiar au dat declaraţii pe proprie răspundere, înaintea alegerilor, cum că n-au colaborat cu securitatea.

            În această iarnă friguroasă, în care declaraţiile pe proprie răspundere sînt un mijloc de a dobîndi ajutoare guvernamentale pentru încălzire, mulţi cetăţeni se întreabă: o declaraţie pe proprie răspundere mincinoasă atrage sau nu răspundere penală? De pildă Mircea Ionescu Quintus, care a dat declaraţie pe propria răspundere că n-a colaborat cu securitatea, dar totuşi a colaborat, precum spune CNSAS-ul, riscă sau nu să intre în puşcărie?

            Noi, cetăţenii, vrem să fim bine informaţi asupra acestui subiect. Acuşi va trebui să depunem declaraţiile de venit global şi e bine să ştim cum să le completăm.

 

("VIP în Banat - Eurocopita" din ianuarie 2002)

 

            Notă: domnul Quintus a dat în judecată Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii pentru comunicatul emis de acesta precum că ar fi fost informator al securităţii, şi a cîştigat procesul, însă pe motive procedurale. Pe fond, hotărîrea instanţei nu dovedeşte nimic.